Trofej srpskog fudbala čuva se u Novom Sadu

Još uvek sjaji bronza iz Montevidea

Da u to vreme domaćinu nije bila garantovana pobeda, reprezentacija Kraljevine Jugoslavije najverovatnije bi se sa prvog svetskog šampionata iz Urugvaja 1930. vratila sa peharom pobednika, jer je imala najjači tim prvenstva. Ipak, iako je u polufinalu izgubila od ekipe domaćina, selekcije Urugvaja, Jugoslavija je osvojila treće mesto, a ne četvrto mesto kako se navodi na internet prezentaciji FIFA.

Sin dr Hadžija Kosta Hadži čuva sportsku relikviju

Dokaz ove tvrdnje čuva se u centru Novog Sada u stanu novosadskog advokata Koste Hadžija, u kom se nalazi jedina bronzana medalja koju je naša reprezentacija osvojila na svetskim prvenstvima.

 

Nju je iz Montevidea doneo vođa puta fudbalske reprezentacije dr Kosta Hadži, a brigu o ovom vrednom komadu izlivenog u bronzi vode sin i unuk čuvenog novosadskog advokata i sportskog radnika i jednog od osnivača Fudbalskog kluba Vojvodina.


- Nije tačno da je Jugoslavija bila četvrta, jer smo mi u polufinalu izgubili od Urugvaja, koji je potom pobedio Argentinu u finalu i postao prvi svetski prvak. Pošto se zbog nedostatka novca nije odigravala utakmica za treće mesto, to mesto pripadalo je ekipi koja je u polufinalu izgubila od pobednika finala, dok je četvrto mesto zauzela ekipa Sjedinjenih Američkih Država koja je u polufinalu izgubila od Argentine. Da je drugačije, ova bronzana medalja ne bi sada bila tu - priča za „Blic“ Kosta Hadži, sin pokojnog dr Koste Hadžija, dok nam pokazuje album sa starim razglednicama i fotografijama koje je njegov otac doneo iz Urugvaja te davne 1930. godine.


Bez sumnje, najvažnija stvar je bronzana medalja i bedž sa natpisom „delegato“ koje je kao vođa puta doktor dobio na prvom SP. Na osmu deceniju od najvećeg uspeha našeg fudbala, i prvog SP u fudbalu, ovi suveniri dobijaju poseban značaj, posebno bronza iz Montevidea.


- Ovo je jedina bronzana medalja sa Svetskog prvenstva u Urugvaju, jer se zbog uštede medalje nisu delile svim članovima reprezentacije, već je uručena jedna, i to šefu delegacije. Zato je njena vrednost neprocenjiva - navodi Kosta Hadži.
Kako kaže, njegov otac se često prisećao anegdota sa prvog Mondijala, a jedna mu se posebno urezala u pamćenje.

Dr Kosta Hadži sa predsednikom FIFA Žilom Rimeom


- Pred početak prvenstva u Montevideu novinari su ga intervjuisali i pitali za prognozu plasmana Jugoslavije. Bili smo u grupi sa Brazilom i Bolivijom. On je odgovorio da očekuje da će Jugoslavija biti prva. Sutradan u urugvajskim novinama osvanuo je komentar: „Vođa jugoslovenske reprezentacije je ili lud ili bezobrazan“. Ispostavilo se da je bio u pravu - Jugoslavija je pobedila Boliviju sa 4:0 i Brazil sa 2:1 - priseća se naš sagovornik.


Pošto je pravni fakultet završio u Francuskoj, dr Hadži je bio prijatelj sa tadašnjim predsednikom FIFA, Francuzom Žilom Rimeom, ali to nije mnogo pomoglo našoj reprezentaciji u polufinalnom meču protiv domaćina. Kada je francuski linijski sudija Tomas Balvaj poništio regularan gol našoj reprezentaciji zbog navodnog ofsajda pri rezultatu 2:1 za reprezentaciju Urugvaja, bilo je jasno da će finale ostati samo pusta želja. Ekipa domaćina, koju je sa tribina bodrilo frenetičnih 93.000 gledalaca, utakmicu je završila pobedom od 6:1, a francuski sudija bio je bogatiji za 500 dolara koliko je tada dobio da bi pomogao Urugvajcima.

