Sant eller Inte sant
Beta Version

En sida som skiljer på ryktena och verkligheten

Hjälp till

Mail


Till Förstasidan

Äldre poster Nyare poster

*** AKTUELLT ***
2008-07-27
Mange Schmidt har gripits för ringa narkotikainnehav.

SANT.

Mange Schmidt uppträde igår 26/7 på Trelleborg Music Festival. Enligt artikeln i Aftonbladet var han förnedrande och oförskämd mot publiken. Efter att han avbrutit sitt uppträdande greps han av polisen. Aftonbladets artikel hittar du HÄR. och Expressens motsvarighet hittar du HÄR.


2008-07-15
Sommarplågan Ella Elle L'a är en hyllningssång till Ella Fitzgerald

SANT.

Årets sommarplåga: Ella Elle L'a med Kate Ryan är en hyllningssång till Ella Fitzgerald. Det är dessutom en cover, originalet framfördes av France Gall redan 1987. Kate Ryans version hittar du HÄR. och originalet hittar du HÄR.


2008-07-15
Mariah Carey har sagt: "När jag ser alla de där svältande barnen i Afrika på TV:n så vill jag bara gråta, jag menar, jag skulle gärna vilja vara så smal, men herregud, alla de där flugorna..."

INTE SANT.

1996 publicerades en satirisk och fullt påhittad intervju i den webbaserade tidningen Cupcake. Den inte allt för smickrande meningen citerades i den brittiska kulturtidningen VOX Magazine och senare samma år hade den publicerats i den brittiska dagstidningen The Independent. Efter det spreds ryktet som en löpeld över världen. Det är dock inte sant. Mariah Carey har aldrig sagt detta. Mer om detta finns att läsa HÄR.

Mer artiklar om Mariah Carey:
2008-08-25 När Mariah Carey fick frågan om hon kunde kommentera: "The passing of King Hussein of Jordan", blev svaret: "It´s a tragedy for american basketball"


2008-07-15
Victoria Silvstedt har haft sex på en vattenskoter

SANT.

Det är sant. Victoria och hennes man Chris har haft sex på en vattenskooter. Det berättar hon själv om i Ett Herrans Liv med Filip & Fredrik S02E06. Avsnittet finns att ladda ner HÄR.


2008-07-15
Lisa "Left-Eye" Lopes blev mördad i en hämndaktion

INTE SANT.

25 April 2002 omkom Lisa "Left-Eye" Lopes i en bilolycka i Honduras. Efter bilolyckan började det spridas rykten om att hon blev mördad som en hämndaktion för att hon dödat en Hondurisk pojke ett par veckor tidigare. Det är inte helt osant. 6 April 2002 blev 10-åriga Bayron Isaul Fuentes Lopez påkörd och dödad av en av Lisa "Left-Eye" Lopes assistenter. Ingen polisanmälan genomfördes men Lisa betalade 3700 dollar till pojkens familj men enligt källorna så var familjen överens med Lisa och hennes personal att olyckan inte berodde på föraren utan att det var en oturlig händelse.

1993 var Lisa "Left-Eye" Lopes delaktig i ytterligare en trafikolycka med dödlig utgång. Hon hade parkerat sin bil utanför sitt hem i Atlanta, väntande i bilen satt en kvinna med sin 10 månaders gamla baby. När mamman skulle vända sig till baksätet där barnet satt i en barnstol lyckas hon komma åt växelspaken och lägga i friläge vilket får bilen att börja rulla. Trots att mamman lyckas spänna loss babyn och sig själv får babyn kraftiga huvudskador när mamman med honom i sin famn slänger sig ur den i nu hög hastighet rullande bilen. Babyn avlider senare på sjukhuset.

Oavsett detta så var bilolyckan där Lisa omkommer i Honduras bara en olycka. Både polisrapporten och vittnesmålen berättar att det var en normal olycka som endast orsakades av bilens överdrivet höga hastighet. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Sexologen Ruth Westheimer tjänstgjorde som krypskytt i Israel

SANT.

