Plan B

סקירה מאת רפאל פוגל, אפריל 2008

בועז קדמן (מימין) וגיל לביא בפסטיבל הקומיקס 2005. צילום: קרין אלגאי"Plan B" היה פנזין קומיקס אנתולוגי שיצא בתל אביב בשנים 2001-2005, בעריכת בועז קדמן וגיל לביא. הגיליון הראשון ראה אור בפסטיבל הקומיקס הראשון בסינמטק תל אביב, באוגוסט 2001. מאז ועד 2005 יצא גיליון בכל פסטיבל, ובשנים טובות גם במועדים אחרים. היה פנזין פופולרי, יחסית, ומכר מאות עותקים, בין היתר בשיתוף פעולה עם הוצאתצירופימקרים והוצאת ראשכלב.

להלן ראיון עם העורך והמייסד בועז קדמן (גילוי נאות: הכותב ורעייתו השתתפו בכמה מגליונות הפנזין, והם מיודדים עם המרואיין).

***

ביולי 2000, כאשר היה בן 29, נסע בועז קדמן למכור את "לוזר קומיקס" באירוע קומיקס שנערך בחיפה. זה היה הגיליון השביעי במספר של "לוזר", קומיקס אישי שקדמן התחיל להוציא בתחילת 1999 ולאורך כל תקופת לימודיו במדרשה לאמנות בבית ברל. "זה היה אירוע מזוויע ומעפן, אבל היו לי אז עוד קצת סטוקים שרציתי להעיף", הוא מספר.

קדמן נזכר שפגש שם כמה טיפוסים מעניינים שמכרו פנזינים, ביניהם נועה ליברמן, וגם כמה אנשים שהיו פעילים בפנזין "חרא בתחת". קדמן: "יחד איתם הסתובב גם גיל לביא, שהיה אז בן 21 וכנראה הגיע לעזור להם למכור את הדברים שלהם, ואני הייתי בתקופה שבדיוק נמאס לי מלעשות קומיקס על עצמי, ורציתי להתרחק מלעשות דברים שמדברים על אמנות".

הרעיון החדש של קדמן היה להוציא חוברת הרבה פחות אמנותית ויותר קומיקסית, ובין היתר להפסיק לעשות הכל בעצמו, לשלב כוחות עם כותבים וציירים שונים ולהוציא כל שלושה חודשים אנתולוגיית קומיקס של יותר משלושים עמודים. "באירוע בחיפה פטפטתי קצת עם האנשים, ואז נסעתי בחזרה הביתה לתל אביב", הוא משחזר. "אחרי איזה חודש עשיתי שורה של טלפונים לאנשים וקבעתי איתם פגישות עבודה".

קדמן היה בטוח שאם יעבוד עם אנשים אחרים, יוכל להדפיס הרבה יותר חוברות, וגם האמין כי בזכות היוצרים הנוספים יהיו הסיפורים הרבה יותר מעניינים. "אחרי שנה של שיחות, תיאומים והכנות, ולקראת פסטיבל הקומיקס של 2001 יצאה החוברת הראשונה – Plan B. זה היה השם הראשון שעלה לי בראש אחרי שהחלטתי שאני מפסיק לעשות את 'לוזר', וחשבתי שאני חייב בעצם למצוא לעצמי איזו Plan B", מספר קדמן. הוא טוען כי אם היה עושה את זה היום, היה בוחר לאנתולוגיה שם עברי.

הגיליון הראשון של הפלאן, שאותה ערך קדמן עם גיל לביא, הודפסה בזירוקס. הכריכה הודפסה בדפוס דיגיטלי צבעוני. "הוצאנו 200 עותקים באיכות טכנית לא גבוהה מדי, כולל עשרה עמודי קומיקס שעשיתי בשבועיים, מתוך ההתלהבות", הוא מספר. לקדמן ולביא לא היה ברור לחלוטין מה הקו המערכתי שאותו יאמצו בחוברות הפלאן. "לא היינו פוליטיים כמו 'הקורמורן', או אנטי ממסדיים כמו 'סטיות', בסך הכל רצינו לעשות קומיקס, ואף אחד בעצם לא עשה בארץ קומיקס בשנים האלו. ברגע שידענו שיהיה פסטיבל קומיקס בתל אביב, פשוט עשינו את החוברת מהר מאוד".

