Index.hr

2:51 • 3.11.2009 • POSTAVI INDEX ZA HOMEPAGETRAŽI
subota, 31.10.2009 19:40

Prva smrt od svinjske gripe u Hrvatskoj: "Epidemija će trajati duže od godinu dana!"

Prva smrt od svinjske gripe u Hrvatskoj: "Epidemija će trajati duže od godinu dana!"

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: AFP

U SPLITU prva žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj. Nešto iza podneva na Jedinici intenzivnog liječenja umro je Luka Matovac, 61-godišnji optičar iz Splita, zaražen virusom H1N1. U splitski KBC primljen je prije deset dana s visokom temperaturom, otežanim disanjem i obostranom upalom pluća. Zbog vrlo teškog stanja prebačen je s Odjela za infektivne bolesti na JIL i priključen na respirator.

Nema sumnje: Za smrt je kriva svinjska gripa

Zaraženi je umro od višeorganskog zatajenja, a vijest o njegovoj smrti potvrdio nam je i ravnatelj KBC-a Dujomir Marasović. Anesteziolog Nenad Karanović ne želi brzati sa zaključcima. Kaže da će tek obdukcija donijeti istinu o smrti pacijenta. Moguće je, drži, da je preminuli imao težih zdravstvenih problema otprije, koje je svinjska gripa pogoršala. Matovcu su otkazali bubrezi, bio je pod cjelodnevnom dijalizom i cirkularnom potporom.

"Nema nikakve sumnje u uzrok, do smrti je dovela isključivo svinjska gripa" ne dvoji dr. Nikola Bradarić, šef Odjela za infektivne bolesti. "Smrti je bilo u svim zemljama koje su se suočile sa svinjskom gripom, bit će tako i u Hrvatskoj" ocijenio je Bradarić. 

Panike zasad još nema

Crne prognoze stručnjaka nisu danas obeshrabrile Splićane da u velikom broju izađu na rivu i uživaju u suncu. "Nema straha, gripa dođe i prođe svake godine, mi se ne bojimo" kažu.

Kod mnogih je, međutim, zavladala prilična doza paranoje. Refleksno navlače majicu na usta kad spaze i najmanji simptom prehlade te bježe od "kliconoša". Svinjsku gripu vide i kod onih sa najobičnijom prehladom.

Ambulante diljem Dalmacije ovih su dana pune, liječnici savjetuju da se bez dobrog razloga ne dolazi. Premda je splitska županija najpogođenija, panike zasad još nema, no vijest o prvom smrtnom slučaju možda promijeni i odnos Dalmatinaca prema svinjskoj gripi.

Svinjska gripa na svakom koraku, od vrtića i škola do zatvora!

A stanje nije blistavo! U Splitsko-dalmatinskoj županiji jučer je proglašena epidemija svinjske gripe nakon mnogobrojnih slučajeva zaraze. Do jučer je u županiji zabilježeno 254 oboljelih s virusom H1N1, 11 ih je hospitalizirano. Danas je zabilježen i jedan novi slučaj u Splitu. Oboljelo je dijete, no stanje nije ozbiljno, pa nije ni zadržano na liječenju.

Premda je stanje 35-godišnjeg pritvorenika iz zatvora na Bilicama hospitaliziranom prije par dana teško, zasad nema potvrde da se radi o svinjskoj gripi. Početkom tjedna zatvorena je splitska privatna gimnazija Kraljica Jelena, a i nekoliko i zagrebačkih škola bilježi slučajeve svinjske gripe.

Kad kronični bolesnici obole, Tamiflu moraju dobiti u roku od 48 sati!

Nema progresije broja oboljelih, kaže Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo u Splitu. "Sigurno je da će se iz dana u dan javljati oboljeli. Kronični bolesnici u posebnoj su opasnosti. Ukoliko obole od svinjske gripe antivirusni lijek Tamiflu moraju dobiti u roku od 48 sati" kaže dr. Klišmanić.

Mjesta za paniku, uvjerena je, nema. Najbolje se, kaže, cijepiti i primijeniti osobne mjere zaštite istaknute na web stranici Zavoda.

Epidemija svinjske gripe trajat će godinu dana, možda i dulje

Prognoze koliko će nas dugo mučiti svinjska gripa nisu blistave. "Epidemija svinjske gripe mogla bi trajati godinu dana, pa i dulje" kaže dr. Klišmanić.

Nedugo nakon što je američki predsjednik Barack Obama zbog rapidnog širenja svinjske gripe objavio izvanredno stanje, virus H1N1 počeo sve sve brže širiti i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj su u posljednjih nekoliko dana zabilježena 34 slučaja novooboljelih od svinjske gripe. Ukupan broj prijavljenih bolesnika je 268 od pojave virusa, a još 746 pacijenata s kliničkim znakovima gripe nemaju laboratorijsku potvrdu kako se radi baš o svinjskoj gripi.

