Sivusto on suunniteltu XHTML&CSS-yhteensopiville selaimille. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Siirry sisällön alkuun >

A-lehdet Lehtitilaukset Asiakaspalvelu Mainosta
 
 Makuasia

Lasipalatsin parsaviikoille

Menovinkki — Kirjoitti uura @ 23 Huh, 13:27
Tänä keväänä parsaviikoilla maistellan uusia makuja vanhojen jo klassikoiksi muodostuneiden parsa-annosten kanssa. Lasipalatsi tekee yhteistyötä Alsacelaisen Gisselbrechtin viinitilan kanssa, jonka valkoviineistä on valittu 4 parsalistalle. Maisteltavissa on muun muassa VIINI-lehden vuoden 2009 valkoviiniksikin valittu Gisselbrecthin Grand Cru Muenchberg 2006.
Parsaviikkojen suosikkiannos on parsapaletti, joka sisältää viisi erillaista lisäkettä.
Tärkeiksi asioiksi parsan valmistuksessa keittiöpäälikkö Petri Simonen listaa oikean kokoisen parsan ostamisen, sen kuorimisen ja parsan oikeaoppisen keittämisen. Viime vuonna parsaa myytiin noin 2 000 kg, joten nähtäväksi jää menekö raja rikki tänä vuonna. Parsaviikot kestävät Ravintola Lasipalatsissa 22.5.2010 saakka.Kirjoitti Katariina Korkeaoja


Kommentoi | 0 Trackbacks

Sydänviikko 19.-25.4.

Nyt — Kirjoitti kati @ 19 Huh, 10:28

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista sydänviikkoa jo 20. kerran. Tämän vuoden teemana on syö ja liiku sydämesi terveydeksi.

Terveyttämme säätelee pitkälti perimä, mutta jokapäiväiseen hyvään tai huonoon oloon voimme vaikuttaa kaikkein eniten omilla päivittäisillä valinnoillamme. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto vaikuttavat myönteisesti sydämen terveyteen. Ruokavalion voidaan sanoa olevan terveellinen, jos se sisältää runsaasti ja monipuolisesti kasviksia ja kuituja, sekä kovien rasvojen sijaan kasviöljyjä, kasvimargariinia ja rasvaista kalaa. Maidot, juustot ja lihavalmisteet kannattaa valita rasvattomina tai vähärasvaisina. Ja aina kannattaa kiinnittä huomiota suolan määrään.

Pakkauksissa ja myös joissakin henkilöstöravintoloissa käytössä oleva sydänmerkki auttaa valitsemaan tuoteryhmässään rasvan ja suolan määrän ja laadun suhteen mahdollisimman hyviä tuotteita.

Lue lisää: www.sydanliitto.fiKommentoi | 0 Trackbacks

Näin sima valmistuu

Reseptivinkki — Kirjoitti uura @ 09 Huh, 08:47
Katso video ja näet, miten sima valmistuu helposti itse tehden.

www.nettitelkku.fi

Hauskaa vapun odotusta!


Kommentoi | 0 Trackbacks

Näin valmistat parsan

Reseptivinkki — Kirjoitti marita @ 06 Huh, 09:30

Kuori tuoreet parsat ennen keittämistä. Aloita kuoriminen nupun alta tyveen päin, poista puumainen osa tyvestä. Pane kuoritut parsat odottamaan keittämistä kylmään veteen. Sido parsat tiiviiksi nipuiksi 8–10 versoa kuhunkin. Valitse mieluiten korkea ja kapea keittoastia, jossa herkät nuput voivat olla veden pinnalla. Keitä parsaniput siis silmut ylöspäin suolalla maustetussa vedessä (suolaa 2 tl/1 l vettä) 5–10 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmeitä. Vastanostettu parsa kypsyy nopeimmin. Keitinveteen voit halutessasi lisätä myös ripauksen sokeria ja öljytilkan tai voinokareen. Valuta parsat huolella. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.

Parsa tarjotaan alkuruokana, useimmiten keitettynä, sitruunalla maustetun voisulan tai jonkin kastikkeen esimerkiksi juusto-, muna-, appelsiini- tai hollanninkastikkeen kanssa. Parsasta syntyy myös lempeä keitto, taivaallinen gratiini ja parsatangot antavat juhlavuutta salaatteihin esimerkiksi äyriäisten seuraksi.

Parsa syödään joko haarukalla ja veitsellä tai sormin. Kun syöt tuoreet parsat käsin, ota kiinni parsan tyvestä ja kasta nuppua voisulaan tai kastikkeeseen. Puumainen tyviosa jätetään syömättä. Parsaa varataan 6–10 versoa henkeä kohti.