למרות התוכניות על עבודה עם צוות יוצרים והתקווה ליכולת ייצור מוגברת של עמודי קומיקס, קדמן מספר כי היה מאוד קשה להוציא עבודה מאנשים אחרים, ו"גם כאשר היו יוצרים שאמרו שהם רוצים להשתתף בחוברת, הם לא החזירו טלפונים ובקושי עשו משהו".

כאשר הגיעו קדמן ולביא לפסטיבל הקומיקס בתל אביב, הם גילו שרק הם עצמם וחברי "הקורמורן" הוציאו חוברות בהדפסה עצמית. להפתעתם הרבה, הצליחו למכור את כל עותקי הגיליון הראשון של Plan B, ואפילו המון חוברות של "לוזר קומיקס" וחוברות של "חרא בתחת" שלקחו לפסטיבל עבור החבר'ה שהכירו בחיפה. "היתה תחושה שאפשר לעשות דברים, שיש קהל שרוצה קומיקס ישראלי", הוא מספר. "כיסינו את כל ההוצאות ואפילו נשאר לנו כסף להדפסה של החוברת הבאה".

"הגיליון השני של Plan B היה די דומה לראשון, וגם הוא יצא די מעפן", מספר קדמן. הוא הודפס לקראת סוף 2001, ולצוות היוצרים הצטרפו ירון קוור ובן כהן. "אמנם כל 200 העותקים נמכרו, אבל לא היינו מרוצים מהרמה של גיליון 2 והחלטנו להעלות לקראת הגיליון השלישי גם את איכות הדפוס, גם את איכות הגימור ובעיקר את איכות החומרים". תאריך היעד נקבע לפסטיבל הקומיקס הבא, באוגוסט 2002.

"פלאן 3 היה למעשה הרעיון שאליו כיוונתי עם הפלאן. זה מה שרציתי שיהיה, ואלו החומרים שרציתי מההתחלה שיזרמו אלינו, אבל עדיין זה היה מאוד מאוד קשה", מספר קדמן. הוא מוסיף כי הדברים לא התקדמו בצורה חלקה, ואפילו התחילו חיכוכים ראשונים בין היוצרים: "השתדלנו לעשות הרבה יותר עריכה של החומרים, והשקענו המון בעריכה הגרפית של הגיליון. התחלנו לעבוד כמו עורכים, שמנו לב לאיזה סיפור בא אחרי סיפור, איך לסדר את הדפים, והאם להוסיף בתוך הדף אלמנטים נוספים מעבר לסיפור המקורי". קדמן מעיד כי עבודת העריכה על הגיליון השלישי כבר כללה שינוי פריימים, תיקוני גרפיקה, אפילו ציור מחדש של דפים שלמים, והרבה עבודה מול היוצרים. "הרבה יותר אנשים גם התחילו לפנות אלינו וביקשו להשתתף בפלאן, ואנחנו אמרנו לכולם ש'ישלחו ונראה'. זה היה הגיליון הראשון שכבר היינו יכולים לסנן את החומרים, ולא להכניס אוטומטית את כל מה ששלחו לנו".

את החוברת הקדישו לליין סטיילי מלהקת אליס אין צ'יינס, שבדיוק מת באותו הקיץ. קדמן טוען כי החוברת השלישית "היתה כבר הרבה יותר טובה משתי הראשונות. סוף סוף משהו שנראה כמו ממש חוברת ולא כמו משהו חובבני".

מעבר לעבודה הקשה, קדמן תולה הרבה מההתקדמות גם ביכולות המחשב של גיל לביא, "שהשתפרו בצורה דרמטית לאורך שנת 2002", וגם טוען כי ההצלחה המסחרית (במונחי פנזינים) תרמה אף היא לשיפור האיכות. "טל חיון הצליח למכור מודעת חצי שער אחורי לקרמבו רקורדס (חנות תקליטים שינקינאית) תמורת 600 שקל, ויוני לויטל הצליח למכור את החצי השני של השער האחורי ל-Liquid קעקועים", הוא מספר. "ובזכות אותם 1,200 שקל היינו יכולים ללכת בפעם הראשונה לבית דפוס רציני ולהדפיס עטיפות צבע, וגם להגדיל את התפוצה ל-500 עותקים". הגיליון השלישי הופץ בחנויות נבחרות, ואף נמכר מדי יום שישי ברחוב שינקין בתל אביב.

"העבודה המסיבית על פלאן 3 למעשה העבירה אותנו לקצב של חוברת בשנה. כולנו היינו עסוקים בדברים אחרים, ואי אפשר היה לעשות יותר מזה על חשבון הזמן הפנוי שלנו", מספר קדמן. "אבל בחוברת הרביעית, והרבה בזכות ההצלחה של חוברת מספר 3, התחלנו כבר לשלב גם כוכבי קומיקס מקומיים". ניר מטרסו יצר קשר עם עורכי Plan B באימייל ותרם כמה דפים ישנים, וגם זאב אנגלמאיר שלח כמה דפי קומיקס, שלטענת קדמן נדחו כמה חודשים קודם לכן על ידי מערכת "הקורמורן". "חמש שנים לאחר מכן, אנגלמאיר מיחזר את אותם דפים בחוברת 'סירופ' 3", מוסיף קדמן אנקדוטה מעניינת.

בחוברת הרביעית כבר לא היו לפלאן אנשי מכירות למודעות, ולכן עברו קדמן ולביא להדפסת שער בשני צבעים בלבד. "הוצאנו 500 עותקים, שרובם תקועים עד היום אצלי בבית", מספר קדמן. "זו היתה הפתעה גדולה, במיוחד לאחר שעשינו גימיק זול של סט גזירה של 'מר נחמד' ו'מר לא נחמד' על כל העטיפה האחורית".

קדמן מעיד כי גם עצם העובדה שהפסיקו ללכת ולמכור את הקומיקס ברחוב שינקין בימי שישי השפיעה מאוד על הירידה במכירות. "הפלאן הפסיק להיות שייך לחבורה מגניבה של יוצרים צעירים שהולכים ומוכרים ברחוב ועושים בלאגן, והפך להיות פרויקט המכיל רבדים עשירים של הארד קור רגיש שהגיעו ממני ומכיוונו של גיל לביא", מסביר קדמן. באותה התקופה טבע לביא את המושג "הארד קור רבאק", שמאז חוזר ומופיע בחוברות הפלאן.

"הסיפור הכי חשוב בפלאן 5 היה שבית הדפוס תקע אותנו, והגליונות היו מוכנים רק ביום האחרון של פסטיבל הקומיקס של 2004. הוצאנו 500 עותקים, והפעם אני חושב שעשינו את עבודת העריכה הכי טובה של הפלאן", מתגאה קדמן. "הבנו שהרבה יותר פשוט לקחת משהו מוכן שאנחנו יודעים מראש שהוא טוב מאשר לשבת עם מישהו ולהתחיל לשייף ולשפץ רעיון ראשוני כלשהו", מסביר קדמן. בגיליון החמישי גם התחיל הפנזין לפזול במקצת לעברו של עולם האמנות הישראלי, והקדיש עמודים נרחבים לרישומים של גיא בן נר, כמה חודשים לפני שייצג את ישראל בביאנלה לאמנות בוונציה. קדמן: "בראייה לאחור, בגיליון החמישי התחיל הפלאן ללכת לכיוונים שמעניינים גם היום, בשנת 2008, אותי ואת גיל. קצת התרחקנו מקומיקס מסורתי של בדיחה כל ארבעה פריימים, ולא פחדנו להכניס רישומים, סקיצות וכל מיני דברים שהתגלגלו בסטודיו, שיש אנשים שהיו מגדירים אותם אמנות".

"את הגיליון השישי של הפלאן כבר לא נהניתי לערוך", מעיד קדמן. הוא מספר כי אחרי סגנון העבודה שאימצו צמד העורכים-יוצרים בגיליון החמישי הסתכמה עבודת העריכה ב"ללכת לאנשים הביתה, לראות את הדברים שלהם, לסרוק אותם ואז לעשות להם תיקוני דפוס". קדמן אומר שזה כבר לא עניין אותו, ושהוא שוב רצה ליצור יותר קומיקס בעצמו. "ב-2005 כבר היו בישראל המון חוברות קומיקס עצמאיות, ולא היה כבר צורך להוציא משהו בשביל אנשים אחרים", הוא מסביר. קדמן מעיד כי בגלל עלויות הדפוס הגבוהות, היה מוכרח לעבוד על הסיפורים בפלאן רק בשחור לבן, ואחרי ארבע שנים כבר השתוקק לעשות דברים אחרים. "נמאס לי ללכות לבתי דפוס ולהתעסק עם הטעויות שלהם, והכי נמאס לי ללכת לשים את החוברות בקונסיגנציה בחנויות, ואז לרדוף אחרי כל עשרים שקל שמגיעים לנו. הרבה יותר כיף שמישהו כמו טדי (גולדנברג) או פטר (MFM) מוציאים את החוברות שלהם ואני רק נותן להם כמה דפים".

קדמן מסכם ואומר כי כפי שזה נראה היום, ימשיכו הוא, גיל לביא וכנראה יחדיו עם נגה רויך, להוציא חוברות נוספות בהוצאת אפרוגותיקה. "כנראה שהחוברות הבאות יהיו בפורמט אחר, עם שם אחר, והמהדורות יהיו הרבה יותר מצומצמות ובהדפסה ידנית", הוא מסכם.

בועז קדמן בוחר כמה מהרגעים הגדולים של Plan B

מר נחמד ומר לא נחמד. מתוך גיליון 1גיליון 1: מתוך "נתנאלה למנה עיקרית" של גיל לביא וירון קוור.

גיליון 2: גיליון שבכללי הוא די מעפן. אני די מחבב את היצור מהלגונה הכחולה שאני עשיתי (עמודים 20-21), למרות שאני לא חושב שהוא החזיק עם הזמן.

גיליון 3: דף ראשון, ירון קוור כתב ואלעזר יפרח צייר. אחלה קומיקס מהתקופה שעוד ניסינו לקשר בין כותבים לציירים, שהמקום המתאים לו הוא אנתולוגיית קומיקס.

גיליון 4: "מין זה אחלה", קומיקס של גיל בעמודים 19-20. ממש מצוין, אני דפקתי אותו קצת כשהכנסתי לו טקסט קצת גדול מדי. סוג הקומיקס שאני אוהב.

גיליון 5: מר נחמד ומר לא נחמד, עמוד 23. "פרפרים ופרחים בתחת שלי יא הומוסקסואל מזדיין אחד"!.

גיליון 6: עמוד 14, מתוך קומיקס של פאולינה פוגל. פריים של איש שמן עם כובע נייר שם חרדל על נקניקיה בלחמנייה. הוא נראה כל כך מצחיק ואומלל, תמיד רציתי שפאולינה תעשה עליו קומיקס משלו.

פנזינים קשורים

בן הטוחן (בועז קדמן)
הדינמיקה של מערבל בטון (גיל לביא)
הקורמורן
חלום אהבה וקומיקס
חרא בתחת
טוב היה אם כלום לא נברא (גיל לביא)
כסאח וזוהמה
לא נכנס לשום מקום
לוזר קומיקס (בועז קדמן)
סוכנות החקירות של סטיב הגרב האנושית
סירופ
ספרות זולה
שישי שבת מרק
תרחישים אקסטרה אורדינריים
A4
MFM

קריאת רשות

"ואגינה אחת, הרבה זרגים" (גלנדון ש. סוקר יבול קומיקס, "מארב", 29.8.2004)
"הבחירה של באלארד" (קומיקס מאת בועז קדמן ופיבי גלוקנר, "מארב", 5.9.2007)
אמיתי סנדי על Plan B (ישראבלוג, 20.5.2005)
רפאל פוגל על הקומיקס "סוס ורוכבו" של בועז קדמן (פוגלמניה, 21.12.2007)
גלנדון ש. סוקר את סצינת הפנזינים ומראיין (בין היתר) את קדמן ("42 מעלות", יוני 2002)
שאלתיאל על הגיליון הראשון של Plan B ("הקורמורן" 2, אוקטובר 2001)
סקירה קצרה באתר קומיקס וירקות (20.5.2005)

אתרים קשורים

בלוג הקומיקס של הוצאת אפרוגותיקה (פליטי Plan B)
פישטונה (האתר של ניר מטרסו)
בירדסונג, הנטלייבל של גיל לביא
עמוד הפליקר של גיל לביא
עמוד הפליקר של נגה רויך
הבלוג של מר נחמד
המייספייס של מר לא נחמד
הערך על Plan B בוויקיפדיה
הבלוג של נועה ליברמן
העמוד של נועה ליברמן ב"במה חדשה"

אינדקס

Plan B 1 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 1

הוצאת אפרוגותיקה
אוגוסט 2001
עותקים: 200
36 עמודים
A4

משתתפים: בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), יוני לויטל, אייל כגן, בועז פיין, דקל חברוני, נועה ליברמן, ירון קוור.

תוכן: "גויאבות" (קדמן), "מבצע מרמיטה" (לויטל), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), "אהבה קטלנית" (קדמן), "נתנאלה למנה עיקרית" (כתב: קוור; צייר: לביא), "המלך והגמד" (קדמן), "תמונות מהחיים" (קדמן), רובִניין" (כגן), "יואב ורותי" (קדמן), "מלך הגפרורים" (קדמן), "עת השתחררתי מהצבא" (חברוני), "מר ג'ו" (פיין), "מיסטר פוד" (ליברמן), "אחמד" (לביא) ועוד.

=

Plan B 2 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 2

הוצאת אפרוגותיקה
דצמבר 2001
עותקים: 200
36 עמודים
A4

משתתפים:
בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), בן כהן, יוני לויטל, דקל חברוני, נועה ליברמן, ירון קוור, טל חיון.

תוכן: "הסיפור על האיש הכי פחות חשוב בעולם" (כתב: קוור; ציירה: ליברמן), "הבן של סופרמן" (כהן), "כיצד קרה שהגעתי לבית של יוני ארבע פעמים בו זמנית" (כתב: קוור; צייר: לויטל), "גולדברג" (לביא), "שמוליק וחזי הולכים להרוג את מר שעמום" (כתב: קוור; צייר: קדמן), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), "תרנגולים בחלל" (כתב: קוור; ציירו: לביא ולויטל), "פיל" (כהן), "היצור מהלגונה הכחולה" (קדמן), "חבורת הערפדים" (כתב: חיון; צייר: חברוני),
"ILoveyouhoneybunny" (לביא ולויטל), "סופשבוע אבוד" (קדמן), "הספה הירוקה" (לביא) ועוד.

=

Plan B 3 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 3

הוצאת אפרוגותיקה
מאי 2002
עותקים: 500
36 עמודים
A4

משתתפים: בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), יוני לויטל, נועה ליברמן, בן כהן, אלעזר יפרח, ירון קוור, טל חיון.

תוכן: "שמוליק וחזי בתור לגיהנום" (כתב: קוור; צייר: קדמן), "באוויר" (כתב: קוור; צייר: יפרח), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), "האהבה תנצח" (קדמן), "משוגעים" (כתב: קוור; צייר: כהן), "שיר רגיש" (לביא), "קופים" (לויטל), "ילד תמים" (כתב: חיון; צייר: קדמן), "הנשתגלה" (כתב: חיון; ציירה: ליברמן), "הלוויות" (יפרח), "נפצים" (כתב: חיון; צייר: לביא), "תרנגולים בחלל" (כתב: קוור; ציירו: לויטל ולביא), פרסומת לקרמבו רקורדס, פרסומת ל-Liquid קעקועים ועוד.

=

Plan B 4 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 4

הוצאת אפרוגותיקה
אפריל 2003
עותקים: 500
36 עמודים
A4

משתתפים: בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), יוני לויטל, ניר מטרסו, זאב אנגלמאיר, גלנדון ש. (רני לבנון), ירון קוור, טל חיון.

תוכן: "מי רצח את שוקי" (כתב: קוור; צייר: לביא), "ביסקוויט" (גלנדון ש.), "לא גאון" (כתב: קוור; צייר: לויטל), "התוריסט" (לביא), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), "CMC מחשבים" (מטרסו), "אילנית אשת העכביש מרעות" (קדמן), "מין זה אחלה" (לביא), "במשרדה של עומרית לוינזון המתכנתת הרוטטת" (אנגלמאיר), "משפחת הרובוטים" (לביא), "הרפתקאות גריאטריות" (קדמן), "יוסי אושר" (מטרסו), "השוחט המאושר" (כתב: חיון; צייר: לביא), פרסומת לאלבום של ההרכב חלק ועוד.

=

Plan B 5 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 5

הוצאת אפרוגותיקה
אוגוסט 2004
עותקים: 500
36 עמודים
A4

משתתפים: בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), גיא בן נר, נדב איגרא, נגה רויך, נועם לנדאו, רפאל פוגל, פאולינה פוגל, דני קידר, יוני לויטל, נועה דגן, ניר מטרסו, זאב אנגלמאיר.

תוכן: "רצח מאדום לשחור לבן" (איגרא), "הרפתקאות גריאטריות" (קדמן), "קרנף" (לויטל), "שיר רגיש" (מטרסו), "הכל לטובה" (נועם לנדאו), "מורשת משפחתית" (לביא), "אני נלחמתי בחוק והחוק ניצח" (קדמן), "החבר'ה הטובים" (מטרסו), "קפה הפוך" (הפוגלים), "גמורק" (קידר), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), "מקק הקסם" (קדמן), פרסומת לאלבומים של ההרכבים חלק ויצורים זעירים ועוד.

=

Plan B 6 - כריכה קדמיתPlan B, גיליון 6

הוצאת אפרוגותיקה
יולי 2005
עותקים: 500
40 עמודים
A4

משתתפים: בועז קדמן (עורך), גיל לביא (עורך), ניר מטרסו (הכנה לדפוס), שרבן, נדב איגרא, נגה רויך, חגי גילר, פאולינה פוגל, דני קידר, זאב אנגלמאיר, נועה רבינר.

תוכן: הגדרה של המושג "אמו" (Emo), "רדיו סייברטרון" (קדמן), "בית על עץ" (לביא), "דובי יש מצב" (קדמן), "גמורק – קרחנה במדבר" (קידר), "הדודו" (תחקיר: קדמן; איור: שרבן), "הסעודה" (גילר), "מר נחמד ומר לא נחמד" (לביא), פרסומת לנטלייבל בירדסונג ועוד.

הורדות


גיליון 1
| גיליון 2 | גיליון 3 | גיליון 4 | גיליון 5 | גיליון 6

=

חזרה לעמוד הראשי של ארכיון הפנזינים

  • Share/Bookmark