etusivu
esittely
hevoset
toiminta

 HEROES&THIEVES; (KRJ-II, YLA2)
» holst-o. Heroes&Thieves; "Hero" (VH-45748)
» rn, 168 cm, s. 05.07.2007 (VHKR, ikä, 3v. 05.10.2007)
» ko GP, re 80 cm - koulup.
» KRJ-II (87 p.), YLA2 (122 p.) - eläkkeellä

» om. hejdi, Tropica
» kasv. Annika Weic EVM
» maahantuoja Crystal, O' Polo WBs

© Van Uytert, kiitokset kuvista!
Klikkaa kuvat suurikokoisemmiksi.

i. Hartwall GER
holst, rn
ii. Hero II EVM
iii. Maremba GO EVM
iie. Thele'Shophie EVM
ie. Malagua EVM
iei. The Gun'Gye EVM
iee. Saratzel EVM
e. Elegance
holst, rn
ei. Elphinstone EVM
eii. Electric EVM
eie. Gerano EVM
ee. Mandrel EVM
eei. Messoma EVM
eee. Tryffel GER EVM

Heron ostaminen oli suvunkin puolesta varsin hätäinen toimenpide - vilkaisin tätä nimien sokkeloa vain hetken aikaa, totesin olevan tarpeeksi hyvä ja uusi ori talliin. Myöhemmässä vaiheessa tajusin kuitenkin syventyä herran sukujuurin paremmin, ihmettelemään vaikkapa tämän hirmuisen luonteen periytymistä ja sitä kautta on tullut niin positiivisia kuin vähän inhottavampiakin yllätyksiä. Suvullisesti Hero ei ehkä ole juuri sitä mitä Tropican jalostussuunnitelma sanoo, mutta toisaalta monipuolisuus pitää rodun kannan värikkäämpänä, eikä näistä juurista kuitenkaan laatua puutu, joten ori saanee elellä onnellisena kassiensa kanssa, vaikka toisinaan ruunaus käy mielessä luonteen vuoksi...

Heroesin suvussa sen isän puoli on ehdoton suosikkini: onhan isälinja Maremba GO:n, Saksan yhteen tunnetuimmista jalostusoreista joka ei huonoja jälkeläisiä ole jättänyt kuin ehkä yhden monensadan joukosta. Osa moittinee tätä oria turhankin yleiseksi, mutta koska Maremba ei meidän hevostemme juurissa vaikuta juuri ollenkaan, niin sopii se Heron sukupuun mukana oikein hyvin Tropican kirjavaan hepparivistöön. Jalostusoriksi Maremballa oli kaikki edellytykset, niin mukavan luonteen, hyvien kilpatulostensa sekä laadukkaan sukunsa puolesta.

Eräs Maremban viimeisistä jälkeläisistä, ori Hero II joka on meidän Heromme isänisä, ei ehkä ollut se ihan kirkkain tähti, mutta parempi kuin hyvä kilpahevonen, joka saavutti useita sijoituksia vaativalta tasolta kansainvälisistä kouluratsastuskilpailuista. Ihan GP:n asti Hero II:lla eivät rahkeet riittäneet, mutta sen jälkeläiset sitä vastoin ovat niitäkin luokkia valloittaneet. Luonteeltaan tämä kaunis musta tapaus oli kuulemma suhteellisen mukava, mutta tottakai tiettyä haastettakin piti olla, esim. kengittäjän kanssa Hero II ei tullut alkuunkaan toimeen.

Hartwall GER, joka on nyt jo ihan meidän Heron isä, on äärimmäisen moderni kilpahevonen. Uudempaa tyyppiä emänsä puolelta perinyt "Hart" on kokeillut kilpakenttien valloittamista hyvällä menestyksellä, mutta ei ole ihan vielä GP-tasolla aloitettuaan aktiivisen treenaamisen nykyisen ratsastajansa kanssa vasta vähän myöhemmin. Orin liikkeet ja ainakin poikaansa verrattuna ihan hyvä luonne ovat kuitenkin lupauksia antavia ja Hartilta odotetaankin paljon - ovathan sen jälkeläiset osoittaneet potentiaalia. Kilpailumenestyksen kasvaessa Hartin omistaja uskoo vielä herran suosion nousevan siitosorin merkeissä, periyttäminen on tähän mennessä ollut varsin varmaa.

