Gösta Pettersson

Foto: Keld Klüwer © DR

 
 

Hjertet

DR2 Tema 30. maj 2009 kl. 20:00 på DR2

Hjertet

--:--:--

Hjertenes mester

Se klip

Afspiller

{AE25D7C9-9F70-40A5-85BA-4C59C71043D5}

Hjertet er nøglen til vores liv. Et hjerte slår ca. 37 millioner slag om året og pumper hvert minut ca. 5 liter iltet blod rundt i vores krop. Et sygt hjerte der ikke længere kan fungere betød tidligere døden. Men 3.december 1967 udførtes den første hjertetransplantation og en helt ny æra inden for hjertekirurgi var sat i gang.

I denne Temaaften sætter vi fokus på Hjertekirurgien. Vi skal se en dramadokumentarisk skildring af kapløbet om at blive den første kirurg der udførte en hjertetransplantation. Vi skal til USA og møde den verdensberømte svenske hjertekirurg Gösta Pettersson. Han foretog den første hjertetransplantation i Danmark men følte, efter en konflikt med ledelsen på Rigshospitalet, sig presset til at forlade Danmark. Sidst på aftenen skal vi på Skejby Sygehus følge de dramatiske timer, hvor den hjertesyge Benny får transplanteret et nyt hjerte.

Det første nye hjerte
Amerikansk film, The First New Heart, fra 2008
I 1967 holdt fire hjertekirurger sig klar til at foretage verdens første hjertetransplantation på et men-neske. Tre amerikanere havde forberedt sig i årevis, men ude i margenen stod en ukendt sydafri-kansk kirurg på spring - Christian Barnard.
Manuskript og instruktion: Patrick Reams
Christiaan Barnard: Rupert Graves

Hjerternes mester
En konflikt mellem Gösta Pettersson og Rigshospitalets ledelse førte i 1999 til at Danmark mistede en af verdens bedste hjertekirurger. Gösta Pettersson udførte den første hjertetransplantation i Danmark. Samtidig lavede han mirakuløse hjerteoperationer, der betød at mere end 2000 danskere lever i dag. Gösta Pettersson følte sig presset til at forlade Rigshospitalet og rejste til Cleveland Clinic i USA. Vi har besøgt ham og tegner i "Hjerternes mester" et portræt af et usædvanligt menneske. Han fortæller for første gang om, hvordan han oplevede konflikten på Rigshospitalet og hvordan det her 10 år senere stadig påvirker ham. Privat har det haft store menneskelige omkostninger at være så dedikeret til arbejdet som kirurg. De mange timer på hospitalet har kostet en skilsmisse og betydet at han været meget væk fra sine tre børn. Gösta fortæller åbenhjertigt om disse konflikter i sit liv og om hvordan han fik hjælp af vennen, forfatteren og præsten Johannes Møllehave, til at bearbejde disse smertefulde ting.

Gösta Pettersson sammen med sin hustru.

Hjertecenteret i Skejby
Det kunne ikke blive ved med at gå med Benny Sørensen, og nu skal han have et nyt hjerte. Transplantationskoordinator Else Marie Tram har fået tilbudt et hjerte, der passer - og nu har hun sat hele maskineriet i gang.
Hjertetransplantationen er en fænomenal kirurgiske bedrift og en storslået følelsesmæssig udfordring, der organiseres med superb præcision af holdet fra Århus Universitetshospital i Skejby.

Vi følger de urørlige overlæger, de unge hyper-koncentrerede kirurger og operationssygeplejersker, den checkede entourage af narkose- og lungemaskinespecialister.
Grænseoverskridende reportage, helt tæt på. Detaljeret så man forstår hvad der foregår, fra Benny sover ind under narkose kl 21, til donorhjertet er fremme 15 minutter over midnat. Det gamle hjerte ligger og banker videre på bordet en time efter, og det nye hjerte bliver sat ind endnu en time senere, og har overtaget ansvaret for sin nye krop kl. ca 0415 - Og Benny bliver kørt ud af operationsstuen til et nyt liv med et velfungerende hjerte kl 05.30.

 

Tilrettelæggelse:

Keld Klüwer

 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > DR2 > Temaaften > lørdag > 2009 > 05

© Copyright DR 2009. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.