Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-anak

Amaran! Entri kali mungkin agak emosi. Jika tidak mahu terdorong ke lembah emosi ini, tolong berlalu pergi. Entri ini bukan berniat untuk meraih simpati sesiapa. Entri ini terhasil dari jiwa dan rasa yang lahir dari ruang paling dalam hati aku. Bacalah dengan kebijaksanaan kamu dan kawalan emosi yang baik.

Menjadi kebiasaan aku melepaskan apa yang dipendam di blog ini. Sebenarnya blog ini wujud pun atas coretan emosi aku, melepaskan perasaan sedih, marah, kecewa dan apa sahaja yang terbuku. Tiada lagi tempat mengadu selain blog yang bersifat peribadi ini.

Dua tiga hari ini, hidup aku, isteri dan anak-anak terlalu tertekan. Tangisan sentiasa menjadi teman apabila membicarakan soal rutin harian dan kehidupan yang sedang dilalui. Tidak mampu untuk fikir lebih jauh apa yang akan jadi pada esok, lusa dan hari berikutnya.

**********

Malam tadi,

Pa, kenapa dengan mama?

Anak sulong aku bertanya apabila di masuk bilik dan melihat mamanya menangis teresak-esak sehabisnya menunaikan solat. Ketika itu aku di tingkat bawah, masih didepan laptop dengan pandangan kosong memikirkan apa yang aku harus buat untuk hari berikutnya.

Mama? Kenapa?

Terus aku mengikut langkah anak aku menuju ke bilik di tingkat atas. Langkah aku terhenti apabila melihat susuk tubuh yang masih diselimuti telekung sembhayang dan kelihatan teresak-esak menangis tidak seperti biasa. Kali ini lebih dalam perasaan yang dilepaskan. Lebih dalam maksud tangisan tersebut sehingga penglihatan aku sendiri turut kabur.

Yang, kenapa yang?

Soal aku ingin kepastian walaupun aku dapat agak apa jawapannya. Anak-anak aku kelihatan seperti ketakutan apabila melihat ibu mereka dalam keadaan penuh emosi, lalu kedua-dua anak aku yang mungkin tidak tahu apa erti situasi yang berlaku tetapi mereka dapat menangkap maksudnya.

Lalu anak-anak ini memeluk erat ibu mereka.

Apa nasib kita esok bang?

Berjurai air mata aku sudah dapat mengagak soalan tersebut. Saat itu sememangnya aku tidak mampu atau bersedia menjawab apa-apa soalan sedangkan aku sendiri masih buntu.

Aku, isteri dan anak-anak berpelukan dalam tangisan. Tangisan yang cuba untuk meluahkan apa yang terpendam. Tangisan yang cuba merungkai rasa di dada. Tangisan yang cuba menjawab persoalan untuk hari berikutnya. Kami tertidur disitu juga, diatas sejadah, dalam tangisan dan kelaparan.

**********

Sukar untuk aku gambarkan apa yang aku, isteri dan anak-anak sedang tanggung. Tapi yang aku tahu, akulah puncanya, punca setiap masalah yang timbul kebelakangan ini. Bermula dengan kesakitan yang aku tanggung dan berusaha untuk berubat sehingga berlanjutan beberapa tahun.

Beberapa tahun lalu, sakit misteri yang aku tanggung mulai menampakkan kesannya. Terlalu banyak kesannya sehingga aku menjadi seorang yang amarah. Hilang pertimbangan tak tentu hala, isteri dan anak-anak menjadi mangsa. Beberapa kali isteri dan anak-anak lari dari rumah atas tindakan aku.

Masalahnya aku tidak sedar apa yang berlaku, selepas kejadian aku ketika aku mulai tenang. Aku seperti tersedar dari lamunan yang aku sendiri tidak pasti bila bermula dan berakhirnya. Yang aku pasti, isteri dan anak-anak mencari tempat selamat!

Mengikut cerita kununnya orang bijak pandai, ada sesuatu yang berada dalam badan aku. Benda tersebut telah bertapak lama dalam badan aku mengikut jangkaan telah 5 tahun. Itu kata mereka, aku ketika itu sukar untuk percaya perkara-perkara karut macam ni.

Tidak melibat hanya kepada perubahan emosi aku, fizikal aku juga turut menerima kesannya. Bengkak seperti bisul, pecah, berdarah dan bernanah. Banyak dan bersilih ganti. Semuanya berlaku antara pinggang ke pinggul.

Puas ubat cara kampung dan tidak sedikit pun menunjukkan tanda pulih, aku terus berubat cara moden. Dibelah, dipotong. Sakit dan perit hanya Allah sahaja yang tahu. Bersunat pun sakit macam tu. Sehingga kini tiada menunjukkan tanda pulih!

**********

Aku dan isteri perasan sejak beberapa tahun lepas, segala apa yang aku cita-citakan tidak menjadi. Mula-mula bercuti lama untuk berubat sehingga syarikat tidak mampu nak tunggu aku kerana kerja-kerja aku perlukan komitmen yang agak tinggi. Aku tiada pilihan kerana aku tidak mampu melakukan kerja seperti mana aku lakukan sebelum ini.

Aku dipaksa berhenti. Semakin lama seperti nampak kesannya apabila setiap apa projek yang aku buat seperti ditarik sesuatu. Seperti semuanya tidak menjadi. Dari sini aku langsung utarakan kepada isteri aku, dan dia mengakui ada sesuatu yang tidak kena. Sepertinya rezeki aku ditabur racun. Seperti ada orang ingin lihat aku susah! Subhanallah.

Kini sememangnya itu yang terjadi. Isteri dan anak-anak turut menerima impak yang sama. Sejak dari hujung tahun lepas, selepas raya, isteri aku pula tidak bekerja. Dilihat dari mata kasar, sememangnya alasannya syarikat tidak mampu beroperasi. Tapi aku rasa tidak seperti itu apabila banyak tawaran yang isteri aku terima selepas itu tetapi tiada satu pun yang sangkut! Kenapakah?

**********

Lebih menyedihkan setiap sen yang disimpan sudah berhabis setelah beberapa tahun berubat. Sebelum ini duit yang ada hanya membekalkan keperluan ubat aku. Beli gauze untuk menampal luka, eusol untuk cuci luka, ubat tahan sakit (painkiller) dan anti-biotik. Tapi kini aku sudah tidak mampu nak sediakan makanan apatah lagi ubat-ubatan dan tempat tinggal?

Luka tidak mampu ditampal, darah dan nanah hanyir baunya. Tidak selesa, darah dan nanah sentiasa mengalir. Sukar untuk berjalan dan duduk.  Tuala wanita isteri aku punya pun boleh jadikan penampal, itu pun jika aku keluar dari rumah seperti menghantar anak ke sekolah pada hari mula sekolah temph hari. Habis yang tebal, aku beli tuala wanita yang nipis (panty liner).

Tapi aku perlu fikir perkara lain yang lebih penting iaitu persekolahan anak-anak dan tempat tinggal. Dimana lagi aku boleh pergi jika tiada tempat tinggal?

Aku tidak kisah lesen memandu aku mati beberapa bulan lalu. Aku tidak kisah kereta baru dijual. Aku tidak kisah kereta lama aku sudah tersadai setahun dan lesen kenderaan motor pun sudah tamat tempoh. Aku tidak kisah perabot-perabot aku ditarik. Aku tidak kisah lagi dengan rakan-rakan diluar sana yang tidak mehu bersahabat lagi dengan aku.

Yang aku kisah adalah masih adakah lagikah hari esok. Yang kau kisah dimana aku akan tinggal selepas ini jika dihalau dari rumah ini. Yang aku kisah, makan minum isteri dan anak-anak. Yang aku kisah tanggungjawab aku terhadap anak-anak untuk menyekolahkan mereka.

Aku yakin kesukaran aku adalah ujian dari Allah. Tidak perlu untuk menerima simpati masuk ke program Bersamamu TV3. Dan tidak perlu juga di Terjah oleh Abang Nas. Tidak perlu diadu kepada Karam Singh bersama program Aduan Rakyat. Tidak perlu juga dipertontonkan dalam rancangan Melodi bersama Wahid dan Farah Fauzana. Tidak perlu dicanang-canang kesusahan aku di Oh! Artis, Oh! Bulan, Malasyia Kini mahu pun yang seangkatan dengannya.

**********

Maafkan abang, sayang. Maafkan papa, abang, adik!

Terlalu berat untuk diluahkan. Itulah yang mampu terkeluar dari mulut aku sebelum melelapkan mata ini. Ketika aku menulis ini tidak selesa kerana skrin laptop sentiasa kabur dari pandangan aku.

Aku yakin Allah Maha Mengetahui. Aku yakin Allah Maha Pengampun. Aku yakin Allah Menyayangi. Ya Allah ya tuhanku! Engkaulah yang aku sembah dan engkau jugalah tempat aku bermohon pertolongan!

**********

Aku buntu. Aku tidak tahu kepada siapa lagi mahu mengadu. Aku tidak tahu kepada siapa aku harus mohon pertolongan walaupun bersifat sementara sebelum aku bangkit kembali. Aku seperti berada di suatu ruang sempit sehingga sukar untuk aku bernafas. Aku seperti berada dibilik yang gelap gelita sehingga tiada satu titik cahaya.

Perancangan aku, setelah selesai masalah tempat tinggal, aku akan terus ke hospital untuk terus melanjutkan sesi perubatan seterusnya. Aku jangka kali ini aku terpaksa tinggal lama di hospital kerana memerlukan beberapa ujian. Sama ada baik atau tidak aku perlu lalui untuk kali terakhir!

Baik atau tidak aku perlu segera mencari kerja yang sedikit sebanyak mampu meringankan beban sedia ada. Kalau aku baik dari sakit, mungkin aku boleh teruskan kerja yang aku lakukan dalam bidang IT sebelum ini. Tetapi jika berlaku sebaliknya, kerja yang aku mampu lakukan adalah terhad, mungkin sebagai Pegawai Keselamatan!?

Jika kamu sudi menyumbang sedikit sebanyak untuk aku bangun dari kesakitan ini. Salurkan kepada,

No Akaun CIMB – 0123 0015 4575 21.

No Akaun Maybank – 1010 7541 8124

Nama Penuh – Faisal Amirul Othman.

Untuk sekian kali, aku, isteri dan anak-anak mohon maaf jika ada kekhilafan dari kami dalam apa jua keadaan yang boleh sebabkan kamu sakit hati atau apa sahaja. Halalkan makan minum kami. Jika kami ada berhutang sama kamu, tolong beritahu. Yalah takut ada yang terlupa.

Jika kamu dalam kedudukan aku, apa yang kamu lakukan? Jika ada sebarang pertanyaan boleh hubungi aku atau tinggalkan pesanan di twitter.

Suka catatan ini? Langgan melalui RSS dan email kamu.

320 maklumbalas untuk topik “Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-anak”

  1. bersabarlah en megat ye. minta tempoh beberapa hari lagi. insyaallah aku yakin tuhan sentiasa bersama dengan orang yang bersabar. kita ikhtiar dulu. yang mana boleh dibantu… kita bantu. cuma mintak tempoh untuk bertahan dulu.

    “Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah,
    nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
    Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya.
    Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah,
    nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya.”
    Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendaki-Nya.
    Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.”

    - ayat 1000 dinar –

    semoga en. megat dan keluarga dilimpahkan rahmat dan dimurahkan rezeki Allah s.w.t. amin~

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih banyak azman, apa yang kau buat untuk aku pun rasanya tak terbalas.

    terima kasih juga atas doa, amin.

    [Jawab Balas]

  2. aku tersangat2 rasa nk menangis baca citer ni.harap en megat dan keluarga tabah dan sabar dlm menghadapi hidup ni.Allah sentiasa bersama kamu
    Terkini dari Fatehah A. di blog nya – DOTA tu apa weh? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih fatehah, nak reply komen pun seperti tidak sampai hati.

    terima kasih atas doa dan terima kasih juga bertandang ke blog ini.

    [Jawab Balas]

  3. Komen dari izzah pada January 9th, 2010 ago

    en megat tiba2 saya menjurus ke sni.jangan pernah berhenti berdoa pada Allah,amalkan ayat2 suci al-Quran..InsyaAllah.Mungkin ini ujian utk en sekeluarga.Terima penuh redha moga ada balasan pahala ats kesabaran encik dan keluarga.
    Terkini dari izzah di blog nya – Tudung Giveaway Contest My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih, terima kasih atas nasihat dan doa. terima kasih juga sudi bertandang ke blog picisan ini.

