Újabb felhőszakadástól tarthatnak a pásztóiak
[origo] címlaphírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

[origo] itthon

Nagyvilág Üzleti Negyed cigányság tömegközlekedés kékfény tavasz mozgás H1N1
Címkék:Pásztó,árvíz,felhőszakadás

"Hét perc alatt éri el a házakat a négyméteres víz" - riport a vízzel fenyegetett Pásztóról

[origo]|2010. 06. 02., 16:04|Utolsó módosítás: 2010. 06. 02., 17:01|
eszközök:

Újabb felhőszakadástól tartanak a helyiek Pásztón, ahol a város feletti víztározó megnövekedett vízszintje miatt kétezer embert kellett kitelepíteni. Ha a város fölötti víztározó gátja átszakad, többméteres víz öntheti el a házakat pár perc alatt. A polgármester ajtókra kifüggesztett üzenetben figyelmeztette a helyieket, akik fegyelmezetten viselték a kényelmetlenséget, de nem igazán tudják, hogy mire számíthatnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Alámosta a víz az utat

Ajánlat

KÉPGALÉRIA

JÁTSSZ ONLINE!

ÁRVÍZ-SEGÉLYVONAL

Támogassa 200 forinttal az árvízkárosultakat.Hívja a 1749-es számot, vagyküldje az "ARVIZ" szót sms-ben ugyanerre a számra

"Jobb félni, mint megijedni" - mondogatták a vízügyi szakemberek szerda délben a Nógrád megyei Pásztót fenyegető hasznosi víztározó gátján. A város fölötti hegyoldalban lévő tározó vízszintje előző nap 24 óra alatt 7 métert emelkedett a heves esőzés miatt. Szerdán ugyan centiről centire apadni kezdett, de még így is messze a biztonságos szint felett van. A kormány a tározó áradása miatt kedden veszélyhelyzetet hirdetett, és egy esetleges gátszakadásra készülve több mint kétezer embert telepítettek ki. A víztározó környékén a rendőrség az utakat lezárta, mivel a víz ezt a részt alámosta, emiatt az egyik út betonja már be is szakadt.

A városban a veszélyhelyzet szerdán sem múlt el - áll a polgármester és a jegyző körlevelében, amit a kitelepített emberek befogadására kijelölt közintézmények ajtajára függesztettek ki. A körlevél szerint Pásztón a helyzet az időjárás függvényében bármikor változhat, ezért a helyieknek továbbra is készen kell állniuk arra, hogy elhagyják otthonukat. A városvezetés szerdán arra kérte az embereket, hogy figyeljék a helyi televízió híradásait és a hangosbemondókat, és ha kell, "fegyelmezetten és haladéktalanul" hagyják el házukat.

"Kevés ember aludt"

A pásztóiak bizonytalanságban várják a fejleményeket, az [origo]-nak nyilatkozó helyiek nem tudták eldönteni, féljenek-e a gátszakadástól, vagy sem. "Az előző éjjel kevés ember aludt Pásztón, de most azt mondja a katasztrófavédelem, hogy a gátszakadás veszélye csak egyszázaléknyi" - magyarázta egy patika előtt várakozó idős asszony. Két sarokkal arrébb egy fiatalember viszont a kocsijából szinte kiabálva figyelmeztette édesanyját a veszélyre. "Beszéltem a polgármester sofőrjével, aki azt mondta, ha átszakad a gát, akkor 7 perc alatt éri el a házakat a négyméteres víz" - állította. A férfi úgy hallotta, hogy a víztározó berozsdásodott, törött zsilipje miatt nem lehet leereszteni a város fölötti túlduzzadt víztározót.

 

 

A pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumban a folyosón felhalmozott matracok és párnák árulkodnak a keddi kitelepítésekről. Éjfél előtt nem sokkal érkeztek ide otthonaikból a kitelepített emberek. Délután háromkor már csak egy idős asszony volt a kollégiumban. "A vidéki ember teszi a dolgát, tudja, hogy a veszély fennáll, de menni kell az iskolába vagy dolgozni, így már reggel ötkor elment a többség a busszal" - magyarázta az iskolában a kitelepítéseket szervező egyik önkormányzati dolgozó. A gimnáziumban szerinte az egész alsó szintet megtöltötték a kitelepítettek, még a tornateremben is aludtak. Azt nem tudta megmondani, hogy szerda éjjel hányan lesznek majd az ideiglenes szálláson.

"Nagyon szívélyesen, kedvesen fogadtak minket, nem is számítottam erre" - mondta az [origo]-nak Pangó Mihályné, a kollégiumban maradt idős asszony. Dicsérte, hogy tiszta ágyneművel vetett ágyat kapott, pedig ülőhelyben is alig reménykedett.

