Premiärlyssning med Sabaton


FalunSabaton tillsammans med pressen, som hade åkt till Falun från alla möjliga håll.  Foto: Stina RappEtt tiotal journalister från när och fjärran hade samlats på Rådhuskällaren i Falun i lördags för en exklusiv förhandslyssning av Sabatons kommande skiva.

Kommentarer (2)

Polen, England, Norge, Frankrike, Belgien och Tyskland fanns representerade när Sabaton bjöd in till party och promotion i kombination. Den samlade världspressen inkluderade naturligtvis även DT Nöje.

- Det var väldigt nervöst, jag fick sitta och intala mig själv att "det är bra", säger trummisen Daniel Mullback efter uppspelningen.

Det samlade pressuppbådet verkade uppskatta vad de hörde. Norrmännen applåderade mest under uppspelningen och var extra entusiastiska över låten Saboteurs, som hyllar den norska motståndsrörelsen.

Louise Brown från brittiska tidningen Terrorizer intervjuade sångaren Joakim Brodén förra året när bandet besökte London i december. Hon hade flugit in för att närvara premiärlyssningen.

- Jag tycker att den fångade intresset med en gång. Jag tror att den kommer att fastna efter några lyssningar, säger hon om skivan.

- Vad som är speciellt med Sabaton är att texterna är ganska deprimerande och hemska, samtidigt som musiken är upplyftande.

The coat of arms släpps den 21 maj och officiellt releaseparty hålls under Rockstad: Falun helgen efter.

Fakta: Så låter nya plattan

"Mer gitarrer" var utlovat. Mer gitarrer är det också på Coat of arms. Låtmässigt så pekar också skivan både bakåt och framåt, med mer klassisk heavy metal, men också utvikningar och arrangemang av mer oväntade slag. Kan vara deras bästa skiva hittills.

Här är Anders K Gustafssons första intryck av Coat of arms, låt för låt:

1. Coat of arms: Efter ett mjukt intro med endast keyboard så säger det pang pang och en ganska typisk Sabatondänga tar form. En snutt av låten finns upplagd på youtube.

2. Midway: En av de hårdare Sabatonlåtar jag har hört, med tuggande gitarret. Påminner en del om Ghost division från The art of war med en rak, pumpande tvåtakt.

3. Uprising: En tung, långsam låt med en ganska nedtonad vers där Joakim Brodéns rullande "r" får fritt spelrum. Bryggan lägger upp det snyggt mot refrängen, som för tankarna till en medeltida folkvisa i melodin.

4. Screaming eagles: Dubbla kaggar och ett fenomenalt trumspel bär upp den här låten. Snabb och driven.

5. The final solution: En väldigt annorlunda Sabatonlåt där de ger sig i kast med det känsliga ämnet Förintelsen. Arrangemanget är upphackat och ganska intrikat med en svävande synth som sammanhållande kitt. Torde täppa igen truten på de som ser en nazi-vurm i bandets krigslyrik.

6. Aces in exile: Handlar om de utländska piloter som deltog i luftkriget för att försvara de brittiska öarna och som sedan ignorerades när medaljerna skulle delas ut. Låter som vi lärt oss att Sabaton låter, med übermanlig sång, dubbla kaggar och allsångsrefräng. En standardlåt.

7. Saboteurs: Bygger på en låtidé som legat och grott sedan -99. Så låter den också mer klassisk heavy metal än övriga låtar, med en refräng som Iron Maiden inte skulle ha skämts för. Grundriffet låter väldigt mycket NWOBHM. Låtens tema är den norska, skidåkande motståndsrörelsen.

8. Wehrmacht: Handlar om den tyska krigsmaskinens effektivitet och ställer också frågan huruvida den vanlige soldaten visste vad som egentligen försiggick i Tredje riket. Låten är också den tämligen effektiv och frammanar verkligen bilden av stöveltramp. Mörk och dramatiskt och en av skivans bästa. Orientaliskt färgade gitarrslingor mjukar upp konturerna en smula.

9. The white death: Också en av de bästa låtarna, som också låter väldigt mycket klassisk hårdrock. Deep Purples Knocking at our back door ekar i bakgrunden. Mycket snyggt solospel från gitarristerna. Texten handlar om en finsk krypskytt som tydligen var en hejare med bössan.

10. Metal ripper: Plattans enda låt som inte har krig som tema, utan är en hårdrockshyllning á la Metal Crüe eller Metal machine. En sampling från Ozzy himself kan höras. En avslutning i röjarskivans tecken.


Anders K Gustafsson
anders.gustafsson@dt.se
Publicerad: 2010-03-07 11:56

 
Läsarnas kommentarer (2):

Suomi!!

Härligt att de hyllar de finska soldaterna även denna gång!! Tack för det :)

Längtar såå hårt efter den nya skivan så jag håller på och dör!! 27/11 Stockholm!!

MetalKing, 2010-03-08 23:24

\m/

Efter ha läst vad dom nya låtarna kommer att handla om så får det mig att längta ännu mer till Rockstad. \m/

Per Johansson, 2010-03-07 14:02
 
Visa på Facebook: Skriv ut:
Mer Nöje fredag 16 april 2010:

"Rolandz är inget skämt"

Dalarna. Robert Gustafsson har blivit dansbandssångare. I helgen gör han två spelningar i Dalarna.

Läs mer
Läs mer

 (0)


Genombrott - efter 41 år

BORLÄNGE. Ingen ålderskris för Anders Ljung från Borlänge. Gör genombrott i supergrupp som 41-åring.

Fredrikas krönika: Tips till otrogna: bli sjuk!

Läs mer
Läs mer

 (0)


Grease kommer till Dalarna

Leksand. Sebastian Karlsson och Marie Serneholt ger sig ut på turné med musikal.

Läs mer
Läs mer

 (0)


Intimare sommarkvällar i Stjärnsund

Stjärnsund. Personligt med Louise Hoffsten, Åsa Jinder, Nordman och Östen med Resten blir det i Stjärnsund i sommar.

Läs mer
Läs mer

 (0)


Orkar du se mer Bonde söker fru?

Böndernas sökande efter den stora kärleken har börjat.

Läs mer
Läs mer


Kungligt bra med Frifot


Trion levde upp till förväntningarna.

Läs mer
Läs mer

 (0)


De ska diskutera frihet

BORLÄNGE. Fler kända namn till Peace and Love Forum.

Läs mer
Läs mer

 (1)


Missa inte hans skiva

Tallest man on earth från Leksand låter som ingen annan. Nya skivan får högt betyg.

Fler recensioner: Goodlooking trash - Anna Bergendahl - Darkthrone

Läs mer
Läs mer


"Sorgligt att de åkte ur"

Tean Moraeus sörjer kören från Gotland


Skulle du vilja vara med?

I helgen drog Idol-cirkusen igång med första audition i Göteborg.

Läs mer
Läs mer


Vd och ansvarig utgivare: Pär Fagerström
Redaktionschef: Ewa Wirén
Adress: Box 265, 791 26 Falun
Telefon: 023-936 00
e-post: 72023@dt.se
Vimmelbilder