"Dr Ruth" (USA:s motsvarighet till Malena Ivarsson) föddes 1928 i Tyskland i en judisk familj. 1939 blev hon skickad till Schweiz och såg aldrig sina föräldrar igen. När hon var 16 år flyttade hon till Israel och gick med i Haganah, en judisk militärstyrka som senare blev Israel Defence Forces. I militären utbildades hon till krypskytt. Hon har dock aldrig dödat någon, hennes militära karriär blev kortvarig då en skada satte stopp för forsatt karriär. 1956 emigrerade hon till USA för att senare bli landets mest kände sexolog.


2008-07-15
Phil Collins beordrade alla judar att lämna hans konsert

John Denver beordrade alla Jehovas vittnen att lämna hans konsert
Keith Urban beordrade alla kanadensare att lämna hans konsert
INTE SANT.

Det finns många varianter på denna skröna/vandringssägen. Ingen av dem är sanna. Mer om dessa samt fler exempel finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Gösta Ekman har en roll i filmen Sällskapsresan

SANT.

Gösta Ekman har faktiskt en liten roll i Sällskapsresan från 1980, där han spelar en städerska som snabbt går in och ut genom ett hotellrum. Det finns också listat på imdb.com som du hittar HÄR.


2008-07-15
William Hung har hittats död efter en överdos heroin

INTE SANT.

Denna skröna är ytterligare exempel på rykten om kändisar som ska vara döda men inte är det. William Hung blev världskändis över en natt när han tolkade Ricky Martins "She Bangs" i Amerikanska Idol 2004. Ryktet startade som en skämt, men övergick sedan till att bli allmänt betrott. Ironisk nog upptäcktes det att ryktet var osant när VH1:s kamerateam gjorde förberedelser till "William Hung: Behind The Music" och plöstligt stöter på honom. Programmet gjordes om samt döptes till "William Hung: fifteen minutes to death". Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Elvis Presley blev en gång tillsagd: "Fortsätt med att köra lastbil, för du kommer aldrig klara dig som sångare"

SANT.

Elvis började som lastbilschaufför i April 1954. Han ville bli artist och letade efter band som behövde en sångare. Elvis lärde känna Ronnie Smith som var medlem i ett band som leddes av Eddie Bond och som behövde en sångare. Ronnie ordnade en audition åt Elvis på klubben Hi Hat. Elvis var nervös men framförde ett par låtar på scenen. Eddie Bond har i efterhand påstått att det var klubbägaren som tvingade honom, men det var efter Elvis framträdande han yttrade de bevingade orden: "Fortsätt med att köra lastbil, för du kommer aldrig klara dig som sångare." Några månader senare spelade Elvis in "That's All Right (Mama)" för Sun Records som snabbt blev en stor succé. Då hörde Eddie Bond och Ronne Smith av sig igen för att fråga om Elvis fortfarande ville bli deras sångare. Elvis tackade nej.

Mer artiklar om Elvis Presley:
2008-08-25 Elvis Presleys bakgrundskör lämnade en konsert sedan han sagt att deras andedräkt luktade som catfish (mal)


2008-07-15
Antalet stjärnor på omslaget på Playboy indikerar hur många gånger Hugh Hefner har legat med månadens playmate

INTE SANT.

På de amerikanska upplagorna av Playboy finns det olika antal stjärnor i bokstaven P på framsidan. Det är dock inte antal gånger Hugh Hefner legat med månadens playmate utan koden för vilken kommersiell region tidningen distribuerats i, dvs reklamen i tidningen varierar beroende på vart någonstans i USA du köper tidningen. Antalet stjärnor i bokstaven är enkelt sätt att hålla reda på de olika upplagorna vid tillverkning och distribution. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Filippa Reinfeldt har varit tillsammans med E-type.

SANT.

Filippa Reinfeldt och E-type var tillsammans när de var tonåringar. E-type avslöjar detta i en intervju du hittar HÄR.


2008-07-15
Elizaberh Hurley förlänger sitt könshår med paljett-extensions

INTE SANT.

Detta är ett rykte som började cirkulera i England 1998. Det är inte sant. Uppkomsten beror på en artikel i tidningen Evening Standard som publicerades som ett ironiskt humorstycke, men som för många tog på fullt allvar. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Paul Simon tog titeln till "Mother and Child Reunion" från namnet på en maträtt med kyckling och ägg han hittat på en kinesisk restaurang

SANT.

