Liettua

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee valtiota. Liettuan kielestä on erillinen artikkeli.
Lietuvos Respublika
Liettuan tasavalta
Liettuan lippu   Liettuan vaakuna
lippu vaakuna
Liettuan sijainti Euroopan unionin alueella
Valtiomuoto tasavalta
Presidentti
Pääministeri
Dalia Grybauskaitė
Andrius Kubilius
Pääkaupunki Vilna
54°41′N, 25°17′E
Muita kaupunkeja Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
65 200 km² (sijalla 120)
ei merkittävästi
Väkiluku (2005)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
3 596 617 (sijalla 125)
55,2 / km²
-0,3 % (2006)
Viralliset kielet liettuan kieli
Valuutta liti (LTL)
BKT (2005)
 – yhteensä
 – per asukas
sijalla 77
50,12 miljardia USD
13 900 USD
HDI (2008) 0,869 (sijalla 43)
Elinkeinorakenne maatalous 5,7 %,
palvelut 62 %,
teollisuus 32,4 % BKT:sta
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+2
UTC+3
Itsenäisyys
 – julistautui
 – tunnustettu
 – uudelleen
 
 Venäjästä
16. helmikuuta 1918
12. heinäkuuta 1920
11. maaliskuuta 1990
Lyhenne
Maatunnus
 

ajoneuvot: LT
lentokoneet: LY
Kansainvälinen
suuntanumero
+370
Motto Vienybė težydi (Anna yhtenäisyyden kukoistaa)
Kansallislaulu Tautiška giesmė

Liettuan tasavalta (liett. Lietuvos Respublika) eli Liettua (liett. Lietuva) on valtio Itämeren rannalla Euroopassa. Se on suurin Baltian maista. Liettuan rajanaapureita ovat Latvia, Valko-Venäjä, Puola ja Venäjä (Kaliningradin alue). Liettuan pääkaupunki on Vilna. Maan asukasluku on noin 3,6 miljoonaa ja pinta-ala on 65 200 km² eli noin viidennes Suomen pinta-alasta. Liettua liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004.

Sisällysluettelo

[muokkaa] Historia

Pääartikkeli: Liettuan historia

Keskiaikainen Liettua mainitaan ensimmäisen kerran saksankielisessä Quedlinburgin kronikassa vuonna 1009. Maan yhdisti suuriruhtinas Mindaugas, joka vuonna 1253 kruunattiin ensimmäiseksi kuninkaaksi.

Saksalaiset yrittivät käännyttää pakanalliset liettualaiset kristinuskoon 1200-luvulla, mutta tuloksetta. Suuriruhtinas Vytautas Suuri voitti Saksalaisen ritarikunnan 1410 Tannenbergissa, ja maa välttyi saksalaisvallalta. Liettuasta tuli ajan myötä suurvaltakunta, joka kattoi suuria osia Itä-Euroopasta. Siitä tuli lopulta myös kristitty valtio 1300-luvun lopulta alkaen.

Pääartikkeli: Puola-Liettua

Vuonna 1569 Liettua yhdistyi rauhanomaisesti Puolan kanssa Lublinin unionissa muodostaen Puola-Liettuan. Tämä liitto säilyi Puolan jakoihin asti vuoteen 1795, jolloin Liettua liitettiin pääosin Venäjän keisarikuntaan. Preussin saama osa liitettiin sekin vuonna 1814 Venäjän keisarikuntaan.

Liettuassa tehtiin venäläistämistoimia 1863–1904, muun muassa kiellettiin liettuankielinen kirjallisuus. Vuoden 1905 vallankumouksen aikana Vilnan Suuri Seimas vaati turhaan itsehallintoa.