Hartwall polveutuu aika vahvasti estepainotteisesta, modernista uudesta linjasta, jonka ensimmäisiä menestyviä hevosia on ollut Malagua. Kouluradoille nämä hevoset ovat tyypiltänsä turhan kevyitä, eikä liike riitä sillä saralla kovin pitkälle, mutta esteet ovat sujuneet Malagualta leikiten. Tamma hyppää sopivan rohkeasti, mutta toisaalta jalkojansa varoen ja itseänsä oikein säästäen. Jalostuksen tavoitteena on ollut myös luoda hyvätapainen hevonen, jossa ollaan Malaguan kanssa onnistuttu kohtuullisesti, tamma kun on välimuoto monsterista ja lepsukasta. Nykyisin se elää siitostamman rauhaisaa elämää, jälkeläiset ovat menestyneet niin esteillä kuin koulussakin.

Saksalaisen tunnetun estehevosjalostajan, Fiesel WBsin yksi hevosista oli The Gun'Gye. Ori ei muiden kyseisen siittolan hevosten tapaan ollut mikään erityinen tykki, mutta maine on kirinyt laajalle Fieselin laadukkaiden kasvattien ja harkitun jalostustyön avulla. Tämä ori kokeili oli varma hyppääjä aina 140 senttimetrin radoilla, mutta ruunana - suurin osa sen jälkeläisistä on syntynyt pakasteesta, sillä ennen tuloaan Fieseliin, herra ruunattiin. Fiesel WBsin väki onkin harmitellut tätä paljon, kuulemma The Gun'Gyen luonteessa itsessään ei ollut mitään vikaa. Kimo pegasus kuoli aivan liian aikaisin värinsä mukaiseen kimosyöpään.

Saratzel oli pelkkä siitostamma, se ei nähnyt elämänsä aikana yhdenyhtäkään kilparataa. Tamman koulutustaso jäikin kovin alhaiseksi, mutta sen upea rakenne periytyi monelle varsalle ja hyvät juuret jatkoivat Saratzelin kautta voittokulkuaan. Tamman nimi ei kuitenkaan noussut mitenkään suuren yleiseön tietoisuuteen, vaan sitä käytettiin tittelistään huolimatta säästeliäästi jalostukseen.

Heron emän puoli on suurten mustien aukkojen täyttämää, eikä menestystä ole juuri ollenkaan. Toisaalta harvinaisuus kiehtoo, mutta kontrollifriikkeys saa allekirjoittaneen toivomaan jonkinlaista tietoa Heron juurista. Anyway, sen emä Elegance on todellakin nimensä mukainen, eleganssi holsteintamma, joka on kilpaillut Int - tason kilpailuissa. Tamma on luonteeltaan melkoinen tuittupää ja kaipaa tarkkaa käsittelyä, mutta vähän rauhallisempaan oriin risteytettynä sen on todettu periyttävän oikein hyviä jälkeläisiä. Enää Elegance ei kylläkään varso, vaan viettää jo leppoisia eläkepäiviä.

Emänisä Elphinstone on aika mielenkiintoinen tapaus - vaikka kuinka tietoja kaiveltiinkin, niin tämän orin olemassaoloa todistaa vain Elegancen sukupuu sekä Elphinstonen vanhemmat. Paksuimpien arkistojen pohjilta löytyi kuitenkin ihan muutama nippelitieto, kuulemma Elphinstone oli ruunikko joka eli 22 - vuotiaaksi. Luonteesta ei mainittu juuri mitään, eikä orilla ollut merkittävää menestystä kilpailuista.

Ehkä Elphinstone oli niin suuri pettymys johtuen sen mahtavasta isästä, Electricistä. Tämä yksi GP-ratojen liitokavioista periytti taukoamatta jälkeläisilleen omia aivan mahtavia liikkeitään, jotka kuitenkin ehdottomasti saivat ratsastajan takapuolen kipeäksi! ;) Omalla tavallaan on sääli, ettei Electriciä näy enempää holsteinien suvuissa, olihan ori myös rakenteeltaan mallikas saatuaan KTK-II - palkinnon. Jälkeläisiä sillä on useampikin, mutta osalle periytyi myös vaikeampi luonne joka esti nousun kirkkaimmaksi kiintotähdeksi.

Gerano oli vähän kuin ei mitään - tamma, sillä se ei ehtinyt kilpailla kuin Vaativan B:n tasoisissa luokissa ennen aikaista kuolemaansa. Tamma jättikin vain yhden jälkeläisen, jo aiemmin mainitun Elphistonen, mutta oli kaikin puolin helmi, joka vietiin vain liian aikaisin pois. Omistajan mukaan Geranolla olisi ollut kaikki ainekset matkalle huippua kohti, mutta valitettavasti aika loppui kesken.

