Dat meldt Reuters.

De Chinese centrale bank is begonnen met het kopen van nationaal schuldpapier op de open kapitaalmarkt. Daardoor komt er minder in Chinese yuans gedenomineerd waardepapier op de markt.

De centrale bank heeft de nationale banken ook opdracht gegeven de eigen geldreserves (in Chinese yuan) te verhogen met 0,5 procent. Daarnaast verhoogde het de rente op kortlopende obligaties, waardoor de vraag naar deze obligaties - en dus de yuan - toeneemt.

De toenemende schaarste zorgt voor een appreciatie van de yuan op de kapitaalmarkten.

De yuan wordt hierdoor duurder ten opzichte van andere valuta. De gedachte is dat daardoor ook Chinese producten iets duurder worden, want die producten worden in China zelf afgerekend met yuans die buitenlanders met hun eigen valuta moeten kopen op de wereldmarkt.

Koppeling
Dat is op zich een breuk met het staande Chinese monetaire beleid, waarbij de eigen munt iedere neerwaartse beweging van de Amerikaanse dollar op de kapitaalmarkten volgt. Dit doet de Chinese regering om de eigen munt goedkoper te houden dan de dollar, om op die wijze aantrekkelijk te blijven als goedkoop productieland voor Amerikaanse bedrijven.

Vanwege die onofficiële koppeling aan de dollar wordt China door (Amerikaanse) economen al jaren beschuldigd van ongeoorloofde inmenging in kapitaalmarkten en het verstoren van het marktmechanisme. De gedachte achter de beschuldigingen is dat als Chinese producten maar duur genoeg worden, Amerikaanse bedrijven vanzelf weer hun producten zullen laten maken in de VS zelf, wat de werkgelegenheid ten goede komt.

Mogelijke oververhitting van de Chinese economie is voor de machthebbers in Beijing zeer waarschijnlijk de reden voor het laten oplopen van de waarde van de yuan. In het vierde kwartaal van 2009 groeide de Chinese economie met een straffe 11 procent en explodeerde de import.

Goedkoper
China importeerde in december 2009 55 procent meer dan in dezelfde maand in 2008. Dat terwijl de export steeg met 17 procent. Juist de sterke exportstijging maakt een kleine appreciatie van de yuan mogelijk omdat dit de export niet heel erg in de wielen rijdt.

De appreciatie helpt ook Chinese bedrijven. Een sterkere yuan maakt ook de import van buitenlandse producten, zoals olie, dus iets goedkoper. Hoe lager de yuan staat ten opzichte van de dollar, hoe meer yuans de Chinese regering moet betalen voor vaten olie, die tenslotte in dollars worden afgerekend op de markten.

Toch verwachten economen niet dat China de koppeling met de dollar volledig los zal laten, of andere vergaande stappen zal ondernemen. De groei van de Chinese economie is sterk afhankelijk van de export en de Chinese overheid zal die sterke exportpositie niet in gevaar willen brengen.

China stuwt Nikkei

Exportcijfers China stuwen Aziatische beurzen

China exporteert meer in december

Dit exporteren we naar China