broj 297, lipanj 2010.

Dinko ČUTURA

Zadnja promjena: 16.7.2010.
Welcome to Adobe GoLive 6
RAZGOVOR - GENERAL-PUKOVNIK MLADEN KRULJAC
VOJNOOBAVJEŠTAJNA BOJNA HKoV-a
SEMINAR O SNAGAMA ZA SPECIJALNE OPERACIJE
SIGURNOST NA TERENU
MEĐUNARODNI KAMP DOČASNIKA
Vijesti
Novosti iz vojne tehnike
Elektrooptička oprema za specijalne postrojbe
Narko rat na ulicama Jamajke
Uloga napitaka i začina u zaštiti zdravlja
Podlistak - PROTUKOLONIJALNI RATOVI
IZ ZBIRKI VOJNOG MUZEJA
Topovi - branitelji Šibenika


Namjena: borba protiv plovnih objekata na moru, protiv oklopnih i motoriziranih sredstava te neutraliziranje žive sile i paljbenih sredstava
Kalibar: 90 mm
Dužina cijevi: 4736 m
Težina: 3500 kg
Okomito polje djelovanja: 2° do 85°
Vodoravno polje djelovanja: 360°
Najduže dopušteno trzanje: 1050 mm
Najmanje dopušteno trzanje: 800 mm
Početna brzina trenutno fugasne granate HE M71: 860 m/sec
Maksimalni domet trenut?no fugasne granate: 18 050 m
U rujnu 1991. 9. kninski korpus JNA počeo je napad na Šibenik s ciljem osvajanja grada i potpune prometne izolacije sjeverne i južne Hrvatske. Grad su branili pripadnici ZNG-a (iz kojeg će poslije nastati 113. šibenska brigada), stalni i pričuvni sastav policije PU Šibenik, kao i mnogi dragovoljci branitelji.

Od 11. do 13. rujna napad je izvršen na područje Skradina što je rezultiralo iskapčanjem Šibenika iz vodovodne i strujne mreže.

Tenkovski napad na Šibenik počeo je 16. rujna, no branitelji su uspjeli zaustaviti tenkove na samom mostu. U toj borbi velika pomoć bila im je topnička potpora s otoka Žirja, iz obalne bitnice koju su zaposjeli hrvatski branitelji. Paljba iz topova Ansaldo D 51 uvelike je pomogla braniteljima Šibenika obraniti grad i spriječiti prelazak srpskih tenkova preko mosta. Konačna pobjeda izvojevana je 22. rujna, kada je most ponovno otvoren za promet. Bio je to prvi poraz neprijatelja u Domovinskom ratu. Topovi su nakon bitke dobili ime Ruža hrvatska.

Riječ je o topovima koje je proizvela poznata talijanska tvornica Ansaldo u vrijeme II. svjetskog rata. Pokazali su se kao topovi izvrsnih mogućnosti i modernog dizajna a proizvodili su se u tri inačice. Najbrojnija inačica bila je za statični smještaj. Proizvedeno je 1087 topova. U II. svjetskom ratu veliki broj topova dopao je u ruke Saveznika kao ratni plijen. Dvanaest topova s talijanskog bojnog broda Vittorio Veneto završilo je na otoku Žirju raspoređeno u dvije bitnice s po šest topova. Bili su smješteni na starim austrougarskim postoljima, na kojima su se nekada nalazili Škodini topovi.

Dva topa, potpuno obnovljena, nalaze se u Hrvatskom vojnom učilištu.Copyright (c) Služba za odnose s javnošću i informiranje, Odjel Hrvatskih vojnih glasila, MORH.
Sva prava pridržana - All rights reserved
Pravne napomene