Hirdetés

Nyelvek és Írások

Mae govannen!

Középfölde nem lehet teljes az egyes népek, fajok egyedi nyelvei, írásai nélkül. Tolkien professzor – nyelvész lévén – nagy gondot fordított az általa kitalált népek nyelveinek és írásrendszereinek kidolgozására, fejlesztésére, és végső soron ezek adják Középfölde életszerűségének alapját.
Ezeken az oldalakon cikkeket, írásokat, linkeket találtok, amelyek főleg a quenya és a sindarin nyelvvel, illetve a tengwar különböző módjaival foglalkoznak, de reményeink szerint időről-időre fel fognak bukkanni Középfölde ritkább nyelveivel foglalkozó cikkek is. Látogassatok vissza gyakrabban, mert sok újdonsággal tudunk szolgálni!

  • Az összefoglaló letölthető a Parf en-Ereglass oldaláról: http://parf-en-ereglass.extra.hu/sindarin_nyelvtan.doc 2.0-ás verzió, utolsó frissítés: 2006. április 30. tovább a részletekhez »
  • A következő oldalakon a magyar eredetű személynevek quenya megfelelőit találhatod meg. Persze ez csak próbálkozás, saját ízlésem szerint "alkottam" meg a neveket - figyelembevéve persze a quenya nyelv sajátosságait. Ahol lehetett, feltüntettem az eredetet, forrást, szavakat s ragokat, amelyekből a quenya nevet létrehoztam. Nyilván sok magyar név hiányzik a listáról - ennek az az oka, hogy számos név esetében nem ismerjük a jelentést, illetve a név lefordíthatatlan ... tovább a részletekhez »
  • Az ork-nyelv és a Fekete Beszéd - hitvány nyelv hitvány célokra I: Az ork-nyelv Az Óidők orkjainak nyelvére vonatkozóan azt mondják: "saját nyelvük állítólag nem volt, de más nyelvekből összeszedtek, amit tudtak, aztán pedig kényükre-kedvükre elferdítették; ezzel azonban csak durva és zagyva beszédet alakítottak ki, eltekintve a szitkozódástól és káromkodástól." (GyU/ F. Melléklet) Jó példa erre, hogy a noldák neve orkul Golug, a... tovább a részletekhez »
  • A szótár letölthető a Parf en-Ereglass oldaláról: http://parf-en-ereglass.extra.hu/sindarin_magyar.doc 1.2-es verzió Utolsó frissítés: 2006. május 6. tovább a részletekhez »
  • Interjú Alcarcalimoval Miért pont a nyelvek, és miért pont a quenya? Alcarcalimo a Magyar Tolkien Társaság egyik oszlopos tagja, aki időt és energiát nem kímélve igen termékenyen foglalkozik a quenya nyelvvel, Tolkien egyik mesterségesen megalkotott tünde nyelvével. Mégis miért?- kérdezhetik sokan, hát most megpróbálom kideríteni az okokat! Alcar, mi a valódi neved és mivel foglalkozol a civil életben? Rácsai Róbe... tovább a részletekhez »