Място за Бъдеще RSS Feed
 
 
 
 

Моята Витоша - дискусия за проблемите на природен парк Витоша в 65-а аудитория на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски”

Дебатът за миналото, настоящето и бъдещето на Природен парк “Витоша” се проведе под надслов: “Знаеш ли какво се случва с Витоша?”.

Дискусията бе инициирана от екипа на проекта Място за бъдеще, но в организицията му се включиха и Надежда Максимова и Йорданка Динева от гражданска група “Да спасим Иракли!”, както и много активни студенти от университетския клуб по екология и устойчиво развитие на Софийския университет “Св. Климент Охридски” - UNECO.

Презентации за миналото, настоящите проблеми и бъдещите заплахи за Природен парк “Витоша” изнесоха

 • Катерина Раковска от WWF: Дунавско-карпатска програма
 • Надежда Максимова от гражданска група “Да спасим Иракли”
 • и Александър Дунчев, който предпочете да се представи като индивидуален гражданин и да не ангажира с личната си позиция никоя организация

След презентациите настъпи оживен дебат:

http://placeforfuture.org/upload/zvuk/seminari/081211_SU-MoyataVitosha.mp3

3 Responses to “Моята Витоша - дискусия за проблемите на природен парк Витоша в 65-а аудитория на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски””

 1. 1
  AERIAN:

  Инвестиционно намерение за изграждане на Ветрогенераторен парк на планината Витоша ще обяви в скоро време дружеството”Витошки ветрилник”АД. Според инвестиционното намерение дружеството планира да изгради най-големия в страната ВЕП заемащ територията между Копитото и Черни връх.Паркът ще се състои от 365 ветрогенератора именувани на дните в годината. Всеки генератор ще бъде висок 110 м, а дължината на перките ще е 55 м. За построяването на парка са необходими по 2,5 дка на отделно витло или общо 912,5 дка, които дружеството се надява да получи чрез посредничеството на Столична община срещу консолидиран терен подходящ за изграждане на депо за ТБО находящ се в Община Димитровград/Цариброд/ в съседна Сърбия. За фундаментите на ветрогенераторния парк ще бъдат изляни основи всяка от 0,65 дка, това ще има изключително благоприятен ефект при условията на икономическа криза и структурната безработица в областта на строителството. Проектът ще подпогне и циментовата индустрия още повече ,че същата отдавна изрази готовност да се включи при изгарянето на брикетираните софийски отпадъци.

  За предимство на проекта от дружеството”Витошки ветрилник”АД посочиха и предимството, че планината изобилства с пътища, хижи и друга инфраструктура, което от своя страна значително снижава капиталовите разходи. Друго предимство е непосредствената близост на най-големия пазар в страната,което не налага изграждането на дълги преносни трасета.
  От дружеството смятат ,че украсяването на витошките върхове Голям и Малък резен,Черни връх, Скопарник и др,с подобни устройства ще повиши интереса къв София като атрактивна туристическа дестинация.

  Устройствата ще могат с вълнение да бъдат наблюдавани от двора на резиденция Бояна, от гостите в кабинета на г-н Божидар Димитров и от гостите на Държавния глава.Така България ще даде ясен знак пред европейските си и световни партньори като страна застанала на челно място в борбата срещу световните климатични промени и лидер в производството на енергия от ВЕИ.
  Витошкият плутон доминира изразено над околните планини и котловинни полета и ветровите условия и надморската височина са идеални за изграждане на ВЕП.
  От дружеството”Витошки ветрилник”АД съобщиха и за друго свое намерение, по инициатива на собствениците на ресторант “Воденицата” в Драгалевци се предвижда изграждането на два деривационни МВЕЦа на река Боянска над и под Боянския водопад , по същия начин както на река Кашина.Има два МВЕЦа , а по средата водопад. Снимки от Боянска река ще бъдат предоставени на НИМ, където дружеството се надява да убеди опърничавия Божидар Димитров да открие нарочна експозиция за спомен от дивия период на българските реки и планини.От дружеството”Витошки ветрилник”АД съобщиха ,че имат намерение да поемат всички разходи свързани с изграждането на мемориалния парк.
  В случай,че срещнат трудности с друг опърничав чишит , а именно софийският кмет, то от дружеството”Витошки ветрилник”АД се надяват след парламентарните избори да се проведат и избори за градоначалник и поста да бъде зает от досегашния кмет на Каварна, а столицата да се превърне в легендарно средище на рок-културата и енергията от ВЕИ.

