Tunguska-eksplosionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Gå til: navigation, søg
Omtrentlig lokation af nedslagspunkt

Tunguska-eksplosionen er et kendt og dramatisk nedslag d. 30. juni 1908 om morgenen ved 7-tiden ved Tunguska i Sibirien.

Braget kunne høres 1.000 km væk. Man mener, det må have været en komet, da der blev meldt om stor lysudfoldelse om natten og næste aften, selv i Danmark, som ligger tusinder af kilometer fra Tunguska. Men man er stadig ikke helt sikker på, hvad det var.

Desværre blev det ikke undersøgt før mange år senere på grund af det uvejsomme terræn. Man har hverken kunnet finde krateret eller resterne af det indtrængende himmellegeme. Man mener, at det måske er eksploderet til støv i 8 km's højde, men det er meget mærkeligt, at man intet som helst har fundet.

Danskere har været med til at undersøge en kerne af tørv fra nedslagsområdet for et forhøjet indhold af grundstoffet iridium fra 1908 og årene derefter ud fra den antagelse, at hvis himmellegemet var eksploderet i 8 km højde, måtte partikler være slynget op i stratosfæren, som så ville have spredt det ud over hele Jorden som drys i løbet af et par år. Grundstoffet iridium er meget sjældent på Jorden, men ikke i rum-sten. Men der var ikke noget forhøjet tal af iridium.

Fældede træer fotograferet af en ekspedition i 1927

Fra fotos taget flere år efter ses væltede skove i stort omfang, et område på størrelse med Sjælland. Det havde været en katastrofe, hvis himmellegemet havde ramt et tæt beboet område. Hvis den var kommet ca. 6 timer senere, kunne Oslo, Stockholm eller Helsinki være blevet ramt.

Forskeren Giuseppe Longo mener at krateret er den 50 meter dybe Cheko-sø og at meteoritten ligger 10 meter under søbunden og vejer ca. 1700 tons. [1]

[redigér] Kilder/referencer

[redigér] Eksterne henvisninger

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: