.NETMicrosoft, Visual Studio 2008 ile .NET Framework’ünün kütüphanelerinin kaynak kodlarını görüntülemeye açacağını belirtmiş durumda. Geliştiricilere debug yaparken daha derin bir hata ayıklama sanatı yaşatması için düşünülmüş projenin tabii ki de belki tahmin bile edemeyeceğimiz taktiksel oluşum nedenleri var. Bu olasılıklardan bahsetmeden önce, VS2008 ile ne yapılıp ne yapılamayacağına bir göz atalım:

  • Frameworkü oluşturan sınıfların kodu görüntülenebilinir, ama değişiklik ve yeniden compile etme gibi haklar sağlanmıyor.
  • Kodu “kim, hangi grup, ne zaman geliştirdi” bilemiyoruz.
  • Kod değiştirilemeyeceği için kendi sürümlerinizi çıkarmanız imkansız.
  • Bug bulduğunuz zaman atabileceğiniz en iyi ikinci adım, bu hatayı Microsoft’a raporlamak olacak.
  • Kaynak kodu görüntülemek için kabul etmeniz gereken Microsoft’un MS Reference Licence’sı yine gündemde. Bilindiği üzere bu sertifika OSI listesinde yer almıyor. Yani bazı haberlerde “açık kaynak”terimiyle polemik yaratılmasının gerçeklerle alakası yok.

Ama asıl merak edilen konu bu adımın niye atılmış olduğu. Bir çok blog’da birçok söylenti gezmekte ki, bunların arasında en çok konuşulanları aşağıda özetlemeye çalışacağım:

  • Kodu defalarca test edecek ve bedavaya çalışacak bir yığın insan olacak.
  • Büyük .Net kullanıcılarının olası bir ihtimalle zaten kodu görme hakkı var ve bunu sağlamak için her iki tarafta bir ton lisans ve sözleşmeyle uğraşıyor.
  • Java’nın bu yılın ilk yarısında benzer olarak kaynak kodunu görüntülenmeye açması. Motivasyon arttırmak ve derine inmek acısından .NET’in bu yeni oluşumdan eksik kalmamak istemesi.
  • Eski framework’lerde yeni özellikleri kopyala/yapıştır yöntemiyle edinmek mümkün. Mesela2.0 ile çalışıp 3.5′e çıkartılamayan bir sistemde manuel olarak istenilenler yapılabilinir.

Ayrıca hatırlayanlar da hak verecektir, durum gerçekten MS C Runtime kütüphanesi ve MFC ile yaşanan prosedüre benziyor. Bunlara ek olarak, Scott Guthrie‘nin blogunda yeni Visual Studio üzerinde bu yeni özelliği kullanarak debugging adımları anlatılmış. Merak edenler ilk izlenimlerini bu şekilde elde edebilirler.

Yorum Ekleyin ↓

Required Adınız (gerekli)
Required Email (görüntülenmeyecek - gerekli)
Blog / Website? (varsa)

KISA BİR NOT: Lütfen yorumlarıza özen gösterin, tartışma yaratmak için provake edilmiş yorumları silmekten büyük bir zevk aldığımızı unutmayın. Fikrinizi bağırın ama onun arkasında durabilcek gerekçeleriniz olsun. - Bir dost...

9 Yorum ↓

Farklı bakış açılarının var olduğu bir dünyayı destekleyen bir blog olarak bize fikir hocalığı yapmaktan kaçınmamanızı ve yazmaya değer bulduklarınızın altına birşeyler eklemeyi unutmamanızı yürekten diliyoruz.
  •  Add karma Subtract karma +0
    1. Death @ [4/10/2007]

    Tartışmalı bir konuya daha imza atmış gibi MS. Referenfe licence'ın kapsamı hakkında bir bilgim yok ama kurumsal anlamda baş ağrıtıcı olabilir. Oyunun parçalarını buradan görmek zor olsa da, artan ve güçlenen rakipler karşısında savunmaya geçmişbir Microsoft görüyorum. IE'nin yeni tarayıcılarının sonunda standartlara uygun olarak geliyor olması da konu açısından olmasa da temelde buna benzer bir konu.

    Ayrıca bir de Mono projesi var. :?

  •  Add karma Subtract karma +0
    2. okan @ [5/10/2007]

    "Java'nın bu yılın ilk yarısında benzer olarak kaynak kodunu görüntülenmeye açması."
    Görüntüleme lafı biraz eksik kalmış. Zira kodlar GPL.

  •  Add karma Subtract karma +0
    3. TheEnd @ [5/10/2007]

    kusura bakmayın ama microsoft ağzıyla kuş tutsa microsoftun yaptıklarına bir gram merakta bulunmuyorum. Her şeyi (ç)alıntı yapıyorlar. C#=java şimdide açık kaynak kodlu yapıcaklarmış. Ne olursa olsun microsoftun ürünlerinde her zaman bir sorun çıkıyor. Vista'yı çıkardılar 1 saate kalmadan crack('ini) çıkardılar şimdi siz bu kuruma güvenebilirmisiniz? {4ever Linux}

  •  Add karma Subtract karma +0
    4. Burcu @ [5/10/2007]

    Evet, Java'nın şu an GPL olmasını es geçmişim.
    Sanırım, bu Java'nın biraz daha tek taraflı organizasyon isteminin bir parçası olarak yanlış kelimelerle ifade ettiğim bir durum olmuş. Sun kendi açıklamasında birden fazla dağıtım olmasını engellemek amaçlı tek bir noktadan organize edilen bir feedback/geliştirim yolunu izleyeceğini açıklamıştı.

