05 august 2010

Perspective 21: Art-deco bucurestean


Intre alte stiluri de arhitectura, art-deco-ul se remarca pentru ca imbina elemente ale diverselor epoci, rezultand astfel creatii-unicat. Este foarte bine reprezentat in Bucuresti, iar ceea ce urmeaza este o colectie de cladiri art-deco - unele cunoscute, altele anonime - dar care impreuna reprezinta o epoca si un mod de gandire absolut fantastice, din punctul meu de vedere. -->

Pe strada Batistei gasim acest bloc intr-un stil art-deco destul de simplist, datorat, posibil, renovarilor succesive.

Constructia verzuie care imbina elemente de art-deco si art-nouveau este relativ cunoscuta si se afla pe str. General Berthelot, in apropiere de intersectia cu Calea Victoriei.

O opera emblematica de arhitectura este si Asociatia Medicilor Veterinari de pe bd. Elisabeta, vis-a-vis de Cismigiu. Ulterior, cladirea a adapostit Ministerul Justitiei, iar astazi este sediul Institutului National al Magistraturii.

Interesantul sediu al Bancii Albina (interbelica) de pe str. Edgar Quinet. Fosta banca este lipita de blocul de pe str. Academiei, prabusit partial in 1977.

La intersectia strazilor Brezoianu si Domnita Anastasia se gaseste un bloc cochet. Este chiar vis-a-vis de fostul "Belvedere", prabusit la cutremur in 1977 si refacut ulterior in stil socialist.

O renovare cvasi-reusita pe strada Maria Rosetti, dar este nevoie de mai mult efort pentru o adevarata punere in valoare a unei astfel de cladiri.

Sediul interbelic al Societatii de Asigurari "Steaua Romaniei" se gaseste la Piata Rosetti. Cladirea apare si in fotografiile-document cu "primul 1 Mai liber".

Intersectia strazilor Franklin si Nicolae Golescu, in spatele Ateneului, si-a gasit o frumoasa rezolvare a unui colt, prin acest imobil.

Unul din varfurile art-deco-ului bucurestean este fara indoiala fostul Hotel Union, localizat la intretaierea strazii Regale (Ion Campineanu) cu strada Academiei.

"Fratele" sau, fostul Hotel Negoiu, fost Stanescu, strajuieste cealalta parte a intersectiei, inghesuit de un bloc-turn de birouri rasarit recent

Tot in stil art-deco este construit si fostul sediu al Sfatului Popular al Raionului "23 August", de pe bd. Ferdinand I (fost bd. Gheorghi Dimitrov).

O alta cladire foarte cunoscuta si in stil art-deco este Hotelul Lido, de pe bd. Magheru. Hotelul este momentan inchis, insa legendarul sau bazin cu valuri simulate ramane in memoria colectiva bucuresteana.

Prefectura Politiei Capitalei de pe Calea Victoriei a fost construita in anii '30 pe locul mai vechiului si mai modestului sediu. O cladire impunatoare si, din pacate, renovata doar partial.

Dupa modificarile din anii '30, Hotelul Athenee Palace (Hilton) s-a transformat intr-unul din exponentii modernismului cu puternice influente art-deco.

O cladire in cel mai pur stil art-deco este fostul cinematograf Dacia, fost Marconi, de pe Calea Grivitei, la intersectia cu str. Atelierului. Decoratiunile exterioare exceptionale se degradeaza tot mai mult pe zi ce trece si intreaga cladire este in pericol de prabusire, dar nu pare sa ii pese nimanui.

Nu stiu exact daca se incadreaza la art-deco, dar imi place mult si Tinerimea Romana (bd. Schitu Magureanu intersectie cu str. Gutenberg), langa Podul Izvor.

Pe bd. Kogalniceanu, vis-a-vis de Facultatea de Drept, se gaseste acest frumos bloc, care iese in evidenta prin cele doua turulete.

Iata si Facultatea de Drept, o alta cladire-simbol pentru curentul art-deco interbelic din Capitala.