 

Bronzana medalja za osvojeno treće mesto u Montevideu

- Žil Rime rekao je tada mom ocu za novac koji je dobio francuski „autrihter“ od domaćina. Tada se za 500 dolara mogao kupiti automobil. On je rekao da Jugoslavija nije mogla biti prva uz objašnjenje: „Ako neki južnoamerički tim ne bude prvi, mi se nećemo živi vratiti sa prvenstva“ - priča Kosta Hadži.


U Montevideu reprezentacija Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača imala je veliku podršku jugoslovenske dijaspore, a i kralj Aleksandar je u telegramu čestitki za osvajanje trećeg mesta naveo da su fudbaleri ostvarili veći uspeh kod naših iseljenika nego čitava ondašnja diplomatija i ambasada, a taj telegram i danas se čuva u porodičnoj arhivi.

 

Krili medalju posle oslobođenja
Bronza iz Urugvaja koju je doneo dr Kosta Hadži čuvala se u njegovom domu, a u vreme rata i posle oslobođenja sklonjena je i od očiju porodice.
- Ovakvo priznanje bilo je suviše dragoceno da padne u ruke neprijateljima i komunistima, jer je pitanje gde bi i u čijoj privatnoj kolekciji završilo. Zato se o tome u kući nije ni govorilo. Iz tih razloga dugo vremena je bio sakriven i pozlaćeni pehar Novosadskog loptačkog podsaveza koji mu je kao predsedniku uručen 1931. godine, kao i čirak - olimpijske baklje koja je prošla kroz Jugoslaviju pred Olimpijadu u Minhenu 1936. godine - kaže Kosta Hadži.


Povezane i važne vesti:
Povezane teme: Montevideo, Medalja, Kosta Hadži, Reportaža

Poslednji komentari

dejan
Ponedeljak, 21. 06. 2010. 16:32h
neregistrovan korisnik
Zasto niko iz FSS ne reaguje da se ispravi to na Fifinoj prezentaciji?
Genije
Ponedeljak, 21. 06. 2010. 13:04h
neregistrovan korisnik
Ta medalja pripada svima nama. Hocu svoj deo da prodam, necete da me prevarite hocu svoj deo..

Владимир Ђилас
Ponedeljak, 21. 06. 2010. 12:51h
Za BLIC: Da li je moguće dobiti lepše i kvalitetnije slike same medalje? Hvala!
Mirko
Ponedeljak, 21. 06. 2010. 08:26h
neregistrovan korisnik
Pa zasto niko iz FSS ne kontaktira FIFU-u da se "ispravi" istorija?
Ivana
Ponedeljak, 21. 06. 2010. 00:53h
neregistrovan korisnik
Hvala porodici Hadzi sto je sve to mudro sacuvala, i nek nastavi i dalje da cuva jer je kod njih ta medalja sigurnija nego u bilo kom nasem muzeju.
Moj Blic - Prijava
Prijavi se
Registracija

Od akademaca do vrlo dobrih (32)

Nebojša Višković

Priznajem, nisam spadao među one koji su dodatno odgovarali za više od šestice. Čim me»

Gordana Suša

Komandno funkcionisanje (3)

Komandno funkcionisanje

Sve je formalizovano, pametno funkcioniše u međusobnim kontaktima i od takve lisice, recimo da su to»

Vreme
Kursna lista
EUR
103.9 din.
AUD
73.7 din.
CAD
82.26 din.
CHF
76.41 din.
GBP
125.6 din.
USD
84.68 din.
HRK
14.44 din.
BAM
53.12 din.

Dnevni horoskop »

blizanci
blizanci

Iako ste potpuno okrenuti poslu, izgleda da vam se finansijsko stanje neće popraviti nešto naročito, ili imate velike troškove, pa sve što dobijete odmah potrošite. Problematičan odnos u porodici.