Skuespilhuset er en af opturens mange nybyggerier, som har vist sig som en stor gevinst for Københavns arkitektoniske ansigt. Foto: Bjarne Bergius Hermansen

20.08.2009 tekst: Jo Remy-Jensen foto: Scanpix

Her er opturens ti bedste byggerier

DesignUnder den gunstige tid med økonomisk optur blev der i København opført flere bemærkelsesværdige bygninger, end nogensinde før. Pleasure.dk kårer de ti af dem, der har den kvalitet og ånd, der skal til for at disse bygninger også kan blive fremtidens klassikere.

De fleste af de projekter, som blev tegnet af danske og udenlandske arkitekter under opturen, er i dag bygninger i fuld funktion. Derfor er det først nu, man reelt kan kåre hvilke byggerier, der er blevet succeser.

Samtlige bygninger på listen opfylder kriterierne for visionær arkitektur, lødige materialer og visuel identitet 

Som reporter på Børsens Ejendomme sektion har forfatteren af denne artikel haft lejlighed til at følge projekternes vej fra skitse til færdig bygning.

At en bygning er arkitektonisk flot, kan som regel anes allerede mens den er på skitsestadiet, men det er langt fra nok.

Det nye Elefanthus i Københavns Zoo er verdens bedste af sin art

Ånd og samspil

En bygnings succes og potentiale som klassiker kan nemlig først bedømmes, når den er taget i brug. Fremragende arkitektur er ikke det eneste kriterium.

Huset skal også have en ånd. ”Genius Loci”, stedets ånd (latin), kalder man i fagkredse denne kemi, som opstår i mødet mellem arkitektur og bruger, og som også er det, der gør bygningen til noget særligt.

Pleasure.dk har inden udvælgelsen pejlet sig gennem besøg og samtaler med brugerne frem til bygningernes ånd. Vi har også bedt en culture planner (kulturplanlægger) og en arkitekt uddybe, hvad begrebet ”stedets ånd” går ud på.

Christian Pagh og Jacob Blak (med hatten) ejer sammen firmaet Uiwe (you-I-we), hvis kerneområde er kulturdesign og samspillet mellem kultur og bruger.

”Jeg mener, at stedets ånd har meget at gøre med samspillet mellem hus og menneske. Enhver bygning udtrykker en forestilling om, hvordan mennesker handler og interagerer.

Som ånder ofte har for vane, træder Koncerthusets ånd først rigtigt frem efter mørkets frembrud 

Et byggeri med ”ånd” har som regel både en stærk visuel identitet og en dyb forståelse for, hvordan mennesker bruger en bygning”, forklarer Christian, der udpeger sin yndlingscafé, Props i Blågårdsgade, som et sted med ånd.

Også Jacob mener, at et steds ånd ikke er helt så let at kortlægge.

”Det har altid været arkitektens store ønske at finde frem til de bestanddele, som giver et sted dets ånd. Desværre resulterer dette ofte i, at man gør det åndelige pragmatisk og opstiller parametre for stedets ånd,” konstaterer Jacob.

Og skynder sig, lige som sin firmapartner at understrege, at ånd hverken lader sig fange eller definere.

Vil være velkommen

”Jeg mener, at en god bygning bør have en evne til at invitere den besøgende indenfor og at den udstråler noget, som den enkelte bruger kan relatere til.

Jeg har for eksempel stor fornøjelse i at besøge Jean Nouvels nye koncerthus. Her føler jeg mig velkommen som gæst, fordi huset på mange måder er lidt af en rodebutik – lige som jeg selv er,” smiler Jacob.

Pleasure.dk’s møde med kultur-planlæggeren og arkitekten finder sted på Skuespilhusets dækcafé ved Københavns havnefront.

Opturens top ti-liste, som kan læses nedenfor, er udarbejdet af redaktionen, og både Skuespilhuset og Jean Nouvels Koncerthus er med blandt de udvalgte.

Uden at kende noget til listen, fremhæver Christian og Jacob to af projekterne. Måske lader ånder sig ikke fange, men steder med ånd har det alligevel med at tale til én – og det på et sprog som er tilgængeligt for alle.

DE TI STÆRKESTE – og en bobler


Samtlige bygninger på listen opfylder til fulde kriterierne for visionær arkitektur, lødige materialer og visuel identitet. Listen er i vilkårlig rækkefølge.

1. TIETGENS KOLLEGIET

- Ørestaden. Arkitekt: Lundgaard&Tranberg.;

Æstetisk enestående i sin cirkelform og materialer. En bygning, hvor hver eneste kvadratcentimeter syder af ungt liv, kærlighed til viden - og fremtidsånd.

2. DRs KONCERTHUS

- Ørestaden. Arkitekt: Jean Nouvel.

En blå oase, hvor der både skabes og opleves. Som ånder ofte har for vane, træder Koncerthusets ånd først rigtigt frem efter mørkets frembrud, da det af Jean Nouvel designede lysspil sætter ind og får facaden til at lyse, leve – og lokke.

Læs også:
Arkitekt Provocateur - manden bag DRs dyre hus

Koncerthuset lever mest op i den ellers grå Ørestad om natten

3. ØRESTAD GYMNASIUM

- Ørestaden. Arkitkekt 3xN ved Kim Herforth.

