Kokt Hans o Greta.nu

Bloggen som alltid överträffar dikten


Rengöra målarpenslar – 3 enkla steg

_____

Är du konstnär och skall precis till att måla 2000-talets “Guernica” ?

Skall du måla om ditt staket ?

Eller måla om din SKÄNK eller ditt BORD och dina STOLAR som du ärvt efter dina föräldrar ?

Den gemensamma nämnaren för alla dessa aktiviteter är PENSELN. Själva målandet kommer ofta av sig självt, men tar man inte hand om penseln på rätt sätt, är det nästan omöjligt att få ett bra resultat på sitt måleri.

Nyckeln till att få en pensel att fungera i många år, är att rengöra den innan färgen har torkat. Då räcker det med att diska den med DISKMEDEL och VATTEN, för att den skall bli som ny igen.

En viktig detalj i rengörandet av penslar är att aldrig använda lösningsmedel, eftersom lösningsmedel är miljöfarliga och cancerframkallande. Så om man hittar en 25 år gammal, stenhård pensel i förrådet är det bättre att slänga den, än att riskera hälsan med lösningsmedel.

.

Så här gör du:

.

1. Doppa penseln i vatten under pauserna

I varje paus du gör i målandet, placera penseln i vatten. Efter pausen kan du torka av penseln med en trasa och fortsätta att måla.

.

2. Diska penseln med diskmedel och ljummet vatten

När du målat klart, torkar du först av penseln noggrant med en trasa. Sedan diskar du penseln med diskmedel och ljummet vatten. Var noga med att borstet, skaftet och även alla beslag på penseln blir ordentligt rengjorda. Sedan avslutar du med att ta en fet tvål ( tex Lux ) och bilda ett lödder med händerna. Varpå du kupar ena handen och tvättar penseln i tvål-löddret.

Detta för att återfetta penseln, så den håller i många år. Sedan sköljer du av och torkar penseln med en trasa och “kammar ur” penseln för att sära på stråna. När penseln torkat kan du sätta en gummisnodd runt stråna, för att hindra att de spretar och sedan hänga upp penseln på väggen.

(Om du har målat med Akvarellfärg, skulle det teoretiskt sett räcka med att skölja ur penseln med vatten, men eftersom det kan finnas pigmentrester kvar på penseln, bör man för säkerhets skull använda diskmedel även till Akvarell.)

.

3.  Om du inte har tid att rengöra direkt…

…kan du istället lägga penseln i en plastpåse och försluta påsen noggrant. Detta gäller främst om du använt vattenbaserade färger, exempelvis Akryl. I påsen blir miljön syrefattig och eftersom färgen behöver syre för att torka, kommer penseln att fortsätta vara fuktig och mjuk ett bra tag, eftersom den har “vakumförpackats”.

Men om du har använt oljefärg är det inte så lämpligt att lägga dessa penslar i plastpåse, eftersom oljefärger ofta innehåller lösningsmedel, som då kan göra så att plastpåsen smälter. Med oljefärger kan du istället förvara penseln i Rapsolja, om du inte har tid att rengöra den direkt.

OBS: Inga lösningsmedel behövs för att rengöra penslar.

Lycka till !

.

Faktakällor:

Akke Kumlien, konstnär

Björn Gillberg, fil.lic. i mikrobiologisk genetik

KOMMENTERA HÄR

GÅ TILL BLOGGENS START

Är kändisar förbrukningsvaror ?

_____

Är våra svenska artister förbrukningsvaror, som vi i publiken bara “konsumerar och slänger bort” ?

Är “kändisarna” som vi skapat egentligen bara våra slavar, som skall stå med mössan i hand och skrapa med foten inför våra krav ?

Som skall dansa när vi säger “Dansa”, leka när vi säger “Lek”. Och prata ut när vi säger “Prata ut” ?

- Vilket ansvar tar vi TV-tittare för en artists karriär ?

Att ingen människa reagerar när kändisarna tvingas ställa upp i TV-program som exempelvis “Stjärnorna på slottet”, eller “Här är ditt liv”. Där de förväntas hänga ut hela sina liv inför TV-kamerorna. Och gör de inte det, utan håller igen på de mest privata detaljerna, då sitter det alltid någon tramsputte till TV-recensent och säger att “Den o den kändisen var sparsam med detaljer”. Eller “Den o den artisten hade nog mer att avslöja” osv.

Konstigt. Det verkar som om puckonötterna till TV-recensenter tycker det är viktigare att de själva får uppmärksamhet och tjänar mycket pengar, än att respektera andra människor. – För kändisar är väl människor ?

Att ingen kan berätta för artisterna att det kan vara mycket farligt för deras karriärer att medverka i sammanhang som exempelvis “Stjärnorna på slottet”. Artisterna har ju i en sådan situation ingen kontroll över hur de framställs i TV-rutan, utan redigerarna och producenterna har ju nästan all makt.

Och vi TV-tittare har resten av makten, där vi sitter på våra feta arslen och kräver en timmas god underhållning med “mycket känslor”.

Sedan att deltagandet kan orsaka en permanent nedgång i artistens karriär, på grund av att personen framställts på ett visst sätt, att den blivit underexponerad, överexponerad, eller att artisten helt enkelt sagt “fel” saker, enligt tittarna, vem tar på sig ansvaret för det ?

TV-tittarna ? – Som sitter med sina 400 grams chipspåsar och vill bli underhållna ?

TV-producenterna ? – Vars enda mål är att få så höga tittarsiffror som möjligt, så att man skall ha råd att sända “Helgmålsbön” en gång i veckan ?

De som bokar artisterna ? – Som bara vill ha så hög “synlighet” som möjligt, så kändisarna som finns i deras stall ska vara lätta att sälja in ? Så de i princip bara behöver lyfta telefonluren och slå av en fjärt, så är artisten bokad…

Alltså, jag har en fråga: .Är hela branschen helt genomrutten ?

.

..- Om “självbiografier” -

Showbusiness verkar vara full av rovdjur, rufflare, oseriösa skivbolags-fjantar, oförstående arrangörer och knäppgökar till bokare, som ibland stjäl artisternas sparade kapital, som hände för Jerry Williams för några år sedan, eller rådgivare, som lurar artisterna, vilket hände för George Michael i början av hans karriär.

Finns det ingen som tar ansvar ?

Det kan faktiskt vara farligt för en artist, eller kändis, att medverka i ALLA sammanhang där man på olika sätt “sammanfattar” sin karriär. Tex att medverka i ett intervju-program, där man måste vara alltför privat om sitt förflutna, eller att skriva en SJÄLVBIOGRAFI.

Detta eftersom en stor del av en artists renommé ju bygger på att allmänheten inte skall veta allt om artisten. Utan att det behöver finnas något hemlighetsfullt kring en artist, för att bygga upp ett “sug” efter denna, ta Greta Garbo eller Doris Day som exempel.

Men det verkar ingen begripa i dag ?

Nej, idag skall vi tydligen vara proppmätta när vi går på restaurang. Och maten skall helst vara både uppäten och betygsatt redan. – Då slipper vi ju göra någonting själva.

Om man skriver en SJÄLVBIOGRAFI för tidigt, då kan ni lita på att både läsarna och recensenterna kommer hävda att personen i fråga är “alldeles för ung”, och inte “torr bakom öronen” än.

Och sammanfattar artisten sitt liv när den är för gammal, då tänker publiken “Jaha, den där avdankade gamla kändisen, Nu dör väl han snart”.

Och tänk om artisten inte alls hade tänkt att dö ?

Jag undrar när vi människor skall börja respektera våra kändisar och behandla dem på ett medmänskligt sätt. Och ge dem en rimlig “A-kassa” när de inte har jobb, så de slipper hora runt fullständigt i alla lek- och intervjuprogram, utan kan koncentrera sig på de prylar de är bäst på.

Ligger inte det i hela nationens intresse ?

Eller, jag kanske har fel.

Vi kanske vill göra med artisterna som med chipspåsen,

__________

- Ät upp och skit ut ?

.

GÅ TILL BLOGGENS START

Blomplantering – 5 smarta tips…

…du bara inte har råd att missa

_____

Skall du plantera blommor ?

