Vålerenga-Stavanger 2-3 e.f.

Vålerenga hadde 2-0 da det gjensto under fem minutter. Så viste Stavanger-gutta at de denne sesongen er av et helt annet kaliber enn tidligere. På forebilledlig vis kjempet de seg til uavgjort. Christian Dahl Andersen utlignet med 23 sekunder igjen av kampen med noe mange mente var et aktivt spark.

Men pucken ble aldri sparket mot mål, og den gikk inn via keeper DesRochers. Så scoringen var grei nok.

Drøyt seks minutter ut i forlengelsen gjorde VIFs Jonas Oppøyen en fatal feil. Han spilte Stavangers spesielle målskytter Martin Strandfeldt helt fri. Og svensken var den aller verste å gi den sjansen. Han er iskald foran mål og var det igjen.

Kan bli fest hjemme

Stavanger har aldri vunnet NM-gull før. Nå kan de avgjøre hjemme mandag kveld.

Stavanger gikk ut i hundre og tvang frem en VIF-utvisning etter bare 18 sekunder. Men det gikk ganske fort i stå for gjestene. Det ble en pasning for mye, ubesluttsomhet og mangel på tøffhet i angrepssonen.

Vålerenga var mye mer direkte, tøffere i duellene og kjappere til å avslutte. Som da Shay Stephenson hadde to kjempesjanser i et overtallsspill. På den første bommet han grovt, på den andre traff han stolpen.

Hjemmelaget tok ledelsen da begge lag hadde en mann utvist. Det ble bedre plass, og da trivdes bevegelige VIF-spillere godt. Knut Henrik Spets stjal pucken fra Oilers-back Robbie Bina bak mål, og tre trekk senere lå pucken bak en utspilt Annti Ore. Daniel Sørvik slengte gummiskiva mot mål, og der stakk Knut Henrik Spets frem kølla og styrte pucken i mål. Litt heldig, men all ære til Spets for å være kjapp i tankegangen.

Vålerenga hadde full kontroll på hendelsene i den første perioden og Oilers var heldig som slapp med ett baklengs.

Ble strammet opp

Petter Thoresen hadde strammet opp sine gutter i den første hvilen, og midtperioden ble jevn. Begge lag hadde et skudd i metallet, Topi Lehtonen først for Oilers, Knut Henrik Spets for VIF. Sjansene var mange flere i midtperioden, men både Patrick DesRochers og Antti Ore gjorde rett for målvaktlønna.

Shay Stephenson doblet ledelsen 13 minutter før slutt, men Stavanger spurtet godt. De slet veldig med å få pucken forbi DesRochers. Men med drøyt fire minutter igjen av kampen smalt det endelig bak canadieren. Martin Strandfeldt skjøt og Juha-Pekka Loikas styring satte VIF-keeperen ut av spill. Bra for spenningen og Stavanger, synd for DesRochers som var så nært å holde nullen igjen.

Med et minutt og et sekund igjen av kampen tok Petter Thoresen ut keeperen, og gamblingen lyktes altså.