    [Jawab Balas]

  4. Komen dari arrizz pada January 9th, 2010 ago

    bro, tlalu bert ujian yg bro lalui..mntak bro bykkan bsabar..jgn sskali bputus asa..aku akan cuba tlg bro jg..ingt, ktorg ada utk terus myokong..kuatkn smgt..doa aku, moga dringankan ujian yg mnimpa bro..amin..
    Terkini dari arrizz di blog nya – Isu penggunaan nama Allah: Usah dipanjangkan lagi isu ini! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih arrizz, aku belum kenal kau dan mungkin kau juga belum kenal aku. tapi aku cukup tersentuh atas silaturrahim ini dan juga rakan-rakan yang lain.

    terima kasih atas doa dan bantuan. aku tak tahu nak kata apa tapi aku berdoa semoga rahmat dan limpahan rezeki dari Allah untuk kau dan rakan-rakan lain, amin.

    [Jawab Balas]

  5. Byak2kan bersabar..semua nie adalah ujian Allah SWT…
    Terkini dari Mr Kamikaze di blog nya – Kasih Ibu.. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, terima kasih.

    [Jawab Balas]

  6. Komen dari blowie pada January 9th, 2010 ago

    salam en. megat.
    bro still tak percaya tentang rawatan tradisional?
    Semoga Allah mempermudahkan laluan en.megat dalam mengharungi segala masalah,amin.
    Terkini dari blowie di blog nya – [Gambar Esklusif!] Gereja Metro Tabernacle di Desa Melawati dibakar! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam aizat. tidak percaya setelah berpuluh pengamal perubatan tradisional di terjah!

    sebenarnya tanpa izin Allah apa-apa yang dilakukan pun tidak mampu kita lawan.

    terima kasih atas doa.

    [Jawab Balas]

    hydir beri maklum balas:

    salam,

    dah cuba darus syifa’ dibawah Dr. Haron DIn?
    kalo nak saya boleh tolong usahakan dengan pengamal perubatan yg betul :)
    Terkini dari hydir di blog nya – [Blog] Komentar adalah satu blog baru? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam bang hydir,

    saya ada dengar pasal darus syifa’ cuma lokasinya terlalu jauh dan pergerakan saya yang terhad.

    darus syifa’ ada disekitar johor ke bang? maklumat yang saya tahu hanyalah di internet.

    [Jawab Balas]

    hydir beri maklum balas:

    kat johor xde tp rakan2 sy ada
    nak cuba tak?
    Terkini dari hydir di blog nya – [Khas] Ribbon khas untuk blogger semua – Blogger, We Care My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah saya sanggup cuba.

    smartzul beri maklum balas:

    Salam.

    Di Johor ada, cawangan Darus Syifa’ juga. Ini nombor contact ustaz tersebut:

    019-7643034 (Ustaz Hussin Junoh)

    Saya tidak pernah pergi merawat dengannya, tapi pernah menghubungi.

    Atau boleh lihat maklumatnya di sini:

    http://www.darussyifa.org/cawangan.php

    Di dalam perubatan Islam, selain pengalaman perawat, kita yang sakit juga perlu sepenuh hati melawan dan mahu sembuh.

    Sakit akibat ‘dunia satu lagi’, hanya yang menanggung sahaja merasai seksanya. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

    Semoga saudara Megat terus tabah.
    Terkini dari smartzul di blog nya – Sikap Berkecuali: Hati Lebih Tenang My ComLuv Profile

  7. Salam Megat. Kental sungguh semangat tuan menempuh hari-hari yang cukup memeritkan. Saya tak mampu nak berkata apa-apa.Harapan agar tuan dipermudahkan urusan. Amin.
    Terkini dari bloginformasi di blog nya – Berapa Sepatutnya Elaun Imam Masjid Di Malaysia My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam. tengok wajah isteri, tengok wajah anak-anak sudah tentu lagaknya seperti lautan api akan aku renangi. tapi aku akur hidup ini bukan hanya berserah kepada yang ESA tapi berusaha untuk memperbaiki keadaan juga.

    terima kasih atas doa.

    [Jawab Balas]

  8. moga dipermudahkan oleh Allah…

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih ani. terima kasih juga sudi bertandang.

    [Jawab Balas]

  9. Komen dari ariff pada January 9th, 2010 ago

    Tabahkan hati. Semoga Allah mempermudahkan ujian ini.
    Terkini dari ariff di blog nya – Red Tube Malaysia My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih atas doa, ariff. insya allah.

    [Jawab Balas]

  10. merasai kesusahan dalam keluarga sendiri, kadang-kadang saya terlupa, ada orang yang jauh lebih susah dari saya~

    “Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ”
    - Surah Al-Baqarah ayat 286

    setiap orang diberikan dugaan yang berbeza~ ada juga yang mengatakan ‘Allah memberi dugaan kepada insan yang disayanginya’. Saya doakan kehidupan saudara Megat sekeluarga akan lebih baik selepas ini. cuma ia mungkin memakan masa untuk pulih sebaiknya~
    Terkini dari Akuro San di blog nya – Perbezaan DSLR Nikon D90, D3000 dan D5000 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    jika bujang, mungkin tidak rasa sangat tetapi bila meratap wajah isteri dan anak-anak, pilu dan perit rasanya.

    apatah lagi terpaksa buat keputusan untuk selesaikan masalah ini. terpaksa tebalkan muka.

    terima kasih atas doa. doa itu senjata mukmin.

    [Jawab Balas]

  11. Dekatilah dengan ALLAH insyallah ALLAH MAHA kuasa boleh mengubah apa sahaja apabila tiba masanya. Belajar daripada kisah Nabi Ayob sakit selama 18 tahun dan tidak pernah berdoa supaya ALLAH pulihkan penyakitnya. Nabi Ayob dihalau sehingga duduk di dalam GUA hanya berdoa semoga ALLAH beri kekuatan untuk menghadapi dugaan ALLAH. Nabi Ayob malu untuk memohon sihat kerana sudah bertahun-tahun Allah beri sihat. Aku syorkan tuan amalkan : 1. Amalkan membaca Al-Fatihah 21x antara sunat suboh dan solat suboh setiap hari. 2. Amalkan membaca Yassin selepas suboh setiap hari 3. Baca Aa’uzubilah 20 x, Bismillah 200x dan Ayat Qul-huallah 200x pada jam 3-4 pagi setiap hari. Sebelum baca niatkan untuk mendapat REDHA ALLAH. Dan yang paling penting tuan mesti REDHA dengan ujian ALLAH. Percayalah jika ALLAH ingin membantu mudah sahaja tetapi ALLAH juga melihat usaha kita untuk dekat kepadanya. TUan amalkan dan tawakal insyallah Allah akan bantu untuk selesaikan masalah tuan.
    Terkini dari denaihati di blog nya – Kemalangan Memang Tidak Pernah Berbau My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    sebelum ini aku ada amalkan beberapa bacaan ayat al-quran. insya allah aku akan amalkan apa yang disenaraikan. sudah pasti atas keredhaan.

    terima kasih atas bantuan. semoga Allah berkati kamu dan dilimpahi rezeki.

    [Jawab Balas]

  12. Komen dari izzat pada January 9th, 2010 ago

    Salam bro megat. Dari kisah bro sakit dulu saya ikut perkembangan blog ni dan sampai sekarang, kesakitan tu masih ditanggung. Saya tersentuh dengan apa yang bro dan keluarga hadapi sekarang. Memang perit nak galas tanggungjawab sebagai ketua keluarga dalam keadaan yang serba kekurangan sekarang.

    Saya hanya mampu berdoa pada Allah, moga bro dan keluarga sentiasa dipelihara olehNya dan moga tabah menghadapi setiap cabaran dan dugaan dariNya. Insyaallah, saya akan cuba membantu semampu saya boleh.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam izzat. jika aku tidak didatangi sakit seperti sekarang mungkin tidak melarat sampai apa yang terjadi sekarang sehingga memohon bantuan segala.

    sepatutnya dari dulu lagi, ada rakan2 blogger tahu akan kedudukan aku tapi aku tidak benarkan mereka lakukan demikian. sedar2 aku tersepit dan terjerat pada kali ini.

    akhirnya terpaksa aku melakukan, itu pun atas sokongan rakan2 lain juga kerana tidak ada cara lain lagi untuk membantu.

    terima kasih atas doa dan kata-kata semangat, insya allah aku lakukan yang terbaik dan cuba berdiri semula.

    [Jawab Balas]

    izzat beri maklum balas:

    Tak mengapa. Nasib manusia ni lain-lain. Hari ni hari bro, esok lusa mungkin hari saya pula. Dalam keadaan macam ni, saya rasa tidak salah memohon bantuan. Kita hidup bermasyarakat, kalau ada yang dalam kesusahan, kita tolong semampu yang kita boleh.
    Terkini dari izzat di blog nya – Isu Penggunaan Nama Allah: Isu Berat Untuk Didiskusikan? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  13. Salam saudara megat. Bersabarlah, saya hanya mampu berdoa dan membantu mana yang boleh. huhu. If I can help you… :(
    Terkini dari arnamee di blog nya – Anugerah Juara Lagu 24 – AJL 2010 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam arnamee, doa yang ikhlas pun sudah cukup bermakna. mudah-mudahan diterima Allah dan secara tak langsung mungkin sampai ke atas saya.

    entri diterbitkan atas desakan hidup. telah lama. bertahan dan akhirnya terpaksa dilepaskan.

    terima kasih atas doa.

    [Jawab Balas]

  14. Komen dari x-po pada January 9th, 2010 ago

    bro, walaupun aku tak tahu apa sakit bro yang sebenar, tapi aku boleh rasakan yang sakit tu begitu sakit utk ditanggung..bersabar ye bro. bro, ada maybank x? kalau ada, dm kt twitter aku ye

    [Jawab Balas]

    chokilala beri maklum balas:

    yup. ada akaun maybank tak? kalau ada, boleh tolong DM ke akaun twitter saya sekali? saya sudi membantu, cumanya x seberapa je la. thanks
    Terkini dari chokilala di blog nya – Cara Block Aplikasi Pillow Fight di Facebook My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    paeh beri maklum balas:

    aku rase m2u boleh transfer interbank. cuba korg selongkar. hr tu terjumpa gak. tp xigt
    Terkini dari paeh di blog nya – promo anugerah juara lagu 24 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    chokilala beri maklum balas:

    memang boleh interbank transfer, tapi bukan immediate. ambil masa beberapa hari. kalau maybank ke maybank, senang sikit, terus dapat duitnya. bukan apa, duit aku yang banyak sikit ada dalam maybank. cimb ada habuk je. kikiki

    harap sumbangan yang x seberapa tu sedikit sebanyak dapat membantu encik megat & keluarga :)
    Terkini dari chokilala di blog nya – Cara Block Aplikasi Pillow Fight di Facebook My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    sudah DM. terima kasih atas bantuan. sungguh terharu (hu3)

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku tak tahu nak describe macam mana. mungkin tengok baru tahu keadaannya.

    aku dah DM akaun maybank. terima kasih x-po.

    [Jawab Balas]

  15. @sukiminna bc entry bliau sni, http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  16. Komen dari pakeri pada January 9th, 2010 ago

    sabarla ye..semua ni dugaan tuhan.
    mane tau esok lusa tuhan bg kite kesenangan..
    pa pe pon jgn lupe berdoa selalu ok.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih pakeri, insya allah aku sentiasa berdoa hanya ALLAH Yang Maha Mengetahui.

    [Jawab Balas]

  17. Komen dari Eiyda pada January 9th, 2010 ago

    Salam.begitu besar dugaan dari Allah unk abg megat sekeluarga.sem0ga abg megat dpt menempuhinya dgn ht yg tabh.setiap penyakit ada ubtnye,insyaAllah.bnyk kn berdoa dan berusaha,selebhnya,kt berserah pada ketentuanNya.sy berd0a sem0ga abg megat cept smbh dan bnyk2 kn bersabr.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam eiyda. insya allah sudah setahun lebih bersabar, saya percaya dugaan ini hanya sementara. cuma kesempitan yang menghimpit dan perlukan bantuan.

    insya allah saya juga percaya setiap penyakit ada ubatnya. mudah2an atas doa awak dan rakan2 lain makbul. terima kasih eiyda.

    [Jawab Balas]

  18. Komen dari mrkay pada January 9th, 2010 ago

    bro, maafkan aku. aku tak dapat nak membantu dari segi kewangan buat masa ni. aku hanya mampu membuat entry khas untuk kau. Semoga ada pengunjung blog aku yang membantu. Aku minta maaf banyak.

    Semoga kau dan keluarga dapat menempuh dugaan ni dengan tabah.
    Terkini dari mrkay di blog nya – Bantuan Kemanusiaan Di Perlukan My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    tidak mengapa kay, kau tiada salah apa-apa pun. apa yang aku rungkaikan hari ini adalah jalan terakhir setelah aku buntu.

    insya allah, jika ada jalan untuk aku dan diizinkan ALLAH. terima kasih atas doa.