Eller har du problem med hur du får dina blommor att vara fräscha ?

- Här får du ALLA RÅD du behöver för en lyckad blomplantering !

Hur många är det inte som har problem med krukväxter ? Som inte vet hur man “tar ett skott”, hur mycket man bör vattna, hur djupt man skall stoppa ned sticklingar osv. Här kommer min lilla plantskola, som får dig att bli den perfekta blom-odlaren.

.

1. Plantera sticklingen i plastkruka

En “stickling” är en liten del av en gren som man kan plantera i jord, och därigenom kan man få en helt ny, likadan växt (Kloning). Man kan till exempel ta de yttersta 10 centimetrarna av en gren och den kallas då för toppstickling.

Du kan börja med att välja från vilken växt du vill ta ett skott (stickling). Ta sedan en kniv och skär av skottet med ett snett jack i stammen, nedanför ett bladfäste. Ta bort de nedersta bladen. Skottet får inte ha blommat redan, och det skall helst inte vara några knoppar på skottet, utan endast bestå av stam och grönt blad, eller bara av ett grönt blad (bladstickling).

Om det “blöder” växtsaft ur stammen på plantan som du toppat, kan du spola av stammen med vatten, då stoppas “blödningen”.

Ta sedan en liten plastkruka (De brukar vara fyrkantiga, gröna eller svarta) med hål i botten och fyll upp den med vanlig Såjord. När man planterar sticklingar duger det med vanlig, billig “Såjord“, eller “Så- och kaktusjord” som man köper på en plantmarknad. De kan ha erbjudanden om “3 påsar för hundra kronor”.

.

2. Vattna rikligt

Kör sedan ned sticklingen ordentligt i jorden med skaftet (stammen) nedåt, och låt bladen (bladet) sticka upp. Ställ sedan hela blomkrukan på ett fat och vattna rejält. Men var uppmärksam på att blomkrukan inte “står i vatten”, utan det räcker med att hela jorden blir riktigt våt. Duscha också sticklingen med en blomspruta med spridd stråle.

Om sticklingen står i ljus, fuktig miljö, med bra ventilation, kommer den snart att “slå rot” och börja växa. Och när den har växt till sig lite, kan du “toppa” den, så den blir endast ca 1 dm hög. Efter några månader blir den för liten för plastkrukan. Då brukar man kunna se rotsystemet genom hålen i botten och det är då dags att plantera om sticklingen i en större kruka.

.

3. Omplantering i  U r n-jord eller Yrkesodlarjord

Ta då U-jord (U r n-jord) eller Y-jord (Yrkesodlarjord) och fyll upp en stor kruka med. U-jord eller Y-jord kan vara bra vid omplanteringar, då de innehåller lite mer näring än Såjord.

Man brukar säga att man skall fylla på jord ungefär så som man stoppar en pipa. Dvs, först häller man i jorden löst, sedan trycker man till på slutet. Dra sedan försiktigt upp sticklingen (och rotsystemet) ur plastkrukan och plantera den i den större krukan. På med mer jord och vattna sedan ordentligt.

Det gäller alltid att vattna rikligt. Det som annars kan hända, är att blommans rötter börjar söka sig uppåt, mot jordytan, för att dricka vatten och det vill man ju inte. Man vill ju att rötterna skall söka sig åt sidorna och nedåt, där det finns mer jord.


.4. Bevara fukten med plastpåse och sand

Om det inte händer något med sticklingen inom någon vecka, kan du prova med att trä en plastpåse med en massa småhål i, över krukan, för att hålla kvar fukten, så att sticklingen lättare skall rota sig. Ta bort påsen ibland.

Vissa professionella blomodlare har ett knep för att få sina sticklingar att växa bättre. De häller i 1 cm SAND längst upp, över hela ytan i blomkrukan. Detta görs för att minska avdunstning, och för att sanden sprider ut fukten så hela jorden blir jämnt fuktig och inte bara fuktig just där man vattnat.

Du kan även prova med att ställa ut sticklingen på balkongen dagtid, för att öka syretillförseln till rötterna. Men ställ in den igen på kvällen.

.

5. Ansa blomman

När krukväxten har växt sig stor, är det viktigt att ansa den rätt, så alla blommor i blomgruppen får lika mycket näring. Då gäller det att “Kill your darlings”, dvs alltid nypa av den vackraste blomman. Den har redan levt sitt liv och den suger förmodligen mest näring. – Den näring som de andra blommorna behöver för att bli fina.

Glöm inte att diska av alla redskap med diskmedel och vatten och tvätta händerna ordentligt efter att du hållit på med blommor, då många blommor är giftiga och har giftig växtsaft. LYCKA TILL !

.

Källor:

Bonniers stora lexikon – Botanik, Svenskt husmoderslexikon – Blomkruka, Kunskapens bok – Blommor, Bra böckers lexikon – Blomma

Tack till trädgårdsskötare Leif Karlsson,

och till trädgårdsmästare Siw Carlsson

GÅ TILL BLOGGENS START

Vill TV-kockarna ta livet av oss ?

_____

Jag var hemma hos min väninna häromdagen,

och hennes TV stod på.

Det var någon fjantig tramskärring som stod och lagade en efterrätt.

Ett sådant där bak-program, alltså. Jag minns inte exakt vad tramskärringen skulle göra för något, men det jag minns är att hon hällde i en halv liter grädde. Och nästan ett helt kilo socker i satsen.

Vitt, raffinerat socker.

- Varför ta brun Farin, eller råsocker ? Det kunde väl hon inte stava till…

Sen tog hon en klick honung också. För att ge smaken en “extra touch”. Sedan i med ordentligt mycket smör. Det skulle bli någon typ av bakelse, tror jag.

Vi bytte sedan kanal.

Där stod det en tjockgubbe, med hela magen i vädret och tillredde någonting med “fläsk” i.

Nåt riktigt gôtt. Han hällde i väldigt mycket grädde i maträtten och “spetsade” det hela med socker. Mycket salt också. – Redan innan mat-jäveln hade kokat upp. För varför låta middagsgästerna salta själva, efter eget tycke ? – Nej, I med 5 dl salt på en gång. Det är lika bra.

I en tredje TV-kanal stod där någon filur som påstod att han skulle göra en “riktig söndagsmiddag” till sin familj. Det var någon kötträtt han tillagade. Sedan en sås som bestod av stekskyn från stekpannan, grädde, socker, salt och svartpeppar.

Därefter hällde han i tomatsås. Varpå han brände köttet i en stekpanna så att det blev tjocka, svarta ränder på köttstycket.

- Ingen honung ?

.

..- Vem ska köpa böckerna ? -

Men då undrar jag en sak: Vad håller TV-kockarna på med egentligen ? Skall de ta livet av oss ?

Visst, jag kan förstå att man någon gång vill göra en lite extra god maträtt med honung, grädde, smör och socker att överraska sin familj med.

- Men i varenda TV-kanal och varenda kväll ???

Vill vi verkligen ha det så här ?

Och tänk er alla människor i Sverige som dessutom röker. Ovanpå att de äter mycket grädde, smör och socker. ( kaloririk mat med hög energihalt.)

Och alla barn som sitter vid sina dataspel hela dagarna. Och som äter den här dyngan. Bara för att deras föräldrar tittat på de här “Mat-Greta” och “Kock-Stina” och tror att det är nyttig mat de lagar. Vilket ansvar tar TV-kockarna för dem ?

De kanske inte tar något ansvar alls ? De kanske bara är ena giriga tramsfjantar som är ute efter att sälja så många böcker som möjligt ? Och utbildning har de sällan heller. Det är ofta sångare, musiker och skådespelare som står och leker i sina kök.

Sen om våra barn får blodproppar i lungorna och människor som röker och äter deras onyttiga skitmat får hjärtinfarkt av allt kolesterolplack som bildas i blodkärlen, det skiter väl de i ? De har väl själva aldrig suttit i en TV-fåtölj i mer än 2 minuter, eller ens hållit i en cigarett…

Nej, bara de får sälja så mycket böcker som möjligt. .Då blir de lyckliga !