Detta är sant. Paul Simon avslöjar detta i en intervju med Rolling Stone 1972. Många trodde då att han skojade med journalisten men restaurangen som Paul Simon ätit på var Say Eng Look Restaurang i New Yorks Chinatown och rätten finns i menyn. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-15
Efter 11 September 2001 fick Muhammed Ali frågan: Hur känns det att dela religion med de som är misstänkta för detta?
Svaret blev: Hur känner du själv som delar religion med Hitler?

INTE SANT.

Detta är ett mycket bra exempel på hur sanningen vrids för varje nytt steg nyheten tar. Mohammed Ali besökte New York den 20 september 2001 och uttryckte sig till tidningen Colangelo om att han var ledsen för att hans religon islam eventuellt var inblandad och sa att detta är inte den Islamistiska tro han följer mm.

Efter detta publicerade CNN ett reportage om Mohammed Alis vistelse i New York. De påstod att han hade fått frågan om hur det kändes att dela religion med de som är misstänkta för dessa. Han ska då ha svarat: Religioner har olika namn, men har samma sanningar. Jag tycker att alla som delar min religion ska förstå och tolerera att människor tror olika.

Nästa medie att rapportera om detta är Akhar, en irakisk tidning. De skriver också om frågan om att dela religion med de misstänkta men påstår att svaret till reportern är: Hur känner du själv som delar religion med Hitler? .
Sen har det också spekulerats väldigt mycket om huruvida Hitler egentligen var kristen eller inte men det är en annan historia.


2008-07-07
Gudrun Schyman har kört på en ung tjej på moped

SANT.

Gudrun Schyman har kört på en 15-årig flicka på moped i en rondell i Simrishamn. Om man går efter beskrivningen i artikeln så var det Gudrun Schyman som agerade trafikmässigt fel. Artikeln hittar ni HÄR.


2008-07-07
Tingeling designades att likna Marilyn Monroe

INTE SANT.

Detta är ett rykte som cirkulerat mycket framför allt i USA. Det är dock inte sant. Den animerade filmen med Peter Pan började göras 1949 och hade premiär 1953. Marilyn Monroes riktiga genombrottsfilm anses av de flesta experter vara "Niagara" som även den hade premäir 1953. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-07
Herman Göring har jobbat som pilot för svenska postflyget.

SANT.

Herman Göring flydde Tyskland efter första världskriget där han deltagit som flygofficer. Han flyr till Sverige och arbetar bland annat som pilot för svenska postflyget. Herman Göring återvänder senare till Tyskland där han blir Hitlers andreman under andra världskriget. Detta och annat berättas i dokumentären Nazismens bödlar som finns att ladda ner HÄR.

Mer artiklar om Herman Göring:
2009-10-01 Herman Göring sa: "När jag hör ordet kultur, osäkrar jag min revolver"


2008-07-07
Penicillinets upptäckare Alexander Flemings far räddade en ung Winston Churchill från att drunkna.

INTE SANT.

Detta är en skröna/saga som inte är sann som länge cirkulerat i England. Sagan går så här, men den är helt uppdiktad.

His name was Fleming, and he was a poor Scottish farmer. One day, while trying to make a living for his family, he heard a cry for help coming from a nearby bog. He dropped his tools and ran to the bog. There, mired to his waist in black muck, was a terrified boy, screaming and struggling to free himself. Farmer Fleming saved the lad from what could have been a slow and terrifying death. The next day, a fancy carriage pulled up to the Scotsman's sparse surroundings. An elegantly dressed nobleman stepped out and introduced himself as the father of the boy Farmer Fleming had saved. "I want to repay you," said the nobleman. "You saved my son's life." No, I can't accept payment for what I did," the Scottish farmer replied, waving off the offer. At that moment, the farmer' own son came to the door of the family hovel. "Is that your son?" the nobleman asked. "Yes," the farmer replied proudly. "I'll make you a deal. Let me take him and give him a good education. If the lad is anything like his father, he'll grow to a man you can be proud of." And that he did. In time, Farmer Fleming's son graduated from St. Mary's Hospital Medical School in London, and went on to become known throughout the world as the noted Sir Alexander Fleming, the discoverer of Penicillin.

Years afterward, the nobleman's son was stricken with pneumonia. What saved him? Penicillin.

The name of the nobleman? Lord Randolph Churchill. His son's name? Sir Winston Churchill.