A suvadással van a gond

A Pásztó fölötti hasznosi víztározót egy 243 méter hosszú, vastag földgát védi, amely az egyik információs tábla szerint 27,5 méter magas. A Mátra oldalába épített gátat láthatóan megtépázták már a korábbi esőzések, a gát alját homokzsákokból és egy köbméteres víztartályokból álló bordákkal támasztották meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a képre további fotókért!

Május 18-án két suvadás is kialakult a gáton - mondta az [origo]-nak a helyszínen Sisák Imre, Pásztó polgármestere. A suvadás azt jelenti, hogy a gát agyagból készült alapját fedő földréteg megcsúszott, a szakértők szerint maga a gáttest ugyan nem sérült, de ezért meg kellett támasztani - tette hozzá. A sérült gát állékonyságát a polgármester szerint az elmúlt hetekben egy szakértői csapat mérte fel, akik megállapították, hogy 10 méter alá kell csökkenteni a biztonságos üzemi vízszintet. A május eleji esőzések után ezt hétfő estére sikerült elérni, kedden azonban ismét 16 méter fölött tetőzött a tározó vízszintje, ez okozza a mostani veszélyt.

Egy a víztározót jól ismerő szakértő névtelenséget kérve azt mondta, hogy szerinte nem is a gát esetleges átszakadása jelent veszélyt a városra, mert erre kevés az esély, a fő probléma inkább az lenne, ha egy újabb jelentős felhőszakadás jönne, mert akkor a víz egyszerűen átbukna a töltés fölött. Mivel a gát nem betonból épült, a víz kimoshatja a töltés alapját, és a városra zúdulna. A gáton szerdán dolgozó vízügyi szakemberek szerint ez a veszély jelenleg nem fenyeget közvetlenül, de a tározónál szerdán azért elkezdtek homokzsákokat felhalmozni. Eközben a vízgyűjtő terület felett szerda délután újra viharfelhők gyülekeztek, és időről időre eleredt az eső.

eszközök:

[origo] címlapon»

A megbékélésről és a múlttól való elszakadásról szólt a Trianon-emlékülésIdeje volt már a trianoni emléknapról szóló törvénynek Sólyom László szerint, aki megbékélésre és a szomszéd népekkel való kapcsolatkeresése szólította fel az ...
AEG Lavatherm 56840 L kondenzációs szárítógép MOST 5 ÉV kiterjesztett garanciával7 kg töltet, csendes üzemmód, LCD kijelző, késleltetett indítás...
139.900 Ft
Fantasztikus NIKE AIR CLASSIC BW modellek!A modern klasszikusnak számító Air Classic Bw modellek a Nike első Air Max cipői (férfi, női, gyerek méretekben) már textil és bőr felsőrésszel is elérhetőek.
24.999

24 óra hírei

19:46 Tilos a fürdés a megáradt vizekben
19:18 Újabb rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon
18:25 Kikapott a vb-házigazdától a dán válogatott

Legolvasottabb cikkek

hirdetés
hirdetés

Hirdetés

Kapcsolat pontjaival most mobilt nyerhetVáltsa Líra pontkuponra Kapcsolat pontjait: mobilt nyerhet.
Az ártatlanság múzeuma"Korunk kötelező olvasmánya..."
Dél-Afrika VB 2010.Ha szoktál tippelni, akkor játssz idén is együtt a barátokkal!

Olvasnivaló

Forrás: AFP Támadás a segélyhajók ellen Izrael lerohanta azt a flottát, amely segélyt szállított volna a blokád alatt álló Gázai övezetbe. Legalább tíz halott.
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd Esett a forint Kósa szavai után Kósa Lajos Fidesz-alelnök államcsődről és görög párhuzamról beszélt, a forint pedig esni kezdett.
Akcióban az igazság A Zöld zónában Matt Damon megold mindenféle világpolitikai gubancot, míg a kamera rendületlenül remeg.

Időjárás»

Partnerek

Forrás: AFP Forrás: MTI
ÍRJON NEKÜNK ARCHÍVUM HÍRLEVÉL RSS CÍMKÉK

ROVATOK

ItthonNagyvilágÜzleti negyedSportAutóTudományTechbázisFilmklubTévéProgramajánlóUtazásEgészségIdőjárásFotó

TOVÁBBI OLDALAINK

Komment.huQuartNői lapozóF1 hírekBabázó

MELLÉKLETEK

365 - zöld tipp

PARTNEREINK

Múlt-korSorozatjunkie

SZÓRAKOZÁS

JátékokVideaTékaG-PortálHoroszkópKvízPartT-Home IPTVSztár

HASZNOS

SzoftverbázisSztaki szótárTudakozókOk.huiWiW[freemail]RandiÁllásFotókidolgozásVásárlásOnline aukció
Utolsó link ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a