Messoma oli itsessään loistava kilpahevonen, mutta jalostusorina se ei päässyt pitkälle, sillä vain muutama varsa peri sen hyviä ominaisuuksia, huonoa luonnetta tulikin sitten roppakaupalla. Messoma oli kuitenkin kouluratojen valloituksen lisäksi komearakenteinen tapaus ja se menestyi näyttelykehissä. Tyypiltään ori oli aikalailla modernin ja vanhemman kannan puolessavälissä.

Hauskanniminen Tryffer GER, "Tryffeli" on asunut jopa Suomessa! Tamma vietti elämänsä kiertolaisena omistajalta toiselle, mutta ehti myöskin kilpailla muutaman startin. Pääasiassa se varsoi ja toimi opetusmestarina, johon tarkka mutta lempeä luonne sopi hyvin. Tryffelin jälkeläiset olivat ihan hyviä, mutteivat ihan niitä tunnetuimpia. Peruslaadukas kuvaa kuitenkin tätä tammaa hyvin, erinomaiseen oriin yhdistettynä se olisi ehkä periyttänyt tulevaisuuden mestarin.. ;)

» Luonnekuvaus
Jos tapaat allekirjoittaneen kävelemässä punaisena kuin tomaatti ja etäisesti sitruunaa muistuttava ilme naamalla kohti kartanoa, voit olla varma, että Hero on tehnyt jotain. Tai se tekee aina jotain ja vieläpä ilkeää, mutta tällöin kyseessä on tavanomaistakin keljumpi temppu. Tallin yksi kovapäisimmistä ja voimakkaimmista oreista tykkää kiukutella vähän enemmänkin, enkä voi ymmärtää edes miksi: ori saa ainakin Brasilian mittapuulla hyvää hoitoa 24/7, sillä pitäähän kauhean potkukohtauksen jälkeen käydä tarkistamassa, ettei mammanmussukalle ole käynyt mitään - pojat eivät ilahdu lainkaan näistä käskyistä, kuulemma kuluttaisivat aikansa mieluummin vähän mukavempien tapausten hoitoon, mutta minkäs sille voi, jos on kerran rakastunut?

Vaikka katsonkin Heroa tempauksineen ruusunpunaisten aurinkolasien läpi (mikäli hermostun, olen tietenkin hukannut nämä lasit), on se aika hirveä hevonen. Ori ei pelkästään pidä, vaan se rakastaa pomottelua, jonka kustannuksella hoitaja on melkeinpä hengenvaarassa, mikäli sattuu olemaan kymmenen metrin säteellä tästä monsterista. Herolle onkin vedettävä äärimmäisen tarkat rajat, joiden pienikin ylitys aiheuttaa tupenrapinat - tätä ei saa päästää niskan päälle, sillä silloin se kyllä tekee ihan mitä sattuu vain huvittamaan (ja niin kyllä muutenkin, mutta se on pikkujuttu).

Käsiteltäessä Hero on ihan luonnollisestikin sidottuna kiinni kahdella narulla, vaikka kaikesta huolimatta se tykkää harjauksesta, kunhan ensin tietää oman paikkansa. Tuttu hoitaja saa orin alkutemppuilut kuriin, eikä se sittemmin harjauksen aikana sen suuremmin protestoi, mitä nyt vähän luimii jos ei kaikki ihan miellytä. Orin takaa ei saa missään nimessä kävellä ja edestäkin on oltava tarkkana, sillä hetken aikaa kiltiltä näyttävä herra kyllä puraisee tai potkaisee, mikäli saa tilaisuuden. Kavioiden puhdistus on vähän suurempi operaatio, kuten kengityskin, josta on mahdollista selvitä, mikäli keskittää kaikki henkiset voimansa suurempaakin suurempaan päättäväisyysasteeseen. Varusteille Hero tahtoisi haistatella pitkät, mutta kun ei onnistu siinä, se luovuttaa aika nopeasti.