2008-07-07
Robert F Kennedy sa 1968 att han trodde att en svart man kunde vara USA:s president inom fyrtio år

SANT.

Robert F Kennedy talade i "Voice of America": "There´s no question about it. In the next 40 years a Negro can achieve the same position that my brother has." Presidentvalet i USA hålls den 4 november i år, Obama Barack är demokraternas kandidat och det är exakt 40 år sedan Robert F Kennedy gjorde sitt uttalande. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-07
Neil Armstrong sa "Lycka till Mr Gorsky" när Apollo 11 landade på månen

INTE SANT.

Skrönan i detta fallet berättar om en ung Neil Armstrong som spelar baseboll med sina vänner. En boll slås till grannhuset och när Neil Armstrong hämtar bollen hör han följande konversation från grannens sovrumsfönster:
Mrs Gorsky: "Oral sex! You want oral sex?! You'll get oral sex when the kid next door walks on the moon!"
Men det är som sagt en skröna och inte alls sant. Mer om detta finns att läsa
HÄR och HÄR.
En rolig anekdot: När rymdfärjan Colombia 2002 reparerade Hubble-teleskopet så ropade chefsmekanikern John Grunsfield "Good Luck Mr Hubble" för att hedra sin förebild.


2008-07-07
Diablo Cody jobbade som strippa innan hon skrev manuset till filmen

SANT.

Diablo Cody (Manusförfattare till Juno) jobbade som strippa i Minnesota. Detta bekräftar hon bland annat i The Oprah Winfrey Show, men även i en hel del andra medier.


2008-07-07
John F Kennedy skapade en kraftig minskning av hattförsäljning då han svor presidenteden utan hatt.

INTE SANT.

Alla nya presidenter (utom då sittande presidenter avlidit eller avsatts) svär presidenteden 20 januari året efter presidentvalet. Det är i regel inte speciellt varmt i Washington den tiden på året och som dåtidens mode krävde hade alla representabla herrar hatt på sig. Så även John F Kennedy. Han tog dock av sig hatten då han svor själva presidenteden, men det skapade ingen förändringar för hattindustrin. Mer att läsa om detta samt bilder från 20 januari 1961 då J F Kennedy blev USA:s 35:e president hittar du HÄR.


2008-07-07
Kjell Bergqvist skar sig i armarna som tonåring.

SANT.

Detta är sant. Kjell Bergqvist bekräftar detta i programmet Ett Herrans Liv s02e11 med Filip & Fredrik. Han säger också att det var att han kom in på Teaterskolan som fick honom att rätta till sitt liv. Programmet finns att ladda ner HÄR.


2008-07-07
Donald Trump har betalat av en privatpersons huslån sedan denne stannat och hjälpt till att byta däck på en limousine.

INTE SANT.

Denna historia cirkulerade mycket via mail i slutet av 1990-talet. Den är inte sann. Historien går ut på att en man får syn på en limousine längs vägen som verkar behöva hjälp. Limousineföraren säger att telefonen inte fungerar och däcket är trasigt. Mannen hjälper limousineföraren att byta till reservdäcket och åker sedan hem. Ett par dagar senare knackar det på dörren. Det är en blomsterleverans. På kortet står det:
"Thank you very much for the help. We have paid off your mortgage"
Donald and Ivana Trump
Allting är dock bara påhittat.


2008-07-07
Nikita Chrusjtjov nekades tillträde till Disneyland under sin resa till USA 1959.

SANT.

Det är sant att Nikia Chrusjtjov inte fick besöka Disneyland. Däremot finns det många felaktiga rykten om vad anledning till det var. Ett felaktigt rykte som cirkulerat var att Walt Disney personligen vägrat släppa in honom. Sanningen är istället den att Los Angeles polischef vägrat låta Chrusjtjov besöka Disneyland eftersom hans säkerhet inte kunnat garanterats där, så det var endast av säkerhetsskäl Chrusjtjov inte fick sin önskan uppfylld. Mer om detta finns att läsa HÄR.


2008-07-07
Clark Gable dödade en fotgängare när han körde rattfull, och MGM mörklade incidenten genom att låta en anställd sitta i fängelse istället.

INTE SANT.