    [Jawab Balas]

  19. Komen dari naz pada January 9th, 2010 ago

    aku doakan semoga bro tabah hadapi dugaan. aku derma ni, tapi taklah seberapa sgt. insyaallah skit sbyk dpt la kurangkan skit beban =D
    Terkini dari naz di blog nya – Kontroversi penggunaan nama Allah : Gereja di bakar My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku terharu, terima kasih banyak-banyak. jangan salah faham, aku sememangnya terpaksa dan ini jalan terakhir untuk aku cuba nasib.

    terima kasih juga atas doa.

    [Jawab Balas]

    naz beri maklum balas:

    done! mlayu sama mlayu, aku xde hal ^_^
    Terkini dari naz di blog nya – Kontroversi penggunaan nama Allah : Gereja di bakar My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  20. salam bro megat…

    InsyaAllah… saya akan buat entri khas dapatkan bantuan….semoga dipermudahkan untuk menjalani kehidupan di hari-hari mendatang….
    Terkini dari hazman aka species1980 di blog nya – Pemburuan trofi sulung bermula My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam hazman, terima kasih atas pertolongan memanjangkan entri ini. insya allah semoga dipermudahkan, amin.

    [Jawab Balas]

  21. Salam bro,

    Sebak sungguh Incik RestNrilekS baca. Berat sungguh ujian yang bro hadapi. Semoga bro tabah dan redha dengan ujian yang dihadapi.

    Incik RestNrileks doakan agar bro cepat sembuh dan dipermudahkan di dalam menghadapi dugaan ini. Semoga bro sekeluarga juga dipermudahkan dengan ujian ini.

    Rizal kurang pasti, bro sudah ka mencuba Darul Syifa? Rizal pun tak pasti cuma ada dengar tentang Darul Syiffa yang terlibat di dalam benda-benda macam ni.
    Terkini dari Incik RestNrilekS di blog nya – Hidup Berani Untuk Gagal Sempena 2010 : Edisi Kraf Anyaman Rotan My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam,

    aku percaya setiap dugaan yang aku terima merupakan ujian untuk aku sekeluarga. cuma ianya bertambah berat apabila lumpuh dari segi kewangan.

    terima kasih atas doa, sesungguhnya doa adalah senjata muslim. aku amat menghargainya.

    banyak cadangan untuk pegi ke darul syifa dan dalam keadaan aku sekarang agak sukar untuk perjalanan jauh. aku cuba cari yang kawasan berdekatan. jenis perubatan yang sama iaiti perubatan islam.

    [Jawab Balas]

  22. Komen dari yash pada January 9th, 2010 ago

    mcm aku ckp dulu aku mang respek dengan bro… sgt2 respek.. begitu besar ujian Allah bagi bro masih kuat hadapai.. insyaAllah aku akn membantu mana yang mampu seikhlas hati.. semoga Allah meringan kan beban bro sekeluarga.. kite orang sume sokong bro! T___T
    Terkini dari yash di blog nya – Gerhana Bulan 1Jan2010 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku cuba bertahan tapi nampaknya apa yang aku rancang seperti tidak menjadi. namun aku tidak putus asa apatah lagi ada rakan2 blogger yang menyokong seperti kamu dan rakan2 lain. aku amat menghargainya.

    aku percaya apa yang aku hadapi adalah dugaan yang aku perlu redha dan terus hadapinya. cuma ia terlalu berat bila melibatkan anak-anak.

    terima kasih atas doa dan bantuan yash.

    [Jawab Balas]

  23. Komen dari z@ck pada January 9th, 2010 ago

    turut bersimpati terhadap apa yang menimpa family abg Megat..
    moga abg Megat kuat dan tabah menghadapi dugaan yg menimpa..bersabarlah.
    Terkini dari z@ck di blog nya – Follow me back My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih zack, kata-kata semangat dari kamu bakal menguatkan lagi semangat aku untuk terus bangun dan berusaha walaupun seperti ada sesuatu menghalang.

    aku tak putus asa dan akan terus berusaha. terima kasih juga atas doa, amin.

    [Jawab Balas]

  24. Komen dari Ichigo pada January 9th, 2010 ago

    Tiada apa yang mampu aku katakan di saat ini.. sesungguhnya air mata lelaki aku jatuh menyembah bumi bila menatap warkah ini. Banyakkan bersabar dan berdoa, Allah tidak menduga hambanya secara berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah menduga hambaNya setakat yang termampu ditanggung.. InsyaAllah, aku doakan semoga anda sekeluarga mendapat sinar baru bagi menerangi kehidupan anda sekeluarga.. Amin !!

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku percaya seperti apa yang kamu katakan. aku juga percaya Allah ingin menduga bagaimana hubungan sosial aku antara rakan-rakan islam.

    terima kasih atas kata semangat dan doa. aku amat terharu.

    [Jawab Balas]

  25. Komen dari kulanz pada January 9th, 2010 ago

    Salam saudara Megat,
    Terus terang sya cakap yg selama ni sya cuma baca kisah2 saudara Megat, tapi tidak pernah meninggalkan komen, tapi betul2 tidak tahan membaca kisah yang ni…
    Sya tidak tahu nak kata apa, tapi sya yakin saudara Megat seorang yg tabah kerana mampu mengharungi semua dugaan daripadaNya sebelum ini… Semoga ketabahan itu akan terus bersama dengan saudara Megat…

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam kulanz, terima kasih kerana sudi membaca catatan yang tak seberapa dari aku. wakaupun tidak tinggal jejak tapi aku amat menghargainya.

    aku akan lebih bertambah semangat apabila ada kata-kata semangat dari pembaca dan rakan2 blogger seperti kamu.

    terima kasih atas sokongan dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  26. Komen dari hBz pada January 9th, 2010 ago

    sy pembaca baru en.megat. turut simpati. yakin. Allah maha mengetahui, semua ini adalah ujian dariNya. Allah sayangkan en. megat. sakit itu adalah ujian dariNya. hanya doa saya mampu kirimkan. moga en.megat dapat lalui dengan selamat.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    selamat datang ke blog picisan ini. semoga kehadiran entri ini tidak menganggu tujuan kamu ke blog ini.

    terima kasih di atas dorongan dan kata2 semangat yang diiringi doa.

    [Jawab Balas]

  27. Komen dari zuls pada January 9th, 2010 ago

    Saya doakan agar semoga masalah ini dipermudahkan Allah Taala jalan penyelesaiannya. Kakak saya pun ada benda dalam badannya .. daripada apa yang dia makan, sekarang ni pub belum sembuh sepenuhnya. Nasib baik sempat tau awal. Saya faham macammana perasaan bro .. dan keluarga bro. Semoga terus tabah menghadapi dugaan.InsyaAllah setiap ujian tentu ada ganjaran yang pasti.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih zul, pengalaman yang dilalui mungkin berbeza tetapi masih dalam kategori yang sama memandangkan ia melibatkan ’sesuatu’ yang kita tidak dapat lihat dengan mata kasar.

    melihatnya sahaja sudah begitu rasanya apatah lagi mengalaminya. lebih malang apabila ahli keluarga turut terlibat sama.

    terima kasih atas iringan doa.

    [Jawab Balas]

  28. assalamualaikum en. megat…
    pertama-tama pak long mendoakan moga akan dipermudahkan segala apa yang en. megat tanggung selama ini…
    pak long percaya….kita yang sihat ni boleh mengungkapkan perkataan sabar…tapi bagi yang merasa keperitannya hanya ALLAH yang tahu..
    akhir kalam dari pak long…sentiasa berdoa agar apa yang ditanggug selama ini akan ada jalan selelsainya..
    lagi satu..semua ini telah disuratkan diLohmahfuz lagi…
    yang baik dari ALLAH dan yang kurang dari kelemahan pak long
    Terkini dari pak long di blog nya – Kontest Anjuran Belia Muda My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    wa’alaikumsalam pak long,

    terima kasih pak long kerana memahami apa situasi yang berlaku. rasanya masalah tersebut sudah lama berlanjutan dan sedikit sebanyak memberi impak yang agak besar ke atas diri saya dan keluarga sehingga entri ini diterbitkan.

    terima kasih juga atas dorongan dan iringan doa, mudah2an dapat mempermudahkan perjalanan hidup saya sekeluarga, amin.

    terima kasih kerana bertandang ke blog picisan ini juga.

    [Jawab Balas]

  29. Komen dari blowie pada January 9th, 2010 ago

    DM me ur Maybank account ^_^
    Terkini dari blowie di blog nya – Surau di Taman Menara Maju Klang dibaling batu! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    Ok, aku dah DM. terima kasih ;)

    [Jawab Balas]

  30. salam..ini buat kali pertama aku disini..terasa keperitan dalam hati ini..insyaAllah…ade rezeki buat kamu dari ku.

    tabah lah wahai sahabat
    Terkini dari seroja jingga di blog nya – Aku masih belum boleh tidur lena bila ini datang menjengah. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam seroja, terima kasih kerana cuba untuk memahami situasi aku dan keluarga.

    terima kasih atas bantuan dan nasihat.

    [Jawab Balas]

  31. Komen dari JMR pada January 9th, 2010 ago

    sabar byl2 bro..doa byk2 pada-Nya..moga diringankan beban bro…
    Terkini dari JMR di blog nya – Naper ko leh drive Ferrari?? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, itulah sedang aku lakukan sekian lama. cuma kebelakangan ini ia agak lebih berat melibatkan tempat berteduh, itu yang menjadi bertambah pilu.

    terima kasih atas iringan doa.

    [Jawab Balas]

  32. Komen dari baem pada January 9th, 2010 ago

    Tabahkan hati bro,tawakal selalu.Insyallah rezeki akan dtg.Saya akan letakkan widget khas untuk kutipan derma di blog saya.Insyallah pelawat-pelawat di blog saya akan membaca luahan hati anda dan sudi menderma walaupun sedikit.amin…
    Terkini dari baem di blog nya – 18sx Pembedahan Buah Dada My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, terima kasih kerana turut membantu. amat terharu dan amat menhargainya.

    terima kasih juga atas dorongan kata-kata semangat.

    [Jawab Balas]

  33. Salam bro megat….selama nie aku just jadi silent reader je kat blog ko nie..tapi hari nie aku tersentuh bile bace sal post ko nie…harap ko terus tabah terime semua dugaan nie ye….byk2kan bersabar….setiap ape yg terjadi tue pasti ada hikmah disebaliknya..cuma kite kene bykkan lah bertawakkal pada Allah…insyaallah Dia akan tunjukkan jalannya tue nanti…Harap bro megat jgn berputus asa k…kitorang akan selalu support bro…
    Terkini dari iqone_dinie di blog nya – Jangan Datang Ke Sini Lagi!!! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam iqone, terima kasih. aku tak pernah menyangka punyai silent reader yang ramai. apatah lagi yang beri sokongan dan secara tak langsung menjadi tulang belakang blog ini.

    terima kasih atas sokongan yang tidak berbelah bagi.

    [Jawab Balas]

    iqone_dinie beri maklum balas:

    same2 bro megat..no hal…kalo x watpe kite berkomuniti nie kalo kite x same saling bantu membantu..ari nie ari ko..mane la tau esok2 ari aku@ mber2 yg lain lak ye tak…pe pon harap bro megat jgn ptutus asa k…cayok2..aku kalo leh nak terus tau sal perkembangan bro megat k…pepepon kalo leh jgn lupe post kat blog nie kalo de perkembangan terbaru k.
    Terkini dari iqone_dinie di blog nya – Jangan Datang Ke Sini Lagi!!! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  34. Komen dari Nazz pada January 9th, 2010 ago

    Salam..

    Maaf tuan.. aku telah ditakdirkan bukan menjadi orang yang kaya dengan wang dan harta.. jika ya.. nescaya akan ku serahkan sebahagiannya.. namun aku diberi mulut dan tangan yang sihat untuk memohon pada Nya.. Ya Allah, kau ringankanlah beban hamba mu ini jika itu yang terbaik untuknya.. namun jika ianya menambah keredhaan mu, janganlah disebabkan ujian mu itu hatinya terpaling darimu.. sesungguhnya kami sedar akan firman mu ya Allah… ‘Sesunguhnya Aku malu tatkala Aku turunkan ujian ke atas hambaKu berkatalah ia.. Innalillahiwainnailaihirajiun..’

    Amin ya rabbal alamin…
    Terkini dari Nazz di blog nya – Yang Aib dan Mengaibkan My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam nazz, terima kasih. tiaa yang lebih bermakna dari kekuatan doa orang muslim. insya allah moga dipermudahkan buat aku.

    [Jawab Balas]

  35. Komen dari arieza pada January 9th, 2010 ago

    semoga keluarga abg mndpt lindungan Allah.. kuatkan ksbrn. insyaAllah. Dia mendengar.
    Terkini dari arieza di blog nya – ::: >>> Human Madness My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih arieza. abang terharu.

