Glas på porös vägg spar energi

En trist grå kasernbyggnad förvandlades på kort tid till ett solenergihus där ljuset speglar sig i glasfasaden.

Kring glasväggen monteras en dekorerande träpanel

Kring glasväggen monteras en dekorerande träpanel Foto: Arkitektfirma Schankula

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

Kasernen vid det nedlagda regementet i tyska Bad Aibling används nu för studentbostäder. Det behövde rustas upp och arkitektfirman Schankula valde en annorlunda lösning.

Utanpå den befintliga putsade stenväggen monterades porösa isoleringselement som innehåller hyvelspån. Elementen kläddes sedan in i en ytterfasad av glas.

Via hål som borrats i den ursprungliga väggen värms numera rummen i huset av uppvärmd luft. I luftspalten bakom glasfasaden kan luften bli upp till 60 °C varm.

Så hög är dock inte temperaturen när luften passerat hyvelspånselementet och stenväggen, snarare runt 25 °C. Värme lagras i väggen och kan användas även under dygnet mörka timmar.

Bygget har fått bidrag från tyska miljöstiftelsen DBU. Enligt forskare från högskolan Biberach som deltagit i projektet kan man spara upp till 80 procent av energibehovet i hus byggda på 1950-talet med den här tekniken.

Fler artiklar av: Håkan Abrahamson

Annons

Bloggar som länkar hit

Kommentarer

Skriv ny kommentar Senaste inlagd av Sune S igår, 21:33 Sortera: Senaste överst

eller avbryt

Det här står i bjärtkontrast till svenska Enstegsisoleringen!

Tänk, om svenska byggföretag kunde ta efter de här tyska väggelementen istället för att hitta på den ekonomiska (för byggföretagen) men ack så dåliga Enstegsisoleringen som bl.a NCC har byggts hus med i Lund.Enstegsisoleringen har ingen luftspalt som man har haft av gammal tradition för att ytterväggen skall kunna torka efter en våt höst.

Svara
Anmäl

Svar till Mikael i go:teborg

Men detta byggbolag är bra för de bolag som lever på mögelsanering!

De flesta moderna hus som är isolerade med enstegsmetoden av våra kära byggbolag som NCC och Skanska, kommer ju med största sannolikhet att inom ett fåtal år råka ut för mycket kraftig och svårartad mögelbildning, i sina fasader!

Detta kommer naturligtvis att öka människors alergiska problem, men också hemska lukter!

Snacka om vad många framtida jobb som då kommer att skapas just i mögelsaneringsbranschen!

Svara
Anmäl

En tveksam konstruktion

Isoleringen kommer att fungera som ett stort luftfilter som inte rengörs eller byts ut. Det kan leda till hälsoproblem för de boende.
Fukt kan vandra obehindrat genom väggen och kondensera på insidan av glasfasaden under vintern och på nätterna. I kombination med hyvelspån som isolering kan det ge problem med mögel.
På sommaren blir det onödigt varmt inomhus. Det kan behövas extra kylning.

Svara
Anmäl

Svar till Sune S

I princip Samma luftmängd som annars skulle passera upp bakom en brädfodring passerar nog också bakom glaset, och håller på så vis torrt. Jag tror inte att den luften leds eller skall ledas in i huset.

Svara
Anmäl

Svar till Aron

Av artikeln framgår att; "Via hål som borrats i den ursprungliga väggen värms numera rummen i huset av uppvärmd luft". Det betyder att rumsluften cirkulerar i väggen och vid den glasade fasaden.

Svara
Anmäl

Svar till Sune S

Så dumma kan dom väl inte varit, givetvis borde det vara ett separat luftsystem som värms upp genom att cirkulera genom den varma väggen, i rör eller liknande. Som Aron säger så luftas nog spånet av ett konstant luftdrag. Varm luft stiger, ganska naturligt. Är detta en lösning för norra sverige? Troligen inte men det kan nog fungera hyffsat bra nere i söder.

Svara
Anmäl

Svar till WR

Det dumma är att de har borrat hål i den ursprungliga väggen. Det fungerar mycket bättre om den uppvärmda väggen fungerar som ett värmeelement.

Svara
Anmäl

Svar till Sune S

Som vanligt så ger inte Ny-teknik hela bilden, http://www.aktive-huelle.de/ är projektets hemsida. Mitt tips är att googla och använda funktionen "översätt den här sidan", om man inte är en hejjare på tyska dvs.

Svara
Anmäl

Rubik

Varför kan folk inte bygga hus längre?

Svara
Anmäl

Glas på vanlig vägg

Glas är bra för det släpper in solljuset men inte ut värmen.
Växthusen och drivbänkar utnyttjar detta sen länge.
Detta borde kunna utvecklas även för vanliga väggar.
Fönster betraktas normalt som ljusinsläpp men borde även kunna ge energibidrag genom smartare användning av inre gardiner med isolering och luftcirkulation för att utnyttja solinverkan och förhindra värmeläckage. Kanske fönsterluckor-på insidan!