Her huserer den unge, sprælske, glade ånd, som om nogen har været med til at slå tonen an og definere det nye byggeområde. Og den optimisme, der trods nedtur, stadig præger Ørestaden.

4. KDY, KONGELIG DANSK YACHTKLUB

- Tuborg Syd, Hellerup. Arkitekt Thomas Scheel, Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

En lille, fin bygning, som byder på enestående samspil af vand og lys. Og som inviterer til det samvær, som er en af de vigtigste forudsætninger for et steds ånd.

Læs også:
KDY - De danske millionærers forsamlingshus

KDY - millionærernes nye legeplads i Tuborg Havn

5. WATERFRONT

- Tuborg Syd, Hellerup. Arkitekt Thomas Sheel og partners fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Et shoppecenter som bringer med sig ånden fra svundne tiders elegante butiksgallerier, der især var udbredt i de franske og italienske storbyer. Ligner mere et overdækket strøg med butikker og cafeer med udendørs udskænkning på dækkene langs kanalen – og et mylder af samvær og liv.

6. ELEFANTHUSET og ELEFANTANLÆGGET

- Københavns Zoo, Valby. Arkitekter: Huset: Norman Foster. Anlægget: SLA ved landskabsarkitekt Stig Lennart Anderson.

Afrikas ånd møder Frederiksberg Haves rokoko ånd. Sir Norman Fosters leg med elefant-ryg lignende kupler og Stig Lennart Andersons geniale ide med at åbne kæmpernes legeplads mod den gamle park, har været med til at skabe den magnetiske ånd, som har gjort Elefanthuset til hovedstadens mest besøgte sted.

Læs også:
Elefanthusets arkitekt igen aktuel i København

Havneholmen er blevet et trækplaster for arkitekturstuderende fra hele verden

7. HAVNEHOLMEN

- Boliger ved Havnefronten. Arkitekt Lundgaard&Tranberg.;

Hvide og lette boliger med kanaler, træbeklædte dæk og vederkvægende haver med græsser og spæde birketræer.

Læs også:
Havnehybel med golfbane på taget
Fra projektlejlighed til drømmebolig

Så stærk er ånden i det usædvanligt smukke boligbyggeri, at den får de mange arkitekturentusiaster, der valfarter til stedet fra hele verden, at glemme de mørke, tunge bygninger, som Københavns planlæggere har plantet langs havnefrontens sydlige del.

8. SAXO BANK

- Tuborg Syd, Hellerup. Arkitekt 3xN ved Kim Herforth.

Her bor finansens ånd og det kan ses. Storslået, stærkt visuel bygning, som byder på en flot afbalanceret blanding af udkig og indkig. Og en aura af monumental selvværd.

Saxo Banks hovedkvarter i Tuborg Havn

9. SKUESPILHUSET

- København. Arkitekt Lundgaard&Tranberg.;

Teatrets og arkitektkunstens muser svæver både over det kubistiske hus og over den træbesatte promenade, som munder ud i en udendørs dækcafe, hvorfra man om sommeren kan nyde vandet og fryde sig over menneskemylder og optræden helt i Shakespears ånd.

10. GEMINI

- Boliger, Islands Brygge. Arkitekt: MVRDV.

Ombygget silo, hvis ikoniske arkitektur bringer lidt af metropol-ånden til København. På godt og ondt. Let og gennemsigtig på afstand, men eksklusiv og utilnærmelig når man kommer tæt på. Lige som på Manhattan.

Bobleren:

Bobleren: BJERGET

- Ørestaden. Arkitekt B.I.G.

Bebyggelsen var lige ved at nå med på listen, men gentagne besøg på stedet i sommerens løb afslørede, at der bag den opsigtsvækkende facade huserer en ligusterhækånd.

Ikke særlig metropolagtigt, men måske kan dette ændre sig i takt med, at området udbygges med bylivsbefordrende butikker, cafeer osv.

Se også
- Her er verdens sejeste bygninger
- Italiensk arkitekt er verdens bedste
- Danskere bag prestigeprojekt i Saudi Arabien
Fakta
Kulturplanlæggerne:

- Christian Pagh har master i Modern Culture og Cultural Communication og har bl.a. arbejdet som koordinator og planlægger for projekt Kulturværftet i Helsingør.

- Jacob Blak er uddannet som arkitekt og har været ansat hos Arkitema og Nord og har arbejdet som arkitekturkritiker på førende arkitekturmagasiner.

Tjek Uiwe’s dokumentarfilm ”Battle of Rabbit Town” på www.uiwe.dk.

Listen

TIETGENS KOLLEGIET
DRs KONCERTHUS
KDY, KONGELIG DANSK YACHTKLUB
SAXO BANK
ØRESTAD GYMNASIUM
WATERFRONT
ELEFANTHUSET og ELEFANTANLÆGGET
HAVNEHOLMEN
SKUESPILHUSET
GEMINI
Bobleren:BJERGET

- Rækkefølgen på Top Ti-listen er vilkårlig. Samtlige projekter kan ses på arkitektfirmaernes websider.

www.fosterandpartners.com
www.3xn.dk
www.ltarkitekter.dk
www.sla.dk
www.vla.dk
www.mvrdv.nl
www.big@dk
www.jeannouvel.com

Find artikler:

Find artikler

Relateret tema

Billedserie

Seneste DESIGN ARTIKLER


borsen statistik