"Rechters hebben de plicht mee te werken aan verkiezingen"

rechters hebben de plicht mee te werken aan verkiezingen

04/05 Ghislain Londers, de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, maant de rechtbankvoorzitters aan om mee te werken aan organisatie van de vervroegde verkiezingen.

De Cassatievoorzitter laat in een brief aan het adres van de voorzitters van de Vlaamse hoven van beroep weten dat zij de plicht hebben ervoor te zorgen dat de verkiezingen goed kunnen verlopen. "Het komt niet aan rechters toe om zich los van enig geschil en op voorhand uit te spreken over de geldigheid van verkiezingen", citeert Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de hoogste magistraat van het land.

"De brief van de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie verdient een grondige lezing", twittert ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V;). "Zowel voor wat erin staat als wat er niet in staat."

Het schrijven volgt op een brief die 12 Vlaamse voorzitters van de rechtbanken van eerste aanleg hebben bezorgd aan de premier, minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, Kamervoorzitter Patrick Dewael en Londers zelf. Daarin stellen ze dat de verkiezingen niet kunnen plaatsvinden met de provinciale kieskringen en dat moet worden teruggekeerd naar de oude, kleinere kiesomschrijvingen.

Lees ook: Rechters boycotten verkiezingen

Ondertussen werd op het hoogste gerechtelijk niveau overleg gepleegd over de zaak. Na afloop van een onderhoud met de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie stuurde Ghislain Londers een brief naar de hoven van beroep, de hiërarchische oversten van de rechtbankvoorzitters. Minister van Justitie Stefaan De Clerck kreeg een kopie van de brief.Bekijk alle artikels binnen binnenland

Reacties

 • 4/4

  Hendrik Zelden Thuis ECHT, 05 mei '10 om 09:40 Ongepast?

  Heer Londers begin je eigen stal van onder tot boven eens uit ...te....mesten. Orde op alle " lopende " en hangende zaken te stellen.... alle procedure fouten in dure ( aangaande veel kAPITALE BELANGEN ) processen te vermijden ! Dan heb je pas recht van spreken! En de zeer dure procedure advokaten veel minder werk.......

  ID=643245 / GEBRUIKER=334929

 • 3/4

  god de vader BERINGEN, 04 mei '10 om 21:13 Ongepast?

  dus moeten de rechters meewerken aan iets dat ongrondwettelijk is? het gaat hier de goede kant op, precies! straks moeten ze nog meewerken aan overvallen, gijselingen, moorden en noem maar op, of sla ik hier de bal mis? dan mogen de heren politici dat maar eens uitleggen.

  ID=643071 / GEBRUIKER=338159

 • 2/4

  G T BERINGEN, 04 mei '10 om 18:52 Ongepast?

  Straffe kost, de voorzitter van het hof van cassatie die zegt dat rechters tegen de wet moeten werken. Zijn er nog wetten die moeten gerespecteerd worden in België of is dat alleen voor de kleine man?

  ID=643015 / GEBRUIKER=875648

 • 1/4

  Joke Weethet DIEPENBEEK, 04 mei '10 om 18:50 Ongepast?

  Wij zijn nog niet aan de nieuwe patatten... daar komt nog een staartje aan.

  ID=643013 / GEBRUIKER=471777

U bent nog niet aangemeld.

Meld u aan om een reactie te plaatsen. Dit helpt ons de kwaliteit van de reacties te garanderen.

Sport

antwerp en germinal beerschot plannen nieuwe derby 2
willems gegeerd door topploegen
voorlopig geen naamsverandering voor stvv

She

pronken met logo s mag terug
louis vuitton blijft meest krachtige luxemerk
haal de zomer in huis met aardbeibier

Autonieuws

video s amg tentoonstelling in brussel
chaos en vernieling in reclamefilmpje nissan qashqai
getunede fiat punto

Video's

 
  extern lastige klanten in mechelen
  extern mechelen moet de deuren sluiten