Kuvassa ahvenet parsan ja sitruunavoikastikkeen kera.1 Kommentti(a) | 0 Trackbacks

Pasha

Nyt — Kirjoitti uura @ 04 Huh, 08:30

Jokaisella emännällä Venäjällä on oma pashareseptinsä, joka on tietenkin se kaikkein paras. Pashan aineksia voi luovasti soveltaa ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Joissakin ohjeissa käytetään munista vain keltuaiset ja joissakin kananmunat kokonaan. Joissakin resepteissä käytetään myös keitettyjä munia. Kaikkien aineiden suhteet ja määrät vaihtelevat eri resepteissä, mutta yhteistä kaikissa pashoissa on se, että ainekset jauhetaan hyvin hienojakoiseksi massaksi joko tehosekoittimella tai painelemalla se siivilän läpi. Pashaa tehdään sekä raakana että keitettynä ja molemmilla koulukunnilla on vakaat kannattajansa.

Pääsiäispasha
4 dl rahkaa (irtorahkaa myydään pääsiäisen alla kauppahalleissa tai vaihtoehtoisesti voi kaupassa myytävästä kokkelipiimästä huolellisesti valuttaa nesteen pois)
400 g suolatonta voita
4 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
4 dl tomusokeria
½ tl vaniljasokeria tai vaniljatanko
2 tl raastettua sitruunankuorta
mausteeksi ja koristeeksi: sukaatteja, manteleita ja rusinoita

Rahka puristetaan huolellisesti mahdollisimman kuivaksi, esim. laittamalla se puhtaan tyynyliinan sisään ja vääntämällä pussia toisen henkilön pitäessä kiinni nyytin suusta. Mitä kuivemmaksi rahka saadaan valutettua, sen parempi.

Kuivattu rahka hiennonnetaan esim. tehosekoittimella ja lisätään pääosa tomusokerista (mikäli käytetään keltuaisia tai kokonaisia munia, ne hierotaan ensin tomusokerin kanssa valkeaksi vaahdoksi) ja sen jälkeen lisätään sulatettu voi tai smetana.

Rahkamassaan lisätään hyvin sekoittaen mausteet (vanilja kaavitaan veitsenkärjellä pituussuuntaan halkaistuista vaniljatangoista). Lopuksi lisätään tiukaksi vaahdoksi vatkattu kerma. Viimeiseksi voidaan lisätä massaan esim. rusinoita tai sukaatteja, mutta usein niitä käytetään vain koristeina pashan pinnalla tarjolle tuotaessa.

Pasha lusikoidaan kostutetulla harsokankaalla vuorattuun muottiin (pashamuotin sijaan voi käyttää juustomuottia tai vaikkapa kahvinsuodattimen suppiloa, mutta tällöin pashan muoto ei ole täysin oikeaoppinen). Muotti täytetään reunojaan myöten ja peitetään harsokankaan liepeillä. Muotin päälle pannaan painoksi teevati ja se viedään syvällä lautasella tai kulhossa kylmään seisomaan (ei kuitenkaan pakkaseen).

Seuraavana päivänä pashamuotti kumotaan tarjoilulautaselle, muotti avataan ja harsokangas poistetaan. Pasha koristellaan ja siihen laitetaan sukaateista ja rusinoista ortodoksinen risti ja kirjaimet XB, mikäli niitä ei ole jo syntynyt muotin kuvioinneista (XB tarkoittaa "Kristus on ylösnoussut"). Pasha nautitaan kulitshi-pullan kanssa joko sen päällä tai erikseen.

Lähde: Suomi-venäjä -seuraKommentoi | 0 Trackbacks

Mämmi

Nyt — Kirjoitti uura @ 02 Huh, 11:30

Mämmi on Suomessa perinteinen pääsiäisruoka. Nykyisin mämmiä tehdään melko vähän kotona, kaupoissa mämmiä myydään yli 2 miljoonaa kg/v. Sitä ei kuitenkaan syödä kaikkea pääsiäisenä, noin 20 % nautitaan muulloin.

Miten mämmi on keksitty, siihenkin on varmaan monta selitystä. Mämmin keksimisen salaisuus voi piillä siinä, että entisajan uunit olivat melko tehottomia. Niissä lämpötila nousi hitaasti. Kemiaa ymmärtävät kuvaavat mämmin syntymistä niin, että pitkä lämmitys ja kypsennys antaa aikaa mämmin valmistuksessa tapahtuvalle Maillard-reaktiolle ja värin ja flavorin muodostumiselle. Siis mämmistä kuuluu osittain kiitos entisajan uunintekijöille.