[muokkaa] Ensimmäinen maailmansota ja itsenäistyminen

Antanas Smetona

[muokkaa] Itsenäistyminen miehittävän Saksan tuella

Ensimmäisessä maailmansodassa saksalaiset valloittivat suurimman osan Liettuaa vuonna 1915.[1] Helmikuussa 1918 aikaisempaa pienempi Liettuan kuningaskunta julistautui itsenäiseksi Venäjän vallankumouksen jälkeen. Suomen tapaan kuningaskunnan tarkoituksena oli saada hallitsijaksi saksalainen, joka takaisi Liettuan ulkoisen turvallisuuden Saksan valtakunnan avulla. Saksalaiset miehittäjät suostuivat Liettuan maaneuvoston kokoontumiseen, joka julisti maan itsenäiseksi ja valitsi kuninkaaksi Monacossa asuneen Württembergin ruhtinaan, josta tuli Mindaugas II. Liettuasta tuli kuitenkin jo marraskuussa tasavalta, koska Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan.

Sotien välisen Liettuan tärkein poliitikko oli Antanas Smetona, joka toimi maan ensimmäisenä presidenttinä vuosina 1919–1920.[2]

[muokkaa] Taistelut uuden tasavallan alueista

Venäläinen työläisten ja talonpoikien puna-armeija seurasi vetäytyviä saksalaisjoukkoja ja eteni joulukuussa 1918 Liettuan rajojen yli, jossa se valloitti nopeasti noin 2/3 maasta ennen kuin joutui taisteluihin liettualaisten kansallismielisten ja heitä tukevien saksalaisten ja toisaalta puolalaisten kanssa.

Liettua ja Neuvosto-Venäjä solmivat 12. heinäkuuta 1920, Puolan–Neuvosto-Venäjän sodan ollessa vielä käynnissä, Moskovassa rauhansopimuksen ja tunnustivat toisensa.

Itsenäistynyt Liettua jäi vaille Venäjän sille luovuttamaa Vilnaa, kun Puola hyökkäsi maahan elokuussa 1920 ja miehitti Puolan–Liettuan sodassa alueen, joka liitettiin puolalaisten hallitseman Keski-Liettuan komitean päätöksellä Puolaan. Puola katsoi Vilnan kuuluvan sen omistukseen jo pelkästään sen kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi. Puolan kansallisrunoilija Adam Mickiewicz oli opiskellut Vilnassa. Lisäksi uuden Puolan "vahva mies" Józef Piłsudski halusi palauttaa Puolalle sen suurvalta-ajan rajat, jolloin koko Liettua olisi kuulunut Puolalle. Kansainliitto vahvisti alueliitoksen Liettuan vastalauseista huolimatta.

Liettua käytti tilaisuutta hyväkseen ja valtasi vuonna 1923 Memelin saksankielisen alueen Ranskan miehitysjoukoilta.Liettua lähetti 9. tammikuuta 1400 miehen suuruisen armeijan rauhoittamaan alueen, järjestettyään siellä ensin kapinan. Ranska oli juuri miehittänyt Ruhrin alueen ja piti sitä huomattavasti merkittävämpänä kuin Memeliä.Vuonna 1924 Ranska ja Liettua vahvistivat virallisella sopimuksella alueen siirtymisestä Liettualle.

Liettua oli nyt saavuttanut itselleen rajat joiden sisällä voitiin aloittaa uuden valtion rakentaminen.

[muokkaa] Parlamentarismista autoritaarisuuteen

Maan toiseksi presidentiksi valittiin kristillisdemokraattien Aleksandras Stulginskis. Maan jälleenrakennus eteni nopeasti, mutta poliittinen elämä oli jännittynyttä. Presidentiksi valittiin 1926 Kazys Grinius, jonka valinnan jälkeen Liettuan muutenkin jännittynyt poliittinen tilanne kiristyi entisestään.

Lopulta 17. joulukuuta 1926 sotilasvallankaappauksen jälkeen Antanas Smetona palasi valtaan.[3] Syyksi vallankaappaukselle annettiin muun muassa Liettuan solmima hyökkäämättömyyssopimus Neuvostoliiton kanssa. Smetona hajotti kaappauksensa jälkeen parlamentin ja nimitti pääministeriksi aluksi fasistijärjestö Rautasusien (Geležinis Vilkas) johtajan Augustinas Voldemarasin, jonka syrjäytti kuitenkin jo 1929 ja hallitsi itsevaltaisesti aina vuoteen 1940.