Iako je u Hrvatskoj od prve pojave svinjske gripe virusom zaraženo više od 1100 ljudi, ministar zdravstva Darko Milinović poručuje da nema razloga za paniku i da je zdravstveni sustav spreman za borbu protiv virusa H1N1.

Bloger.hr
Ako je Vaš post na Blogeru vezan uz ovaj članak postavite tag svinjska gripa
12345
Print
Komentari
Logirajte se
 
 • Citat [miskoputraljez]Cijeli naš planet će se uskoro zvati "planet Strah".Svaki dan smo bombardirani novim prijetnjama, pa nas malo puste pa opet stisnu novom prijetnjom, živimu u stanju konstantnog grča i straha koji liječimo šopingom, televizijom, drogama, alkoholom...Svinjska gripa, ptičja gripa, antrax, crne udovice, nuklearni rat, kemijsko oružje, Irak, Iran, Izrael, pad cijena nafte, somalijski gusari, crnci u getima, tsunamiji...Držati ljude u strahu znači kontrolirati ih, čovijek u strahu ne razmišlja svojom glavom u nepobitno sluša autoritete ne preispitujući njihove odluke...Par očitih primjera:1. Napad na WTC, bilo je to u dokumentarcu jednom, jave na NBCu par dana kasnije da su našli u okolici jedan pasoš od napadača...Ono izgorio je čelik u zgradi i cijeli avion ali je preživio jedan papirnati pasoš...Svi popuše2. WHO. Nakon tek nekoliko smrtnih slučajeva WHO diže opasnost od pandemije na najveću moguću, 6...Nikakva suvisla analiza nije provedena, i rijetko da će ikad više biti spuštena na 3, samo će je malo spustiti pa ponovo dići, pa naći novu bolest i tako iznova.3. HR. Uvođenje kriznog poreza. Ako se želi ne ugroziti redovito isplaćivanje mirovina i plaća treba uvesti krizni porez.Nakon svake ovakve "krize" bitno je gledati događaje koji sljede1. Ameri ulaze u Irak koji niti nema veze sa Osamom, sve zbog straha od terorizma, svi prihvaćaju2. Definira se spasonosni lijek Tamiflu i cijepivo koje niti je dokazano niti testirano. Države masovno naručuju cijepivo, treba li uopće reći koja će biti zarada ako svaka država naruči cijepivo za cca 1/2 stanovništva. Znate koliko uopće treba da bi se proizvelo neko cijepivo? Godine testiranja a ne u par mjeseci od pojave bolesti, evo spasonosnog riješenja.3. Krizni porez je uveden. Vlada nije smanjila uzroke lošeg prpračuna, državna potrošnja je i dalje jednaka ako ne i veća, i dalje se zapošljavaju ljudi...krizni porez je do karaja 2010. Zašto? Zašto ne bi bio povećan i do 2011? Jer ako...
  Behind_my_eyes... • 1.11.2009 21:15:54
 • Citat [miskoputraljez] Cijeli naš planet će se uskoro zvati "planet Strah".Svaki dan smo bombardirani novim prijetnjama, pa nas malo puste pa opet stisnu novom prijetnjom, živimu u stanju konstantnog grča i straha koji liječimo šopingom, televizijom, drogama, alkoholom...Svinjska gripa, ptičja gripa, antrax, crne udovice, nuklearni rat, kemijsko oružje, Irak, Iran, Izrael, pad cijena nafte, somalijski gusari, crnci u getima, tsunamiji...Držati ljude u strahu znači kontrolirati ih, čovijek u strahu ne razmišlja svojom glavom u nepobitno sluša autoritete ne preispitujući njihove odluke...Par očitih primjera:1. Napad na WTC, bilo je to u dokumentarcu jednom, jave na NBCu par dana kasnije da su našli u okolici jedan pasoš od napadača...Ono izgorio je čelik u zgradi i cijeli avion ali je preživio jedan papirnati pasoš...Svi popuše2. WHO. Nakon tek nekoliko smrtnih slučajeva WHO diže opasnost od pandemije na najveću moguću, 6...Nikakva suvisla analiza nije provedena, i rijetko da će ikad više biti spuštena na 3, samo će je malo spustiti pa ponovo dići, pa naći novu bolest i tako iznova.3. HR. Uvođenje kriznog poreza. Ako se želi ne ugroziti redovito isplaćivanje mirovina i plaća treba uvesti krizni porez.Nakon svake ovakve "krize" bitno je gledati događaje koji sljede1. Ameri ulaze u Irak koji niti nema veze sa Osamom, sve zbog straha od terorizma, svi prihvaćaju2. Definira se spasonosni lijek Tamiflu i cijepivo koje niti je dokazano niti testirano. Države masovno naručuju cijepivo, treba li uopće reći koja će biti zarada ako svaka država naruči cijepivo za cca 1/2 stanovništva. Znate koliko uopće treba da bi se proizvelo neko cijepivo? Godine testiranja a ne u par mjeseci od pojave bolesti, evo spasonosnog riješenja.3. Krizni porez je uveden. Vlada nije smanjila uzroke lošeg prpračuna, državna potrošnja je i dalje jednaka ako ne i veća, i dalje se zapošljavaju ljudi...krizni porez je do karaja 2010. Zašto? Zašto ne bi bio povećan i do 2011? Jer a...