Många tidningar på senare år har skrivit om denna händelse, men detaljerna går väldigt isär. Det som sägs är att Clark Gable tagit bilen på fyllan och kört in i ett träd. Höga chefer på MGM mörklägger sedan historien genom att påstå att någon annan kört bilen. Uppgifterna som går isär är flera. En tidning påstår att det var 1933, en annan 1945. En tidning påstår att en fotgängare omkommit, en annan att ingen förutom Clark Gable medverkat i olyckan. Uppgifterna går också isär om vilket sjukhus och vilket straff mm mm. Det är hur som helst ingen sanning i att någon skulle omkommit eller att någon anställd på MGM skulle suttit i fängelset istället för Clark Gable. Alla begrepp reds ut HÄR.


2008-07-01
Christer Pettersson var i sin ungdom en lovande skådespelare.

SANT.

Christer Pettersson antogs till Calle Flygares teaterskola och beskrevs utav Calle Flygare själv som den bästa eleven någonsin. Tyvärr så blev han relegerad efter att han börjat med droger. Detta berättas bland annat i Insider Special som sändes efter Christer Petterssons död. Detta program kan du ladda ner HÄR.


2008-07-01
Marilyn Manson har låtit operera bort ett revben för att kunna tillfredsställa sig själv oralt.

INTE SANT.

Rykten har gått om att Marilyn Manson har opererat bort ett revben för att kunna tillfredsställa sig själv. Det har också gått rykten om att det är Marilyn Manson som spelar rollen som den nördiga Paul Pfeiffer i 80-talssitcomen "The Wonder Years". Inget av ryktena är sanna. Paul Pfeiffer spelades av Josh Saviano som numera arbetar som advokat i New York. I Marilyn Mansons självbiografi "The Long Hard Road Out of Hell", som han skrivit tillsammans med Neil Strauss, kommenterar han ryktet med: "If I really got my ribs removed, I would have been busy sucking my own dick on The Wonder Years instead of chasing Winnie Cooper."


2008-07-01
George Washington hade flodhästtänder i munnen.

SANT.

På George Washingtons tid var det inte allt för ovanligt att ha löständer gjorda utav tänder från flodhästar eftersom dessa är hårda och mycket tåliga. Plast var ännu inte uppfunnet och det var otänkbart att presidenten skulle ha några tänder av metall såsom exempelvis guld då det inte skulle avslöjas att de var oäkta


2008-07-01
Tommy Hilfiger har sagt att han inte vill att svarta, judar, latinamerikaner och asiater ska bära hans kläder.
samt
Liz Claiborne har sagt att hon inte vill att svarta kvinnor ska bära hennes kläder för att de har så stora höfter
INTE SANT.

Detta rykte startades 1996 då journalisten Cristina Peczon i en filippinsk skvallertidning påstod att designern Tommy Hilfiger hade sagt detta i programmet CNN Style with Elsa Klensch. Ryktet har också påstått att Tommy Hilfiger sagt detta på The Oprah Winfrey Show, och i vissa versioner på Larry King Live. Sanningen är den att Tommy Hilfiger inte medverkat i varken CNN Style with Elsa Klensch eller Larry King Live. I Maj 2007 medverkade han i The Oprah Winfrey Show för första gången och pratade då om samt dementerade ryktet som cirkulerat. Nästan samma rykten cirkulerade också gällande modedesignern Liz Claiborne. Även i detta fall skulle det ha skett på Oprah Winfrey show, men det är falskt då Liz Claiborne aldrig deltagit i TV-showen. Ryktet gick så långt att regissören Spike Lee uppmanade folk att bojkotta kläder designade av den "rasistiska" Liz Claiborne.


2008-07-01
Paula Abdul har varit full/hög i direktsänd TV.

SANT.

Detta är sant och bevisen är solklara. Klippet hittar du HÄR.


2008-07-01
Bröderna Wright var först med att få ett flygplan att flyga.

INTE SANT.

Men nästan. 1896 flög Samuel Pierpont Langleys flygplan "Model No 5" ca 1200 meter. Planet hade dock ingen passagerare. Det var bröderna Wright först med att få upp i luften 1903. Det kan definieras på tusen olika sätt vilka som faktiskt var först med att få ett flygplan i luften. HÄR finns en bra sammanställning över vilka framsteg de olika flygpionjärerna lyckades med.


Äldre poster Nyare poster