Christelijke scholen mogen hoofddoekjes verbieden

HoofddoekVijf protestants-christelijke basisscholen in de Gelderse plaatsen Epe en Vaassen mogen hoofddoekjes verbieden. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling bepaald, schrijft dagblad Trouw. Het dragen van kleding die naar een andere godsdienst dan de protestants-christelijke verwijst, mag worden verboden. Op twee van de vijf scholen zitten bij elkaar 26 islamitische kinderen. Eén van hen draagt een hoofddoek. De scholen vallen onder de stichting ProCon. Het uitdragen van de protestantse identiteit is volgens manager Wim Leeflang belangrijk. "We wilden voorkomen dat er conflicten ontstaan. Daarom zijn we zelf met het beleid naar de commissie gestapt om het te laten toetsen. We hadden wel verwacht dat het goedgekeurd zou worden."

De commissie wilde volgens Leeflang weten of de protestantse identiteit meer is dan iets wat op de gevel wordt vermeld. "Wij moesten duidelijk maken dat we echt een eigen identiteit willen uitstralen." Bij een aantal gesprekken maakte de manager duidelijk dat de schooldagen beginnen en eindigen met een gebed en dat dagelijks uit de Bijbel wordt voorgelezen. Ook komt de protestantse identiteit naar voren bij allerlei activiteiten.

"Wij vragen ouders de protestantse identiteit te respecteren", zegt Leeflang. "Wij willen kinderen geen uitzonderingspositie geven. Ik heb al eens meegemaakt dat ze om een eigen gebedsruimte vroegen. Daar beginnen we niet aan." De islamitische kinderen worden niet gedwongen mee te bidden met de protestantse kinderen. "Onder respecteren kun je ook verstaan dat ze zich stil houden terwijl de rest aan het bidden is."

Leeflang zegt geen problemen te verwachten met het kind dat een hoofddoek draagt. "In dit geval gedogen we het nog. Toen zij op school kwam, hadden we dit beleid nog niet. Ze zit nu in groep 8. Het beleid is er meer op gericht om problemen in de toekomst te voorkomen."

Lees ook op deze blog:
Voetballend moslimmeisje krijgt rode kaart voor hoofddoek
Kleine meerderheid stemt tegen karate-hoofddoek
Belgisch protest moslima's tegen hoofddoekverbod


Lees ook:Moslima mag wel schoonmaken maar niet in kantine werken
Lees ook:Basisschool mag ouders niet verplichten om handen te schudden
Lees ook:Christelijke scholieren tonen solidariteit met moslim-directeur
Lees ook:Niet-islamitische lerares geschorst wegens dragen hoofddoek
Lees ook:Turken protesteren tegen toestaan hoofddoek

Heb jij Religie.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!


 • Geplaatst door Freek op 25 april 2007 om 9:15

  De christelijke scholen hebben weer wat boter op hun hoofd gesmeerd.. Gelukkig maar dat alleen deze christen-elite normen en waarden (en rechten) hebben, stel je voor dat iemand met een ander geloof, of nog erger: geen geloof met een hoofddoekje door het leven gaat.. dat was 30 a 40 jaar geleden wel anders.. of toch niet? Wie liepen er toen ook al weer met hoofdoekjes?

 • Geplaatst door Karla op 26 april 2007 om 12:10

  Belachelijk! Nu is het weer WEL een kwestie van geloofsovertuiging?! Want in eerste instantie ging het erom dat hoofddeksels gewoon verboden zijn en dus ook hoofddoekjes (net als in turkije trouwens), maar nu heeft het dus weer met het moslim zijn te maken. Tja, dan is het dus wel discriminatie!

 • Geplaatst door birtanem op 1 mei 2007 om 10:06

  ik vind het ook discriminatie het is al belachelijk als je hoofddoek gaat verbieden maar wel jongeren binnen laten met een ander geloof het is toch een christelijke school laat dan geen moslims binnen,
  ik vind het nergens meer opslaan, ben ook een moslim belachelijk.