Men jag har en fråga till TV-kockarna:

Om vi dör i hjärtinfarkt av all onyttig skitmat ni lagar,

__________

- hur skall vi då kunna köpa era böcker ?

.

GÅ TILL BLOGGENS START

Så håller din batteridrivna gräsklippare längre !

_____

Funderar du på att köpa en batteridriven gräsklippare ?

Eller har du nyss införskaffat en ?

- Här kommer lite tips på hur du får den att fungera i många år !

Jag tycker själv att en vanlig “handjagare” (manuell gräsklippare), är det allra bästa att köpa, men då dessa bjuder större motstånd;är lite kärvare att köra, och eftersom många människor är svaga och har problem med sina leder och muskler, har det blivit populärt att istället köpa en batteridriven klippare.

En sådan har många fördelar jämfört med en motorgräsklippare eller en elgräsklippare.

En motorgräsklippare går ju på bensin, eller sk “2-taktsolja” och flera av oss tål inte detta. Förutom att inandning av bensin är långsiktigt hälsofarligt, kan man även få akuta besvär i form av huvudvärk, eller bihåleproblem av 2-taktsolja. Dessutom blir dina grannar ofta störda av det höga ljudet från motorgräsklipparen, trots att de inte vågar säga det.

Och har man en EL-gräsklippare, måste man hela tiden passa sig så att man inte “kör av” sladden.

Så ett gott alternativ är alltså gräsklippare med BATTERIDRIFT, trots att många människor som använder sådana, säger att det är lite sämre “tryck” i dem än i de andra alternativen och att de upplever att gräsmattan inte riktigt känns 100-procentigt klippt. – Men fördelen är ju att de är lätta att handskas med och att framföra på sin gräsmatta.

Ett annat problem med en batteridriven gräsklippare är att dessa ofta håller rätt låg kvalitét. Det finns maskiner som kostar bortåt 3000 kronor, men där många detaljer är tillverkade i lågkvalitativ plast. Gashandtag, muttrar, hjul och till och med sladdarna som går mellan handtag och motor är ofta gjorda i tunn, skör plast. Så därför kan det vara bra att lägga på några tusenlappar så att man, om möjligt, får en rubustare maskin.

.

..- Förvara den inomhus -

En batteridriven gräsklippare innehåller väldigt känslig elektronik. Bland annat en avancerad “batteriavkännare”, som känner av hur mycket kraft det är kvar i batteriet. Denna mekanism är känslig för väta och kyla och till detta kan läggas den övriga mekanismen för start och stopp, motorn, samt upplåsningsmekanismen osv.

Därför är det bäst att förvara hela gräsklipparen INOMHUS när du inte använder den. Självklart måste också batteriet förvaras inomhus.

Batteriet, som kan vara ett sk batteripack “Sealed lead battery” (24 Volt, uppladdningsbart), är ofta av mycket god kvalitét men mycket tungt. Och det är inte ovanligt att dessa fungerar i uppemot 8-10 år. Men tyvärr brukar själva klipparen ge sig långt innan batteriet är förbrukat.

Och det beror ofta på att vi har förvarat klipparen i ett utomhus-förråd och att det blivit korrosion på metalldelar, eller att kondensatorn frusit sönder.

Från det att vi köpt någonting NYTT från ett företag, har vi alltid rätt att reklamera (klaga) inom TRE ÅRS TID, om varan går sönder. Och vinner vi mot företaget, har vi rätt till ersättning, eller att få en ny produkt.

MEN, om vi förvarat gräsklipparen i ett utomhus-förråd, och klipparen går sönder, kan företaget hävda att det är vårt fel att klipparen gått sönder. Det är då betydligt svårare att få ut någon ersättning vid reklamationen.

Min slutsats är: Om du är äldre, eller är svag i leder och muskler, kan en batteridriven gräsklippare vara bra, då de väger lite och är lättkörda. Dessutom behöver du ej handskas med hälsofarlig bensin, eller ta hänsyn till el-kablar på gräsmattan. Men var försiktig med din batteri-klippare, för de är ofta av bristande kvalitét och bör därför förvaras inomhus.

.

/ Och när batteriet är förbrukat…

Tänk på att trots att lampan för batteriavkänning lyser på din gräsklippare, kan batteriet ändå vara förbrukat. Det beror på att det sitter två bygelkopplade batterier inuti “batteripacket” ( 2 x 12 V ) och om det ena batteriet är fullt, medan det andra har sjunkit i kapacitet, så tror klipparen ändå att batteripacket är fulladdat, men motorn orkar inte igång.

I ett sådant läge har man laddat batteriet för sista gången och det är dags att köpa ett nytt. Man brukar även kunna höra att motorljudet förändras några veckor innan batteriet tar slut./

( Trädgårds-tips: Det samlas ofta gräs under klipp-kåpan, eftersom skärbladet “slår upp” gräs där. Detta gräs kan du ta loss med en liten, vass trädgårdsspade och sedan strö över rabatterna. Gräset ger näring åt jorden, tack vare sitt höga protein och energiinnehåll. Obs ! Ta loss batteriet först.)

.

Faktakällor:

www.gronkemi.nu/alkylat.html

Konsumentverket   -   Reklamation,

Tack till trädgårdsskötare Leif Karlsson

KOMMENTERA HÄR !

GÅ TILL BLOGGENS START

Bara här: Allt om din portabla infravärmare !

_____

Det har blivit väldigt populärt att köpa en sk. portabel infravärmare till sin trädgård.

Anledningen till detta är att många människor inte har något tak över sin altan, utan har bara markiser, eller enkla solparasoller.

Och det är då den portabla infravärmaren, eller “terassvärmaren” kommer till nytta.

Fast monterad infravärme kan man bara använda om man har väderskyddat sin uteplats, tex byggt ett tak över den. För eftersom man skruvar fast denna i väggen, går vi ju knappast ut och skruvar loss de fasta infravärmarna när det börjar regna. Och det är om vi inte väderskyddat vår altan, vi istället kan använda de portabla altanvärmarna.

Problemet är bara att man måste iaktta större försiktighet med en portabel altanvärmare än med en fast. Den portabla värmaren är många gånger gjord i väldigt tunn plåt och flera delar är också gjorda i skör, skör plast. Värmarna är ofta av klass I, vilket innebär att de inte är “skyddsisolerade”, utan kräver jordad anslutning hela vägen, via jordad kabel.

När man ställer fram den elektriska värmaren på sin altan, måste man ofta börja med att välja vilket läge man vill ha värmarhuvudet i, vågrätt eller lodrätt, och sedan vrida värmarhuvudet till det önskade läget. Men observera att flera av värmarna är tillverkade så att man MÅSTE vrida ut värmarhuvudet i vågrätt läge före användning, samt låsa fast dem i det läget, medan andra är konstruerade med fasta värmarhuvuden. Läs i instruktionsboken för just DIN värmare.

Det man bör tänka på, är att ställa infravärmaren plant på backen (om det inte är en bordsvärmare, förstås), för det är ju onödigt att den välter. Kontrollera också att ingen fukt finns på marken, dels eftersom fukt och el inte går bra ihop, men också för att skydda den mycket känsliga knapp (tippbrytaren) som finns under den portabla infravärmaren, som också den är tillverkad i plast av rätt dålig kvalitet.

Knappen trycks in när man placerar infravärmaren på en plan yta, och åker ut igen om värmaren skulle välta. Och då slutar också de värmealstrande rören (stängerna) att fungera. Knappen har funktionen som “Dead man´s grip”.

Undvik att göra misstaget, som många människor gör, nämligen att ställa värmaren på altanens brädpanel, eftersom tippbrytaren då kan åka ned mellan springorna, varpå man ofta tror att infravärmaren är trasig.

.

..- Fungerar de ? -

Det är väldigt viktigt att det inte regnar när man använder en portabel infravärmare, för om luften är fuktmättad och man skulle ta i plåten, så skulle man kunna få ström i sig, och i värsta fall kunna avlida, särskilt om man själv står på asfalt eller betong, vilka båda är ledande material.

Värmarens elektronik är skyddad av en plastkåpa, vars plast inte är av bästa kvalitet. Inuti kåpan sitter mycket komplicerad elektronik i form av spolar, motstånd och kondensatorer, fastsatta på lika känsliga kretskort.

