AMNESIAC R, VH-46175Klikkaa kuvat normaaliin kokoonsa!

        
Kuvien © Benny de Ruiter Stables


Kutsumanimi :
Syntynyt :
Ikääntyminen :
Rotu :
Sukupuoli :
Väri :
Amber
29.04.2008
VARL
Hollannin puoliverinen, KWPN
Tamma
Rautias
Säkäkorkeus :
Koulutustaso :
Kasvattaja :
Ex. Omistaja :
Omistaja :
159 cm
KO: He A, RE: 120 cm, ME: 90 cm
Eucarya Warmbloods
Fawel
Melissa T, Ruskalehto


LUONNE

» Yleisesti Amber on oikein eloisa, ja "valoisa" tamma. Amber ei ajattele kenestäkään mitään pahaa, vaan pitää kaikkea mahdollista positiivisenä, vaikka asioita löytyykin, joista tämä hollantilaistamma ei paljoa pidä; kaikki kovaa kahiseva ja ropiseva. Jos maneesin/tallin kattoo ropisee, hermostuu Amber totaalisesti. Kaikki elollinen (ihmiset, muut hevoset yms.) on Amberin mielestä positiivistä. Kaikkia Amber tervehtii pitkällä iloisella hirnahduksella, korvat hörössä. Uusia hevosia ja ihmisiä ei ollenkaan pelkää, vaan menee rohkeasti tutustumaan. Amberin emä, Verfraaien BJD, on arka kaikkia kohtaan, mutta sen tytär toista maata. Amber muistuttaakin enemmän isäänsä, kuin emäänsä. Isää Amberiä muistuttaa sillä, että on helppo käsitellä selästä että käsin. Hoitaessa, totta tosiaan erittäin helppo käsiteltävä, eikä ongelmia pitäisi tulla. Harjaaminen sujuu hyvin, Amber osaa olla paikoillansa, eikä liiku juuri ollenkaan. Mutta jos tammaa ei ole liikutettu parin päivään, silloin se pyörii kokoajan, eikä rauhoitu ollenkaan. Varustus sujuu ihan hyvin, siinäkään ei pitäisi ongelmia tulla. Amberille kertyy helposti ylimääräistä energiaa, ja hyvä tapa purkaa energiat on juoksutus. Ja sen lisäksi ratsastus. Juoksuttaessa Amber juoksee kauniisti ympyrällä, samalla purkaen ylimääräistä energiaa. Myös irtohypytys on hyvä keino; tamma pitää hyppäämisestä, ja hyppää hienosti ilman ratsastajaakin. Se, mitä tämä tamma rakastaa, on vesi. Amber pitää kovasti uimisesta, kahlailusta rannalla. Ulkonakin viihtyy, vaikka vettä sataisi. Varsinkin kesäisin Amber on usein vesisateessa, koska silloin vesisade on lämmintä. Tarpeentullen Amber on ulkona, vaikka vettä tulisi kuin Esterin perheestä.