Svara
Anmäl

Svar till Lars K

Varför inte en möblerbar solfångare? Glasverandan är en gammal bra idé som går att utveckla vidare.

Svara
Anmäl

Nyheter/Energi

Glas på porös vägg spar energi

Glas på porös vägg spar energi

En trist grå kasernbyggnad förvandlades på kort tid till ett solenergihus där ljuset speglar sig i glasfasaden. (11 kommentarer)

Nytt förslag sälja egen el

Regeringen föreslår att det ska bli billigare och enklare att sälja el för den som har ett litet vindkraftverk på tomten eller solceller på taket. Men förslaget möts redan av kritik. (36 kommentarer)

Ökad verkningsgrad i serietillverkad solcell

Ökad verkningsgrad
i serietillverkad solcell

Sharp har utvecklat tillverkningstekniken för solceller och höjt verkningsgraden till rekordnivå. (38 kommentarer)

Tesla kommer till Skandinavien

Tesla kommer
till Skandinavien

Tesla, ett av världens mest haussade bilmärken, öppnar butik i Skandinavien. 50 eldrivna sportbilar och 1000 personbilar om året hoppas man kunna sälja. (35 kommentarer)

Ett steg närmare olika elpriser

Svenska kraftnät föreslår att Sverige delas upp i fyra olika områden, med olika elpriser. Det kan innebära ett högre pris för många svenska konsumenter. (13 kommentarer)

Solen går upp i öster

Solen går upp i öster

En ny sorts solceller har sett dagens ljus i Estland. Det årsgamla företaget Crystalsol ska nu kommersialisera den billiga och miljövänliga solcellen som är enkel att tillverka av lättillgängliga råvaror. (6 kommentarer)

Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister, är ordförande vid de europeiska miljöministrarnas möten i höst.

Gamla utsläppsrätter
ger Carlgren
nya problem

Ett berg av outnyttjade utsläppsrätter i Ryssland och östra Europa ställer till problem för EU:s klimatförhandlare vid Köpenhamnsmötet i december. (17 kommentarer)

Tidvattenkraftverken Deep Green från Göteborgsföretaget Minesto.

Så funkar den svenska
undervattensdraken

Nu avslöjar det hemlighetsfulla Göteborgsföretaget Minesto detaljerna kring sitt tidvattenskraftverk Deep Green. Det ska testas utanför Irland och sänka priset på el från tidvatten. (42 kommentarer)

Michael Karnerfors har startat nätverket Nuclear Power? Yes Please.

"Det var jag som begärde ut Szakalos
e-post"

I dag träder han fram – Michael Karnerfors som begärde ut offentlig handling från KTH och skapade kaos i kärnkraftsdebatten. (151 kommentarer)

Kärnbränslekutsar.

Miljörörelsen: Vänta med slutförvaret!

Vi behöver inte ha så bråttom med att gräva ned använt kärnbränsle. Vänta hellre in säkrare slutförvaringsmetoder, säger Miljörörelsens kärnavfallssekretariat Milkas i dag. (18 kommentarer)

Jas 39 Gripen flyger redan i dag på hälften flygfotogen, hälften syntetiskt bränsle från förgasat kol - i Sydafrika. Nu vill försvaret testa med en Angelica Hulls helt fossilfria jetbränsle från biomassa. Grafik: Ny Teknik.

Så ska Jas Gripen bli grön

Försvarsminister Sten Tolgfors vill testa KTH-forskaren Angelica Hulls gröna jetbränsle i Jas Gripens nya motor GE 414. Ett samarbete med det amerikanska flygvapnet diskuteras. (34 kommentarer)

Peter Szakalos måste lämna ut sina mejl från nu och fem år bakåt i tiden.

Forskarmejl
spökar i
debatten om
urankapslarna

Vem har begärt ut alla mejl från den kontroversielle korrosionsforskaren Peter Szakalos på KTH? Är det kärnkraftsindustrin som står bakom? Enbart misstanken förgiftar kopparkapseldebatten ytterligare. (47 kommentarer)

Andris Piebalgs, EU:s energikommissionär, redogör för EU:s energiplan.

Han vill ha
500 miljarder
till grön
energiteknik

EU:s energikommissionär Andris Piebalgs är i Stockholm för att förklara varför det kostar ytterligare 500 miljarder kronor i ny teknik för att ta ned koldioxidutsläppen med 80 procent till 2050. (50 kommentarer)

Nord Stream fick ja i Danmark

Nord Stream får lägga ned två parallella gasledningar öst och söder om Bornholm på danskt vatten och i dansk ekonomisk zon. Det beslutade den danska Energistyrelsen i dag efter att prövat miljöfrågan.

