2008-12-19

Avtal mellan staten och regionerna säkrar Citybanans finansiering

I går blev överenskommelsen klar mellan staten och Mälardals- och Östergötlandsregionerna som ska ge bättre järnvägsförbindelser för hela landet. Regionerna skjuter till 2 miljarder i finansieringen av Citybanan och staten gör i gengäld flera miljardsatsningar på järnväg i regionerna.

- Hela finansieringen av Citybanan är nu klar vilket är väldigt positivt. Bygget kan påbörjas, säger Kjell-Åke Averstad, projektchef för Citybanan.

Citybanan ett lyft för hela Sverige

Eftersom 8 av 10 tågresor startar eller slutar i Stockholm påverkar getingmidjan hela Sveriges tågtrafik. Den begränsade kapaciteten skapar problem med förseningar och trängsel för pendlare i hela regionen. Getingmidjan hindrar även en utbyggd godstrafik. Banverket får idag säga nej till många företag som vill ta sina transporter på järnväg istället för exempelvis med lastbil. Citybanan ger pendeltågen ett eget dubbelspår genom centrala Stockholm och frigör det gamla dubbelspåret för fjärrtåg, gods- och persontrafik.

- Citybanan är ett lyft för Mälardalen och hela Sverige. Citybanan ger dubbelt så stor kapacitet för järnvägstrafik genom centrala Stockholm och är en efterlängtad infrastrukturlösning, säger Kjell-Åke Averstad, projektchef för Citybanan.

Kontakt

Kjell-Åke Averstad
Mobil: 070-762 22 01 Projektchef
Eva Rådmark Herrder
Mobil: 070-762 30 80

Relaterade länkar

Externa länkar

Öppnas i nytt fönster

Getingmidjan

Järnvägsnätet i Sverige kan liknas vid en kedja med sammanfogade länkar. En kedja är lika stark som sin svagaste länk och en särskilt svag länk i det svenska järnvägsnätet är sträckan mellan Södra station och Stockholms central. Sträckan brukar kallas ”getingmidjan” då den är smal och består av endast ett dubbelspår. Den byggdes 1871 och var en stor satsning på sin tid. Då trafikerades sträckan av 10 tåg om dagen. Idag går där 550 tåg om dagen och kapaciteten har för länge sedan slagit i taket.