‘Tweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden’

Witte duifTweede pinksterdag moet een multireligieuze feestdag worden. Dat is de inzet van het IKON-programma ”Het vermoeden” en de multireligieuze website Reliflex.nl, schrijft het Reformatorisch Dagblad. De IKON organiseert dit jaar voor het eerst op tweede pinksterdag (28 mei) in de Janskerk in Utrecht een festijn waaraan mensen van uiteenlopende religies deelnemen. De organisatoren willen van het feest een jaarlijkse traditie maken. Onder de titel ”Andere tijden, andere geesten” worden de „spirituele vensters” opengezet en kunnen de deelnemers zich laten uitdagen door de ontmoeting met andere „religieuze geesten.” Hun wordt gevraagd een voor hen heilige tekst mee te nemen en iets roods te dragen, omdat rood de kleur van Pinksteren is. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg van dit soort berichten kippevel op plaatsen waarvan ik niet wist dat het mogelijk was om daar kippevel te krijgen. En da's niet positief, voor alle duidelijkheid.

Ik vind deze mensen eng. Pinksteren is het christelijke feest van de Heilige Geest, onlosmakelijk verbonden met God de Schepper, de Vader van Abraham, Izaak en Jacob en het Joodse volk, èn met Zijn Zoon Jezus Christus (aangezien de Heilige Geest ook de Geest van Jezus Christus wordt genoemd). Pardon, maar dat is voor 100% onverenigbaar met andere religies. Punt.

Zijn deze mensen 'valse profeten', waartegen in de bijbel gewaarschuwd wordt?

Terug naar het bericht uit het Reformatorisch Dagblad: Volgens Ida Overdijk, eindredacteur van ”Het Vermoeden”, past het festijn bij Pinksteren, omdat dat het feest van de Heilige Geest en de communicatie over het geloof is. De godsdienst wordt volgens haar nu „gegijzeld door conservatieven en fundamentalisten”, die niet met mensen van andere godsdiensten over de verschillende geloofstradities willen praten.

Het programma behelst filmpjes, gesprekken, muziek en interactie met het publiek. Tot de gasten behoren zenmeester en boeddhist Ton Lathouwers, Narsingh Balwantsingh, presentator van de Omroep Hindoe Media, het christelijke CDA-Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier en Kaouthar Darmoni, docent media & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en moslima. De dag wordt afgesloten met een interreligieuze meditatie.

De gasten dingen mee naar de Gouden Vlam, een onderscheiding voor wie het beste initiatief voor het programma voor 2008 heeft. IKON-medewerkster Annemiek Schrijver en hoofdredacteur Manuela Kalsky van Reliflex.nl presenteren het festijn.

Kerkelijk leiders, onder wie Wim van der Zee, de in 1995 overleden secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, en bisschop Muskens van Breda, hebben eens geopperd tweede pinksterdag als vrije dag te vervangen door een islamitische of joodse feestdag. Hun suggestie kreeg zowel binnen als buiten de kerken weinig bijval.

De actie van de IKON is opmerkelijk. Verleden maand presenteerde de interkerkelijke omroep een aangescherpt mission statement. Ook de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sprak vorige week uit dat het profiel van de omroep protestantser en christelijker moet.

Volgens hoofd communicatie van de IKON Piet Halma was het nieuwe mission statement al geformuleerd voor de PKN met haar kritiek kwam op de omroep. „Dat nieuwe mission statement was al eerder geformuleerd, alleen hadden we het nog niet naar buiten toe gecommuniceerd”, aldus Halma, enkele weken geleden in deze krant. Bij de IKON was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Lees ook op deze blog:
Nieuwe zinloze site: reliflex
Religies op 23 januari 'in vrede verbonden'
Een dominee die niet in het bestaan van God gelooft
Miljoenen doden in 2007 (volgens tv-dominee)