Därför kan man ALDRIG förvara den portabla infravärmaren i ett kallgarage, när man inte använder den.

För det som kan hända då, är att fukt och kyla äter sig in i den känsliga elektroniken och orsakar restfukt, så när du skall ta fram värmaren, så kanske fukten vilar mellan en ledare och en jordad del, så att det blir kortslutning i hela din bostad, eller att huvudsäkringen för hela ditt bostadsområde går. Och då är det också mycket stor risk att du själv eller dina barn skadas.

- Alternativt kan det uppstå “korrosion”, (rost eller ärg) inuti elektroniken, speciellt på alla kontaktflikar, vilket gör att värmaren kommer glappa från och till under användningen.

I ett kallgarage finns även risken att sniglar tar sig in i värmarhuvudet, att råttor springer runt, eller att getingar bygger bo inuti det. Men också att det faller ned spån från plankor, damm, eller att gamla löv hamnar invid de värmealstrande stängerna. Och då måste man skruva upp värmarhuvudet och rengöra ordentligt.

- Men vem orkar göra det ?

Så därför är det alltid bäst att förvara värmaren INOMHUS när den inte används.

Om man har riktat värmarhuvudet rätt och har ställt värmaren på lagom avstånd från sig, ger den en mjuk, behaglig värme. Huvuddelen av värmen man upplever kommer direkt från strålstängerna och de bakomliggande reflektorerna, medan endast en liten, liten del av värmen kommer från dimma eller andra fasta partiklar som blivit uppvärmda.

Bli inte chockad om elräkningen blir skyhög efter att du använt värmaren, för många av terassvärmarna har en effekt på ca 1000 Watt. Och det brukar verkligen synas på elräkningen ! Det är inte ovanligt med en elräkning på 2-3 tusen kronor extra i kvartalet bara för att man använder infravärme. Så ett råd kan vara att bara använda infravärme i nödfall.

(Den här artikeln gäller endast elektriska konsument-infravärmare utan hjul, i prisklassen 300-1000 kronor, och med en maxhöjd på ca 1 meter.)

.

Sammanfattning:

1: Använd jordad kabel till terassvärmaren, 2: Placera värmaren på en plan, torr yta, 3: Använd den EJ i regn, 4: Förvara den inomhus, 5: Använd bara infravärme i nödfall, eftersom elräkningarna blir extremt höga.

.

Faktakällor:

Infravärme – Nationalencyklopedin, Bonniers stora lexikon, Fokus, Prismas lexikon.

Tack till leg.elektriker Kenneth Eklund för faktauppgifter och till Elsäkerhetsverket för information om elklasser och jordning.

Skriv en kommentar HÄR

Är JAG måttstocken för ett bra samhälle ?

_____

Alltid när man rådfrågar någon “val-expert” om hur man bör tänka när man skall rösta, så svarar de: “-Vilka frågor är viktiga för DEJ ?”

Alternativt, “-Välj ut 3 frågor som har betydelse för DEJ och DIN FAMILJ, och undersök sedan de politiska partierna för att se vilket parti du kommer närmast.”

Och likadant är det ute på internet, på alla val-sajter, val-kompasser och “partikoller”, där man kan testa var man står politiskt. Då är den första uppgiften alltid: “Välj ut 10 punkter som är viktigast för DIG i ditt liv !”

Men, då undrar jag en sak:

Hur tänker egentligen dessa “val-experter” och “partikoller” ?

Om VARJE människa som går och röstar i Sverige bara skulle tänka på sig själv och sin egen familj när den röstar, då skulle det väl bli total anarki ?

För inte tror väl någon att beteendet att bara tänka på sig själv och på sina allra närmaste upphör i och med att man lämnat val-lokalen ?

Och förresten,

de där 40 procenten som inte röstar,

- de lågutbildade, sjukskrivna, arbetslösa.- De som helt enkelt inte orkar rösta. De som har dåligt självförtroende, är deprimerade, eller de som är okunniga om hur den representativa demokratin fungerar, och som inte tror att deras röster är värda något,

- skall man inte tänka någonting på dem ?

Vad konstigt…

-

“-Alla andra tänker på sej, det är bara jag som tänker på mej !”

.

Om man skulle följa val-experterna och val-kompassernas råd, att välja ut 3-10 punkter som är viktigast för en själv, då finge man väl ett valresultat där 40 procent är för svaga för att rösta och de resterande 60 procenten röstar på de frågor som är viktigast för dem själva ?

Vad blir det för ett märkligt samhälle ?

`Eliten mot de sjukskrivna´ ? – Och båda tycker lika synd om sig…

Och en sak till tycker jag är konstig:

Alltid när det gäller företagande och marknadsföring, då sätter vi KUNDEN i centrum. Man skall vara KUND-anpassad, KUND-inriktad och KUND-vänlig.

Men när vi går och röstar, då skall vi tydligen bara tänka på oss själva och vår egen familj.

__________

- Hur kan det komma sig ?

.

Faktakällor:

SKL ( Sveriges Kommuner och Landsting )

Siffran”40 procent som inte röstar” är ett medelvärde av väljarbortfallet i de sex senaste valen till Kommunfullmäktige, Riksdagen och till EU-parlamentet.

Nyhet: Så frossar media i procenträkning !

_____

Förstår journalister det de rapporterar om ?

Begriper forskare det de forskar om ?

Förstår vi läsare det vi läser ?

Jag är så trött på att höra nyheter som ändå ingen tycks begripa. Exempelvis nyheter som:”BNP växer med 3,3 procent”, eller “Man förkortar sitt liv med 40 procent, om man är överviktig”. Eller nyheter som: “Bidragsfusket har ökat med 12 procent jämfört med tidigare år”.

Ursäkta, men hur stort var bidragsfusket tidigare år ? Det sa de inte.

Men, efter noggrann efterforskning kan man se att bidragsfusket inte alls hade ökat med 12 procent, utan att det låg kvar på ca 3,5 miljarder, dvs på en promillenivå av välfärdssystemets alla utbetalningar. Men någon dementi om den rapporteringen fick man aldrig från radionyheterna.

- varför ta ansvar när man kan slippa ? De har väl sin lön ändå…

…eller den fullständigt idiotiska nyheten att “Kvinnor minskar risken att få åldersdiabetes med 30 procent, om de solar.” – Hur stor var risken innan ? Låg den nere på promillenivå den också ?

Och hur hög är risken att få HUDCANCER om man solar ? DEN risken är väl däremot betydande ?

Är inte nyheterna helt värdelösa om man inte vet hur stort något var FRÅN BÖRJAN ? Är inte själva grundprincipen för procenträkning att man har två skilda tal som man skall belysa en skillnad mellan ? – Att man skall göra en jämförelse mellan två OLIKA ANDELAR. Men varför utelämnar journalisterna alltid den ena andelen ? Både i radio, TV och i tidningar ?

Betyder detta att de själva inte förstår vad de rapporterar om ?

Till saken hör också att de ofta verkar väldigt stöddiga och arroganta när de sitter och läser upp sina nyheter, ungefär med attityden att det är så otroligt märkvärdigt och revolutionerande det de läser upp.

.

FROSSANDE I PROCENT…

Särskilt i TV:s nyhetsprogram, där ser de ut som de håller på att bajsa på sig av begeistring, när de tror att det är århundradets scoop de läser upp, trots att nyheten kanske inte har någon betydelse alls, varken för forskarvärlden, eller för vanliga människor.

Det finns ett ordspråk som lyder:”Tomma tunnor skramlar högst”. Och man kan ju undra om det inte är så att ju mer självsäkra de verkar när de läser upp nyheterna, destå mindre begriper de själva av dem.

Men det är väl bara att se glad ut och fortsätta betala TV-licensen ?

Och forskarna, de som har forskat fram dessa “revolutionerande resultat”, förstår de varför de forskat fram dessa ? Eller är de bara anställda för att rapa upp ett resultat, för att institutionen skall få ta emot något fint pris ?

Ibland undrar man faktiskt om man som forskare skulle ha tagit sig an uppgiften att forska om att “övervikt förkortar livet”.