    [Jawab Balas]

    arieza beri maklum balas:

    ive joined the other blooger, to put the icon Blogger, We Care in my blog. Hopefully, this will help abg & the family a bit.
    Terkini dari arieza di blog nya – ::: >>> The Worst Scenario My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  36. Cuba berniaga tak boss? Cuba jewr ah, mana tau boleh kan? Tapi apa2 pon jangan putus asa k? Sabar lah ye……
    Terkini dari Dak Wan di blog nya – Islam Malaysia My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku ada sentuh pasal projek dalam catatan kat atas. wallahu aklam semua tidak menjadi. sebab itu aku rasa seperti ada orang yang sekat rezeki aku.

    tapi macam mana sekali pun terima kasih atas cadangan. aku belum putus asa untuk mencuba sekali lagi. yalah mana tahu kebetulan kali ini rezeki.

    terima kasih atas dorongan.

    [Jawab Balas]

  37. Komen dari Daus pada January 9th, 2010 ago

    Salam Bro Megat, banyakkan bersabar…
    Ada org dengki lah tu, main benda² halus…
    Aku hanya mampu klik² Nuff ko je…
    Terkini dari Daus di blog nya – Penyertaan Contest Lekat & Menang Anjuran http://www.azizwan.com My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam daus, kesabaran itulah menjadi peneman selama ini sejak beberapa tahun tetapi kali ini ia lebih mencabar disebabkan mungkin kehilangan tempah berteduh.

    terima kasih sudi bertandang ke blog picisan ini.

    [Jawab Balas]

  38. Kisah Nabi Ayub a.s. terkena penyakit kerana perbuatan syaitan adalah kisah benar, wajib dipercayai kerana dipaparkan di dalam al-Quranul Karim dengan Firman Allah SWT (mafhumnya):

    “Dan ingatlah akan hamba Kami, Ayub, ketika ia menyeru kepada Tuhannya, dengan rintihan; “Sesungguhnya ya Allah, saya diganggu syaitan dengan kesusahan dan keazaban.” (Surah Shaad, ayat 41)
    Terkini dari hamba Allah di blog nya – My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, segala yang termaktub dalam al-quran mengikut mafhumnya adalah wajib dipercaya kerana ia membentuk iman kita.

    terima kasih berkongsi pendapat dan singgah disini.

    [Jawab Balas]

  39. Komen dari zool pada January 9th, 2010 ago

    Dugaan ko memang besar megat..
    Aku berdoa agar Allah memberi pertolongan pada ko..
    insyaallah aku sumbang termampu
    Terkini dari zool di blog nya – Lepat pisang yang enak My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku tak tahu sejak bila ia mula tetapi aku sangat berharap ianya berakhir.

    hanya ALLAH yang dapat membantu. terima kasih zool, terima kasih banyak.

    [Jawab Balas]

  40. salam en. megat..

    menitik air mata saya bila membaca cerita ni.
    sabar lah, sabar tu tak ada kesudahannya.
    insyaAllah saya akan sebarkan cerita ini.
    mungkin lebih ramai yg akan bantu dan mendoakan.

    amin..
    Terkini dari lisa lisot di blog nya – contest baru la pulak. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam lisa, terima kasih kerana sudi membaca kisah peribadi saya ini.

    terima kasih juga atas bantuan. saya amat menghargainya.

    [Jawab Balas]

  41. Komen dari ina pada January 9th, 2010 ago

    Semoga keluarga diberi ketabahan…
    Percayalah Kag… Allah tak akan memberi cobaan malampaui batas ksanggupan manusia…
    Pasti ada jalan Kag…

    Maafin Na Kag,,.. Na cuman punya doa buat kakag…
    Semoga diberi yang terbaik…
    Terkini dari ina di blog nya – DJ (Disc Jockey) My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih ina, doa adalah senjata mukmin. insya allah jika diizin Allah, jika doa itu dimakbulkan, mungkin kehidupan saya bisa berubah.

    [Jawab Balas]

  42. salam bro..aku hanya mampu nk smpaikan salam takziah,aku tak berupaya dari segi kewangan tp kami blogger2 prihatin ader buat logo ribbon khas dan yang akhirnya akan link ker blog ni.hope dapat membantu bro sikit…

    setiap yang datang dari Allah tu untuk menolog hambanya samaada untuk menyucikan dosa dan ujian dari Allah…banyak2 kan bersabar…
    Terkini dari black_mel di blog nya – [Khas]Ribbon khas untuk blogger semua My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam mel, aku sedia maklum akan kewujudan ribbon khas tersebut oleh abg hydir. aku amat terharu dan kelihatan sudah ramai rakan2 blog memasang di bog masing2.

    terima kasih atas kata nasihat tersebut, aku sedar aku hanya seorang manusia kerdil.

    [Jawab Balas]

  43. en. megat, tbahkan hati k, Allah sentiasa bersama orang yang teraniaya…
    Terkini dari fiffy syafiqa hazirah di blog nya – idola, role model… penting ke untuk berjaya? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, terima kasih atas kata semangat ;)

    [Jawab Balas]

  44. Assalamualaikum..
    En. Megat: Saya amat bersimpati dengan musibah yang berlaku kepada En. Megat & sekeluarga. Walaupun saya baru pertama kali menjejakkan kaki ke sini, saya berharap agar En. Megat akan kembali gembira bersama keluarga tersayang.. Buat masa ini ini sahaja yang mampu saya bantu..Apa2 pn saya mendoakan yang terbaik untuk En. Megat.. Insyaallah..

    http://www.toha.co.cc/2010/01/khas-ribbon-khas-untuk-blogger-semua.html

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    w’alaikumsalam. insya allah entri ini merupakan titik tolak untuk jatuh bangunnya saya selepas ini. pada mulanya bukan ini yang saya mahukan tetapi saya mencuba.

    terima kasih atas bantuan dan iringan doa yang sudah pasti akan membantu meringakan beban saya.

    [Jawab Balas]

  45. Komen dari Nina pada January 9th, 2010 ago

    salam megat,
    terlalu sukar untuk mghadapi dugaan seumpama ini..

    sabar ye.. dugaan dari Allah S.W.T.. ada hikmahnya..

    semoga nasib lepas ni kembali pulih kepada normal..amin =)
    Terkini dari Nina di blog nya – Serabut!! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam nina, memang sukar tetapi saya percaya ALLAH menguji umatnya dengan pelbagai cara. insya allah ia membuatkan kita sentiasa TAAT kepada-NYA.

    terima kasih atas dorongan dan sudi singgah ke blog picisan ini.

    [Jawab Balas]

  46. salam bro..
    permulaan kata..salam maaf dari saya kerana selama ni saya agak tidak menyukai bro kerana kelantangan bersuara dalam entry lepas yang berkaitan pasal “klik2 team nuff”. Saya memang berkecil hati.

    Tapi hari ni, saya sedar saya kena lupakan itu semua,
    hurm.

    bersabar la ye..kerana Tuhan tidak akan menguji kita lebih dari apa yang kita mampu. Saya tahu cemane sakitnya menerima dugaan seperti ini kerana saya sekeluarga juga pernah diuji, dan alhamdulillah..hidup kami sekeluarga sekarang bahagia dan dilimpahkan dengan rezeki dari yang Maha Esa. Jadi..laluilah ia dengan tenang tapi bukan dengan emosi, kerana sesungguhnya di luar sana masih ada yang prihatin terhadap kita walhal kita pernah menyakitkan hati mereka.

    Sekian bro..be strong kayh.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam aina, saya mohon maaf jika catatan tersebut membuatkan aina berkecil hati. tiada niat lain kecuali perasaan ingin membantu supaya lebih berhati-hati dalam memilih jalan yang baik.

    percayalah cara tersebut hanya menguntungkan 1 pihak sahaja. ambil contoh saya, walaupun saya susah tapi saya tak sanggup guna cara tersebut. insya allah jika jalan dan niat betul, bakal ada ganjaran yang setimpal.

    terima kasih atas kata semangat dan dorongan yang diiringi doa. saya amat terharu atas keprihatinan aina.

    [Jawab Balas]

  47. Komen dari die pada January 9th, 2010 ago

    SALAM….

    sedihnyer bce artikel en…..ermm dlu pn keluarge sy penah alami cm awk alami skg…hidup sush….xde duit nk beli ubat…nk tanggung kos hospital…org sume xngaku sedara lg….ktorg penah alami sume tu….memg sgt tertekan dan sedih….mak n ayah sy xpenah putus asa cri duit sume…plz jgn putus asa berusaha berubat k…doa jgn putus2….Allah akn makbulkan doa kite sume..amiinn
    Terkini dari die di blog nya – they are friends… My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam, saya rasa saya dapat menyelami apa yang keluarga awak rasa kerana ia berlaku kepada saya sendiri.

    benar, sangat tertekan dan tangisanlah yang menjadi peneman kerana menemui jalan buntu dalam mebuat keputusan.

    terima kasih atas dorongan dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  48. Komen dari ekino pada January 9th, 2010 ago

    semoga en megat kembali menjadi en megat yang dulu.

    semoga Allah memberi pelindungan kepada en megat.

    bersama kita berdoa. harap tabah dan sabar.
    Terkini dari ekino di blog nya – Gadis bertudung merah. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih ekino, sejak saya jatuh sakit, terlalu banyak perkara yang berubah termasuk keyakinan dan kepercayaan diri.

    insya allah atas dorongan yang tak putus2 dan iringan doa, mungkin saya akan kembali seperti dulu.

    terima kasih kerana sudi singgah di blog ini.

    [Jawab Balas]

  49. Komen dari chin pada January 9th, 2010 ago

    sabar ye bro. semua ujian dari ALLAH. yang pemberi rezeki itu juga ALLAH. hanya ALLAH yang mampu menolong. solat banyak2. yang paling penting redha.

    isyaAllah. kita usaha ape2 selagi boleh. Allah pasti permudahkannya.

    smoga bro & family tetap tabah.
    Terkini dari chin di blog nya – jangan salah kan gula. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    setuju, semuanya datang dari keizinan ALLAH. yang membezakan adalah iman kita.

    kita tetap perlu berusaha untuk mendapat keredhaannya. terima kasih atas dorongan dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  50. Komen dari azwan pada January 9th, 2010 ago

    Apa kata kau iklankan juga kerja online yg kau boleh buat. Menulis artikel, install blog ke apa ke. Mungkin ada yang memerlukan perkhidmatan kau secara online.
    Terkini dari azwan di blog nya – WordPress 2.9.1 Is Out My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    kau ada guide line atau contoh tak azwan. aku rasa pernah terfikir untuk lakukan semua tu tapi mungkin tak nampak jalan perlaksanaan.

    kalau aku tahu, mungkin sudah lama aku jalankannya.

    [Jawab Balas]

    azwan beri maklum balas:

    guide line aku tak ada, tapi contoh aku ada:

    (1) kalau kau pandai dlm web design, lakukan spt apa yg kreativethemes.com lakukan. tapi tak perlulah kau promote guna spesifik domain, kau gunakan ajelah fungsi page kat wordpress tu atau pun subdomain utk mengiklankan servis kau
    (2) atau tulis article utk org spt di digital point http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=1625932
    (3) atau bina niche blog dan ikut cara rohaizad.com

    kau pun dah gunakan nuffnang, kembangkan lagi ajelah. pelan-pelan start, mungkin rezeki kau disini – online.
    Terkini dari azwan di blog nya – Rakan Blogger Memerlukan Bantuan My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih banyak azwan. aku harap apa yang kau sampaikan amat membantu aku.

    fyi, aku sememang merancang untuk buat page khas untuk servis-servis tertentu seperti web dev.

    aku juga telah lama menyertai DP tetapi tidak aktif dan muram bersama 3 blog BI aku yg dah expired. ini semua kerana keadaan aku yang tidak stabil.

    insya allah, apa pun aku harap yang terbaik dan aku juga berharap bantuan yang aku harapkan merupakan titik tolak untuk aku kembali berdiri.

    [Jawab Balas]

  51. Komen dari Nine pada January 9th, 2010 ago

    sabar yer bro..semua tuh duggan Allah..ada hikmah di setipa kejadian…
    Terkini dari Nine di blog nya – Blog Anda Di Hack ? Membuat Backup Cara Mudah My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah aku sentiasa beringat akan setiap kejadian ALLAH ada hikmahnya.

    terima kasih ;)

    [Jawab Balas]

  52. sejujurnya aku sebak membaca cacatan megat kali nie.. jika ada ruang keselesaan nanti, insya-Allah aku membantu setakat yang mampu..

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih kerana sudi membaca kisah peribadi aku ini. aku tahu ramai yang tak berapa suka bila kisah peribadi dipapar umum.

    aku minta maaf jika ia menganggu fikiran kau dan mereka (rakan2 blog & pembaca). setelah puas memikirkan jalan lain dan menemui jalan buntu, entri ini diterbitkan. itu pun setelah beberapa memikirkan jika ia berbaloi atau tidak.

    itu pun sebab aku sekeluarga bakal kehilangan tempat berteduh yang melindungi anak bini aku dari hujan dan panas.

    terima kasih atas bantuan.