  sve_u_fullu • 1.11.2009 15:21:48
 • ma obama će sve to riješit.
  olije_olinije • 1.11.2009 15:20:49
 • Citat [miskoputraljez] Cijeli naš planet će se uskoro zvati "planet Strah".Svaki dan smo bombardirani novim prijetnjama, pa nas malo puste pa opet stisnu novom prijetnjom, živimu u stanju konstantnog grča i straha koji liječimo šopingom, televizijom, drogama, alkoholom...Svinjska gripa, ptičja gripa, antrax, crne udovice, nuklearni rat, kemijsko oružje, Irak, Iran, Izrael, pad cijena nafte, somalijski gusari, crnci u getima, tsunamiji...Držati ljude u strahu znači kontrolirati ih, čovijek u strahu ne razmišlja svojom glavom u nepobitno sluša autoritete ne preispitujući njihove odluke...Par očitih primjera:1. Napad na WTC, bilo je to u dokumentarcu jednom, jave na NBCu par dana kasnije da su našli u okolici jedan pasoš od napadača...Ono izgorio je čelik u zgradi i cijeli avion ali je preživio jedan papirnati pasoš...Svi popuše2. WHO. Nakon tek nekoliko smrtnih slučajeva WHO diže opasnost od pandemije na najveću moguću, 6...Nikakva suvisla analiza nije provedena, i rijetko da će ikad više biti spuštena na 3, samo će je malo spustiti pa ponovo dići, pa naći novu bolest i tako iznova.3. HR. Uvođenje kriznog poreza. Ako se želi ne ugroziti redovito isplaćivanje mirovina i plaća treba uvesti krizni porez.Nakon svake ovakve "krize" bitno je gledati događaje koji sljede1. Ameri ulaze u Irak koji niti nema veze sa Osamom, sve zbog straha od terorizma, svi prihvaćaju2. Definira se spasonosni lijek Tamiflu i cijepivo koje niti je dokazano niti testirano. Države masovno naručuju cijepivo, treba li uopće reći koja će biti zarada ako svaka država naruči cijepivo za cca 1/2 stanovništva. Znate koliko uopće treba da bi se proizvelo neko cijepivo? Godine testiranja a ne u par mjeseci od pojave bolesti, evo spasonosnog riješenja.3. Krizni porez je uveden. Vlada nije smanjila uzroke lošeg prpračuna, državna potrošnja je i dalje jednaka ako ne i veća, i dalje se zapošljavaju ljudi...krizni porez je do karaja 2010. Zašto? Zašto ne bi bio povećan i do 2011? Jer ako neće "ugrozit će se d...
  luzericaa • 1.11.2009 15:19:55
 • Citat [miskoputraljez]Cijeli naš planet će se uskoro zvati "planet Strah".Svaki dan smo bombardirani novim prijetnjama, pa nas malo puste pa opet stisnu novom prijetnjom, živimu u stanju konstantnog grča i straha koji liječimo šopingom, televizijom, drogama, alkoholom...Svinjska gripa, ptičja gripa, antrax, crne udovice, nuklearni rat, kemijsko oružje, Irak, Iran, Izrael, pad cijena nafte, somalijski gusari, crnci u getima, tsunamiji...Držati ljude u strahu znači kontrolirati ih, čovijek u strahu ne razmišlja svojom glavom u nepobitno sluša autoritete ne preispitujući njihove odluke...Par očitih primjera:1. Napad na WTC, bilo je to u dokumentarcu jednom, jave na NBCu par dana kasnije da su našli u okolici jedan pasoš od napadača...Ono izgorio je čelik u zgradi i cijeli avion ali je preživio jedan papirnati pasoš...Svi popuše2. WHO. Nakon tek nekoliko smrtnih slučajeva WHO diže opasnost od pandemije na najveću moguću, 6...Nikakva suvisla analiza nije provedena, i rijetko da će ikad više biti spuštena na 3, samo će je malo spustiti pa ponovo dići, pa naći novu bolest i tako iznova.3. HR. Uvođenje kriznog poreza. Ako se želi ne ugroziti redovito isplaćivanje mirovina i plaća treba uvesti krizni porez.Nakon