» Ratsastaessa Amber osaa käyttäytyä myös hyvin, eikä harrasta pukittelua, äkkijarrutuksia, sivuille hyppäämistä, eikä myöskään ryöstä. Silti kuitenkaan tammaa ei uskalleta antaa pienemmille, sillä onhan Amber vielä nuori ja energiaa täynnä. Apuja kuitenkin osaa kuunnella ihan hyvin, joskus ei vain ymmärrä kaikkia apuja, mutta kokoajan harjoitellaan, ja opetellaan uutta. Amber ei säiky kovin helposti, korkeintaan hermostuu jostakin. Tulevaisuudessa tulee olemaan oikein varmajalkainen, ei kuitenkaan vielä täysin maasto-, ja liikennevarma. Maneesissa ratsastaessa Amber on hiukan "nihkeä", jäykkä. Kentällä puolestaan tamma kulkee mallikkaasti, Amberin mielestä ulkona on mukavampi olla. Amber ei ole mikään superherkkä, ja se tarvitsee selvät avut johonkin liikkeeseen. Amberia ei ratsasteta, kuten GP tason huippuratsut. Nuoreksi hevoseksi Amber on hyvä ratsastaa. Askellajit eivät kuitenkaan ole mitään niin parhaimpia, ihan ok:t. Käynti on paras Amberin askellajeista, ravi ja laukka ovat hieman töksähtelevää, ja näin ollen laukka vaihtuu siirtyy raviin. Amber kuitenkin osaa laukata pitkänkin matkankin, pitää vain olla tarkkana, ettei askellaji vaihdu. Ravissa on vaikeaa istua, se on myös pomppivaa. Yleisesti koulua mennessä Amber on kuitenkin kiva ratsu, jolta onnistuu jo helpot liikkeet. Esteillä tämä tamma loistaa, polveutuuhan se hienosta suvusta. Esteeet ylitetään aina korkealta, pienilläkin esteillä jätetään kunnon ilmavara. Vaikka Amberilla esteillä kuulostaa vauhdikkuulta, ei tämä tamma kuumene ollenkaan, joka onkin erittäin hyvä juttu. Ei myöskään harrasta esteille ryntäämistä, mutta esteillä ainoastaan Amber nykii päätänsä ylös, ei sen kummepaa. Martingaali tarpeellinen esteellä kuin esteellä. Oksereilla ja trippeleillä Amber venyyttää itsensä taitavista niiden yli, lupaava esteratsu. Maastoillessa ei tosiaankaan maastovarma, säpsähtelee kaikkea rapisevaa, joskus saattaa oikein kunnolla säikähtää, jolloin se usein menoa. Maastoesteillä Amber on hiukan arka, mutta hyppää silti, koska pitää siitä. Erikoiset esteet ihmetyttävät Amberia, joten sitä kannattaa tutustuttaa esteisiin, ennenkuin alkaa hyppäämään.

» Kilpaillessa Amber on yllättävän rauhallinen, eikä stressaa ollenkaan, höristään jokaiselle, ja ollaan positiivisiä. Amber ei kisapaikoilla mitään säiky, mutta kotitallilla kyllä säpsähtelee. Tätä tammaa laittaessa valmiiksi se kuitenkin pyörii ympäriinsä, eikä rauhoitu lähes ollenkaan. Melkein joka kerta saa pitää narusta kiinni, jotta se rauhoittuisi. Estekilpailuiden lämmittely-esteillä Amber hyppää oikein innokkaasti ja vauhdikkuusta, mutta "kuluttaa" itseään paljon, että itse kisaradalla ollaan sitten väsyneitä. Lämmittelyvaiheessa saa pidätellä ihan reippaasti, jotta kisarata menisi sitten hyvin. Koulukisoissa lämmitellessä Amber on usein todella jäykkä, ja menee aikaa, ennenkuin se vertyy hyvin. Lämmittelyyn saa varata paljon aikaa.

» Muiden hevosten seurassa Amber viihtyy oikein hyvin. Tulee kaikkien kanssa toimeen, eikä ala haastamaan riitaa toisten kanssa, jos vieraan hevosen laittaa Amberin kanssa samaan tarhaan, on tämä tamma heti tekemässä tuttavuutta ja hetken päästä hieroo ystävyyttä. Fawelissa ei asu yhtään hevosta, jota Amber ei pitäisi, lukuunottamatta oreja tietenkin. Vanhempien tammojenkin kanssa tulee ihan hyvin toimeen, Amber alistuu niille, eikä yritä ottaa valtapaikkaa. Oikein sosiaalinen.

» Esteillä martingaali ja jännesuojat etusiin.

© Mistral


SUKUTAULU


  Isä: OK's Quality Worth
 YLA 3
  Isänisä: Brassing Owing
  YLA2, esiKTK, ERJ-I
  Isänemä: Inkiväärin Kirpeä
  VIR MVA Ch, YLA2, esiKTK, ERJ-I
  Emä: Verfraaien BJD
 VIR MVA Ch, ERJ-III
  Emänisä: Empire Casanov
 YLA2
  Emänemä: Genadeloos Bloem
 Ch, YLA3


i. Isä, OK´s Quality Worth, tutuimmin Vertti. Kasvattajaliitteestä voi päätellä, kyseessä on Okariinan kasvatti. Vertille on kertynyt paljon kisamenestystä koulu-, että esteratsastuksessa. Parhaimmillaan Vertti hyppää rataesteitä 160cm, ja maastoesteitä 140cm. Koulutaso yltää vaativaan A:han asti. Vertille on kertynyt tällä hetkellä 5 jälkeläistä, joista melkein kaikki ovat menestyneet hyvin kisakentillä. Sen jälkeläinen, Lady Godiva, on palkittu YLA3 -palkinnolla. Vertillä ei ole tällä hetkellä näyttelymenestystä, mutta tulevaisuudessa varmaankin. Tällä komealla herralta löytyy säkäkorkeutta 167cm, ja väriltänsä ruunikko.

ii. Isänisä Brassing Owing tutuimmin Bras, on Carinin omistuksessa, ja asuu Okariinassa. Menestystä on paljon kertynyt, Bras sai huhtikuun 08 YLA -tilaisuudessa 120 p, joka riitti YLA2 -palkintoon. Bras on myöskin esikantakirjattu. Sen jälkeläiset ovat ihan hyvin menestyneitä, ja yksi jälkeläistä on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimen. Jälkeläiset ovat menestyneet hyvin koulu-, että esteradoilla, vaikka itse Bras on estepainotteinen. Väriltänsä Bras on ruunikko, ja siltää löytyy kolmesta jalasta sukat, ja päästä piirto. Esteitä Bras hyppää 160cm astiin, rata-, ja maastoesteillä ja koulua menee vaativaan A:han asti.

ie. Isänemä Inkiväärin Kirpeä on hyvin menestynyt ja monilla arvonimillä palkittu; VIR MVA Ch, YLA-I ja esiKTK. Jälkeläiset ovat myöskin yhtä menestyneitä, jälkeläisiä on palkittu mm. KRJ-I ja YLA3 - palkinnoilla. Kisamenestystä myöskin löytyy. Tamman koulutustaso on myöskin hyvä, ko: vaativa A, re: 160cm ja me: 150cm, irtohypytettynä hyppää 160cm. Inka on tuotu Hollannista Suomeen, ja sen omistajana on Carin, ja Inka asuu Okariinassa. Inkan suku on menestynyt esteillä ja näyttelyissä.

e. Emä Verfraaien BJD on Kartano Blijvendin kasvatti, ja asuu nykyään Rätvänässä. Vera on saavuttanut VIR MVA Ch -arvonimen. Esteillä on tullut paljon menestystä, ja näyttelyissä tulleet sertit riittivät arvonimeen. Kilpailukalenterin mukaan Veralla on ERJ:ssä 31 sijoitusta, joista 6 on voittoja. Jälkeläisissä ei ole hirveästi kisamenestystä, sillä kaksi jälkeläistä ovat vielä alle 4-vuotiaita, eikä niillä kilpailla. Veralla on säkäkorkeutta 167cm ja esteitä hyppää 140cm asti ja koulutaso vaativa A. Vera on luonteeltaansa persoonallinen, helppo hoitaa ja miellettyvä ratsastaa.

ei. Emänisä Empire Casanov on kisaeläkkeellä, mutta jalostuskäytössä. Kun Casse vielä kilpaili, se kilpaili enimmäkseen ERJ:ssä, saavuttaen hyvää kisamenestystä. ERJ sijoituksia on 23 kpl. Muutaman koulukisankin kilpaili, sekä kenttäkilpailun. Näyttelyissäkin menestystä. Casse hyppää esteitä 160cm ja koulua menee vaativaan A:han. Cassella on tällä hetkellä 9 jälkeläistä, osa jälkeläisistä ihan hyvin menestynyttä. Oriksi Casse on rauhallinen, ratsastaessa reipas ja mukana. Ei omaa pahoja tapoja. Välillä hellyyden kipeä.

ee. Emänemä Genadeloos Bloem on palkittu YLA3 -palkinnolla ja saavuttanut Champion arvonimen. Tältä kimolta tammalta löytyy säkäkorkeutta 166cm. Bell on syntynyt Hollannissa, ja tuotu sieltä Suomeen. Tamma on jäänyt kisaeläkkeelle, ja on jalostuskäytössä. Ennen kisaeläkkeellä jäädessään Bellillä oli kisoja yhteensä 253, joista ERJ sijoituksia 23, ja muita sijoituksia 13. Esteet olivat Bellin painotus. Jälkeläisiä on tällä hetkellä 6, joista osa menestynyt ihan hyvin. Luonteeltaan mukana, joka pitää ihmisistä. Ratsastaessa rauhallinen.