[muokkaa] Memelin alueen menetys Saksan valtakunnalle 1939

Ennen toisen maailmansodan alkua Adolf Hitlerin johtama Saksa vaati Memeliä liitettäväksi Saksan Itä-Preussiin, mikä toteutuikin 22. maaliskuuta 1939. Kun toinen maailmansota alkoi Saksan hyökkäyksellä Puolaan, Liettuassa oli vahva pyrkimys saada Vilna sotavoimin Puolalta, johon myös Saksa kannusti.

[muokkaa] Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta

Syksyllä 1939 Neuvostoliitto pakotti Liettuan luovuttamaan sotilastukikohtia, joihin sijoitettiin 20 000 sotilasta. Vastineeksi sopimuksesta Liettua sai takaisin Vilnan kaupungin ja osan Puolan hallussa olleesta alueesta Saksan ja Neuvostoliiton jakaessa Puolan. Vilnasta tuli taas pääkaupunki ja maa sai nykyisen itärajansa. Saksa oli kuitenkin saman vuoden maaliskuussa pakottanut Liettuan luovuttamaan itselleen Klaipėdan eli Memelin.

14. kesäkuuta 1940 Neuvostoliitto antoi Liettualle uhkavaatimuksen päästää rajoittamaton määrä joukkoja maahan. Pian tämän jälkeen Liettuasta muodostettiin Liettuan sosialistinen neuvostotasavalta. Neuvostovallassa Liettuassa ehdittiin toteuttaa viljelymaiden ja yritysten kansallistaminen ja kyydittää vastustelijat Siperiaan. Presidentti Antanas Smetona pakeni Yhdysvaltoihin, kun taas hänen Liettuaan palannut vastustajansa Augustinas Voldemaras vangittiin ja kuljetettiin Venäjälle.

Saksa miehitti Liettuan 1941 hyökättyään Neuvostoliittoon. Ennen sodan alkua Liettuan väestöstä 10 % eli noin 250 000 henkeä oli juutalaisia miehitetyn Puolan pakolaisten ansiosta. Teloitukset aloitettiin välittömästi ja miehityksen kuluessa 90 % juutalaisista ehdittiin tuhota.[4] Vuonna 1944 neuvostojoukot työnsivät saksalaiset pois Liettuasta ja neuvostovalta palautettiin. Vastarintamiehet, niin sanotut metsäveljet vastustivat neuvostovaltaa pitkälle 1950-luvulle.

NKP:n pääsihteeri Nikita Hruštšev oli valmis liittämään Kaliningradin alueen Liettuan neuvostotasavaltaan, mutta Liettuan johtaja Antanas Snieckus kielsi tämän, koska pelkäsi Liettuan venäläisen vähemmistön kasvua.

Neuvostoliitossa alkaneen perestroikan ja glasnostin myötä Liettuassa vahvistuivat kansallistunne ja itsenäisyyspyrkimykset. Kesäkuussa 1988 perustettiin uudistusliike Sąjūdis,[3] jonka tavoitteena oli aluksi autonomia ja sittemmin itsenäisyys.

[muokkaa] Itsenäinen Liettua

Joulukuussa 1989 Liettuan kommunistinen puolue sanoi itsensä irti Neuvostoliiton kommunistisesta puolueesta antaen kaiken valtansa parlamentille. Helmikuun 1990 vaaleissa Sąjūdiksen edustajat saivat ylivoimaisen enemmistön parlamentissa. Maaliskuussa 1990 Liettua julistautui ensimmäisenä neuvostotasavaltana itsenäiseksi. Neuvostoliitto yritti vielä tukahduttaa itsenäisyysliikettä muun muassa talousboikotilla ja viimein 13. tammikuuta 1991 valtaamalla Vilnan televisiokeskuksen, jossa 14 ihmistä sai surmansa.[5] Venäjän silloinen presidentti Boris Jeltsin tuomitsi hyökkäyksen ja Venäjä tunnusti Baltian maat itsenäisiksi 7. syyskuuta 1991.

