Бързо меню

новини

ГМО - Генно модифицирани организми

Пълна забрана за реклама на продукти с ГМО!

Публикувано на 2010/05/17 в категория ГМО - Генно модифицирани организми
За абсолютна забрана на рекламите за растения и семена, съдържащи генно-модифицирани организми (ГМО) и публично обявяване на всички хранителни продукти, съдържащи генни мутации, настояват от коалиция "България свободна от ГМО".  У нас съществува закон за забрана на ГМО, но все още няма забрана за рекламиране на продукти, които съдържат генно модифицирани организми, обясни Борислав Сандов. Той посочи, че ще се поиска на етикетите на всички хранителни продукти да се обявява съдържанието на ГМО, тъй като всеки български потребител има право на информиран избор. Трябва да има регламент за пряко проследяване на съставките на хранителните продукти. Например, ако на пазара излезе месо от животни, които са били хранени с ГМО фуражи, това също да бъде обявено на етикета на крайния продукт.
"ГМО, веднъж изпуснати в природата, няма начин да си ги върнем в лабораториите", заяви Георг Топалев - молекулярен биолог по време на пресконференция в БТА, организирана от коалиция "България свободна от ГМО".
Първата фаза на кампанията "Чиста земя" вече е приключила и противниците на ГМО се готвят за втората част: "Здрава храна", съобщиха още организаторите, цитирани от News.bg.
Георг Топалев заяви, че много се спекулира по темата за ГМО и се разпространява погрешното убеждение, че от забраната за използването на ГМО в България страда науката. "Ако науката страдаше от новото законодателство, аз самият бих бил против това законодателство", категоричен е Топалев. По думите му в България няма технологична база, в която да се правят опити с генно модифицирани организми, страната ни не разполага със специална лаборатория и евентуалните опити на молекулярно ниво се правят на полето. "Нека не се използва горещия картоф с орязването на бюджета за наука и да се обръща темата за ГМО", призова от своя страна Борислав Сандов. Адвокат Свилен Овчаров заяви, че много от учените влизат в явен конфликт на интереси. Той обясни, че голяма част от научните работници у нас са официални съветници към Министерството на околната среда и водите и към Министерството на земеделието и храните. Те изкривяват истината и откровено лъжат, освен това влизат в остро кардинално противоречие с Протокола от Картахена", заяви категорично той. В този протокол е залегнал принципът на безопасността, а именно, че не е нужно да се доказва опасност от ГМО, за да се спре въвеждането им, а напротив - трябва да се докаже 100% безопасност, за да се разреши разпространението им, обясни още той. Официалните съветници към министерството обаче настояват да се докаже дали те са опасни и едва тогава да бъде спряно разпространението им в земеделието.
Георг Топалев посочи, че е потресен от безхаберието и некомпетентността в тази област. Повечето от учените не са чували за последните статии, излезли на тази тема, не знаят и за много от последните проучвания с ГМО. "Тези хора имат само финансов интерес", убеден е още молекулярният биолог.
Организаторите на кампаниите срещу ГМО изказаха и притесненията си от избора на новия зам.-министър на земеделието и храните Светлана Боянова. Те припомниха, че като член на Асоциацията на земеделските производители в България тя е заявявала, че е за въвеждането на ГМО. Борислав Сандов заяви, че тя вече е представител на правителството и като такава би трябвало да споделя позицията на кабинета.
Организаторите заявиха и че се чувстват обидени от филма "ГМО във фризера" на Мария Чернева, излъчен на 8 май в рубриката "В кадър" на БНТ. Те са изпратили и две отворени писма до генералния директор на БНТ Уляна Пръмова, до Съвета за електронни медии, президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Според противниците на ГМО във филма са представени необективна информация, лъжи и манипулации. Информацията във филма според тях е подвеждаща, непроверена и представя проблема едностранно.
Share

Коментари:

Добави коментар:

Напишете сбора на 3 и 14:

:

Подкрепете петицията за спиране на ГМ култури в ЕС

Всеки български гражданин може да подкрепи Петицията за спиране на по-нататъшните разрешения на генно-модифицирани (ГМ) ... повече

Публикувано на 2010/04/28

Варна и Аврен се обявяват за свободни от ГМО

20501ccf39Общините Варна и Аврен се обявиха за зони свободни от генно-модифицирани организми с решения на Общинските си съвети. В началото на годината Общественият център за околна среда и устойчиво развитие изпрати писма - предложения до кметовете на всички общини във Варненска област да се възползват от възможността с нарочно решение на местните си парламенти.

повече

Публикувано на 2010/03/25
1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    
текущи акции
Резултати от кампаниятаКоалиция-България-зона свободна от ГМОКоалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз в БългарияSF TeamКоалиция-България-зона свободна от ГМОМеста за алтернативно прекарване на свободното време