Vad spelar det resultatet för roll ? Alla vet ju ändå att övervikt kan förkorta livet ? Det är väl inte att folk är dåligt upplysta som är problemet,

- finns det någon knarkare som tror att kokain är nyttgt ?

Jag hoppas innerligt att jag inte är med och bekostar den här typen av forskning. Men det är man väl, vare sej man vill eller inte.

Nåväl, tillbaks till procenten.

Är det inte viktigt att kommunikationen fungerar i samtliga led inom media ? Att forskare förstår det de forskar om, att reportrar förstår det de läser upp. Och att vi lyssnare förstår det vi hör ? Men när media liksom “skvätter” procentsatser omkring sig helt okontrollerat, då brister det väl i kommunikationen.

Vore det inte bättre om journalisten först hade omvandlat dessa procenttal till egna värderingar. Exempelvis:”BNP:n har ökat litegrann (3,3 %) sedan förra året, då den låg på redan goda 2.6 procent”, eller “Risken att dö i förtid ökar nämnvärt från ca 14 procent om man inte alls är fet, till 40 procent om man har ett midjemått över….” osv.

Vore inte det bättre ? Då hade man ju sluppit detta eviga utelämnande av procenttal.

.

VAD ÄR EGENTLIGEN PROCENT ( % ) ?

Ordet procent kommer från latinets PRO som betyder ungeför “utav” eller “från” och CE´NTUM som betyder “hundra”. Alltså PROCENT = av hundra, “hundradel” = division med hundra.

I gamla tiders svenska använde vi ibland ordet ” PROCENTARE “, vilket betyder “ockrare”, dvs en girig person som tar alldeles för hög ränta på det den lånar ut. Även ordet ” PROCENTERI ” har förekommit, som då logiskt nog betyder “ocker”, att ta för hög ränta eller avgift på någonting,

vilket är aktuellt, med tanke på hur flera av våra svenska banker arbetar, då de kan ha en effektiv ränta på uppåt 40 procent, så att många av låntagarna hamnar hos kronofogden och blir både utmätta och utblottade.

Och att försöka gå in på banken för att reda upp lånet är ofta helt omöjligt, för många av bankkontoren stänger redan vid 15-tiden på eftermiddagarna, dvs innan vanligt folk slutar jobba.

Men att TA lånet är däremot förbluffande lätt. Det brukar bara vara att skicka ett SMS. Då är det minsann “öppet”.

Nåväl…

PROCENT är ett slags matematisk term som används för att ange hur många delar av någonting man talar om. Om man delar en apelsin i tio delar, är varje del 10 procent av hela apelsinen. Procenträkning kan man även använda när man skall beskriva en SKILLNAD mellan två olika saker.

Ett exempel kan vara att man inom industrin vill beskriva en prisskillnad mellan två olika mobiltelefoner. Då kan man säga att mobiltelefon A är 13 procent dyrare än mobiltelefon B, som kostar 1000 kronor.

Principen för procenträkning kan man även tillämpa när det gäller MINDRE TERMER. Då heter det:

_ _ _

Tusendel = promille ( latin = “av tusen” ) – division med tusen

Miljondel .= ppm ( engelska = “parts per million” ) – division med en miljon

Miljarddel = ppb ( engelska = “parts per billion” ) – division med en miljard

Biljondel ..= ppt ( engelska = “parts per trillion” ) – division med en biljon. Denna term används nästan bara inom kemin.

_ _ _

VAD ÄR PROCENTENHET ?

Ordet “procentenhet” hör man ju nästan dagligen i TV och på radio.

Procentenheter används när man vill tala om att någonting har ökat från exempelvis 20 procent till 22 procent, dvs någon typ av förändring mellan två olika procenttal.

Vi kan ta ett exempel:”Ett politiskt parti har ökat sin väljarkår från 20 % till 22 % (av Sveriges alla röstberättigade). Då har partiet ökat med 10 %, men med 2 PROCENTENHETER.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 … %

Kul va ?

.

FINNS DET MER ÄN 100 PROCENT ?

Ja, faktiskt ! Men bara när man talar om ökningar eller minskningar.

Inom företagsvärlden använder man ofta procenttal över 100, till exempel när man skall beskriva en vinstökning eller någon form av ekonomisk förändring. Det finns ingen gräns för hur mycket någonting kan öka eller minska. En årsvinst skulle därför, teoretiskt sett, kunna öka med 1000 procent.

Däremot finns det undantag när det gäller priser.

.

PRISER UNDANTAGNA

Ett pris på en vara kan öka med över hundra procent. Om ett företag bestämmer sig för att öka priset på sina mobiltelefoner med 400 %, så skulle det kunna göra det. Men däremot kan företaget inte minska ett pris med mer än 100 procent.

För om det skulle göra det, skulle företaget vara tvunget att ge bort telefonen till kunden, plus att företaget måste skänka pengar till kunden som tack för besväret.(Inte mej emot)

Men mig veterligen är det hittills inget företag som har kunnat göra så, då det sitter med strypsnaran runt halsen, eftersom roffarna till aktieägare hela tiden vill ha så stora vinstökningar de bara kan få, så de anställda bränner ut sig så fort som möjligt,

och så att alla aktiespekulanter snabbare kan orsaka ytterligare en börskrasch.

- Nu kan ni lite mer om procenträkning.

Och jag hoppas att vi slipper se slarviga och nonchalanta rapporteringar av kalibern:”BNP:n växer med 3.3 procent”, eller “Kvinnor minskar risken att få åldersdiabetes med 30 procent om de solar”.

För det är ett mycket allvarligt problem om man låter för självsäker och samtidigt utelämnar en av andelarna i procenträkningen.

Om en risk ligger på 0.008 % från början och den ökar med 60 %, då LÅTER det ju som att risken nu är väldigt stor. Men det är den inte. För om man ökar 0.008 % med 60 %, så kommer man bara upp i 0.0128 %, vilket är ca 1 promille.

__________

- Och varför rapportera om nyheten överhuvudtaget då ?

.

Referens för inlägget:

http://www.nyhetspressen.se/818753.html

Faktakällor:

Nat.encyklopedin, Hemmets konv.lexikon, Norstedts svenska ordbok, SAOL

…………………….Klicka HÄR för en sammanfattning

Kommentera artikeln HÄR

HEM  Kokt Hans o Greta.nu  HEM

Laddningsbart batteri – Så blir du lurad, DEL 3

_____

Nu skall du få lära dej hur du bör tänka när du köper elektronik.

Hälften av all elektronisk utrustning på marknaden är rent bedrägeri.

Och ett stort bedrägeri gäller batteridrivna hår-trimrar.

Nästan omöjligt att byta batteri…

Problemet är enormt stort och berör alla prylar som kan tänkas innehålla sk “laddningsbara batterier”. Det kan gälla digitala diktafoner, MP3-spelare, elektriska tandborstar, borrmaskiner, eller handdatorer. Och ett omfattande bedrägeri utsätts vi för, när vi går till butiken för att köpa en hårtrimmer.

90 % av de hårtrimrar som säljs på marknaden idag, saknar helt och hållet batterilucka, och 50 % av trimrarna har de laddningsbara batterierna fastlödda i chassit, så även om man lyckas öppna själva skalet, kan man trots det inte byta batterierna när de tagit slut. Detta betyder att många människor slänger trimmern efter bara 2 år.

De flesta hårtrimrar är dessutom tillverkade med sk “dockningsstation”, vilket innebär att när batteriet är slut, kan man inte köra trimmern på ström heller, eftersom ingen elsladd finns.

Men om detta är försäljarna tysta som graven.

Bedragare brukar vara det. – Tysta, alltså. Och responslösa.

Man måste liksom dra all information ur dem. Och när man fått den information man tror att man behöver, då visar det sig alltid att försäljaren inte har en aning om produkten som försäljaren står och säljer, och att det ofta är mycket mer informativt att rådfråga en bengalisk höna på någon djurpark istället.

När vi så använt hårtrimmern i 1.5 år, kommer motorn att gå ned i varv och efter 2 år kommer trimmern att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitét det är på det laddningsbara batteriet, och oavsett hur mycket du trimmar ditt skägg eller ditt hår.