Taluttaessa suitset ovat ehdottomat, sillä Hero tahtoisi riepotella hoitajaa 6-0 ympäri pihaa. Muille oreille vaarallinen Hero on myös aikamoinen tunari naisten kanssa, joten toisinaan ruunauskin olisi ihan käypä vaihtoehto. Mutta onhan Hero jo saanut monia pikkuvarsoja, enkä ryhdy maksamaan mistään turhasta, joten Hero on ja pysyy orina - ehkä se oppii tammojen kanssa touhuamisen taidon tässä myöhemmin. :)

Kuljetettaessa Hero ei ole edes mahdoton, lienee tietävän, että pääsee esiintymään. Se jymistelee sisään vauhdilla, saattaa ehkä alkuun protestoida jotain, mutta huomatessaan, ettei kukaan oikeasti välitä, matka alkaa sujua mainiosti. Hero rakastaa huomiota, joten kilpailut ovat sille ominainen paikka - se machoilee minkä ehtii, ja vaikkei tiedä mitään siitä paljonpuhutusta naisten hurmaamisesta, yrittää parhaansa ainakin sen saralla. Herolle kannattaa kuitenkin laittaa selvät rajat, että kisoissakin työskennellään!

Ori yrittää olla melkoinen jyrä ratsuna, mutta mikäli ratsastaja pistää tarpeeksi tiukasti hanttiin, siitä paljastuukin oikein herkkä ja mukava ratsu. Ratsastettavuus on kokonaisuudessaan valovuoden verran parempi kuin Heron käsiteltävyys! Ori vaatii kuitenkin selkäänsä osaavan kuskin, sillä on erotettava, kaahottaako Hero huvikseen, vai liikkuuko se oikein; isot askeleet massiivisella orilla voivat tuoda kovan vauhdin, vaikka se askeltaisi hitaampaan tahtiin kuin etana mutkassa. Kokoisekseen Hero on yllättävänkin notkea ja näppärä ja silloin kun tämä voimapesä toimii oikein, on sen selässä oikein mukavaa istua, vaikkakaan ei pelkästään matkustaa.

Kouluvääntöön Hero on erityisen lahjakas, eikä ole yllätys, että kiemurat ovat painotuslajimme. Hero pitää saada ratsastettua alusta asti avuille, jonka jälkeen voi odottaa jo hakeutumista parempaan ja korkeampaan mutooon sen "olen-pitkä-makkara" - viritelmän sijaan. Erilaiset kaaret notkistavat sitä vielä lisää ja toimivat myöskin ihan hyvin vauhdinhillitsijöinä, mikäli jarru on unohtunut takavasemmalle. Heron bravuureiksi voisi laskea ehdottomasti piruetit, sitä on kehuttu varsin usein niistä.

Esteillä ori menee kovaa, eikä se ole mikään yllätyskään, kun koulunkin suhteen ollaan jyriä. Emme ole uskaltautuneet hypätä sillä kuin kerran (tulos: maassa makaava omistaja, ympäri maneesia viilettävä Hero ja 60 sentin ristikko tulitikkuina), joten on vähän paha kuvailla, millainen Hero sitten on. Kovaa se ainakin menee, eikä kuuntele pidätteitä. Maastossakin ollaan vähän samalla linjalla, mutta koska Hero tykkää olla ulkona ja talliporukasta löytyy tarpeeksi hulluja, se ei menoa haittaa, vaan sitten päästellään menemään kuin formula.