O cladire mai necunoscuta este fosta Primarie Albastra de pe str. George Georgescu (fosta Calea Rahovei), in apropiere de intersectia cu str. 11 Iunie. Dupa 1947, in fosta Primarie s-a instalat Arestul Rahova, temut centru de ancheta si detentie al opresiunii comuniste din anii '50. Actualmente, aici functioneaza Parchetul Militar.

Fostul Hotel Tranzit, de la intersectia strazii Politiei cu str. Brutus, in fostul cartier Izvor, zace in paragina, asteptand o consolidare si o renovare care nu se mai termina. Zona in care se gaseste cladirea art-deco decazuta este prinsa intre blocurile noului Centru Civic, ridicate in anii '80. In acest perimetru au fost mutate biserica si clopotnita fostei Manastiri Mihai-Voda, dupa demolarea complexului situat pe amplasamentul actualului "Parc" Izvor.

O cladire art-deco joasa, dar cu atat mai interesanta, este fosta Judecatorie a Ocolului VIII Urban de pe str. Stirbei-Voda. In prezent, imobilul este sediul Judecatoriei Sectorului 6.

Inchei cu un bloc de colt foarte deosebit de la intersectia bd. Carol I cu Calea Mosilor. A scapat de demolare in anii '70, cand a fost largita Calea Mosilor, din acest punct pana in Obor.

Prin aceasta insiruire de bijuterii art-deco, continuu demersul mai mult decat laudabil al Cristinei. Si ea a "colectionat" niste imobile apartinand acestui stil. Vedeti-le aici si aici.

Bonus: Societatea Functionarilor Publici (actual ArCub), pe str. Batistei.

Lansez de asemenea o LEAPSA, referitoare la gasirea a minimum 7 (sapte) imobile art-deco frumoase in afara Bucurestilor. Vizati sunt:
- Lucian (Ploesti) - raspuns la leapsa;
- Joe (Constanta)
- Alex (Giurgiu)
- oricine altcineva cu blog si care nu este bucurestean

Bucurestenii pot semnala cladiri art-deco frumoase in comentarii, cu link la poze/articol.

31 comentarii:

Cris spunea...

Multumesc mult pentru mentionare.

Eu am prezentat anonime blockhaus-uri de mici dimensiuni cu apartamente de locuit in timp ce tu ai semnalat in principal cladiri de referinta, de folosinta publica. Asa ca suntem complementari:)

radu spunea...

multumim si noi pentru mentionari.
ar mai fi, cred, in bucuresti cateva cladiri importante care apartin mai mult sau mai putin curentului- palatul telefoanelor, hotelul ambasador, victoria50demagazineintrunulsingur

Beren spunea...

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=467106&page=27

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=920774&page=6

joe spunea...

Mersi de leapsa dar..o sa-mi trebuiasca niste timp, chiar si asa...s-ar putea sa nu nimeresc stilurile.

Pana atunci, insist putin pe art-nouveau, caci vad ca toti cred ca virgula masii Cazino-ul din Constanta e singurul art-nouveau din oras. Altii au zis ca e singurul din tara :))

joe spunea...

p.s. I thinks dis iz art-deco. Iz gud?

http://www.joie.ro/wp-content/gallery/poze-oras/picture-075.jpg

Raiden spunea...

@ Cris, radu - pentru ca meritati!

@ Joe - celor cu art-nouveau-ul le poti demonstra contrarul aratandu-le poza cu acea casa pe care am gasit-o noi.

Referitor la art-deco, uita-te la exemplele mele, ale Cristinei si o sa iti formezi ochiul. Rabdare am, cand esti gata, le postezi.

P.S.-ul nu cred ca e art-deco, dar e posibil sa ma insel.

abracadabra spunea...

Acum nu stiu daca o considerati art-deco sau "stille littorio"... de Cladirea Academiei Militare ce spuneti? Sau...Gara de Nord?

Si un art deco din Cotroceni

http://4.bp.blogspot.com/_nlTGf-zHNbA/S4rTjwQIxII/AAAAAAAAAEk/MNa_6UIocYw/s1600-h/IMG_2780.JPG

abracadabra spunea...

@joe, cred ca art-deco era cladirea din stanga imaginii, se vedeau niste balcoane p-acolo care semanau cu cele de la o cladire art deco.

Raiden spunea...

