Gardianul - Limba moldoveneasca a fost scoasa de americani din codurile ISO
Caricatura zilei
Caricatura zilei
Prima Pagina
Prima Pagina
Arhiva :
Iunie, 2009
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Newsletter
Societate

Limba moldoveneasca a fost scoasa de americani din codurile ISO

08-11-2008
Biblioteca Congresului American a modificat tehnic codul international ISO 639-2 si identifica limba moldoveneasca ca o varianta a limbii romane. Elementele de identificare „mo” si „mol” vor fi inlocuite cu „ro”, „ron” si „rum”. Initiatorul propunerii este administratorul varianta in limba romana a site-ului Enciclopediei Libere Internationale.

O serie de identificatori internationali de catalogare a editarilor, adica standardele internationale pentru coduri de limba, au fost schimbate. Una dintre modificari, anuntata oficial de Biblioteca Congresului American, scoate limba moldoveneasca din codurile ISO. Rezultatul acestei schimbari tehnice este „ca in nici o biblioteca din lume si nici un sistem informatic, de la PC-ul de acasa si pana la standardele legate de Internet si telefonie, nu va mai fi mentionata limba moldoveneasca”, asa cum ne-a declarat Bogdan Stancescu, initiatorul acestui demers si administratorul roman al site-ului www.wikipedia.ro (Enciclopedia Libera Internationala), autorul variantei in limba romana din aceasta enciclopedie electronica. „In luna mai anul acesta, am scris celor de la SIL, institutul international de catalogare etnologica, care mi-a confirmat ca in catalogul lingvistic nu a existat niciodata limba moldoveneasca. Dar cum ei se ocupa direct de codul international ISO 639-3, standardul cel mai complex din aceasta serie, acesta trebuia sa includa si codul 639-2 de care se ocupa Biblioteca Congresului American si care continea limba moldoveneasca. La sesizarea noastra, Biblioteca  a inaintat subiectul comisiei Joint Advisory, institutie care reglementeaza toate codurile ISO. Pe data de 4 noiembrie, am primit o lista de discutii interne ale acestu comitet din care am inteles ca demersul nostru a avut succes. Confirmarea oficiala a venit direct de la Biblioteca Congresului American”, ne-a precizat Bogdan Stancescu. In consecinta, codul 639-2 a fost modificat si identifica limba moldoveneasca ca o varianta a limbii romane. Elementele initiale de identificare „mo” si „mol” vor disparea, transformandu-se in „ro”, „ron” si „rum”. „Stirea asta ma bucura cel mai mult. Inca de acum un an, Academia Romana a luat atitudine fata de introducerea ca limba oficiala a limbii moldovenesti si, printr-un comunicat de presa, pozitia noastra a fost foarte clara: nu am recunoscut lucrul acesta”, ne-a declarat Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan” si vicepresedintele Academiei Romane.

UE a recunoscut limba in 2007
Limba moldoveneasca a devenit limba oficiala de stat a Moldovei in urma unei modificari a Constitutiei in 1995. Subiectul a creat o serie de controverse intre Chisinau si Bucuresti. Romania nu a recunoscut existenta limbii moldovenesti, in timp ce presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, continua sa sustina ca limba moldoveneasca este precursoarea limbii romane. Dupa 12 ani de la modificarea Constitutiei de catre Parlamentul de la Chisinau, mai exact pe 10 octombrie 2007, printr-un acord bilateral semnat la aceasta data, reprezentantii Uniunii Europene recunosc oficial existenta limbii moldovenesti. Cu o zi inainte, pe 9 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia referitor la semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize si a Acordului privind readmisia persoanelor cu sedere ilegala intre Republica Moldova si Comunitatea Europeana. Cele doua documente au fost semnate de catre seful diplomatiei Andrei Stratan si vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, sub ochii reprezentantului Romaniei la UE, Lazar Comanescu. Documentele au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008. In cele doua acorduri se specifica faptul ca sunt semnate in „limba moldoveneasca”, ceea ce confera acestei limbi recunoastere din partea Uniunii Europene.

Sovieticii au sustinut identitatea celor doua limbi
„Limba moldoveneasca” a aparut pentru prima data in urma deciziei lui Stalin din 1924 de infiintare a Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldovenesti in stanga Nistrului. RASSM era destinata sa fie un cap de pod pentru recucerirea Basarabiei, iar limba moldoveneasca, unul  din instrumentele de formare artificiala a unui popor. In 1961 a avut loc la Chisinau un colocviu filologic in care lingvisti sovietici veniti de la Moscova au sustinut identitatea dintre romana si moldoveneasca. Lucrarile colocviului insa au fost tinute secrete.

Voteaza articolul

9.54
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Asteptati ...
70 voturi
3482 vizite
trimite unui prieten  Trimite unui prietenprinteaza  Printeaza

Comentarii la articol

comenteaza acest articol
MIHAI
2009-04-30 1:01:11
***
BAI BOILOR nationalitatea noastra eromina pentru ca noi sintem romanii ca natiune dar termenul de moldovenii este doar o denumire regionala
Mihai
2009-03-23 11:56:16
Limba MOLDOVENEASCA, ERA,ESTE SI VA FI...
Romanii se bat cu pumnul in piept ca ei sunt romani si ca limba pe care o vorbesc este limba romana, dar limba moldoveneasca nu exista in lume... dar ce? ati uitat voi romanii ca inainte ca sa se formeze tara romaneasca,tara MOLDOVA era...este... si va fi MOLDOVA si limba vorbita era...este... si va fi limba moldoveneasca... asa cum am spus deja, inainte sa existe tara romania si la fel limba romana, sa stie tooooti fratii nostrii ROMANI ca TARA MOLDOVA era si la fel LIMBA MOLDOVENEASCA...si desteptul care scrie ca limba moldoveneasca nu a existat niciodata, vad ca nu stie nici un pic de istorie si foarte mult mi-as dori sa-l intilnesc nu pentru al invata istorie, dar pentru al scupa drept in ochi pentruu ceeaa ce a scris...cu privire la unire sa stiti ca nu poporul dereste,dar calaii care stau la guvernare, desigur ca nu totii... nu vrem nici cu romanii, dar cu rusii nici pe atata...
Vadim
2008-12-03 17:09:58
Unirea
Moldovenii erau si sunt mereu pro-unire, insa de vina este conducerea lor comunista!!!
Moldoveanu
2008-11-21 12:16:22
lasa-i acolo
ba ii primim cu bratele inchise! lasa-i sa stea unde is ca ni-i bine asa!
fratele buzestilor
2008-11-20 12:48:11
stop si pace 2
era vorba de independenta Moldovei. m-am grabit la scris. scuzati greselile
comenteaza acest articol
Nume *:  
Titlu *:  
Comentariu *:  
 
Cod de Securitate *:  

Intrebarea Zilei

La Dabuleni (Dolj), localnicii sunt preocupati mai mult de agricultura decat de alegerile europarlamentare. Totusi, cei care merg la vot sunt hotarati sa voteaze cu Mircea Geoana, pentru ca este senatorul lor. Faptul ca presedintele Senatului nu se afla pe listele pentru PE nu pare sa conteze prea mult. Cum comentati?

Intrebarea zilei - Raspunde

SATI04 Iun

Afisari:144.032

Vizite:38.866

Unici:34.032