» Kilpailut
Sijoitukset KRJ:n alaisista kilpailuista nykyisen omistajan kilpailemana (70 kpl) ::
13.04.2008, Baked Apple, Vaativa B, 4/51
13.04.2008, Baked Apple, Vaativa B, 5/51
20.04.2008, Nappulaliiga, Grand Prix, 2/60
20.04.2008, Skurvash, Helppo A, 5/36
20.04.2008, Skurvash, Vaativa B, 5/36
20.04.2008, Skurvash, Vaativa B, 4/36
21.04.2008, Skurvash, Helppo A, 3/36
21.04.2008, Conquérant, Helppo B, 2/36
21.04.2008, Conquérant, Helppo A, 1/36
26.04.2008, Skurvash, Vaativa B, 6/36
27.04.2008, Skurvash, Helppo A, 5/36
30.04.2008, IFT, Helppo C, 5/39
03.05.2008, Conquérant, Prix St. Georges, 3/36
04.05.2008, Cecilie Riders, Intermediate I, 9/115
06.05.2008, Bleyena, Grand Prix, 3/50
14.05.2008, Soojendav, Vaativa A, 6/39
19.05.2008, Promiseland, KN Special, 1/36
19.05.2008, Promiseland, Helppo A, 2/35
19.05.2008, Armin kisat, Vaativa B, 5/37
07.06.2008, SsRa, KN Special, 4/74
12.06.2008, Silver Valley Stable, Intermediate II, 3/9
14.06.2008, Marceille, KN Special, 5/36
14.06.2008, Bretagne, Vaativa A, 6/40
21.06.2008, Soojendav, Helppo A, 4/50
22.06.2008, Toivomus, Vaativa A, 3/40
23.06.2008, Skurvash, Vaativa A, 6/40
23.06.2008, Skurvash, Vaativa A, 2/36
29.06.2008, Regal Warmbloods, Intermediate I, 9/115
03.07.2008, Willoughby, Vaativa A, 4/40
03.07.2008, Fiktio, Intermediate II, 6/47
04.07.2008, Wallenberg Dressage Stallions, Vaativa B (FEI Junioreiden esiohjelma 2006), 3/51
04.07.2008, Skurvash, Vaativa A, 4/36
23.07.2008, Jerry, Intermediate I, 3/28
23.07.2008, Jerry, Intermediate I, 5/28
23.07.2008, Reyan, Vaativa A, 4/40
23.07.2008, Reyan, Intermediate I, 4/40
24.07.2008, KaRa, Vaativa B, 2/56
25.07.2008, Tilhimäki, Vaativa A, 7/50
25.07.2008, Royalty, KN Special, 1/40
25.07.2008, Willoughby, Vaativa A, 1/35
26.07.2008, Elgwir Arabians, Intermediate I, 4/48
26.07.2008, YEW, Vaativa B, 2/30
27.07.2008, Elgwir Arabians, Intermediate I, 7/54
28.07.2008, Roganah, Vaativa A, 5/32
29.07.2008, JPR (Jewel Ponies), Vaativa A, 5/38
02.08.2008, Sunday, Vaativa B, 5/40
02.08.2008, CeRi, Vaativa B, 2/29
02.08.2008, Evergrey, Kür Intermediate II, 7/50
02.08.2008, Nappulaliiga, Vaativa A, 4/31
03.08.2008, Mistral, Grand Prix, 1/30
05.08.2008, Willoughby, Vaativa B, 1/35
05.08.2008, Willoughby, Vaativa A, 1/35
05.08.2008, Willoughby, Vaativa B, 1/35
05.08.2008, PVR (Piipari), Helppo B, 3/25
05.08.2008, Royalty, Helppo A, 2/30
06.08.2008, Regal, Vaativa A, 6/41
06.08.2008, Regal, Intermediate I, 1/36
07.08.2008, Pohjatuuli, Intermediaire I, 1/20
08.08.2008, Mörkövaara, Helppo A, 4/50
08.08.2008, Mörkövaara, KN Special, 2/47
09.08.2008, Sivils, Vaativa B, 5/50
09.08.2008, Sivils, Vaativa B, 5/50
09.08.2008, Karpalo, Vaativa B, 3/107
10.08.2008, Dakota, Helppo A, 3/30
10.08.2008, Willoughby, Vaativa B, 4/35
10.08.2008, Willoughby, Vaativa A, 2/35
10.08.2008, Swildie & Mawar, Vaativa A, 6/69
10.08.2008, Swildie & Mawar, Vaativa A, 5/69
10.08.2008, Västerby, Vaativa B, 3/75
11.08.2008, Altencois, Vaativa A, 4/132

15.05.2008, KRJ Cup, Vaativa A, 22/254
25.09.2008, KRJ Cup, Prix St. Georges, 1/170

Sijoitukset KRJ:n alaisista kilpailuista edellisen omistajan kilpailemana (4 kpl) ::
05.04.2008, Viehättävä, Vaativa B, 3/50
05.04.2008, Viehättävä, Vaativa A, 3/38
05.04.2008, Viehättävä, Vaativa A, 6/38
05.04.2008, Viehättävä, Vaativa A, 3/38

» Jälkeläiset
01. Everest O' Polo (e. Hiroshima)
02. Royals Santiago (e. Fischblütig AW)
03. Amarn Minnie (e. Minone É)
04. BBQ Party PIC (e. Sweet Sixteen)
05. Royals Masterwork (e. Fischblütig AW)
06. Royals Panthera (Sweet Manhattan)
07. Devilish Souvenir (e. GL Prinzessin)
08. Tropica Westlife (e. Scorpioninae)
19. Devilish Green Cat (e. Goblin Catwalk)
10. Holocaust Rock (e. Shamandalie)
11. Robina SUN (e. Rycka CC)
...

Heroes&Thieves; on virtuaalihevonen!
Heroes&Thieves; is a sim-game-horse!

ulkoasun © Laura Haaksiluoto