Lees ook:Ouweneel schrijft over de betekenis van Pinksteren onder christenen
Lees ook:Het Pinksterfeest en ‘dronken’ discipelen
Lees ook:Interreligieuze bijeenkomst Pinksteren moest ‘hoop’ weerspiegelen
Lees ook:Peiling: ben jij bang voor de dood?
Lees ook:EO vindt Gerard Joling ‘te obsceen’ voor Korenslag


Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


Geplaatst door Abdulwadûd op 29 april 2007 om 18:15

Relivlek.nl, zou ik zeggen :-)
Zo’n initiatief is een SMET op het begrip RELIGIE in het algemeen. Ik ben geen christen maar ik kan de verontwaardiging van David Slager begrijpen. Overeenkomsten tussen religies zijn er, maar je mag de verschillen NIET negeren. “Voor u uw religie, voor mij de mijne” betekent ook in mijn optiek respect voor die verschillen. Zo’n mengsel als beoogd door Reliflex is maar een heksenbrouwsel, dat de maatschappij kan vergiftigen.

Antwoord op deze reactie

Geplaatst door kevin op 1 mei 2007 om 1:06

gelovigen verenig u, de meerderheid heeft u door, laten we samen vooruit gaan, naar een realistische toekomst, alle religies zullen zich in de toekomst samenvoegen, samen staan ze sterk want ze zijn in de minderheid, maar de waarheid zal overwinnen, de waarheid heeft alle tijd, de dromen zullen vergaan!!!

Antwoord op deze reactie

Geplaatst door Paapsgezind op 7 mei 2007 om 20:27

Multireligiositeit is net zo’n gruwel als de multicultuur. Als je stamppot, shoarma en koeskoes door elkaar goot krijg je heus geen beter gerecht.

Antwoord op deze reactie

Geplaatst door volgeling van Jezus op 7 mei 2007 om 22:21

precies! één rot ei in het lekkere eten maakt het hele gerecht al smerig, laat staan meerdere…

Er is maar één God. De rest zijn afgoden en is het werk en bedenksel van mensenhanden.
onderzoekt u zelf wie God is want Hij heeft zichzelf geopenbaard!

Vriendelijke groeten

Antwoord op deze reactie

Geplaatst door Abdulwadûd op 8 mei 2007 om 8:02

CITAAT VAN PAAPSGEZIND
“Multireligiositeit is net zo’n gruwel als de multicultuur. Als je stamppot, shoarma en koeskoes door elkaar goot krijg je heus geen beter gerecht.”

Maar de ENE keer stamppot, een ANDERE keer shoarma en WEER EEN ANDERE keer couscous is heerlijk :-) ))
Voor wat betreft religie, bewaak de grenzen. Er is inderdaad één God, over wie Zijn profeten zijn, daar verschillen we dan in. Let’s agree to disagree.

Antwoord op deze reactie

Geplaatst door PORTAELS op 8 mei 2007 om 17:35

Indien alle godsdiensten evenwaar zijn, is het omdat geen enkele waar is. Waarom moet er een god zijn….OK er is iets dat we niet begrijpen, maar god is een mensenantwoord op een vraag zonder antwoord. En gelijk alle openbaringen zijn slechts waarheid voor hen die ze verkondigen en hen die ze willen geloven……….en alle even mytisch en wetenschappelijk dubieus.
Daarom fatsoen, zedelijk en onzedelijk en moreel en immoreel zijn menselijke begrippen , afhankelijk van tijd en plaats.
Bijgevolg zij die hun normen aan anderen willen opdringen , via wet of godsdienst zijn gewoon onverdraagzame fanatici.
Elke gemeenschap heeft wel regels en normen nodig om ieders veiligheid te garanderen maar kleding, naaktheid of niet en zeden hebben daar weinig mee te maken .

Antwoord op deze reactie

Geef een reactie

Naam (verplicht)

Email (wordt niet getoond) (verplicht)

Website

Jouw Reactie


(c) 2005 - 2009 Blog.nl | Gebruiksvoorwaarden| Klachtenformulier | Privacyverklaring