Svensk solfångare värmer i Spanien

Det svenska rehabcentret CFS i Marbella i Spanien har bytt ut naturgas mot hybridsolfångare för att värma fastigheten, poolen och tappvattnet – och få gratis el på köpet. (6 kommentarer)

De förnyelsebara energislagens andel av framtidens elproduktion mer än fördubblas enligt KVA:s energiutskott.

"Elektricitet
är framtidens
energibärare"

Elektricitet och förnyelsebara energikällor går hand i hand. Alla förnyelsebara energikällor kan producera elektricitet, som kan förvandlas till mekanisk rörelse med nästan 100 procents verkningsgrad. (102 kommentarer)

Eldriven sportbil 
med 536 hästar

Eldriven sportbil
med 536 hästar

Med fyra elmotorer toppar den här sportkärran 250 km/h. En laddning ska räcka 30 mil. (35 kommentarer)

Ny stor hybrid från Toyota

Ny stor hybrid
från Toyota

Toyota presenterar i dag ännu en hybridbil, betydligt större än Prius. Säljstart blir det i december. (10 kommentarer)

Wavebob-aggregatet som är det tekniska hjärtat i Tonn Energy.

Nu höjer
Vattenfall
vågtempot

I dag sjösattes det svensk-irländska vågkraftbolaget Tonn Energy och välsignades av Irlands energiminister Eamon Ryan. (14 kommentarer)

Fransmän tillverkar vatten med vindkraft

Fransmän gör
vatten av vind

Normalt förknippas vindkraftverk med produktion av el. Nu hävdar ett franskt företag att man konstruerat ett vindkraftverk som framställer vatten. (56 kommentarer)

Tanka elbilen med flytande elektrolyt

Tanka elbilen med flytande elektrolyt

Glöm timslånga laddtider för elbilen. Tanka ny elektrolyt i batteriet på macken och kör vidare. (50 kommentarer)

Smart verktyg räknar ut lönsamhet på laddstolpe

Just nu utvecklas det laddstolar till elbilar över hela världen. Men när lönar det sig egentligen att installera en laddstation på sta’n? (6 kommentarer)

Högeffektiv elmotor vann pris

Högeffektiv elmotor vann pris

I våras lanserade ABB sin nya processmotor M4BP. Nu har den korats till Årets Hållbara Produkt. (14 kommentarer)

Det kinesiska kraftverksprojektet Tre Raviner är världens hittills största vattenkraftsprojekt. Energiforskarna spår att det kommer att byggas två nya i den storleken varje år de närmaste 40 åren.

Snillen spekulerar om energi

Kommer jordens energiresurser att räcka till både mat, el och bränsle om fyrtio år? Det ska några av världens främsta energiforskare ge ett svar på nästa vecka. (94 kommentarer)

Bränslecellplan satte uthållighetsrekord

Bränslecellplan satte uthållighetsrekord

Det bränslecelldrivna obemannade flygplanet Ion Tiger har satt inofficiellt uthållighetsrekord för bränslecelldrivna flygplan. (15 kommentarer)

Mats Rignell och Jeanette Skjelmose på Ikea vann Posten Logistics Award 2009.

Ikea vann på ännu plattare paket

Ikea har lyckats sänka sina priser med 20 procent de senaste sju åren tack vare transportsmart design. För den prestationen vann Ikea priset Posten Logistic Award i dag. (8 kommentarer)

Google och Al Gore i gemensam klimatkamp

Google och Gore
i enad klimatkamp

Google tar hjälp av Al Gore för att beskriva klimatförändringarna. I Google Earth visas hotet i videor och interaktiva animationer. (17 kommentarer)

Laser ska tända raketmotorn

Laser ska tända raketmotorn

Lasertändare i stället för elektriska tändstift ska bli pålitligare tändsystem för raketer i rymden. (14 kommentarer)

Solel riktar ljuset

Efter vind kommer sol

Efter framgångarna på vindkraftsidan satsar nu tyska Siemens på solenergi, men väljer en annan väg än takmonterade solceller. (44 kommentarer)

Batteriet är stort som ett mynt

Radioaktivt batteri orkar mycket mer

Batterier som drivs med radioaktivitet kan lösa problemet med strömförsörjning av mikrosystem. De är hundra tusen gånger mer energitäta än dagens batterier, som ofta är större och tyngre än systemen själva. (16 kommentarer)

Taggar

Taggar kan liknas vid nyckelord och gör det lätt att hitta innehåll som hör samman. Klicka så får du se:

Alla taggar
Annons
Annons
Annons

The bottom is nådd Chefredaktörens blogg

"The bottom
is nådd"

Annons