© Mistral

KISAKALENTERI

Kisoja yhteensä 87 kpl, joista sijoituksia on 47 joista voittoja 8
KRJ
03.08.2008 - Fawel - Helppo C - 1/29
03.08.2008 - Fawel - Helppo B - 2/30
12.08.2008 - Fawel - Helppo B - 5/101
12.08.2008 - Fawel - Helppo B - 1/106
15.08.2008 - Katvusto - Helppo C - 5/39
15.08.2008 - Katvusto - Helppo C - 3/39
21.08.2008 - Fawel - Helppo C - 3/41
01.09.2008 - Uniruutu - Helppo B - 4/43
01.09.2008 - Uniruutu - Helppo C - 4/36
05.09.2008 - Yélna - Helppo A - 1/22
13.09.2008 - Fawel - Helppo C - 1/41
13.09.2008 - Fawel - Helppo B - 5/44
18.09.2008 - Arwyn - Helppo A - 3/52
21.09.2008 - Arwyn - Helppo C - 2/52
22.09.2008 - Arwyn - Helppo A - 2/52
22.09.2008 - Unhola - KN Special - 6/60
23.09.2008 - Katvusto - Helppo C - 5/38
23.09.2008 - Unhola - Helppo C - 3/57
24.09.2008 - Arwyn - Helppo C - 4/52
24.09.2008 - Arwyn - Helppo B - 6/52
24.09.2008 - Arwyn - Helppo A - 4/52
28.09.2008 - Beautiful Arabians - Helppo A - 3/50
31.12.08 - Tuuliharja - He B - 187/286
31.12.08 - Tuuliharja - He A - 223/224
28.12.08 - Olematon - He B - -
28.12.08 - Olematon - He A - -

ERJ
02.08.2008 - Fawel - 60cm - 4/30
14.08.2008 - Fawel - 100-110cm - 6/85
14.08.2008 - Fawel - 90cm - 2/81
14.08.2008 - Fawel - 100-110cm - 7/85
14.08.2008 - Katvusto - 70cm - 1/17
14.08.2008 - Katvusto - 90cm - 1/25
14.08.2008 - Katvusto - 70cm - 2/17
14.08.2008 - Katvusto - 90cm - 4/25
14.08.2008 - Katvusto - 70cm - 2/17
20.08.2008 - Branwen Farm - 60cm - 6/50
21.08.2008 - Branwen Farm - 60cm - 5/50
25.08.2008 - Fawel - 80cm - 2/31
25.08.2008 - Regal Warmbloos - 60cm - 8/82
25.08.2008 - Regal Warmbloos - 80cm - 4/86
28.08.2008 - Yélna - 90-100cm - 2/17
01.09.2008 - Uniruutu - 50cm - 5/29
16.09.2008 - Leighton - 120cm - 5/28
22.09.2008 - Tuuliharja - 50-70cm - 3/40
23.09.2008 - Mörkölä - 90cm - 4/55
24.09.2008 - Mörkölä - 120cm - 2/36
26.09.2008 - Katvusto - 110cm - 1/32
30.12.08 - Tuuliharja - 110 cm - 91/180
30.12.08 - Tuuliharja - 120 cm - 118/180
30.12.08 - Orikeskus Bouven - 100 - 110 cm - Finaaliin
30.12.08 - Orikeskus Bouven - 120 - 130 cm - Finaaliin
30.12.08 - Orikeskus Bouven - 100 - 110 cm - 45/50
30.12.08 - Orikeskus Bouven - 120 - 130 cm - 3/39
15.12.08 - Praxis Showjumpers - 100 cm - 13/33
15.12.08 - Praxis Showjumpers - 110 - 120 cm - 1/29
31.12.08 - ERJ CUP - 110 cm - 169/213
31.12.08 - ERJ CUP - 120 cm - 128/166
05.01.09 - Ruskalehto - 110 cm - 3/66
05.01.09 - Ruskalehto - 120 cm - 17/58
05.01.09 - Ruskalehto - 100 cm - 1/8
26.02.09 - Dafromor - luokka 4 - 42/50
25.02.09 - Dafromor - luokka 4 - 41/50
24.02.09 - Dafromor - luokka 4 - 31/50
23.02.09 - Dafromor - luokka 4 - 26/50
15.02.09 . Ferradura - luokka 7 - 33/50
15.02.09 - Hämypuro - luokka 5 - 17/80
14.02.09 - Hämypuro - luokka 5 - 76/80
13.02.09 - Hämypuro - luokka 5 - 20/80
12.02.09 - Yksityistalli Nevada - luokka 4 - 5/30
11.02.09 - Forwice - luokka 6 - 9/40
11.02.09 - Forwice - luokka 5 - 7/40
10.02.09 - Forwice - luokka 6 - 10/40
10.02.09 - Forwice - luokka 5 - 22/40
10.02.09 - Domina - luokka 6 - 10/35
09.02.09 - Forwice - luokka 6 - 31/40
09.02.09 - Forwice - luokka 5 - 12/40
08.02.09 - Forwice - luokka 6 - 28/40
08.02.09 - Forwice - luokka 5 - 37/40
07.02.09 - Forwice - luokka 6 - 24/40
07.02.09 - Forwice - luokka 5 - 19/40
06.02.09 - Forwice - luokka 6 - 14/40
06.02.09 - Forwice - luokka 5 - 35/40
05.02.09 - Haukkamäen tila - luokka 3 - 7/40
02.02.09 - Rimeyard Haflingers - luokka 5 - 40/60
02.02.09 - Rimeyard Haflingers - luokka 6 - 55/60
20.01.09 - Nonehood - luokka 5 - 11/45
20.01.09 - Nonehood - luokka 6 - 34/46
19.01.09 - Piiparin Virtuaaliratsastajat - luokka 5 - 10/23
19.01.09 - Piiparin Virtuaaliratsastajat - luokka 6 - 11/26

KERJ
01.08.2008 - Svantavanti - Aloittelijaluokka - 3/16
16.09.2008 - Heijastus - Tutustumisluokka - 3/34


VALMENNUKSET

estevalmennus, Wetched. Alla saamamme kommentti:
Heti kun Amberin kanssa vähän tutustuimme, tunsin kutinan, että tämä neiti toisi hieman eloa tuntiimme. Sykähdyttävin ja prinsessamaisin liikkein Amber vangitsi katseita ja osoittautui lopulta varsinaiseksi tykiksi. Aloitimme tunnin lämmittelemällä käynnissä, ravissa ja laukassa ylittäen puomeja ja lopuksi pieniä esteitä, tehden siirtymisiä ja työsentelemällä ympyröillä. Jatkoimme korottamalla esteitä ja lopuksi työskentelimme 110cm radalla. Aluksi tamma ei oikein meiannut herätä ja lähinnä juoksi lämmittelyesteiden yli. Jalat oli saatava nousemaan ja saada hyppyihin muutenkin ryhtiä. Lopulta saimme taottua Amberin päähän, että tänne tultiin tekemään töitä.


JÄLKELÄISET

ast. 00.00.2008.        synt. 00.00.2008         t. Chipwich FW         I: Brandnetel BJD         Omistaja: Leighton
ast. 01.01.2008.        synt. 15.01.2008         o/t. ***** 53         I: Ezkimo SVANT         Omistaja: RuskalehtoPÄIVÄKIRJA

8. helmikuuta 2009
Kovaa estetreeniä

Päätin treenata Amberin kanssa esteitä, tamma ei ollut päässyt hyppäämään aikoihin. Menin talliin ja suoraan Amberin karsinaan. Silitin tammaa hetken ja Amber näytti pitävän pienestä aamuisesta halihetkestämme. Rapsuttelin tamaa hetken kunnes menin hakemaan harjat. Nostin beessin harjapakin tamman kaapista. Katselin kaapin oven sisäpuolelle teipattuja lehtileikkeitä, kuvia ja ruusukkeita. Hymyillen menin takaisin Amberin karsinaan ja annoin sille porkkanan taskustani. Harjasin tammaa pitkin, rauhallisin vedoin. Amber sulki silmänsä ja rentoutui täysin. Hiippailin harjauksen jälkeen nopeasti hakemaan tamman varusteet, sulkematta ovea. Kun tulin satulahuoneesta ulos, Amber kurkki jo ovenraosta. Hymyilin ja kävelin nopeaan karsinalle, ei tamma kuitenkaan olisi minnekkään lähtenyt. Satuloin ja suitsin tamman nopeaan, pyöritin pintelit jalkoihin ja laitoin martingaalin.

Talutin tamman kentälle ja nousin selkään. Kuulin kuinka linnut lauloivat ja tunsin kevätauringon kasvoillani. Aloin kuitenkin miettimään että miten voi olla näin lämmin ja ihana jo helmikuussa, ilmastonmuutoksen merkkejä. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja olin huudellut tallitytön laittamaan meille esteitä. Aluksi olin itse pystyttänyt 70 cm pystyn ja okserin vierekkäin, että voisimme hypätä niitä peräkkäin. Ensin kuitenkin lämmittelimme kunnolla, Amber kun tuntui olevan vähän kankea ja laiska. Tein temponvaihdoksia ja pohkeenväistöjä tamman kanssa, Amber meni hienosti hetken lämmittelyt jälkeen. Laukkaharjoituksia teimme hetken myös, jotta laukat nousisivat sitten esteillä.

Kannustin Amberin sopiva tempoiseen laukkaan ja ohjasin pystylle. Tamma hyppäsi hienosti esteen ja kunnon ilmavaralla. Käänsin sitten okserille jonka Amber hyppäsi empimättä senkin. Hyppäsin vielä kerran molemmat esteet, Amber hyppäsi iloisesti ja kovalla vauhdilla molemmat. Pyysin tallityttöä laittamaan meille neliapilan, elikkä neljä estettä jotka ovat kuin neliapilan lehdet, toinen pääty sisäänpäin "ympyrässä" ja toinen ulos. Esteet käskin laittaa kaksi 100 cm ja toiset kaksi 110 cm. Amber tepasteli ja katseli kummastuneena viritelmää, emme olleet ennen neliapila-treeniä menneetkään. Laukkasin ensin yhden kierroksen kentän ympäri Amberin kanssa ennenkuin siirryin harjoitukseen. Amber hyppäsi hienosti ensimmäisen metrin pystyn, seuraavankin tamma hyppäsi kuuliaisesti vaikka hyppy lähtikin vähän vinosti. Seuraavalle esteelle sainkin taas paremman lähestymisen ja hyppy sujui todella hyvin. Hyppäsin esteet vielä kerran ja sitten siirsin tamman raviin ja ravailimme hetken uralla.

Loppuverkan aikana Amber laahusti eteenpäin väsähtäneenä ja taputin tamman hikistä kaulaa. Otin aidalta fleece-viltin ja laitoin sen tamman kaulalle. Ratsastin tallille ja talutin Amberin karsinaansa. Riisuin varusteet ja harjasin perusteellisesti koko hevosen. Kehuin Amberia ja rapsuttelin tätä pitkän tovin, kunnes aloin ruokkia hevosia. Amberille annoin pari porkkanaa palkaksi hienosta treenistä!

IKÄÄNTYMINEN

1 vuotta - 16.06.2008
2 vuotta - 03.08.2008
3 vuotta - 20.09.2008
4 vuotta - 07.11.2008
5 vuotta - 25.12.2008
6 vuotta - 11.02.2009
7 vuotta - 31.03.2009
8 vuotta - 18.05.2009
9 vuotta - 05.07.2009
10 vuotta - 22.08.2009
11 vuotta - 09.10.2009
12 vuotta - 26.11.2009
13 vuotta - 13.01.2010
14 vuotta - 02.03.2010
15 vuotta - 19.04.2010

Amnesiac R on virtuaalihevonen