    [Jawab Balas]

  53. aku agak terlambat komen..
    sebab aku baca banyak kali entry ni..
    selama ni aku rasa aku insan paling malang
    sebab selalu gagal dalam hidup dan baru kerugian banyak dalam perniagaan..
    bila aku baca kau nyer entry, ada yang lebih malang dan malang itu sgt teruk sekali..
    aku tak dapat bayangkan kalo aku di tempat kau..
    mungkin aku dah taknak hidup..
    kau seorang yang kuat..
    sebab tu mampu bertahan sampai tahap ini.
    aku akan hulurkan sedikit sumbangan..
    yang termampu je la..
    saya pun student ag..
    semoga bro dan keluarga sabar menanggung ujian tuhan ini..
    saya akan doakan bro dan keluarga selalu..
    Terkini dari Si Naga di blog nya – Kenapa Gereja Katholik Beria-ia Ingin Menggunakan Kalimah Allah?! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku sebenarnya bukan jenis orang yang cepat putus asa dan sekurang-kurangnya aku pernah capai satu kedudukan dalam hidup aku, isteri dan anak-anak.

    sejak dari aku jatuh sakit (tak tahu apa puncanya), segala-galanya berubah. dari tak boleh bekerja, aku cuba berniaga. malangnya ia tidak merubah nasib aku kepada bertambah baik tetapi bertambah buruk.

    maka timbul kepelikan, lalu mendengar nasihat orang2 lama supaya melihat dari sudut mistik. hasilnya kununnya ada orang yang tidak suka aku senang.

    padahal aku cukup menjadi hati orang. orang susah, aku tak boleh tengok, aku tolong. kebingungan.

    terima kasih atas kata-kata semangat dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  54. aku sebenarnya tak percaya langsung pasal guna-guna jampi serapah ni

    tapi apa-apapun, aku tumpang simpati

    banyakkan doa, banyakkan tawakkal
    Terkini dari siggplus di blog nya – .kehadapan suamiku yang dicintai My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah. terima kasih sudi bertandang ke blog picisan ini.

    [Jawab Balas]

    siggplus beri maklum balas:

    semua blog sama..

    tak ada bezanya

    kita semua sama saja
    Terkini dari siggplus di blog nya – My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  55. Assalamualaikum,

    Abang Megat sekeluarga..semoga sentiasa berada di bawah naungan rahmat Allah

    Saya seringkali diingatkan bahawa Allah tidak akan sesekali membebani hamba2Nya melainkan dengan ujian yang tertanggung oleh hambaNya sahaja..dan saya percaya sesungguhnya Allah mahu menguji orang yang dikasihiNya (termasuk abang Megat sekeluarga) sebelum diberikan sinar yang tak pernah terlintas di fikiran kita..insyaAllah saya doakan abang megat segera sembuh dan kembali bekerjaya..insyaAllah saya doakan apa yang termampu

    Saya juga diberitahu untuk setiap logo Blogger We Care abang megat akan disumbangkan RM1.00 dan saya tidak teragak2 untuk meletakkannya..

    http://abahsofea.blogspot.com/2010/01/csr-abahsofea-tangisan-aku-isteri-dan.html

    Salam takzim penuh keinsafan
    ~ abahsofea ~
    Terkini dari abahsofea di blog nya – CSR @ abahsofea: Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-Anak My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    wa’alaikumsalam,

    kata-kata yang amat memberangsangkan secara tak langsung menaikkan semangat yang mungkin semakin pudah. juga membentuk keyakinan saya kembali yang juga turut hilang bersama tekanan hidup.

    terima kasih kerana turut membantu, saya dan keluarga amat menghargai dan terharu.

    [Jawab Balas]

  56. begitu perit dugaan yang dihadapi anda..moga tabah menghadapinya..saya akan cuba membantu seadanya..
    Terkini dari Bb Hussain di blog nya – JJCM at Chamek Kopitiam My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih banyak-banyak. walau macam mana pun saya perlu hadapi cuma terbitnya entri ini untuk meringakan beban.

    [Jawab Balas]

  57. Komen dari wazy pada January 9th, 2010 ago

    salam bro

    Aku tumpang simpati sekali terhadap bro,semoga bro tabah menghadapi dugaan ni,mudah-mudahan bro cepat sembuh yer
    Terkini dari wazy di blog nya – [Khas] Ribbon khas untuk blogger semua – Blogger, We Care My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam wazy, insya allah atas doa kau dan rakan2, mudah2an membawa perubahan besar.

    terima kasih.

    [Jawab Balas]

  58. Komen dari Eriyza pada January 9th, 2010 ago

    Semoga Allah meringankan beban penderitaan saudara.
    Mudah²an ada jalan keluar untuk semua masalah ini.
    Terkini dari Eriyza di blog nya – Kempen Ribbon Blogger, We Care My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, insya allah. terima kasih eriyza.

    [Jawab Balas]

  59. Komen dari Amirez pada January 9th, 2010 ago

    salam bro megat. semoga kesihatan bro megat bertambah pulih hendaknya. pengalaman beli gauze bagai tu dapat digambarkan bila terkenangkan mak yg sakit di kampung. alhamdulillah makin sihat nampaknya.

    bro, cubalah berubat dgn darul syifa’ mcm yg disarankan bro hydir. hasil belum tentu tapi usaha perlu diteruskan. kalau berkaitan dgn pembedahan atau ubat, boleh cuba 1 tempat kat melaka, perubatan secara batin. ustaz azman kalau x silap nama dia. lupa pulak nama tempat tu.

    apa² pun, doa perlu dipanjatkan selalu. cuba buat solat hajat 21 kali dalam 1 mlm. insyaAllah, Allah membantu…
    Terkini dari Amirez di blog nya – My Wedding Invitation My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam amirez. insya allah aku sedang berinteraksi dengan abg hydir. untuk baik aku cuba apa sahaja yang disarankan kecuali yang berbentuk syirik.

    aku perlu berusaha untuk sembuh demi keluarga kau. terima kasih atas dorongan dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  60. sabar la abg..,
    moga kesihatan bertambah baik..
    hanya doa yang mampu diberikan..
    semoga abg sekeluarga tabah menghadapi segalanya

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih atas doa dan kata dorongan dari aemylina. insya allah selepas ini mungkin segalanya akan berubah kepada arah lebih baik.

    terima kasih juga kerana sudi bertandang di blog ini.

    [Jawab Balas]

  61. Salam bro.

    Gua akan berkempen di blog pasal Blogger We Care. Gua juga berharap, dengan cara itu, ianya dapat meringankan beban yang di tanggung. Gua juga turut mendoakan supaya bro cepat sembuh dan sentiasa tabah menghadapi ujian tersebut.
    Terkini dari Nescafe ais di blog nya – Cara tukar smiley icon pada shoutbox My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam disambut dan terima kasih atas bantuan. terharu dengan bantuan yang dilakukan.

    terima kasih juga atas dorongan dan iringan doa.

    [Jawab Balas]

  62. memang hidup tidak lepas dari hasad dengki manusia…apa pon terjadi pasti ada hikmahnya…
    Terkini dari Piston Pecah di blog nya – Buaya Di Corus Paradise??Benarkah kiriman ini??? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku yakin pasti ada hikmah sebaliknya. secara tak langsung dengan terbitnya catatan ini, semakin ramai yang tampil meringankan beban. aku kagum dengan blogger sekalian!

    [Jawab Balas]

  63. banyakkan berdoa, jangan putus asa dengan bantuan DIA… moga2 diringankan beban.. amin…
    Terkini dari samanosuke_04 di blog nya – Gaya tudung pompuan yang aku suke~ My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah aku akan terus ber DOA dan memohon pertolongan dari-NYA. amin.

    [Jawab Balas]

  64. Saya amat tersentuh dgn tulisan sdr. Saya kerap kali tengok link sdr di blog lain tp tak pernah sampai ke sini. Inipun saya dtg dr blog Denaihati.
    Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu memikul … Semoga sdr terus tabah. InsyaAllah rakan2 blogger akan terus membantu selagi terdaya …
    Terkini dari Precious di blog nya – Kau Nak Kupon Makan Free tak My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih kerana singgah di blog picisan ini. saya juga kagum dengan bantuan yang diberikan mahu pun sambutan dari blogger yang berhati mulia.

    insya allah saya dan isteri semakin tabah.

    [Jawab Balas]

  65. im support from Riau
    Terkini dari Wisata Riau di blog nya – Geng Blogger Lawa Nian My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    thank you for everything. i have no idea this story will reach you. my wife and i appreciate it.

    kirim salam sama orang riau.

    [Jawab Balas]

  66. Komen dari loq pada January 9th, 2010 ago

    semoga keluarga en megat keluar dari belenggu ini secepat mungkin.insyallah aku doakan.
    Terkini dari loq di blog nya – Contest Namakan 2 Domain! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih loq, insya allah semoga dipermudahkan ALLAH.

    [Jawab Balas]

  67. tak tak… kalau nko letak ribon kat blog en IR Hydir akan dapatkan seringgit dari sponsor KB SockerNet utk didermakan kat en megat. mudah jer. pergi ke hydir.com dan baca entri pasal riben merah tuh. copy paste dalam sidebar, kemudian maklumkan en hydir ok.

    [Jawab Balas]

  68. Di redahkan kemarau : derita : dugaan ini hendakNYA. Ku doakan kebahagiaan rumah tangga sahabat kembali pulih ke arah kebaikan..Amin
    Terkini dari Shahrul di blog nya – ATTENTION / PERHATIAN My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    amin. terima kasih shahrul, mudah2an apa yang dirancang bakal membawa perubahan, insya allah.

    [Jawab Balas]

  69. Gua yang baru m’buka akaun dengan deposit minima, lepas itu tolak duit untuk shopping online maka tinggal berbelas ringgit jer.. cek nuffnang gua belum pergi uruskan, jadi gua berharap abang boleh terima jumlah yang sedekit itu.. Jumlah itu mungkin x dpt membantu menyelesaikan masalah abang, tapi memadailah sebagai sokongan semangat untuk abang ! Jangan pasrah abang ^^)
    Terkini dari Eldy Voon di blog nya – Makanan bayi oleh mama My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih eldy. aku amat terharu. tak kisah bantuan macam mana sekali pun, aku bersyukur ia dapat meringankan apa yang aku tanggung.

    terima kasih atas kata semangat!

    [Jawab Balas]

  70. huhu.. agak tersentuh membaca entri ni.
    sudah bermacam jenis ikhtiar masih tidak sembuh. hmm… en megat pernah berubat cara perubatan islam ?

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    sebelum ini ada yang kununnya perubatan islam tapi bukan yang biasa didengar seperi darus syifa.

    abang hydir ada suarakan perkara yang sama dan sedia membantu.

    [Jawab Balas]

  71. #AJL24 @tv3malaysia Sementara wait iklan tu~ minta para para sahabat tlg baca ini wlpun sekejap! http://bit.ly/7hnIre

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  72. RT @ariyako: #AJL24 @tv3malaysia Sementara wait iklan tu~ minta para para sahabat tlg baca ini wlpun sekejap! http://bit.ly/7hnIre

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  73. bro..
    walaupon ini kali pertama saye kasi komen..
    saye harap bro tahan laa hadapi dugaan..
    pegang arr janji allah..
    saye tau saye tidak alim..
    tapi saye harap aper yang terjadik kat bro sekeluarga hadapi laa dengan tabah dan jangan sesekali merungut tapi banyakkan laa zikir di hati dan mulut..

    sekian..
    Terkini dari acap2405 di blog nya – sedikit cebisan memori tentangminggu pertama sekola 2010.. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih, aku berusaha ke arah tersebut.

    [Jawab Balas]

  74. Komen dari meera pada January 9th, 2010 ago

    salam saudara megat…berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul..semoga saudara terus tabah..kesabaran saudara sekeluarga pasti akan dibalas satu hari nanti…
    Insya Allah sy akan bantu saudara ape yang termampu..
    Terkini dari meera di blog nya – marilah menunaikan solat Dhuha.. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam meera, kata-kata yang memberangsangkan ini bakal memberi semangat kepada saya untuk bangun kembali.

    terima kasih atas iringan doa kamu.

    [Jawab Balas]

  75. Megat, semoga kau terus tabah dan berusaha disamping berdoa memohon pertolongan daripadaNya. Aku doakan semoga kau sembuh dan dapat pelihara isteri dan anak-anak kau dengan sebaiknya.

    Btw blog kau ni tak boleh nak select text membuatkan aku sedikit sebanyak sukar untuk meng-edit komen aku. Nak letak text cursor pun tak boleh. Huhuhu…
    Terkini dari CypherHackz di blog nya – Pulangkanlah Walaupun Seutas Tali Leher My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih fauzi. itu yang sedang aku lakukan dan permohonan bantuan ini antara usaha penyelesaian sementara untu aku kembali bangun.

    terima kasih juga atas kata semangat dan iringan doa. aku dan isteri sangat menghargainya.

    masalah editing nanti aku cuba inactive plugin yang berkaitan, mungkin plugin tersebut yang buat masalah.