  Следвайки наложения в страна модел, дружеството”Витошки ветрилник”АД вече е получило Сертификат за инвеститор Първи клас, а не след дълго се надява да бъде удостоено и с орден “Стара планина с перка”.

 2. 2
  kalin:

  :DDD

 3. 3
  Кашина:

  Има феномени на този свят, които като ги видиш занемяваш поради причината, че не можеш да намериш обяснение, как най-висшето същество човека е способно да измисли и да създаде такива феномени.

  По-горе споменатите ВЕЦове на Кашинската ре (водопад по средата и ВЕЦ под и над него) са наистина уникални по степен на вложен идиотизъм. Когато нормален човек види този феномен, то той затихва. По-късно, като успее да реализира, че това наистина е реалност му се приплаква.

  Виждала съм точи водопад, и централите съм виждала. Питам се всеки път:
  Кои инстанции дават разрешенията за такова кощунство? Тези инстанции имат ли понятие от работата, която вършат? Правят ли се необходимите оценки и доклади преди един такъв проект, за евентуални последици върху околната среда? И до каква степен такива доклади са обективни? Че в разрешителните за ВЕЦовете на Кашинската река пише, че 1. няма да се окаже особено негативно влияние бърху околната среда и 2. при втората централа инстанцията РИОСВ смята, че не необходимо да се извърши такава оценка.

  По този начин естествено се спестяват много средства, нерви, такива служби нямат нужда да назначават можещ и добре обучен персонал, защото за да се извърши една пълна оценка за евентуални последици за околната среда при реализирането на един такъв проект, са необходими много познания, време и мисловни способности.

  Като резултат на това се раждат такива феномени като водопадче с две централи отгоре и отдолу. И не съм сигурен, че инстанциите имат някаква представа, какво точно се е построило, защото те никога не са се занимавали нито със строителните планове, нито са контролирали строежа.

  В случай, че някоя от службите дойдат на проверка, то те затварят очите си пред очевидни неща, като например, че отпадъчните и фекалните води на ВЕЦовете изтичат в реката, че задължителното минимално количество в реките не е налично, че коритото на реката и водата са замърсени от строителни и битови отпадъци, като празни кофи и кутии от бои и лакове, машинно масло, пластмасови торбички и всчкакви други битиви отпадъци, че където трябва и където не трябва са построени бетонни стени.

  Шефовете на ВЕЦовете в Кашина решиха това лято (2009) да построят един следващ феномен: Те се опитаха да бетонират част от коритото на реката и да изградят една напречна стена в коритото на реката с цел техните превозни средства да могат да преминават по-лесно през реката. Изля се много бетон в реката, който много скоро бе отнесен от силата на водата. Никой от хората не разбраха, защо се правят тези стени и тези бетонни подове.

  Дискусиите, че това начинанние не е небходимо, и дори ако е небходимо има други алтернативни начини без да се използва цимент, не бяха чути.

  След това ние всички замълчахме, някои плакаха за реката, за отровения живот в нея и за грозотата на гледката, за откраднатото място, където много хора обичаха да посядат.

  След няколко дни басейнова дирекция Благоевград се отзова на сигнала ни. За съжаление те предпочитат да си затворят очите. Да съставиха актове за други нарушения на централите в Кашина - (от години наред те използват водата на Желавската река БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ).

  Съмнявам се, че глобите ще накарат тези хора да се замислят какво правят и как го правят. И се питам също, дали тези хора, които строят тези централи си дават сметка, че те отравят и унищожават средата на живот на децата си и на идващите поколения?

Leave a Reply

Categories

Archives

Gallery

dsc02033.jpg 24.jpg imgp7328.jpg imgp7564.jpg

 

August 2010
M T W T F S S
« Jul    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Tags

МАТЕРИАЛИ ЗА СТУДЕНТИ - ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

За СГС Щастливеца

Блогове на място

Граждани за София

Устойчива Витоша

Гражданско образование

За да остане природа

За душата

Много ВАЖНО!!!

Приятели и партньори

ФОРУМ

Meta