Detta, eftersom ALLA batterier förlorar energi efter en viss tid ( dock ej lika snabbt om man förvarar dem i kylskåpet ), men framför allt därför att just uppladdningsbara batterier är “ineffektiva energikällor” (de förlorar kraft vid varje uppladdning),

men också för att vissa hårtrimrars chassin suger ström ur batterierna, sk krypström, eller tjuvström, vilket gör att antalet laddningscykler man måste utsätta hårtrimmern för ökar, och livslängden hos batterierna därigenom minskar.

Detta resulterar också i att trimmern nästan aldrig är riktigt fulladdad när man skall använda den. – Och var inte det meningen ? Är inte själva poängen med att köpa någonting som är batteridrivet, att det skall vara fulladdat när man skall använda utrustningen ?

Alla de människor som inte har el i sommarstugan, till exempel, och som därför måste använda batteridrivna skäggtrimrar, hur kul är det för dem, när de skall raka sig på morgonen och trimmerns motor går ned i varv som en störtande DC3:a ?

Eller alla mäklare, säljare, och stressade affärsmän som ofta rakar sig i bilen på väg till jobbet, vad tycker de om att bara halva ansiktet blir rakat innan de skall träffa en kund ? Och alla Sveriges tusentals frisörer, som livnär sig på att trimmern skall fungera felfritt och som även de köpt detta fatala bedrägeri, vad tycker de arma stackarna ? – Skriv gärna och berätta !

Ännu märkligare blir det när man läser i manualerna till alla dessa hårtrimrar. Där står det nästan alltid att man inte får ha trimmern konstant på laddning, utan att man måste ta ur den ur laddningsenheten när den är fulladdad. Men hur skall man veta när trimmern är fulladdad ? Det finns väl ingen lampa som talar om det ?

I just hårtrimrar, som vi använder relativt kort tid i taget och som inte utsätts för så stort slitage, skulle vi därför tjäna på att ha konstruktioner med batterilucka, så att vi kan köpa egna batterier, exempelvis alkaliska engångsbatterier att använda i trimmern, då detta skulle bli mycket mer ekonomiskt, men också bättre för miljön.

Dessutom kan ju inget ersätta den kraft och det “tryck” som ett helt nytt alkaliskt batteri ger.

.

...- Går bedragarpengar till guldklockor ? -

Men istället utsätts vi kunder för ett massivt bedrägeri när vi går för att köpa en skäggtrimmer. Jag har själv smyglyssnat när bedragar-försäljare stått och sålt skäggtrimrar i våra största butikskedjor. I en butik lät säljsamtalet så här:

- – -

Kunden: – Hej ! Jag skulle vilja köpa den där trimmern ni har i montern.

Försäljaren: – Ja, visst. Jag ska ta fram den.

Kunden: – Vad fin den va !

Försäljaren: – Jo, tack. Och bra också. Det är den som går mest just nu, faktiskt.

Kunden: – Det är väl med uppladdningsbart batteri inbyggt ?

Försäljaren: – Ja, självklart !

Kunden: - Ja, det är bra. Behöver man ladda upp den något innan man använder den första gången ?

Försäljaren: – Nej, det vet jag inget om.

Kunden: – Ok, men struntsamma, Jag tar den !

- – -

- Intelligent samtal, va ? Dessa båda personer borde kanske få varsin stol i Svenska Akademien…

Lurendrejar-försäljaren tar ju inget som helst ansvar för kunden i det här exemplet, utan tänker bara på att kränga så många hårtrimrar som möjligt till fattiga, outbildade, okunniga människor. Så att Lurendrejar-försäljaren kan gå hem och hälla upp fredagsgroggen och säga till sin partner:”Nu har jag blivit månadens försäljare igen” För nionde gången i rad. Och partnern blir helt våt i brallan.

Och den fattige, outbildade, okunnige kunden går hem med en produkt, som kommer att börja tackla av redan efter 1.5 år och som sedan bara är att kasta. Och allt detta medan berget av elektroniksopor bara växer, och de cancerframkallande ämnena som bildas vid förbränningen av hårtrimrarnas plaster bara ökar.

Vem tar ansvar för det här, egentligen ? – Inte kunderna, i alla fall, för de tycks inte ha någon kunskap om detta. Och inte försäljarna heller. För de vill ju bara bli “månadens försäljare”.

Och staten, och politikerna som vi har valt, vad gör de ? Hög lön har de i alla fall bevisligen. För härom månaden läste jag i tidningen om en folkvald politiker som hade så mycket i månadslön, att han kunde köpa stora, dyra guldklockor att pryda sina armar med. Han hade dessutom köpt väldigt många olika klockor att byta mellan.

Mellan raderna kunde man förstå att han menade att det är svårt att ha så hög lön, för man måste investera i nya prylar hela tiden. ..Stackarn.

- Är det dit pengarna för hårtrimmer-försäljningen går ? Till nya fina guldklockor åt politikerna ? Men, politikerna kanske måste ha rubusta, rättvisande guldklockor, så de inte missar att gå hem exakt klockan fyra ?

Nej, hörrni, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper elektronisk utrustning, är det viktigt att vi ställer EN ENDA FRÅGA till försäljaren.

Och den frågan är:

__________

- Går det att byta batteri ?

.

Faktakällor:

Nationalencyklopedin - PVC, PCT-plaster, Wikipedia - Batteri, DN – Artikeln “Indien översvämmas av datorskrot” (091027), SR P1 – Radioprogrammet Konflikt – “Sopor som bistånd och brott” (070929), VR Klotet (100526)

VARNING ! MAN FÅR INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER LADDA UPP ENGÅNGSBATTERIER, DÅ DETTA KAN INNEBÄRA STOR RISK FÖR PERSONSKADA.

Kommentera inlägget HÄR

Klicka här för lättläst text

HEM  Kokt Hans o Greta.nu  HEM

Laddningsbart batteri – Så blir DU lurad, del 2

____

Nu skall du få lära dej hur du bör tänka när du köper elektronik.

Hälften av all elektronisk utrustning på marknaden är rent bedrägeri.

Och det största bedrägeriet gäller faktiskt rakapparater (?) .

Det går inte att byta batteri…

Problemet är enormt stort och berör alla prylar som kan tänkas innehålla sk “uppladdningsbara batterier”. Det kan gälla digitala diktafoner, MP3-spelare, elektriska tandborstar, borrmaskiner, eller handdatorer. Men det största bedrägeriet utsätts vi för, när vi går till butiken för att köpa en rakapparat.

75 % av alla rakapparater som säljs på marknaden idag, saknar helt batterilucka och 50 % har inte ens några skruvar, så man kommer åt att byta batteriet när det är slut. Och ca 25 % av rakapparaterna har de laddningsbara batterierna fastsatta bakom ett kretskort, så även om man lyckats öppna själva skalet, kan man ändå inte byta batterierna.

Men om detta blir man inte upplyst i butiken.

Efter ca 1.5 år kommer rakapparatens motor att gå ned i varv och efter 2 år kommer rakapparaten att vara helt slutkörd, oavsett hur bra kvalitet det är på det laddbara batteriet, och oavsett hur mycket du rakar dig.

Detta eftersom laddningsbara batterier är ineffektiva energikällor (de förlorar kraft efter varje uppladdning), men också för att vissa rakapparaters chassin tenderar att suga ström ur batterierna, sk krypström, vilket gör att livslängden hos batterierna minskar.

Detta resulterar också i att rakapparaten nästan aldrig är riktigt fulladdad när man skall använda den. – Och var inte det meningen ?

Just i rakapparater, som vi använder relativt kort tid i taget och som inte utsätts för så stort slitage, skulle vi faktiskt tjäna på att ha konstruktioner med batterilucka, så att vi kan köpa egna batterier, exempelvis alkaliska engångsbatterier att använda i rakapparaten, då detta skulle bli mycket mer ekonomiskt, men också bättre för miljön.

Och jag blir helt bedrövad när till och med Konsumentverket verkar stödja användandet av uppladdningsbara batterier, genom att säga att “man på 200 uppladdningar sparar över 4000 kronor”.

Hur kan de säga att man “sparar” någonting, när det ligger över 800.000 ton cancerframkallande el-skrot på våra soptippar ? – däribland utrustning med uttjänta uppladdningsbara batterier inuti ? Batterier som dessutom, i motsats till alkaliska batterier, ofta innehåller tungmetaller.

Min rakapparat heter “Philips beauty Ladyshave softselekt”, och den har batterilucka ( 1.5 volt AA x2 ). Den rakapparaten har jag använt i 10 år. Och jag har bara bytt batterier 3 gånger i den, trots att jag använder den väldigt ofta. Och jag har bara använt de allra, allra billigaste engångsbatterierna och jag har ALDRIG rengjort rakapparaten (?!).

Och den ser ut, och spinner som en unghingst på nyodlad betesmark.

Jag lär nog ha “sparat” både 4 och 6 och även 8.000 kronor på den rakapparaten.

.

..- Går bedragarpengar till välgörenhet ? -

Nej, istället utsätts vi kunder för ett massivt bedrägeri när vi går för att köpa en rakapparat. Jag har själv smyglyssnat när lurendrejar-försäljare stått och sålt rakapparater i våra största butikskedjor. I en butik lät säljsamtalet så här:

- – -

Kunden: – Jag skulle vilja köpa en rakapparat till min svåger.

Försäljaren: – Jaha, då har vi den här. Den säljer vi mest av just nu. Och jag kör med en sån själv, faktiskt.

Kunden: – Det är väl med uppladdningsbart batteri i ?

Försäljaren: – Ja, självklart !

Kunden: - Ja, det är bra. Behöver man ladda upp den något innan man använder den första gången ?

Försäljaren: – Nej, det vet jag inget om. [ läser febrilt på förpackningen ]

Kunden: – Ok, men struntsamma, Jag tar den !

- – -

- Intelligent samtal, va ? Dessa båda personer borde kanske få varsin stol i Svenska Akademien…

Lurendrejar-försäljaren tar ju inget som helst ansvar för kunden i det här exemplet, utan tänker bara på att kränga så många rakapparater som möjligt till fattiga, outbildade, okunniga människor. Så att Lurendrejar-försäljaren kan gå hem och hälla upp fredagsgroggen och säga till sin partner:”Nu har jag blivit månadens försäljare igen” För nionde gången i rad. Och partnern blir helt våt i brallan.

Och den fattige, outbildade, okunnige kunden går hem med en produkt för 2500, som kommer att börja tackla av redan efter 1.5 år och som sedan bara är att kasta. Och allt detta medan berget av elektroniksopor bara växer, och de cancerframkallande ämnena som bildas vid förbränningen av rakapparaternas plaster bara ökar.

Vem tar ansvar för det här, egentligen ? – Inte kunderna, i alla fall, för de tycks inte ha någon kunskap om detta. Och inte försäljarna heller. För de vill ju bara bli “månadens försäljare”.

Och häpen blev jag när jag lyssnat klart på säljsamtalet och gick mot butikens kassor. Där stod det på flera lappar att butikskedjan stödjer olika hjälporganisationer. Men är inte det märkligt, att först lura av oss kunder pengar med bedrägliga metoder och sedan skicka de pengarna till välgörenhet ? Hur kan man göra så ? Är inte det brottsligt ?

Nej, för att vi kunder skall undvika att bli lurade nästa gång vi köper elektronisk utrustning, är det viktigt att vi ställer en enda fråga till försäljaren.

Och den frågan är:

__________

- Går det att byta batteri ?

.

Faktakällor:

Nationalencyklopedin - Plast, Wikipedia - Batteri, DN – Artikeln “Indien översvämmas av datorskrot” (091027), SR P1 – Radioprogrammet Konflikt – “Sopor som bistånd och brott” (070929).

VARNING ! MAN FÅR INTE UNDER NÅGRA OMSTÄNDIGHETER LADDA UPP ENGÅNGSBATTERIER, DÅ DETTA KAN INNEBÄRA STOR RISK FÖR PERSONSKADA.

Click here for english, please... Here for chinese, please.

Laddningsbart batteri – Så blir DU lurad, del 2

Där vinterförvarar du el-gräsklipparen bäst

_____

Har du problem med hur du skall förvara din trädgårdsutrustning ?

Du kanske har dåligt med utrymme ?

I denna artikel kommer du få tips om var du bör förvara dina elredskap !

Det är väldigt vanligt att vi ställer in vår elektriska gräsklippare, elektriska häcksax, elgrill, eller infravärmare i ett vanligt kallförråd när utomhussäsongen är över.

Vi tycker oss sakna utrymme någon annanstans, plus att vi kanske inte vill ha skrymmande materiel stå inomhus, kanske för att den då skulle vara i vägen, eller för att det inte ser bra ut när vännerna kommer på besök.

Män tänk så fel vi kan ha !

För just eldriven utrustning måste nämligen stå inomhus, i rumstemperatur, på grund av att elektroniken inuti utrustningen är väldigt känslig för kyla och fukt och för de hastiga väderomslag som blir i ett garage, eller kallförråd.

Dessutom är flera delar på en el-gräsklippare gjorda av plast, däribland handtag, kåpa och skruvar, och till och med elsladden som går mellan kontakten och motorn är ofta gjord i plast. Dessa detaljer kommer att spricka om de utsätts för klimatet som är i ett kallförråd.

Vi kanske har köpt en ny eldriven gräsklippare och vi vårdar den ömt, som om den vore vårt eget barn. Men sedan ställer vi bara in den i ett kallförråd i slutet av september och tar inte ut den förrän i slutet av april, eller i början av maj.

Kommer den att fungera då ?

.

..- Televerkshärva ? -

Ja, om den gör det, så är det i så fall bara tur. För om den inte gör det, så kommer du inte att kunna få ut ett öre på konsumentgarantin eller på någon försäkring. För försäkringsbolaget kommer säga att det är ditt fel och att du förvarat den för kallt och fuktigt under vintern.

Och samma sak, om du, eller någon i din familj skulle skadas av att det har kommit in fukt i el-gräsklipparens elektronik, eller i kabeln, kan du ju bara drömma om att du kommer få ut något på försäkringen. – Du har ju förvarat el-klipparen i ett oisolerat förråd som följer utomhusklimatet.

Och varför bjuda försäkringsbolaget på det ?

Och på företaget, där du köpt el-utrustningen, talar de självklart inte om hur du skall förvara utrustningen över vintern. För de vill ju att du skall förvara den fel, så att den skall gå sönder, så att du blir tvungen att köpa en ny. Fula är de, men inte dumma !

Sedan är det även bra att tänka på vilken typ av kabel man skall använda till utrustningen. Många experter rekommenderar att man bör köpa kraftig väder/vatten- och oljebeständig kabel av gummi, till exempel kabeln HO7RN-F. Känn gärna på kabeln i affären, så att det går lätt att vira ihop och hänga upp den på väggen därhemma.

En plastkabel är sällan bra, eftersom den korvar sig, nästan som de där gamla telefonsladdarna man hade förr, och det skapar onödigt slitage på de små sladdarna som löper inuti kabeln. Och plastkablarna är nästan omöjliga att linda ihop också, eftersom det blir en enda härva av alltihop.

SÅ, kraftig gummikabel i jordat utförande, som är lätthanterlig och lätt att linda ihop, alltså. Byt gärna kabeln varannat år.

Men var bör man då förvara exempelvis en el-gräsklippare över vintern ?

Ja, ett tips är att man ställer den i det rum som har det minsta väderomslaget, exempelvis i ett sovrum, eller garderob, eller i ett skåp inomhus. I gillestugan, eller i en uppvärmd källare kan också gå bra. Och glöm inte att även förvara kabeln inomhus.

.

Faktakällor:

Elsäkerhetsverket

Boken “Gör så här”, Bonnier publication/Semic AS, Oslo, Norge

Information om kabeln HO7RN-F:

http://www.drakauk.com/products/special_cables/special3.php

Referens för inlägget:

http://menhuvvaligen-gretan.blogspot.com/2008/07/elgrsklippare.html


Är tidningarnas sanningar partipolitiska ?