    [Jawab Balas]

  76. @kbsoccernetMoga kehidupan mereka sekeluarga dipermudahkan oleh Allah http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  77. @kbsoccernet Moga dipermudahkan oleh Allah kehidupan mereka sekeluarga
    http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  78. RT @azmanishak: @zariel : – WE CARE – UNITE!!! – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  79. #ajl24 RT @azmanishak: Back to reality – Blogger We Care – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  80. RT @azmanishak: Back to reality – Blogger We Care – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  81. RT @knizam94: RT @azmanishak: @zariel : – WE CARE – UNITE!!! – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  82. RT @fez_inc: RT @azmanishak: Dikala kamu sedang bergembira ketika ini.. tapi: http://tinyurl.com/y9mfpn7 pikirkan kembali #1Malaysia. Si …

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  83. RT @azmanishak: Terima kasih #1Malaysia – Prove that WE CARE – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html – Selamat Malam

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  84. RT @azmanishak: Terima kasih #1Malaysia – Prove that WE CARE – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html – Selamat Malam

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  85. moga kehiudpan mereka sekeluarga dipermudahkan http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  86. tak kene charge pon. sesen pon tak dikenakan charge. cuma tampal dan letak link reference iklan tu guna link ini:- http://www.hydir.com/?p=268 – kemudian sila maklumkan kat IR Hydir yang anda dah tampal iklan kat blog ye. IR Hydir akan dapatkan sponser dari KBSocckerNet untuk setiap iklan yang dipamerkan di semua blog yang ade logo ini.

    kamu tidak perlu membayar sesen. cuma letak logo ni kat sidebar selama seminggu jer. thanks~

    [Jawab Balas]

  87. RT @azmanishak: Selamat malam #1Malaysia – sebelum tidur ada baiknya kamu baca: http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  88. Ribbon khas utk blogger semua maklumat lanjut di http://www.hydir.com/?p=268 mengapa http://bit.ly/4ON1Ba

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  89. beratnya ujian buatmu…
    sedih betul sy baca

    saya pernah terkena sesuatu yg tidak diingini awal tahun lalu
    jenuh saya berubat di seluruh negeri
    sehingga sy bertemu seorg laki ini
    dia berjaya ubatkan saya
    Sudah tentu, dgn izin Allah..

    jika en.megat nak cuba
    ini nombor dia
    abg dzafa
    013-2738822

    berubat dgn dia tak perlu risau duit
    satu sen pun dia taknak
    paksa cmne pun mmg dia tak ambik punye
    cubelah kol dia…
    mana tahu boleh cuba berubat jarak jauh

    harap membantu
    tabahkan hatimu..
    orang yg sabar adalah org yang menang
    semoga apa yg berlaku ada hikmah yg besar buat en.megat sekeluarga…
    tumpang simpati…
    Terkini dari intanizani di blog nya – Grand Union-beli brg dapur My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih intan, saya akan cuba minta bantuan saudara dzafa tersebut.

    saya tidak pernah putus asa untuk berusaha. cuma sejak kebelakangan ini kewangan saya terlalu tenat sehingga memaksa situasi mohon bantuan ini berlaku.

    insya allah atas doa intan dan rakan2, mudah2an dipermudahkan perjalanan hidup saya selepas ini.

    terima kasih juga sudi berkongsi pengalaman dan sudi singgah ke blog ini.

    [Jawab Balas]

  90. RT @knizam94: RT @azmanishak: @zariel : – WE CARE – UNITE!!! – http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  91. Megat,InsyaAllah,bila gajiku masuk nanti atau bila ada masanya aku akan menyumbang sama..Aku faham situasimu kerana keluargaku (ayahku) pernah mengalaminya namun tidak seterukmu.
    Terkini dari eyriqazz di blog nya – Digi Internet Pimp My Day Final Challenge My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih saudara eyriqazz, terima kasih kerana memahami dan terima kasih atas bantuanmu. aku sangat menghargai.

    aku doakan semoga rezekimu melimpah ruah dan kamu sekeluarga juga dirahmati.

    [Jawab Balas]

  92. Komen dari green pada January 9th, 2010 ago

    kesakitan adalah ujian dr Allah untuk menguji iman dan sabar hambanya.Kekadang kita alpa dan lupa dengan tanggungjawab kita sebagai hambanya di bumi ini.Sentiasa ingat kepadaNya dan redha dengan apa yang berlaku, usahakan sesuatu, panjatkan doa dan janagn sesekali mengeluh..Semoga saudara sihat dan sejahtera hendaknya.

    peringatan utk diriku sendiri, hurm…

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, sedar akan kekerdilan diri, apakan daya ingin mengeluh dengan keadaan diri.

    apa yang digambarkan adalah kisah benar dan perjalanan hidup sejak beberapa tahun setelah dihimpit pelbagai perkara pelik dan masalah.

    sebelum entri ini diterbitkan pun, beberapa kali memohon dari ALLAH jika benar ini jalannya.

    [Jawab Balas]

  93. Komen dari abrar pada January 9th, 2010 ago

    maaf lamat dtg ke sini.. connection di kampus tersangat sengal.banyakkan berdoanya en megat. nanti kasi email.. esok nak transfer ke account en megat. itu sahaja yang mampu ditolong.
    Terkini dari abrar di blog nya – paradoks 6 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih abrar. aku sangat menghargainya. sambutan yang diterima pun membuatkan aku tak mampu nak berkata apa-apa kecuali ucapan terima kasih dan iringan DOA untuk kesejahteraan rakan2 blogger dan pembaca blog ini.

    [Jawab Balas]

  94. salam, tabahkan hati, kuatkan semangat ye, jgn mengalah

    Saya dah letak logo yg cantik tu kat blog saya..

    tq.
    Terkini dari farenova di blog nya – AJL Ke- 24 My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam, insya allah saya akan bertambah bersemangat setelah menerima sokongan dan impak yang kuat dari rakan2 blogger dan pembaca blog ini.

    terima kasih banyak-banyak.

    [Jawab Balas]

  95. Komen dari Cyza pada January 9th, 2010 ago

    Sabar lah bro… InsyaAllah ada hikmahnya. Tapi teruskan berubat…REzeki tu insyaAllah akan ada punya….Take care…

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih cyza, insya allah.

    [Jawab Balas]

  96. sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang2 yang sabar. doa saya semoga segala urusan tuan dipermudahkan.
    Terkini dari zulaikha di blog nya – bila mood jadi cikgu ada dalam diri – pentingnya kokurikulum My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah semoga diizinkan ALLAH. disamping saya terus berusaha untuk bangun semula.

    terima kasih atas DOA dan lawatan ke blog ini zulaikha.

    [Jawab Balas]

  97. ngantuk. tido dulu. Night #malaysia. Jangan lupa kempen “Blogger – We Care” http://is.gd/6126Y

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  98. Komen dari tekong pada January 9th, 2010 ago

    Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  99. RT @mrkay2911: ngantuk. tido dulu. Night #malaysia. Jangan lupa kempen “Blogger – We Care” http://is.gd/6126Y

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  100. RT @tekong: Rakan blogger: @megat memerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  101. Komen dari wfxyz pada January 9th, 2010 ago

    RT @tekong: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  102. Komen dari Kamaruzaman pada January 9th, 2010 ago

    salam.. zal, betapa beratnya beban yg ko sekuarga tanggung. tp aku hrp ko byk bersabar dan berdoa pd Allah byk2. Aku tak boleh bygkan apa yg akan aku buat jika berada di tempat ko. ttp, semangat juang ko mmg kental utk meneruskan hidup demi anak2 n isteri ko. Aku sekuarga akan berusaha utk membantu sedaya mungkin.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    kamaruzaman, sahabat lama di terengganu. terima kasih man, aku tak sangka kau boleh berada disini.

    kau lihat sahaja man. atas dorongan rakan2 blog dan pembaca blog ini, aku semakin bersemangat untuk bangun kembali dan berusaha untuk perbaiki hidup aku.

    insya allah man, atas doa kau dan isteri, semoga dipermudahkan perjalanan hidup aku, isteri dan anak-anak.

    terima kasih man.

    [Jawab Balas]

  103. Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  104. RT @wfxyz: @tekong: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  105. RT @tekong: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  106. RT: @amanfirdaus: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  107. Tiada penyakit di dunia ini yang tiada ubat kecuali mati. insya allah akan sembuh penyakit yang dialami. jangan berhenti bersabar.
    Terkini dari Fahmishah di blog nya – Setelah Sekian Lama My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku percaya apa yang kau katakan. insya allah aku tidak pernah putus asa untuk berusaha.

    terima kasih fahmishah.

    [Jawab Balas]

  108. Komen dari kita pada January 9th, 2010 ago

    sabar ler saudara…Allah Maha Kaya.
    Terkini dari kita di blog nya – Perhimpunan Bantahan Kalimah Allah di Malaysia My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih sabri ;)

    [Jawab Balas]

  109. Komen dari Adney pada January 9th, 2010 ago

    Salam megat.. bersabarlah yer.. Kami sentiasa berada dibelakang bro..

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam adney, terima kasih, aku terharu dan berharap kamu dan rakan2 lain tak putus beri sokongan.

    secara tak langsung aku bertambah bersemangat!

    [Jawab Balas]

    Adney beri maklum balas:

    same2… walu kite tak kenal.. tapi kite rakyat Malaysia kene saling mengenali.. hoho..

    Anyway.. sye harap lepas ni bro bertambah bersemangat..

    [Jawab Balas]

  110. Komen dari MrsNor pada January 9th, 2010 ago

    salam en Megat.
    Tersentuh dan terharu membaca catatan ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. En Megat adalah insan terpilih oleh Allah lalui ujian ini. Allah uji hambaNYA sesuai dengan kemampuan hambaNYA! Walaupun sy tak pernah masuk ke sini tp N3 ini menggamit kesediaan utk meringankan beban saudara.
    Terkini dari MrsNor di blog nya – Seterika lama …nak make over ker nak kekalkan vintagenya??? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam mrs nor, tiada niat untuk buatkan orang lain turut bersedih tetapi itulah kenyataan yang saya tempuh selama ini sehingga benar-benar tersepit.

    sedang saya melawan sakit, ada masalah lain pula yang timbul sehingga saya sendiri tidak mampu berbuat apa-apa.

    terima kasih atas kesudian kamu singgah ke blog ini dan secara tak langsung turut membantu.

    [Jawab Balas]

  111. salam megat.. mcm mana sekarang? maaf tak dapat nak membantu dari segi kewangan.. apa²pun, aku akan cuba usahakan.. :)

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam, aku masih sedang berusaha untuk selamatkan keadaan dan melawan sakit juga.

    doa kan yang terbaik buat aku. terima kasih.

    [Jawab Balas]

  112. salam en. megat, bersabar lah dgn ujian yg menimpa skrng ni.
    saya doakan yg terbaik…harap sumbangan saya yg x seberapa boleh tolong en. megat dan keluarga

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam khairil, terima kasih atas sumbangan dan iringan doa. aku amat menghargainya dan insya allah dipermudahkan untuk saya.

    [Jawab Balas]

  113. http://bit.ly/5Qjvsh

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  114. pengupasjalanan.com turut sama myokong pmasangan ribbon Blogger Untuk Semua, We – Care @megat http://tinyurl.com/y9mfpn7 @kbsoccernet @hydir

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  115. prihatin.. RT @pengupasjalanan: turut sama menyokong pemasangn ribbon Blogger-We Care @megat http://tinyurl.com/y9mfpn7 @kbsoccernet

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  116. Komen dari syin pada January 9th, 2010 ago

    ” ujian adalah….tarbiah dari Allah……….”

    Semoga tabah menghadapi segala ujian dan rintangan dariNya….
    Terkini dari syin di blog nya – Penyertaan Contest Lekat & Menang anjuran http://www.azizwan.com My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    insya allah, mudah2an atas ujian ini dapat men’tarbiah’kan diri saya, isteri & anak-anak.

    terima kasih ;)

    [Jawab Balas]

  117. Salam bro, pertama sekali aku ingin minta maaf jika aku terlewat membaca entri ini. Aku dapat tahu dari rakan-rakan blogger kita yang lain. Aku turut simpati apa yang telah berlaku. InsyaAllah, aku akan membantu apa yang patut dan termampu. Semoga bantuan aku kelak dapat meringankan beban yang dipikul oleh bro. Salam takziah dari aku. Semoga Allah mendengar rintihan bro ini dan dapat meringankan bebanan bro. Amin
    Terkini dari mohdisa di blog nya – Pari-Pari Gigi My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam isa, terima kasih. tiada yang lebih bermakna selain dari DOA yang berterusan dari ramai pembaca & rakan2 blog. aku amat terharu atas bantuan dan iringan DOA.