Liettua otettiin Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi 17. syyskuuta 1991, ja maa lähestyi tämän jälkeen Länsi-Eurooppaa, ja siitä tuli sekä Euroopan unionin että NATO:n jäsen vuonna 2004.[1]

[muokkaa] Politiikka

Dalia Grybauskaitė on ollut Liettuan presidenttinä 12. heinäkuuta 2009 lähtien.

Liettuan presidentti on valtionpäämies, ja hänet valitaan vaaleissa viiden vuoden kaudeksi. Liettuan presidentti toimii myös armeijan ylipäällikkönä ja johtaa ulkopolitiikkaa. Hän nimittää pääministerin, joka tarvitsee myös eduskunnan hyväksynnän. Presidentti nimittää pääministerin esityksen pohjalta muut ministerit, ja lisäksi johtavat virkamiehet, tuomarit ja perustuslakituomioistuimen jäsenet.

Liettualla on yksikamarinen eduskunta, Seimas, johon valitaan 141 jäsentä neljän vuoden kaudeksi. Puolueilta vaaditaan 5 prosenttia maan kaikista äänistä, että ne saavat ehdokkaansa eduskuntaan.

[muokkaa] Puolustusvoimat

Pääartikkeli: Liettuan puolustusvoimat.

Liettuan puolustusvoimat koostuvat 12 600 sotilaasta, 2 400 siviilistä ja 100 000 reserviläisestä. Asevelvollisuudesta luovuttiin syyskuussa 2008. Puolustusvoimat jakaantuu maavoimiin, merivoimiin, ilmavoimiin, erikoisjoukkoihin ja vapaaehtoisjoukkoihin.[6]

[muokkaa] Maantiede

Liettua on suurin Baltian maista, kaksi kertaa Belgian kokoinen ja hieman pienempi kuin Irlanti. Merenrantaa Liettualla on 99 kilometriä. Pääkaupunki Vilna on 213 metriä merenpinnan yläpuolella. Liettuan korkeimmasta kohdasta ei ole varmaa tietoa – se on joko Juozapine tai Kruopine, jotka molemmat ovat 293–294 metrin korkuisia. Liettuan pinta-alasta metsää on kolmasosa. Liettuan pisin joki on Nemunas (Niemen).

Liettua on suurimmaksi osaksi alankoja, soita ja metsiä.[7] Liettuan järvet sijoittuvat suurimmalta osin ylänköalueille. Niitä on noin 3000[7] ja ne kattavat 1,5 % Liettuan pinta-alasta.

Liettuan viidestä kansallispuistosta vanhin on vuonna 1974 perustettu Aukštaitijan kansallispuisto, jossa suojellaan vanhoja metsiä. Kuurinkyntään kansallispuisto käsitätä kapean hiekkakannaksen. Trakain kansallispuistossa suojellaan järvimaiseman lisäksi historiallisia kohteita.[8]

[muokkaa] Läänit

Liettuan lääni- ja kuntajako.

Liettua on jaettu kymmeneen lääniin (apskritys, yksikkö - apskritis), jotka on nimetty suurimman kaupungin mukaan. Läänit on jaettu kuntia vastaaviin 43 kunnallispiiriin sekä kuntia vastaaviin kaupunkikuntiin ja kuntiin. Näitä yksiköitä on yhteensä 60, ja ne sijoittuvat lääninrajojen mukaisesti läänien alueille.

[muokkaa] Suurimmat kaupungit

Liettuan kartta.

Tiedot vuodelta 2008.

Kaupunki Väkiluku Väestötiheys (/km²) Pinta-ala (km²)
Grand Coat of arms of Vilnius.png Vilna 544 206 1354 401
Kaunas city COA.png Kaunas 355 586 2281 157
Coat of arms of Klaipeda (Lithuania).png Klaipėda 184 657 1926 98
Siauliai city COA.gif Šiauliai 127 059 1605 81
Coat of Arms of Panevezys.svg Panevėžys 113 653 2236 52
Alytus city COA.gif Alytus 68 304 1747 40
Marijampole COA.gif Marijampolė 47 010 2271 21
Mazeikiai COA.gif Mažeikiai 40 572 2956 14
Coat of arms of Jonava (Lithuania).svg Jonava 34 446 - -
Utena COA.gif Utena 32 572 2191 15,1
Kedainiai COA.gif Kėdainiai 31 055 - 44

[muokkaa] Ilmasto

Vuoden keskilämpötila Liettuassa on +6,7 astetta, tammikuun -2,8 astetta ja heinäkuun +17,9 astetta. Liettuan lämpötilojenvaihtelut voivat olla suuria kesän +30 asteesta talven –32 asteeseen. Vuoden keskimääräinen sademäärä on 744,8 mm ja kosteusprosentti 78.

Liettua kuuluu luonnonmaantieteellisesti hemiboreaaliseen vyöhykkeeseen. Havupuiden osuus metsien puustosta on hiukan alle puolet, yleisimpänä kuusi. Eri metsätyypeissä on valtalajeina yleensä 3-5 puulajia, havupuiden lisäksi erityisesti jaloja lehtipuita. Soita ei juurikaan ole, mutta lehtomaiset kosteikot ja tervaleppä-paju-saarniluhdat ovat yleisiä. Tyypillisiä lehtipuita ovat koivut, lepät, haapa ja jalot lehtipuut, kuten tammi, pähkinäpensas ja lehmus. Pyökki kasvaa Liettuassa pohjoisimmillaan. Sen levinneisyyden pohjoisraja seurailee suurin piirtein Latvian ja Liettuan rajaa.

[muokkaa] Tilastoidut äärilämpötilat kuukausittain

Taulukosssa on kaikkien aikojen korkein ja matalin kyseisen kuukauden aikana mitattu lämpötila.[9]

Äärilämpötilat Liettuassa (°C)
Kuukausi
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Korkeimmat lämpötilat
+12,6
+16,5
+21,8
+28,8
+34
+35
+37,5
+36
+32
+26
+18
+15,6
Alhaisimmat lämpötilat
-40,5
-42,9
-37,5
-23,0
-6,8
-2,8
+0,9
-2,9
-6,3
-19,5
-23
-34

[muokkaa] Väestö

Pääartikkeli: Liettuan väestö

Yli 80 % Liettuan väestöstä on kansallisuudeltaan liettualaisia ja puhuvat liettuan kieltä, joka on ainoa virallinen kieli. Vähemmistöihin kuuluvat puolalaiset (6,7 %) venäläiset (6,3 %)[10] ja valkovenäläiset (1,5 %). Puolalaiset ovat keskittyneet Liettuan kaakkoisosiin Vilnan alueelle. Venäläiset ja valkovenäläiset ovat keskittyneet Vilnaan (14 %) ja Klaipedaan (28 %), ja lisäksi he muodostavat enemmistön Visaginasin kaupungissa.

Suurin osa liettualaisista on katolilaisia, loput ovat ortodokseja, protestantteja ja juutalaisia. Liettuassa toimii myös maan esikristillistä uskontoa elvyttävä liike Romuva.

Liettuassa on maastamuutto yleistä: viimeisten sadan vuoden aikana on vain yhdestä Euroopan maasta eli Irlannista muuttanut väkilukuun suhteutunutta enemmän ihmisiä ulkomaille kuin Liettuasta. Liettuan EU-jäsenyyden vuoksi onkin vähintään puoli miljoonaa koulutettua ja kielitaitoista liettualaista muuttanut erityisesti Britanniaan ja Irlantiin. Liettuan väkiluku on supistunut runsaaseen kolmeen miljoonaan.[11] Vuosina 2001-2003 Liettuassa tehtiin suhteellisesti eniten itsemurhia Euroopassa.[12]

 == Talous ==

Liettuan reaalisen bruttokansantuotteen vuosimuutos 1996–2006.
Pääartikkeli: Liettuan talous

Liettuan talous on siirtynyt suunnitelmataloudesta markkinatalouteen ja kasvanut nopeasti viime vuosikymmenenä. Vuonna 2009 työttömyysaste oli 13,7 % ja inflaatio 4,2 %.[10] Vuonna 1999 maan talous joutui ongelmiin suuren Venäjän-kaupan kautta heijastuneen Venäjän rahoituskriisin vuoksi. Tämän jälkeen Liettua on pyrkinyt lähentymään taloudellisesti enemmän Euroopan unionia.lähde?

Liettuan sähköntuotanto koki suuria muutoksia, kun keskeisessä asemassa ollut Ignalinan ydinvoimala suljettiin vuoden 2009 lopussa.[13]

Vaikka Liettuan euroonsiirtymisvuotta ei vielä tiedetä, on maalle jo suunniteltu omat liettualaiset eurokolikot.[14]

Merkittävimmät luonnonvarat ovat turve, hedelmällinen viljelymaa ja meripihka.[10]

Liettuan suurin satama sijaitsee Klaipėdassa.

Merkittävimmät vientituotteet ovat kaivosteollisuuden tuotteet (22 %), koneet 10 %, kemikaalit 9 %, tekstiilit 7 %, elintarvikkeet 7 % ja muovituotteet 7 %.[10]

[muokkaa] Kulttuuri

[muokkaa] Kirjallisuus

Justinas Marcinkevičiusta (10. maaliskuuta 193016. helmikuuta 2011) on sanottu Liettuan kansallisrunoilijaksi. Hän on muun muassa kääntänyt Kalevalan.[15]

[muokkaa] Maailmanperintökohteet

Unescon Maailmanperintöluettelossa on Liettuasta neljä kohdetta:[16]

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis on tunnetuimpia liettualaisia taiteilijoita. Hän oli jugendtyylin ja symbolismin edustaja, ja toimi sekä säveltäjänä että kuvataiteilijana.

[muokkaa] Urheilu

Liettuan suosituin laji on koripallo. Maa on voittanut lajissa kolme olympiapronssia sekä kolme Euroopan mestaruutta. Maan tunnetuimmat koripalloilijat ovat Arvydas Sabonis, Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas sekä Žydrūnas Ilgauskas.[17] Liettuan jalkapallomaajoukkue ei ole selviytynyt lajin arvokisoihin. Vuoden 1924 olympialaisisten jalkapalloturnaukseen maa kuitenkin osallistui.[18]

[muokkaa] Lähteet

  1. a b Timeline: Lithuania BBC News. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  2. Anatanas Smetona Britannica. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  3. a b Liettuan historia 2000. Donelaitis-seura. Viitattu 26.8.2009.
  4. Holocaus Encyclopedia
  5. On This Day 13. January BBC. Viitattu 23.4.2010. (englanniksi)
  6. Ministry of National Defense Republic of Lithuania Liettuan puolustusvoimat. Viitattu 4.5.2010. (englanniksi)
  7. a b Geographica maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 237. Almagest OY, 2008. ISBN 978-3-8331-4130-0.
  8. National Parks Visit Lithuania
  9. www.meteo.lt: Records of Lithuanian climate
  10. a b c d The World Factbook: Lithuania Central Intelligence Agency (CIA). (englanniksi) Viitattu 17.4.2010
  11. EU:n Jäsenvaltiot: Liettua
  12. Tuohinen, Petteri: Oma elämä Helsingin sanomat. 19.7.2006. Viitattu 14.2.2008.
  13. Liettuan Ignalinan ydinvoimala suljettiin onnistuneesti Helsingin Sanomat. 31.12.2009. Viitattu 11.4.2010.
  14. Euro Banknotes and Coins Viitattu 17.4.2010. (englanniksi)
  15. Hannu Niemi, Liettuan kansallisrunoilija käänsi Kalevalan, Helsingin Sanomat, 23.2.2011 sivu C 4
  16. Properties inscribed on the World Heritage List Unesco. Viitattu 17.4.2010. (englanniksi)
  17. Lithuania travel.lt. Viitattu 7.8.2010. (englanniksi)
  18. Lauzadis, Almantas: Lithuanian National Team omnitel. Viitattu 7.8.2010. (englanniksi)

[muokkaa] Aiheesta muualla

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Liettua.

Henkilökohtaiset työkalut
Nimiavaruudet
Muuttujat
Toiminnot
Valikko
Osallistuminen
Tulosta tai vie
Työkalut
Muilla kielillä