@ abracadabra - Academia Militara este stil neofascist modernist, nu este art-deco, iat Gara de Nord as spune ca include elemente art-deco.

Referitor de cladirea vecina cu cea indicata de Joe, iti spun ca martor ocular ca este vorba de un bloc modernist-cubist din anii '30.

Cristi spunea...

Hotel Ambasador? http://3.bp.blogspot.com/_uKr7uKfl_EY/SwZwyc9FU7I/AAAAAAAAAu8/WOOdISoaUC8/s1600/DSC02479-proiect-hotel-ambasador-2.JPG

ma mai gandesc la niste exemple din perindarile mele:D

Cristi spunea...

Palatul Telefoanelor

http://soferul.files.wordpress.com/2007/11/calea-victoriei.jpg

hero(dot)com spunea...

Ce mai merge la suflet articolul asta...marele absent din seria prezentata "ar fi" Blocul Wilson de pe Magheru, mutilat definitiv dupa '77.
Dupa exemplul dat cu Academia Militara, pot spune ca lumea confunda usor Art-deco cu modernismul [fie el si fascist] ; chiar si eu mai fac confuzii :D

Raiden spunea...

@ Cristi - Proiectul Hotelului Ambasador e usor diferit si mult mai art-deco decat rezultatul final.

Palatul Tel. este un exemplu de art-deco american, tip Manhattan anii '30. Ma asteptam sa vina cineva si cu aceasta cladire :)

@ hero - Blocul Wilson este un hibrid si este, intr-adevar, hidos. Confuzia este usor de facut, intrucat art-deco-ul poate lua multe forme.

Lucian Vasile spunea...

Multumesc Raiden de leapsa :)

Uite aici rezultatul (prima parte): http://www.republicaploiesti.net/2010/08/art-deco-ploiestean-i.html

Raiden spunea...

@ Lucian - vazut, placut, postat link :)

Cristi spunea...

Un exemplu superb, Vila Emil Prager, arh. Arghir Culina:

http://2.bp.blogspot.com/_s2ta6-lA8As/S3LsDoers7I/AAAAAAAAB_E/KioMw5etNxA/s1600-h/vila+emil+prager.JPG

http://4.bp.blogspot.com/_s2ta6-lA8As/S13I7fHXmjI/AAAAAAAAB7A/IT5VGHvZOEE/s1600-h/prager5.jpg

Cristi spunea...

Uno mas:

http://a.imageshack.us/img638/4994/artdecobucurestean.png

http://a.imageshack.us/img836/9579/artdecobucurestean2.png

Q: exista vreo modalitate de editare a comentariior? nu de alta, dar in felul asta pot sa adaug poze in acelasi comentariu, fara sa floodez articolul cu alte comentarii.

armyuser spunea...

Raiden, mulţumesc mult pentru legături!
Clădirea fostului cinematograf Marconi/Dacia este exemplară şi va fi o pierdere imensă pentru patrimoniul arhitectural. Am înţeles că ar fi parte din moştenirea violonistului Alexandru Tomescu.

ADRIAN spunea...

Usor exagerat extinderea termenului de art-deco pentru unele din cladirile de aici. Pe de alta parte actualul sediu al ARCUB era printre primele constructii ce trebuia mentionata ...
Din afara Bucurestiului as spune de casa Dr. Petru Groza de la Deva facuta de Horia Creanga prin 1925.
In Bucuresti va invit sa vedeti si un mic bloculet pe Calderon, undeva aproape de Batiste, semnat tot de Arghir Culina.

O carte nou pe tema art-deco a fost scoasa prin editura ARCUB de dna conf. dr. arh. Mihaela Criticos. E frumos realizata asa cum a fost frumos realizata si cartea lui Radu Oltean - Bucuresti 550

Raiden spunea...

@ Cristi - multumesc pentru contributie! Rapunsul la intrebarea ta este negativ. Cat timp esti pe subiect si/sau ai ceva interesant de zis, nu-i problema :)

@ armyuser - si tie un sincer "Pentru ca meriti!". Da-oa naibii de mostenire, Cinema Marconi trebuie sa se duca, sa faca loc noului, nu?

@ ADRIAN - nu am nicidecum pretentia de a ma pricepe la stiluri si imi asum greselile din articole asa ca da, ai dreptate, am exagerat pe alocuri :)

Mersi de recomandari, vor fi luate in considerare.

Amanda Wolkowski spunea...

Sper ca nu s-a mai mentionat,insa f frumoasa mi se pare cladirea sediului arhitectilor din Bucuresti.. Si cred ca este chiar stilul Art-Deco,daca nu ma insel...Este foarte interesanta!

abracadabra spunea...

@Adrian - casa Dr. Petru Groza din Deva ar trebui sa fie folosita drept model pentru definirea termenului de art-deco. Am vazut-o in iunie anul acesta, proaspat renovata, arata f bine.

ADRIAN spunea...

@Raiden: Sper ca nu te-a deranjat comentariul meu. niciodata nu fac o critica pentru a cauta greseli, cu atat mai putin pe blogul tau! :)
N-am stiut cum sa-ti trimit niste imagini asa ca am dat un fel de raspuns la leapsa ta desi nu-mi era adresata caci eu locuiesc in Bucuresti. Fa-mi o vizita pentru explicatiile comentariului meu anterior!
@abracadabra: Da e o casa splendida. Intotdeana ma pune pe ganduri faptul ca un om ca Petru Groza a putut sa-si faca o asemenea casa avangardista cand stim cu totii ce coada de topor s-a dovedit a fi pentru instaurarea regimului comunist 20 de ani mai tarziu. Mi se pare o oarecare incompatibilitate de caracter inre cel ce-si face o astfel de casa si cel care macelareste,prin regimul pe care-l slujea, toata crema intelectualitatii si a mediului de afaceri care a facut posibil ca el sa-si fi facut acea casa ... un mister sociologic (sau sociopat ?)

Raiden spunea...

@ Amanda Wolkowski - la ce te referi cand spui "sediul arhitectilor"?

@ abracadabra - ai cumva vreo poza high-res cu Vila Groza? sa lasam particula "Dr." pe moment :)

Nu gasesc decat o poza mica, scanata pe net, cu aceasta constructie.

@ ADRIAN - nu m-am suparat nicidecum, doar ca m-am folosit de prilej sa subliniez inca o data ca nu sunt specialist in domeniu. Groza a fost un mare BOU. Atat.

Ninel spunea...

Frumoase poze, a treia pare facuta in photoshop :D xoxo

abracadabra spunea...

@ raiden uite aici un link, din pacate e o fotografie facuta din lateral http://www.panoramio.com/photo/9846791

dar poti intra pe norc

http://www.norc.ro/street-view/

intri pe Deva si vezi pe strada Avram Iancu, vis a vis de primarie este cladirea

ipo spunea...

In Polonia am avut placerea sa stau intr-un hotel construit in stil art deco, cu interiorul in acelasi ton. Pot sa spun ca a fost interesant, dar unele camere erau aproape impractipabile pentru functia de cazare, din pricina arhitecturii interioare ciudate. Rezulta unele camere picite, cu unghiuri ciudate... Constructia este foarte frumoasa insa.

http://www.hotelrialto.com.pl/en/index.php

radu spunea...

in sibiu parca am vazut o cladire art deco, chiar la intrarea in centrul vechi, dinspre sud. complet neasteptata aparitia in acel loc.

Vali spunea...

Imaginea acestor cladiri este de parca ar fi in posesia unor uriasi paianjeni. Si-au tesut "fibra" (de net) pe toate strazile.
Nu mai avem ce admira sau poza. Urat peisaj: numai sarme.

Raiden spunea...

@ ipo - foarte interesant, multumesc!

@ radu - sa stii ca da, la Sibiu chiar nu vad cum s-ar integra asa ceva.

@ Vali - lasa ce vine proiectul Net City, nu? Inca putin si e gata.

Adrian Laurentiu Fulga spunea...

Salut ,
Imi poate da si mie cineva informatii despre Cladirea Teatrului Nottara?Am de lucru la ceva si tre sa dau ceva detalii despre an constructie ( inainte sau dupa cutremurul din '40 ) , daca are bulina rosie , detalii arhitecturale s.a.m.d.

Multumesc mult !