svake ovakve "krize" bitno je gledati događaje koji sljede1. Ameri ulaze u Irak koji niti nema veze sa Osamom, sve zbog straha od terorizma, svi prihvaćaju2. Definira se spasonosni lijek Tamiflu i cijepivo koje niti je dokazano niti testirano. Države masovno naručuju cijepivo, treba li uopće reći koja će biti zarada ako svaka država naruči cijepivo za cca 1/2 stanovništva. Znate koliko uopće treba da bi se proizvelo neko cijepivo? Godine testiranja a ne u par mjeseci od pojave bolesti, evo spasonosnog riješenja.3. Krizni porez je uveden. Vlada nije smanjila uzroke lošeg prpračuna, državna potrošnja je i dalje jednaka ako ne i veća, i dalje se zapošljavaju ljudi...krizni porez je do karaja 2010. Zašto? Zašto ne bi bio povećan i do 2011? Jer ako...
  formula1cro • 1.11.2009 15:12:56
 • Citat [miskoputraljez]Cijeli naš planet će se uskoro zvati "planet Strah".Svaki dan smo bombardirani novim prijetnjama, pa nas malo puste pa opet stisnu novom prijetnjom, živimu u stanju konstantnog grča i straha koji liječimo šopingom, televizijom, drogama, alkoholom...Svinjska gripa, ptičja gripa, antrax, crne udovice, nuklearni rat, kemijsko oružje, Irak, Iran, Izrael, pad cijena nafte, somalijski gusari, crnci u getima, tsunamiji...Držati ljude u strahu znači kontrolirati ih, čovijek u strahu ne razmišlja svojom glavom u nepobitno sluša autoritete ne preispitujući njihove odluke...Par očitih primjera:1. Napad na WTC, bilo je to u dokumentarcu jednom, jave na NBCu par dana kasnije da su našli u okolici jedan pasoš od napadača...Ono izgorio je čelik u zgradi i cijeli avion ali je preživio jedan papirnati pasoš...Svi popuše2. WHO. Nakon tek nekoliko smrtnih slučajeva WHO diže opasnost od pandemije na najveću moguću, 6...Nikakva suvisla analiza nije provedena, i rijetko da će ikad više biti spuštena na 3, samo će je malo spustiti pa ponovo dići, pa naći novu bolest i tako iznova.3. HR. Uvođenje kriznog poreza. Ako se želi ne ugroziti redovito isplaćivanje mirovina i plaća treba uvesti krizni porez.Nakon svake ovakve "krize" bitno je gledati događaje koji sljede1. Ameri ulaze u Irak koji niti nema veze sa Osamom, sve zbog straha od terorizma, svi prihvaćaju2. Definira se spasonosni lijek Tamiflu i cijepivo koje niti je dokazano niti testirano. Države masovno naručuju cijepivo, treba li uopće reći koja će biti zarada ako svaka država naruči cijepivo za cca 1/2 stanovništva. Znate koliko uopće treba da bi se proizvelo neko cijepivo? Godine testiranja a ne u par mjeseci od pojave bolesti, evo spasonosnog riješenja.3. Krizni porez je uveden. Vlada nije smanjila uzroke lošeg prpračuna, državna potrošnja je i dalje jednaka ako ne i veća, i dalje se zapošljavaju ljudi...krizni porez je do karaja 2010. Zašto? Zašto ne bi bio povećan i do 2011? Jer ako...
  skvirterica • 1.11.2009 14:44:41
 • tip ima 61 godinu , možda je bolovao od nečega što mu je oslabilo organizam , ništa ČUDNO
  makaj2 • 1.11.2009 13:54:39
 • probaj zaroktati u c-molu.
  homoludens • 1.11.2009 13:51:28
 • Citat [JohnyBre] sto volim ove sto sve znaju.KO BRE UMRE OD OBICNOG GRIPA??Umru neki starci ,svako od nas se razboli od obicnog gripa 1 godisnje najmanje to niko i ne smatra bolescu.Ko je jos mlad umro od obicnog gripa??? Evo kod nas od tog svinjskog zarazeno 160 a jedna osoba umrla i 3-4 su u zivotnoj opasnost a sve mladi ljudi.Pa kako to poredis sa obicnim ajde majke ti.da ponovimo: 36.000 (još 100.000 uslijed liječničke pogreške) amerikanaca godišnje umre od obične gripe i ne radi se samo o starijim osobama. nije da se svako razboli od gripe, obično se radi o najobičnijoj prehladi tj. gripalnoj infekciji koja se pogrešno izjednačava s gripom (dvije različite grupe virusa).
  homoludens • 1.11.2009 13:41:51
 • @miskoputraljez Slazem se u potpunosti, al sad ce vecina kakat po tebi i meni.
  MorciTheCroat • 1.11.2009 13:27:10
Prikaži sve komentare