    Aslında MS bunu yapmış, çıkarı nedir diye gözlem yapıp stratejilerini görüp buna dayalı olarak gelecek tahmini yapmak önemli olan. Sadece bu kötüdür kullanmayalım demek biraz gerçek dışı oluyor. Her platformun kendine hitap eden bir pazarı var sonuçta :mrgreen: Özellikle Ballmer'dan sonra yapılan hatalar ve şimdi atılmaya çalışılan adımlar stratejik olarak değerlendirilmeli ama bunları masaya yatırabilecek bir birikimden çok uzakta olduğumdan anlam veremedeğim bir çok husus var. Death'in bahsettiği IE konusu da son zamanlarda akıla takılan diğer konulardan. :lol:

  •  Add karma Subtract karma +0
    5. Tolunay @ [5/10/2007]

    Bu tür konulara hep objektif yaklaşmak gerçekten zor ama sonuçta bu bir değerlendirme. Örneğin Sun daha 2 yıl önce kanlı bıcaklı olduğu Microsoft'la bugün birbirini destekleyici anlaşmalar imzalayabiliyor. Biraz da bu noktadan görülmesi gerektiğine inanıyorum. Sonuçta herkes işine geleni yapıyor. Öyle de olmak zorunda.

  •  Add karma Subtract karma +0
    6. Deniz @ [17/10/2007]

    microsoft kime yaranmaya çalışıyor bilmiyorum ama sahip oldukları kötü imajdan dağılsalar bile kurtulamazlar. Bu günlerde mikisoftta açalım bakın adı altında yürütülenler anlayana ... şaka gibi.

    Bedava iş gücü yaratma yöntemi bulmuşlar.

  •  Add karma Subtract karma +0
    7. Uygur @ [21/10/2007]

    Boşverin .net ile ilgili niye yazıyorsunuz ki, zaten papağan gibi birbirlerinin dediklerini yazan teknik bilgiden çok yoksun microsoft çalışanlarının bloglarında aynı hikayeleri 100 kez görüyor insanlar. Tabii ziyaretçileri varsa. Daha çok kendi kendilerinin bloglarını okuyor gibiler.

  •  Add karma Subtract karma +0
    8. Bilgiliadam @ [2/11/2007]

    Microsoft, Visual Studio 2005 ile zaten bunun bir kısmını hayata geçirmiş bulunuyor. Zira .Net 2.0 tabanı yer alan VS.2005 üzerinde yapılan projelerinin (Stabil EXE dosyalarının), isteyen herkes yeniden kaynak koduna erişebiliyor. Yazılım konusunda birçok kişinin canını yakmış olan uygulamadan halen bi-haber olan birçok yazılımcı kendi çapında ufak yazılımlar gerçekleştirmekte ve lisans kodlarıyla bunları satmaya çalışmakta. Fakat sadece birkaç saniyede yazılımlarının VS Project haline dönüştürülebildiğini bilseler sanırım kahrolurlar... :lol:

    Tabi söylemeden geçemeyecem kaynak kodunun görüntülenmesini engellemek extra yazılımlar sayesinde mümkün.

  •  Add karma Subtract karma +0
    9. Mehmet TURAC @ [12/07/2008]

    Burcu,
    "Kodu defalarca test edecek ve bedavaya çalışacak bir yığın insan olacak." her developer zaten bir programlama dili için bedava çalışmıyor mu ? Burası, aslında olayı özetleyen bir taraftan daha çok yanlış bir yaklaşım olmuş. Yani CFM, Java, JSP ya da aslında çok büyük adımlarında atıldığını göremediğim J2ME için.

    Bütün developerlar zaten, sürekli kod yazıp bulunan buglari ve performans kayıplarını bir şekilde forumlarda bildiriyor. Ve bu da hızlı, daha performanslı bir dili ortaya çıkartıyor. İşin bedava kısmına gelecek olursak bir çok büyük yazılım firmasi gibi microsoftunda hindistanda bir lab. i bulunuyor. Hintli insanları SATIN ALMAK para değil.

    Aşağıdaki yorumlarıda okuduğumda bir noktaya daha temas etmek istiyorum. @Bilgiliadam, ufak bir j2me ya da java programı yazıp bunu derledikten sonra internete koyduğunda bütün kodlarını isteyen her hangi bir kişinin açıp bakabileceğini biliyor musun üstelik bunun için netbeans, jdeveloper, eclipse gibi bir program yok winrar bile yetiyor bunun için. Eğer "obfuscate" işleminden bir haber ise bunun için ms ya da sun bir şey yapacak değildir. IDElerde obfuscating bulunuyor. Ayrıca şu konuya da gerçekten hastayım ; c# ile java birebir aynı. c#, javayı arakladı ms hali vesaire vesaire. C++ da çook muhteşem farkla mı kod yazıyoruz allah aşkına ? Yani olay birilerine para kazandırmaksa java yazarsan sun'in cebine para gidiyor .net teknolojisi kullanırsan da ms'in cebine para gidiyor. En nihayetinde sen de para kazanıyorsun.

    Peki sun'in javayi acmasi, javaya cok fazla maddi gider saglandigindan dolayi bedava muhendis ve uygulama gelistirmeni calistirmak degil midir ? Sun biliyoruz ki çok uzun zamandır sürekli mali krize girip duruyor. Bunun yerine yanlış denilen microsoft'un pazarlama stratejilerinden bir tanesini kullanabilse çok mu fazla olurdu. Sun TÜRKİYE'nin adam gibi kaç tane faaliyeti oldu mesala ? Java Teknoloji Günü bile JTD olarak yapıldı ve Sun'a defalarca java'nın türkiye de daha iyi duyurulması anlatıldı. En nihayetinde kabul gördü :)