Място за Бъдеще RSS Feed
 
 
 
 

Студенти от курс Европейски проекти на практическо обучение в Столична община

Проектът “Място за бъдеще” днес се пренесе и на територията на Столична община. Студенти от франкофонската магистърска програма на НБУ Международни отношения и сравнителна политика и техният преподавател ас. Радосвета Кръстанова проведоха “на терен” практическо обучение в рамките на курс “Европейски проекти”. Курсът е интегриран към проекта и представлява част от стратегията му за популяризиране на устойчивото развитие като философия, ценности и практика.

Обучението бе проведено от г-жа Надя Николова, директор на Дирекция “Европейски програми и проекти”, и г-жа Мариана Георгиева, главен експерт по европейски проекти към Столична община. Експертите запознаха гостите си с успешно приключилите проекти по предприсъединителните и оперативните програми на Европейския съюз, сред които се открояват “Витоша - великата българска гора”, финансиран от програма ФАР и проведен в партньорство с дирекцията на природен парк “Витоша” и читалище “Джон Атанасов”. Проектът е допринесъл с финансова и техническа подкрепа за подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура и услуги, както и за облагородяване на облика на любими за жителите на столицата места като местността Дендрариума край Златните мостове.

Сред успешните начинания се нарежда и “Проект за подобряване на сближаването при решаване на проблеми на принципа на добросъседство на местно ниво”, проведен в район Красна поляна.

Представени бяха и одобрените за финасиране проекти за 2009 година с участие на Столична община, от които - два проекта по Седма рамкова програма и шест проекта по Програмата за междурегионално сътрудничество INTERRЕG.

Общинските експерти споделиха свои впечатления от досега проведените проекти, като откроиха някои успехи и трайни проблеми. Сред проблемите най-ясно се очертават липсата на експертен и административен капацитет и проектирането “на парче”, което води до конкретни положителни резултати без възможност да бъдат затвърдени и превърнати в устойчива практитка. Пример за това е въвеждането на обучителни инициативи по опазване на околната среда в началния обучителен курс: обучението се ограничава до няколко “пилотни” училища и трае до края на “живота” на проекта. Липсата на стратегически подход за решаване на проблемите на столицата се открои и в практиката по проектите. Единодушно беше изтъкната нуждата от надграждане и разширяване на постигнатите резултати и от интегриран подход към решаването на проблемите.

Студентите бяха активна страна по време на срещата. С критичен, но конструктивен тон те провокираха представителите на столичната администрация с наблюдения за непрозрачност при провеждане на конкурсите за проекти и публични търгове, при набиране на екипи от консултанти и при набор на служители в държавните и общинските институции. В последвалата дискусия изразът “устойчиво развитие” устойчиво се вплете в аргументите и разсъжденията на двете страни, което доказа, че академичната и административната среда могат да говорят на един език и да си взаимодействат.

Leave a Reply

Categories

Archives

Gallery

dsc02019.jpg 32.jpg rotation-of-img_2378.jpg imgp7565.jpg

 

August 2010
M T W T F S S
« Jul    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Tags

МАТЕРИАЛИ ЗА СТУДЕНТИ - ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

За СГС Щастливеца

Блогове на място

Граждани за София

Устойчива Витоша

Гражданско образование

За да остане природа

За душата

Много ВАЖНО!!!

Приятели и партньори

ФОРУМ

Meta