Perinteisesti mämmi kuului nimenomaan pitkäperjantaihin, jolloin muutoinkin oli tapana nauttia vain kylmää ruokaa. Päivä oli liian pyhä ruoan valmistukseen tai edes tulen tekoon. Ennen kuin mämmistä tuli pääsiäisen ja erityisesti pitkäperjantain ruokaa, sitä syötiin makeutensa vuoksi herkkuna esim. ruisleivän päälle.

Tänä päivänä monet nauttivat mämmin kerman tai maidon ja sokerin kera. Mämmi innoittaa monia tekemään tänäkin pääsiäisenä mämmistä ja vaikkapa jäätelöstä uudenlaisia herkkuja, jäädykkeitä ja mousseja.

Kokeile: Mämmimaljaa tai
mämmi-suklaakakkusiaKommentoi | 0 Trackbacks

Fransmannit kisailemassa

Uutisia — Kirjoitti marita @ 26 Maa, 08:24
Minulla oli kunnia olla mukana tuomaristossa viime perjantaina Messukeskuksen Gastromessuilla valitsemassa Euroopan parasta Fransmannia.

Mittaa toisistaan ottivat Fransmanni-ravintolat ympäri Suomea. Kouvolan Fransmanni oli selkeä voittaja, ruoka-annokset olivat kutsuvia, niissä oli makua ja innovatiivisuutta. Kouvolan voittajakaksikko (kuvassa), eli keittiömestari Tommi Leino ja vuoromestari Anna-Mari Porvari valmistivat alkuruoaksi Etana-parsabriossin. Pääruoaksi tarjottiin Mantelibroileria, jota höytystivät grillatut kesäkurpitsat ja tomaatit ja jälkiruoaksi Xante-vaniljapäärynöitä ja vanhanajan vaniljajäätelöä.

Hopeaa kisassa sai Vaasan Fransmanni ja pronnsin nappasi Salon Fransmanni.

Voittajamenu on tarjolla kaikissa Suomen Fransmanneissa parsaviikkojen aikana 22.4.-30.5.


Kommentoi | 0 Trackbacks

Vohvelipäivä 25.3.

Nyt — Kirjoitti uura @ 24 Maa, 08:20
Milloin paistoit viimeksi vohveleita? Vohvelipäivää vietetään torstaina, valmista päivän kunniaksi kivennäisvesitaikinaan valmistettavia haperovohveleita tai pikaisesti valmistuvia makeita vohvelileipiä.

Tiesitkö?
Ruotsissa on aina syöty vohveleita Marian ilmestyspäivänä, 25.3. Tore Wretman on kertonut vohveli-sanan, ruotsiksi våffla, tulevankin neitsyt Marian toisesta nimityksestä vår fru, mutta kyseessä on lievä väärinkäsitys. Marian ilmestyspäivän nimi oli ennen Vårfrudagen eli Neitsyt Marian päivä. Vårfru olisi sitten Wretmanin teorian mukaan muuttunut kansan suussa sanaksi våffla, jonka johdosta sinä päivänä olisi alettu syödä vohveleita - olihan silloin vohvelipäivä eli våffeldagen. Lähde: Raholan syötäviä sanoja.


1 Kommentti(a) | 0 Trackbacks

Lisää tähtipaikkoja

Uutisia — Kirjoitti marita @ 16 Maa, 11:01
Gourmetmaailma kuhisee, kun vuosittainen Michelin hotelli- ja ravintolaopas julkistetaan.
Vuoden 2010 painos MICHELIN guide Main Cities of Europesta arvioi 1 542 hotellia ja 1 715 ravintolaa. Uutuutena mm. Budapest sai nyt ensimmäisen tähtiravintolansa.

Suomessa Chez Dominique jatkoi maamme ainoana kahden tähden ravintolana. Edelleen yhden tähden ravintolat Carma, Demo ja Postres saivat joukkoonsa uuden tulokkaan, Vironkadulla sijaitsevan Luomon. Saavutusen erikoisuus on siinä, että ravintola on toiminut vasta vajaan vuoden.

Onnea kaikille tähtikaartilaisille!


1 Kommentti(a) | 0 Trackbacks

Gastro 2010 -messut

Menovinkki — Kirjoitti uura @ 15 Maa, 08:43

Gastrossa kohtaavat suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan ammattilaiset. Tule ja aisti alan tuoreimmat tuulet, tutustu uutuuksiin ja löydä uusia ideoita ja välineitä oman työhösi.