    [Jawab Balas]

    mohdisa beri maklum balas:

    aku akan membantu apa yg termampu, insyaAllah. Allah akan meringankan beban bro. semoga bro tabah menghadapi rintangan ini.
    Terkini dari mohdisa di blog nya – Dalam Cuka Ada Suka dan Duka My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  118. Komen dari Hamba Allah pada January 9th, 2010 ago

    Salam Bro Megat,

    Saya dh tolong sekardar termampu

    harap bro teruskan perjuangan..

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam, terima kasih. insya allah atas bantuan ini, aku bangkit kembali.

    [Jawab Balas]

  119. salam en.megat…
    sabar yer…
    setiap ujian ader hikmah dsbaliknya..
    bnyak2 kan berdoa..
    Terkini dari r0slina di blog nya – favicon Gengblogger.com My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam roslina. insya allah saya masih kuat untuk menempuh hidup. semakin bertambah yakin apabila mendapat sokongan seperti ini.

    terima kasih atas dorongan dan iringan DOA.

    [Jawab Balas]

  120. Komen dari Melz pada January 9th, 2010 ago

    Sesungguhnya Allah sentiasa bersama hambaNya sekiranya kita sebagai hambanya sentiasa beringat kepadaNya . Sesuatu perkara dapat diselesaikan sekiranya kita tabah untuk menghadapinya . Dan Aku harap kau tabah dan sentiasa berdoa kepadaNya kerana Allah sentiasa bersama hambaNya yang bertaqwa kepadaNya .

    Aku sebagai seorang blogger akan membantu sedikit sebanyak dan berdoa agar masalah kau diringankan , dalam dunia tidak akan ada orang yang tiada masalah kerana jika! tiada masalah didunia kita sebagai seorang manusia tidak akan ingat KepadaNya ! AKu harap kau bersabar Megat , InsyaAllah kau dapat atasinya bersama kami blogger ! InsyaAllah .
    Terkini dari Melz di blog nya – Digi internet | Pimp My Day | HunteR | Melz My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    aku percaya apa yang sebutkan, “tiada orang yang tiada masalah” dan aku percaya dugaan seperti menambah keimanan kita kepada ALLAH.

    terima kasih atas iringan DOA dan bantuan. aku amat menghargainya.

    [Jawab Balas]

  121. Komen dari Nozi pada January 9th, 2010 ago

    Salam,

    Sedih mendengar penderitaan anda sekeluarga.Saya doakan moga saudara Megat tabah dan sabar dalam menghadapi ujian Allah ini. SEmoga Megat cepat sembuh.

    Saya cadangkan Megat ikhtiar berubat secara tradisional. Mengenai Perubatan Darul Syifa tu saya rasa boleh dicuba.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam nozi, insya allah mudah2an kehidupan saya akan datang bertambah baik dengan dorongan dan doa dari kamu dan rakan2.

    saya sedang berusaha untuk menjalani perubatan islam. disamping itu perubatan moden untuk sakit fizikal.

    terima kasih nozi.

    [Jawab Balas]

  122. salam en megat. tersentuh dan sebak sungguh hati bila membaca tulisan en. Hanya doa spt sy ttipkan smoga keadaan en megat sekeluarga bertambah baik..Insyaalah, segala yg dtg ini ada hikmah yg kt sndri x nampak. Harap en sekeluarga tabah dgn ujian Allah ni.

    Cuba la berjumpa dan brubat dgn para pengamal perubatan islam. Insyaallah, mn tau berkesan. Berdasarkan cerita en sy dpt mengagak kemungkinan besar ada pihak yg mempunyai ‘PHD’ sgt tinggi thdp keluarga encik..

    Jangan putus harapan. Allah tidak menurunkan bala/dugaan pada hambanya melebihi kemampuan hambanya.
    Terkini dari RaMa2UnGu di blog nya – Isnin Yang So~So~ My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam, terima kasih atas dorongan dan doa. saya harus kuat untuk menempuh semua ini.

    bimbang keadaan berterusan. jika tidak melibatkan soal kewangan dan bakal kehilangan tempat berteduh, mungkin entri ini tidak diterbitkan.

    insya allah berkat sokongan dari pembaca dan rakan2 blog ini, saya dan isteri mampu terus berusaha. terima kasih.

    [Jawab Balas]

  123. Komen dari Aidilx pada January 9th, 2010 ago

    Salam

    Doa & sedikit usahaku membantumu mudah²an dapat meringankan beban saudara Megat sekuarga. Semoga terus tabah menghadapi ujian & dugaan dari Allah ini.

    Kami,kawan² blogger semua tetap akan menyokong dan prihatin saudara, insya-Allah.

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam aidilx, insya allah dan terima kasih atas DOA dan bantuan.

    terima kasih.

    [Jawab Balas]

  124. salam..bro..sabar..saya kan doakan saudara megat dan keluarga sihat..nway kami blogger semua sokong saudara..
    Terkini dari ajampeace di blog nya – Spam Unlimited = Inbox Limited My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam ajam, terima kasih atas segalanya.

    [Jawab Balas]

  125. Salam En.Megat,

    Semoga Allah akan bersama-sama dengan orang2 yang dizalimi, semoga en.megat akan tabah menempuh rintangan hidup. Hanya Allah saja tempat muslimin dan muslimat bergantung.

    Justeru itu, sebagai seorang blogger/sahabat maya/satu shahadah akan menolong en megat dengan menyebarkan “ribbon” ke dalam blog saya dan keseluruhan komuniti saya. Semoga dapat meringankan sedikit bebanan yang ditanggung oleh en megat sekeluarga, Insyaallah.

    Best Regard
    shahroll photography

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam shahrul, insya allah semoga ALLAH perkenankan DOA dari kamu dan rakan2.

    terima kasih kerana menyertai misi yang telah disediakan oleh rakan2 blogger lain.

    [Jawab Balas]

  126. Komen dari noni pada January 9th, 2010 ago

    Assalammualaikum, Megat . . . Cerita dan kesedian yang anda hadapi dapat saya bayangkan. Ini mengingatkan kisah yang hampir 7 tahun yang sy takkan lupakan, yang berlaku dalam keluarga saya. Walaupun pahit kita yang hidup nie mesti meneruskan kehidupan. Insyaallah selagi doa kita pohon padanya ada hikmah yang akan kita dapat. Bersabarlah

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    wa’alaikumsalam noni. terima kasih dan insya allah saya akan terus berusaha untuk pelih dari sakit ini dan bangkit kembali seperti sebelumnya atau mungkin lebih baik dari sebelum ini.

    [Jawab Balas]

  127. Komen dari ezany pada January 9th, 2010 ago

    semoga cepat sembuh.. jangan berputus asa selagi hayat dikandung badan..
    Terkini dari ezany di blog nya – I Care, Do You? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih, saya akan terus berusaha untuk pulih, insya allah.

    [Jawab Balas]

  128. salam, en. megat..

    cube cari Dato’ Harun Din, minta tolong kat die.
    insyaAllah boleh, Doa die mustajab, so.. mungkin die boleh tolong.

    pendapat saya, sbb die dah banyak menyelesaikan masalah yang kritikal. dia ulamak, dia ada cara dia. jumpa,dan minta lah pendapat dia. try search kat google. :)

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam lisa, sebenarnya saya sedang merancang dengan saudara hydir tentang pertemuan dengan perubatan islam.

    darus syifa juga diketahui ada cawangan di skudai, johor. harap ia memudahkan pergerakan saya kesana.

    terima kasih ;)

    [Jawab Balas]

  129. Komen dari titan pada January 9th, 2010 ago

    aku sudah email ko sesuatu. Mungkin ko boleh reply. Aku harap ko akan pulih dan dapat buat sesuatu nanti. Insya-Allah. :)
    Terkini dari titan di blog nya – Titan, Aku dan Megat My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih titan. aku dah reply. insya allah mudah2an dapat membantu.

    [Jawab Balas]

  130. Komen dari mnfnf0507 pada January 9th, 2010 ago

    En Megat ni ada URL Rawatan Islam cuba lah yerk..
    http://darulmanzil.blogspot.com/

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih, insya allah saya pun ada baca sikit-sikit dan mula tertarik.

    [Jawab Balas]

  131. Komen dari yanmie pada January 9th, 2010 ago

    salam en.megat, sedih baca entry pasal kesedihan en.megat dan keluarga. mudahan dipermudahkan segalanya. Amin…

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam yanmie, insya allah setiap hari doa dipanjat, dicampur lagi dengan doa-doa dari rakan2 mudah2an diterima dan dipermudahkan, amin.

    [Jawab Balas]

  132. err, saya baru je join geng blogger dan 1st time singgah sini. harap en.megat dapat bertabah hati menerima ujian dr Allah Taala. semuga en.megat sekeluarga dipermudahkan menemui jalan keluar dr belenggu kesakitan dan kesempitan. Amin.
    Terkini dari nursarah di blog nya – If You’re Not The One My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih atas dorongan dan doa. mudah2an dipermudahkan.

    terima kasih juga kerana sudi bertandang ke blog ini.

    [Jawab Balas]

  133. insyaa.. aku akan cuba membantu..aku dah tolong spread kan berita ini… tabah hadapi cabaran bro…cekalkan hati!!!
    Terkini dari Roslan Nazri di blog nya – Blogger Perihatin, Bantuan Kemanusiaan Diperlukan My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    terima kasih roslan. insya allah atas sokongan ko dan rakan2 yang menjadi tongkat untuk aku terus bangun.

    [Jawab Balas]

  134. RT @wfxyz: RT @tekong: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas. Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pun satu sumbangan ju …

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  135. RT @wfxyz: RT @tekong: Rakan blogger: @megat mmerlukan sumbangan ikhlas.Baca cerita beliau http://is.gd/614Fx (RT pn satu sumbangan juga :)

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  136. salam :D

    SEMOGA TABAH MENGHADAPI DUGAAN DAN UJIAN INI.

    sangat tersentuh baca luahan ni :(

    doa kami semua semoga kamu cepat sembuh dan jalani kehidupan spt biasa :)
    Terkini dari miss lolly di blog nya – * belog lolly di PAGERANK 3? omaigod * My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

    Megat beri maklum balas:

    salam miss jolly, insya allah saya akan terus tabah dalam menghadapi ujian ini. kagum lihat banyak sokongan dan DOA dari kamu dan rakan2 blogger lain.

    terima kasih ;)

    [Jawab Balas]

  137. Komen dari ann pada January 9th, 2010 ago

    banyak2 berdoa. diharap bersabar.. (:
    Terkini dari ann di blog nya – SEKS Lebih Mendapat Perhatian. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  138. salam..
    kalo d johor..
    mmg ada..saya pernah ke sana
    ni contact numbernya..

    paklong dr kersani..
    kg. bumbun, segamat, johor..
    012-7129250..
    kalau x silap..paklong sanggup dtg rumah..insyaAllah
    Terkini dari bit ilyas di blog nya – hari ini hari dia..esok mungkin hari kita My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  139. sahabat yang mampu untuk menyumbang.. bantulah saudara megat ni.. Blogger – We Care!! http://tinyurl.com/y9mfpn7

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  140. RT @ohtweet: sahabat yang mampu untuk menyumbang.. bantulah saudara megat ni.. Blogger – We Care!! http://tinyurl.com/y9mfpn7

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  141. Komen dari Khai pada January 9th, 2010 ago

    Agak lewat aku baca entri ni. Tadi terbaca di blog Roslan dan Twitter dari Syin, baru tahu pasal kisah ni. Blogger – We Care!! Taknak sentuh pasal kesakitan dan keperitan yang dilalui saudara megat sekeluarga. Kerna aku tahu berat mata memandang, sudah tentunya berat lagi bahu yang memikul.

    Semoga saudara Megat tabah. InsyaAllah, kami akan cuba membantu apa yang terdaya.. Allah sedang menduga.. Salam.