 • Geplaatst door Hendrik Jan Bakker op 1 mei 2007 om 12:11

  Ik vind dit een logisch en terecht oordeel. De PC-scholen nemen hun eigen religie serieus (hopelijk werken ze ook aan interreligieuze samenwerking). Van (ouders van) leerlingen wordt gevraagd dat ze de levensbeschouwing van de school onderschrijven en dat zichtbare uitingen van een andere religie niet geaccepteerd worden. Hetzelfde geldt voor moslimscholen, hindoescholen en joodse scholen. Iets anders zou het zijn wanneer de betreffende school alleen nog in naam christelijk is zonder daarvan iets in de praktijk te brengen. In zo’n geval oordeelt de CGB dan ook stelselmatig dat hoofddoeken wel zijn toegelaten, ook al zouden andere “hoofddeksels” wel verboden mogen worden.

  Overigens moeten joodse leerlingen van PC-scholen geen uitzonderingspositie krijgen, zoals Loonstein vorige week bepleitte.

 • Geplaatst door reality op 1 mei 2007 om 13:26

  geen religieuze symbolen in op openbare plaatsen, en zeker niet op school, de school is er om te leren wat je nog niet kent, niet om te verdedigen wat je denkt.

 • Geplaatst door volgeling van Jezus op 5 mei 2007 om 8:19

  Laat een christen school, een christen school! laat een islamitische school een islamitische school! laat een openbare school een openbare school!
  dank u

 • Geplaatst door Paapsgezind op 7 mei 2007 om 18:24

  Hoofddoekjes zijn een uiting van vrouwenonderdrukking, daarom zouden ze verboden moeten worden op scholen.

 • Geplaatst door Abdulwadûd op 7 mei 2007 om 19:23

  Het is een realiteit dat er vrouwen zijn die onderdrukt worden. Elke maatschappij heeft er mee te maken, ongeacht de religies die zo’n maatschappij herbergt. Deze onderdrukking is echter niet te herleiden tot specifieke stukken textiel.

  @Paapsgezind: Als ik for argument’s sake even als de advocaat van de duivel mag spreken, wil ik u het volgende vragen.
  Als hoofddoekjes wèl een uiting zijn van vrouwenonderdrukking, waarom zouden ze dan alleen op scholen verboden moeten worden? Mogen vrouwen daarbuiten dan wèl onderdrukt worden? :-) ))

 • Geplaatst door Paapsgezind op 7 mei 2007 om 19:42

  Volwassenen mogen voor mij part zelf kiezen voor onderdanigheid, maar kinderen daaraan onderwerpen is misdadig.

 • Geplaatst door huig op 13 juli 2007 om 18:18

  Ik had vroeger een buurman die me verweet dat ik mijn knderen indoctrineerde met mijn christelijke opvattingen. Hij vergat daarbij dat hij zelf daar ook mee bezig was, namelijk ze van de christelijke opvattingen vandaan te houden. Dat veranderde toen hij tot bekering kwam.

  Zo verwijten we elkaar steeds weer dat we onze opvattingen doorgeven aan onze nieuwe generatie. en elke ouder zal daarover keuzes maken. Daar zijn eigen opvattingen van crusiaal belang. Het is niet verstandig elkaar allerlei dingen te verwijten die logisch zijn.

  Sommigen vinden christelijke waarden achterhaald, ouderwets, niet van deze tijd.
  Waarschijnlijk druk ik me nog te netjes uit.

  Anderen vinden de Islamitische normen en waarden achterhaald, ouderwets, niet van deze tijd, etc.

  En deze stellingen kun je over elke opvatting uitspreken die je zelf niet aanhangt, beleeft, of accepteert.

  Meestal worden ze vertaald in politieke ideeen en zichtbaar in de 2e kamer en daar wordt wetgeving gemaakt die het een en ander in goede banen probeert te leiden.

  Gelukkig kunnen we in Nederland keuzes maken waar we onze kinderen op school laten gaan en meestal stralen ze een eigen identiteit uit.
  Dat doen sommige christelijke scholen, Islamitische scholen en ook Openbare scholen. Sommige scholen hebben in multicultureel karakter.

  Als we daar met elkaar respect voor hebben en onze kinderen in onderwijzen dan zullen we misschien minder moeite hebben met de vele verschillen die er nu eenmaal zijn.

  Als we denken dat onze visie onomstreden is dan komen we er waarschijnlijk uit en helaas heeft dat tot op heden veel strijd gegeven. Mensen van elkaar verwijderd.

  En eigenlijk vinden we dat niet meer van deze tijd, toch?

Geef een reactie