17.- 19.3.2010
Helsingin Messukeskus

ke-to klo 10-18
pe klo 10-17

www.finnexpo.fi/gastro/Kommentoi | 0 Trackbacks

Sieniviikon kunniaksi piirakkaa

Nyt — Kirjoitti kati @ 08 Maa, 11:02

Leivo sieniviikon (8.3.-14.3) kunniaksi piirakkaa. Käytä kuivattuja tai pakastettuja sieniä asianmukaisesti esikäsiteltyinä, tai niiden puutteessa hae kaupasta tuoreita viljeltyjä sieniä.

Hakusanalla "sieni" löydät reseptiarkistostamme 64 muutakin sieniruokaohjetta.

Täältä löytyy herkullinen sienipiirakkaKommentoi | 0 Trackbacks

Ruokakiertoajelua Helsingissä

Menovinkki — Kirjoitti uura @ 03 Maa, 10:20
Vielä ehdit mukaan ruokakiertoajelulle la 6.3. Food sightseeing -matka taittuu raitiovaunulla. Makoisten tarjoilujen lisäksi jännittävät tarinat siivittävät matkaa. Lue lisää www.foodsightseeing.fi


Kommentoi | 0 Trackbacks

Vuoden 2010 luonnontuotteet valittiin

Uutisia — Kirjoitti uura @ 01 Maa, 10:40
Vuoden marjaksi on valittu juolukka, yrtiksi mesimarjan lehti ja sieneksi kehnäsieni. Mesimarjan lehdistä voisi brändätä yrttiteeaineksen laajoille Aasian markkinoille. Runsaasti antioksidantteja sisältävää juolukkaa käytetään kuten mustikkaa. Kehnäsieni on herkullinen ruokasieni, jota kerätään kotitalouksiin melko harvoin.
Vuoden luonnontuotteiden valinnan tehnyt Arktiset Aromit ry haluaa kiinnittää huomiota luonnossa kasvavien raaka-aineiden ainutlaatuisiin ominaisuuksiin ja lisätä niiden käyttöä. Nyt ainakin 90 prosenttia metsien sienistä ja marjoista jää hyödyntämättä.
Kuva Tero Laakso
www.talaakso.fi


3 Kommentti(a) | 0 Trackbacks

Pastan keittäminen oikeaoppisesti

Tiesitkö? — Kirjoitti uura @ 24 Hel, 09:06

Keitä pasta tarpeeksi suuressa vesimäärässä. Suolaa ei pitäisi kokonaan unohtaa, sillä se tuo lisämakua. Öljyn lisäämistä pastan keitinveteen ei suositella, sillä se estää kastikkeen tarttumista pastaan. Valmiiseen pastaan voi lisätä tilkan öljyä, jos pastaa ei tarjoilla välittömästi.

Kastike valmistetaan erikseen ja sekoitetaan valmiin pastan joukkoon. Poikkeuksena ovat pestot, jotka lisätään kylmänä suoraan pastan joukkoon.

Perusohje perustuu 10-100-1000 sääntöön

1 Kiehauta 1 litra (1000 g) vettä kattilassa.
2 Lisää 10 g suolaa.
3 Lisää 100 g pastaa ja anna kiehua pakkauksessa mainittu aika.
4 Valuta pasta siivilässä ja sekoita kastikkeen joukkoon.

Al dente = kovankypsäksi kypsennetty, ”hampaissa vastusta antavaksi”

Lue lisää www.barilla.fiKommentoi | 0 Trackbacks

Leikittele väreillä

Tiesitkö? — Kirjoitti uura @ 20 Hel, 09:13

Värisymboliikka on kulttuurisidonnaista, ja suomalaiseen kulttuuriin omaksutut merkitykset ovat tulleet lännestä. Värien valinnalla voi leikitellä myös ruokapöydässä.

Punainen: rakkaus, tuli, kuumuus, toiminta, synti.
Oranssi: hehku, auringonlasku, tuli, rauhattomuus. Edistää ruoansulatusta.
Keltainen: iloisuus, aurinko, energisyys.
Vihreä: luonto, levollisuus, rauha, toivo.
Sininen: avaruus, taivas, vesi, keveys, viileys, levollisuus.
Violetti: arvokkuus, kukat, viileys, surullisuus, katumus, toivo.
Valkoinen: kirkkaus, puhtaus, valoisuus, tyhjyys, vaatimattomuus, viattomuus.
Musta: salaperäisyys, yö, suru, lepo, pimeys.

Kuvittaja Tuomo Jauhianen


1 Kommentti(a) | 0 Trackbacks