    [Jawab Balas]

  142. Komen dari eriyza pada January 9th, 2010 ago

    RT: @ohtweet: sahabat yang mampu untuk menyumbang.. bantulah saudara megat ni.. Blogger – We Care!! http://tinyurl.com/y9mfpn7

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  143. bismillahirrahmanirrahim..

    assalamualaikum…

    pertamanya, saya merasa diri sangat kerdil ketika membaca catatan ini.. smoga dpermudahkan oleh Allah SWT atas segala kesusahan yang dtanggung saudara megat sekeluarga.. atas setiap penderitaan seseorang hamba mukmin yang dianayai, doa itu merupakan senjata terbaik yang sangat mudah dperkenankan Allah.. insyaAllah, yakinlah segalanya akan dpermudahkan setiap kali merasa dugaan Allah itu merasa terlalu berat utk dtanggung.. demi Allah, hati saya merasa sangat sayu…

    saya mungkin tidak dapat membantu apa-apa pada masa ini melainkan doa yang insyaAllah tidak putus, akan saya panjatkan demi kesejahteraan saudara megat sekeluarga.. semoga cekal dan tabah hendaknya, amin ya rabbal alamin

    [Jawab Balas]

  144. RT @ohtweet: sahabat yang mampu untuk menyumbang.. bantulah saudara megat ni.. Blogger – We Care!! http://tinyurl.com/y9mfpn7

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  145. Komen dari tawel pada January 9th, 2010 ago

    Tolong member: “Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-anak” http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  146. Salam En.Megat,
    Setiap manusia ada ujian masing-masing dan ini mungkin ujian en.megat yang paling hebat..Setiap dugaan yang Allah bagi adalah untuk menguji seorang hambanya..Usaha sedaya yang termampu dan hanya doa yang mengiringi En.Megat. Saya juga sudah join blogger-we care dan semoga usaha tersebut sedikit sebanyak akan meringankan penderitaan En.Megat. Setiap doa orang yang membaca entri En.megat mudah-mudahan sampai kepadaNYA..ameen
    Terkini dari meezwan di blog nya – Prihatinkah Anda? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  147. RT: @tawel: Tolong member: “Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-anak” http://megat.net/tangisan-aku-isteri-dan-anak-anak.html

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  148. Komen dari eyriqazz pada January 9th, 2010 ago

    Megat,sumbangan peribadi telahpun ku bank in kan ke akaun maybank megat sekejap tadi.Harap sedikit sebanyak dapat membantu saudara megat.Maaf,saya tak sempat nak letak banner blogger care itu lagi

    [Jawab Balas]

  149. salam..
    en.megat..semoga en megat sekeluarga tabah mengahadapi dugaan yang berat

    [Jawab Balas]

  150. Komen dari anna pada January 9th, 2010 ago

    salam…semoga tabah ye hadapi semua ni..ibarat berat mata memandang berat lagi bahu memikul kan..dulu arwah makcik anna ada gak g berubat..sampai ke pulau besar..tapi tak tahulah..doa anna semoga kalian tabah hadapi ujian dari Nya..

    [Jawab Balas]

  151. Komen dari n2n pada January 9th, 2010 ago

    salam takziah.semoga sentiasa berada d dlm lindungan, rahmat n kash syg allah selalu. 1st time kot masuk. khai linnk dkt fb. tak dpt nk tolong material, cuba amalkan bc ma’thurat pg ptg, i.allah boleh mengelakkan gangguan2 ghaib. bp sy baca setiap hr pg ptg, tapi masih kene jg tapi agak kurang ‘powe’ nya. mungkin kesan bacaan ma’thurat. wallahua3lam

    [Jawab Balas]

  152. kehidupan ini ade banyak dugaan nya…. x tertanggung rasanya… harap sabar ye…. malang x berbau … harap abg megat sekeluarga tabah… saya berdoa agar saudara megat dan famili diberi kesenangan hidup di dunia dan akhirat…

    insyaallah saya akan turut menyumbang…
    Terkini dari Taufik SM di blog nya – Siapa bakal Juara anugerah juara lagu 24 (AJL 24) pada malam ini? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  153. salam en megat,pertama kali jejak disini.melalui rakan blogger di FB.Insyallah sama2 kita doakan en megat sekeluarga dapat menempuh dugaan dengan tabah.
    Terkini dari aieblawg di blog nya – Girlfriend Theo Walcott tolak ferrari. My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  154. blogger we care http://tinyurl.com/y9mfpn7

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  155. Semoga bro megat terus tabah.. InsyaALLAH di hujung kedukaan ada SINAR bahagia menanti saudara sekeluarga.. Sesama kita doakan semua berjalan lancar!!
    Terkini dari ijamidayu di blog nya – Hosting Provider AKu buat Hallah Pulak!!! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  156. This guys in dire need. Please help if you can, or just spread the news. May God bless you http://bit.ly/5t2Lc5

    This comment was originally posted on Twitter

    [Jawab Balas]

  157. Komen dari aman pada January 9th, 2010 ago

    salam bang. insyaAllah saya akan membantu seberapa yang boleh.

    [Jawab Balas]

  158. Salam..sekarut mane,kepercayaan tetap ade kebenaran En.megat..manusia,sebati dengan hasad dan dengki..kisah encik,sudah saya baca..hampir menitis air mata….
    saya rasa,tidak rugi encik berjumpa ustaz untuk dapatkan kepastian..jangan carik tok bomoh,what so ever..sila carik,akar punca permasalahan encik..insyallah,pasti selesai..

    Ya allah,ya tuhanku..murahkanlah,rezeki hambamu ini..lindungilah,mereka dari bala musibahmu..berkatilah,hidup mereka supaya lebih tenang..ya allah,ya tuhanku..sesungguhnya,Engkau maha adil dan pemurah..tunjukkan,kebenaran untuk hambamu yang dianiayai ini..amin..
    Terkini dari Yang Baca di blog nya – Lelaki,atau perempuan..Siapa yang patut diuji? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  159. Semoga tabah menghadapi hari mendatang. Aku doakan yang terbaik buat ko.
    Terkini dari Samdaddycool di blog nya – Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  160. Speechless..
    Sukar membayangkan betapa beratnya dugaan yang harus dilalui En.Megat.
    Apa yg saya boleh katakan hanyalah berikhtiarlah sehabis baik dan berdoalah semoga segala usaha diberkati dan mendapat kejayaan.
    Doa saya semoga En. Megat sekeluarga pulih kembali menjadi sebuah keluarga yang bahagia..
    Terkini dari Niniefairuz di blog nya – Contest: INGIN MENJADI MODEL? My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  161. en.megat, untuk katakan supaya kamu bersabar, rasanya itu sudah tidak cukup. sekadar menolong apa yang termampu. diharap saudara megat pulih daripada ujian ini.

    [Jawab Balas]

  162. salam tuan megat,
    kisah penderitaan tuan sgt menyentuh hati, dulu ana juga pernah mengalami getir kehilangan pekerjaan akibat krisis ekonomi yang melanda negara. Alhamdulillah..berkat sabar dan doa yg berterusan,dan sokongan sahabat jua rakan,sedikit berubah..ana juga kini melakukan kerja dari rumah, sama seperti tuan sejak 2006 lagi.

    Maaf kerana ana ‘mencuri’ sedikit entri tuan ini untuk dimuatkan di blog ana. Singgahlah..dan mohon maaf sekali lagi.
    Apapun kiranya tuan tidak selesa dengan ‘kecurian’ itu, maklumkan ana dalam kadar yg segera. Salam ukhwah ! Allahuakbar..
    Terkini dari albanjari di blog nya – Tangisan Aku, Isteri dan Anak-Anak..! My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  163. Salam sejahtera en megat. Mendapat tahu daripada rakan penulis Suara Anak Marudu (www.marudubloggers.blogspot.com). Tanpa berlengah saya terus berkunjung ke sini dan membaca kisah en megat. Kentalkan semangat dan jangan sesekali hentikan munajat doamu kepada Dia. Seberapa daya, kami dari team SAM (Suara Anak Marudu) akan membantu setakat yang mampu. Tuhan itu Adil dalam semua pertanyaan makhluknya.
    Terkini dari little_mike di blog nya – Interaksi Minda Pilihan Hari ini My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  164. Komen dari Hafiz pada January 9th, 2010 ago

    Salam,

    Megat, tabahkan diri, kuatkan semangat…”Adakah kamu benar2 beriman sehingga kamu diuji oleh Allah?”….sentiasa sangka baik pada Allah…

    [Jawab Balas]

  165. Komen dari kakDee pada January 9th, 2010 ago

    Salam Megat, simpati dan tersentak hati ni membaca coretan Megat.. yang membuka mata ini untk lebih peka alam Tuhan yang luas ini. Harapan KD moga Megat sabar dengan ketentuan Nya… Salam KD pada isteri mu…dan anak2…dalam keadaan ini mereka memerlukan perhatian dan moral support juga…

    [Jawab Balas]

  166. Komen dari Lisa Nurdin pada January 9th, 2010 ago

    Salam saudara. Boleh email kepada saya contact telefon number saudara (jika ada) tak? Saya tidak duduk di Malaysia tu, dan tidak ada blog. Kalau tak ada contact number, sila email saya ya. Terima kasih.

    [Jawab Balas]

  167. Komen dari zai pada January 9th, 2010 ago

    semoga allah permudahkan perjalanan hidupmu sekeluarga.allah tidak akan menguji hambanya lebih dari kemampuan yang ada pada diri hambanya itu.bersabarlah.

    [Jawab Balas]

  168. Komen dari mat pada January 9th, 2010 ago

    Salam saudara, sungguh terharu mendengar ujian yang sedang saudara lalui, semoga diberi kekuatan oleh Allah dalam menempuh ujianNya. Saya telah memberi sedikit sumbangan kedalam akaun cimb saudara. semoga ia dapat membantu sedikit sebanyak. Sesungguhnya penyakit itu dijadikan oleh Allah dan Dia juga menjadikan penawarnya. Semoga Allah menurunkan penawarNya kepada saudara.Amin….

    [Jawab Balas]

  169. Salam.. Saya doakan Abg Megat tabah & sabar menempuh dugaan Allah. ujian2 Allah ada hikmahnya. Buat kita menilai diri kita. siapa teman & lawan kita. Insya-Allah, saya tolong war2kn blog Abg :)
    Terkini dari Ju@LuckyMummy di blog nya – Bold is B E A U T I F U L My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  170. Komen dari Azizul pada January 9th, 2010 ago

    tuan, moga tabah hadapi dugaan.
    Terkini dari Azizul di blog nya – Alor Setar – The Food My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

  171. Salam En Megat…
    maaf, sumi lambat update kisah En Megat..
    sumi akan cuba sedaya upaya membantu..
    semoga ada yg sudi menghulur..
    semoga tabah yek.. tuhan itu maha kaya,.

    [Jawab Balas]

  172. Komen dari Khairi pada January 9th, 2010 ago

    Salam, moga ditunjukkan jalan penyelesaian. insyaAllah :)

    InsyaAllah sekadar mampu ana berikan walaupun tidak banyak tetapi harap dpt membantu.

    Setiap kesusahan muslim adalah kafarah untuk dosanya, kalau tiada dosanya maka apakah yang lebih baik syurga itu untuk kita?
    Terkini dari Khairi di blog nya – Cerita hitamputih: Permainan comot yang sudah pupus My ComLuv Profile

    [Jawab Balas]

Trackbacks/Pingbacks

  1. AzmanIshak.Com » Apa lagi yang harus aku buat?
  2. Tweets that mention Tangisan Aku, Isteri Dan Anak-anak | MEGAT -- Topsy.com
  3. Tabung Sumbangan Untuk Saudara MEGAT | Denaihati
  4. uberVU - social comments
  5. Bantuan Kemanusiaan Di Perlukan | Orange 4 Kay
  6.   5 minit untuk kisah En. Megat.net..Hayati dan fahami ! by FarahAzniL.Com
  7. Kempen Blogger, We Care | topotato.com
  8. Blogger Prihatin – Membantu Mereka Yang Memerlukan | beliamuda {dot} com
  9. Rakan Blogger Memerlukan Bantuan | Blog.Azwan
  10. Ribbon khas untuk blogger semua – Blogger, We Care | Zilhan - tHe NaMe oF tRuE LovE
  11. [Khas] Ribbon khas untuk blogger semua – Blogger, We Care « Something that RON wanna share about
  12. Kempen Blogger , We Care | Hidup Biar Sedap
  13. Why..? Because We Care.. | NiKiLLaS™
  14. Salah Seorang Blogger Perlukan Bantuan | Suara Hati Seorang Blogger Malaysia
  15. [Entri Khas] Kempen Blogger We Care oleh OHMalaysiaKu.COM!
  16. Kempen Blogger – We Care
  17. Kempen Blogger, We Care! Edisi Saudara Megat | TengkuAizat ^_^
  18. Kita patut peduli | Sesungguhnya Hidup Ini Memang Indah
  19. Blogger Kacak Dan Blogger Cun, Sayang Kamu! | MEGAT
  20. Ariff Shah Supports Blogger - We Care | blog.ariff
  21. Blogger – We Care! | Luth Textile [dot] com
  22. Kerana Kami Perihatin (Blogger- We Care) | Nur Istimewa
  23. Blogger Perihatin, Bantuan Kemanusiaan Diperlukan | Roslan Nazri
  24. Hulurkan tangan, ringankan beban. Jom bantu saudara Megat | World Of Mohd. Azizwan™ | HIDUP BERANI UNTUK GAGAL
  25. Journey Of Life » Archive du blog » The Tragic Story of En. Megat
  26. .: Sumijelly Weblog :. » Kerana Kami Perihatin~ [Blogger - We Care]

Sila tinggalkan komen, jangan malu-malu ya!

CommentLuv Enabled