_____

Tar vi mediernas nyhetsflöde på allvar ?

Känner vi förtroende för de stora dagstidningarna ?

- Det borde vi inte, förrän vi vet vilken partipolitisk agenda de har.

Visste du att det bara är 10 % av alla tidningar, som är politiskt obundna ?

Inte ?

Jo, innan du tar en nyhet på alltför stort allvar, kan det vara bra att först se efter vilken partipolitisk inriktning massmediet har. Det finns väldigt många olika inriktningar, men några av dessa är kommunistisk, obunden moderat, oberoende centerpartistisk, och oberoende socialdemokratisk.

90 % av alla tidningar har en ideologisk eller politisk grund att stå på.

Inte sällan är det så att en tidning har en mycket lång historia bakom sig och dess ledningsgrupp har ofta en mångårig politisk förankring. Därför anställer man gärna medarbetare med samma politiska förankring som man själv har. Man vill känna trygghet och kunna spegla sig i de skribenter som arbetar på tidningen.

För, om man anställer någon med en annan politisk uppfattning än man själv har, då kanske man inte känner igen sig i människan som står framför en. Och det kan ju vara väldigt farligt.

Jag menar, tänk om det kliver in en unge i sandlådan, som talar ett annat språk, och som kanske har ett annat utseende, hur skall man då kunna förmedla att det faktiskt var JAG som byggde sandgaraget. Med MIN hink och med MIN spade ? Personen kanske inte förstår, – Och det går ju inte !

Nej, så det är bäst att anställa endast svensktalande journalister, med enbart svenska värderingar. Och man skall helst av allt vara släkt med journalisten i fråga, gärna på så nära håll som möjligt, så man verkligen kan känna igen sig i allt som journalisten säger och gör.

För, hur skall man annars kunna bo kvar i villaområdet och behålla den lyckade fasaden gentemot grannarna ?

Det är ju dessa grannar som är med och grillar på fredagskvällarna. Det är ju dessa grannar som badar i poolen tillsammans med barnen. Dessa grannar kan man ju inte stöta sig med. – Tänk vad skämmigt det vore !

.

..- Sanningen ? -

Men, om ledningen måste anställa en person från ett annat land, med en annan politisk ståndpunkt, som talar ett annat språk, eller som inte ser ut som man själv gör, då måste hon eller han vara olik på ett politiskt korrekt sätt,

så man slipper skämmas inför grannarna i villaområdet.

Och bäst av allt vore om journalisterna och kolumnisterna bara skrev om vargjakten och vargbeståndet i varenda artikel, för då slipper man diskutera saker som rör människor, tex fattigdom, tiggandet och arbetslösheten, och dessutom stöter man sig ju inte med ägarna eller annonsörerna heller.

- Jackpot !

Och vargbeståndet, det intresserar vi oss verkligen för. Det säljer många lösnummer ! Och ju fler lösnummer man säljer, destå bättre är man. Sedan spelar det ingen roll hur man skriver. Bara man säljer många lösnummer ! För då behåller man sin status i villaområdet. Och kan sparka alla korrekturläsare också. – Jackpot igen !

Men problemet är bara, hur skall man kunna lita på en tidning som har en stenhårt partipolitisk förankring ? Jag menar, om tidningen först berättar att den är obunden moderat och sedan påstår att Gustav Möller misslyckades i sin politiska gärning, hur skall man kunna ta en sådan åsikt på allvar ?

Eller, om tidningen först påstår att den är oberoende socialdemokratisk och därefter anser att Anne Wibble har misslyckats i sitt politiska arbete. Vem tar till sig ett sådant påstående ?

Dessa nyheter resulterar väl bara i att man måste köpa 4-5 olika dagstidningar för att få en någorlunda tydlig bild av vad som hänt ?

Men det kanske är meningen ? Det är väl samma ägare till allihop ?

Jag hävdar absolut inte att man måste läsa en helt igenom objektiv nyhetsjournalistik, flera av våra mest älskade journalister, däribland Ester Blenda Nordström, Rune Moberg och Torsten Ehrenmark var väl allt annat än objektiva,

men de bedrev en nyhetsjournalistik helt med fokus på att upplysa den enskilde människan och med en enda lojalitet – att försöka få fram sanningen. Och de följde framförallt ingen partipolitisk agenda.

Men dagens tidningar, om man skalar av dem deras partipolitiska agendor,

__________

- vad blir kvar då ?

.

Källor:

Wikipedia

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_tidningar_ordnade_efter_ideologi

Nationalencyklopedin ( Nordström, Moberg, Ehrenmark, Wibble, Möller )


Varning för veckopressens reklamjournalistik

_____

Nu skall vi belysa ett väldigt allvarligt demokratiproblem,

nämligen att mycket av den journalistik du läser är “köpt”.

Jag har granskat veckotidningarna och dess artistreportage.

Anledningen till den här artikeln, är att jag vill varna dig som tidningsläsare för den typ av betald redaktionell text som dagspressen, men i synnerhet veckopressen översvämmas av.

När vi som läsare bläddrar i en damtidning, eller i en veckotidning, så väntar vi oss ju att det är journalister som står för den redaktionella texten och att det mesta vi läser utgår från journalistens egna tankar och behov av att belysa olika saker.

Men så är inte alltid fallet.

Helt plötsligt, när vi bläddrar i tidningen och nyss har tagit del av ett tragiskt människoöde, exempelvis ett reportage om en familj som drabbats av svår sjukdom, så ser man på nästa uppslag en annan redaktionell text, med precis samma typsnitt, men som har en produkt, eller ett företagsnamn under sig.

Dessa “reportage” kallas Advertorial och de är framställda för att du som läsare skall missledas att tro att det är ett vanligt journalistiskt reportage. Men, till skillnad från ett sådant ( Editorial ), så har Advertorialet ett kommersiellt budskap, dvs ett företag har köpt plats i tidningen, för att marknadsföra en produkt.

Det kan gälla ett medel mot artros, reklam för vitaminpiller, eller ett medel mot åldersblindhet med blåbärsextrakt i. Men, enligt marknadsföringslagen är dessa Advertorial olagliga. För i $ 9 står:

“All marknadsföring skall utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring.”

- Men, det framgår inte alls tydligt.

I Advertorialen står ofta ingenting om att “Detta är en annons”, eller “Hela detta uppslag är en annons”, vilket hade varit betydligt rakare och ärligare, även om det egentligen inte spelat någon roll, eftersom läsaren förmodligen ser den texten efter att den läst brödtexten och då är läsaren i alla fall redan köpt.

Det finns exempel på när man i biograf-filmer lagt in korta reklamsnuttar för en amerikansk läskedryck, och i pausen gick samtliga och köpte just den läskedrycken. Men ingen i publiken hade märkt att någon reklam visats. Dessa korta reklamsnuttar har förbjudits på grund av för stark grad av påverkan.

Och för att ytterligare visa er vilka rovgiriga bilhandlar-metoder som veckotidningarna och reklammakarna använder sig av, vill jag citera den text som ibland står UNDER reklam-annonserna:

“Vi kommer att behålla ditt namn och din adress i vårt register och du kommer att få fler erbjudanden från oss eller från andra annonsörer. Var vänlig kontakta oss om du inte vill mottaga dessa erbjudanden.”

Men, denna textmassa är så liten att man måste använda förstoringsglas för att se vad det står. Och den är skriven med mörkgrå text mot grå bakgrund. – Vilket sammanträffande…

.

“Artistreportage”

Du måste vara mycket uppmärksam när du läser ett “hemma hos-reportage”, eller en intervju med en artist. För det finns knappast några större lurendrejare än skivbolagen som marknadsför artisterna. Dessa kan gå över lik för att artisten skall framstå på det sätt som skivbolagen önskar. Och veckotidningarna hänger mer än gärna på.

Ett artistreportage är sällan ett journalistiskt arbete, utan bakom ligger ofta ett sk WIN/WIN-koncept. Det innebär att både veckotidningen och artisten tjänar pengar på att reportaget skrivs. Men vi läsare får inget veta.

Ett WIN/WIN-koncept kan se ut på många olika sätt, men det kan exempelvis vara så att artistens skivbolag/artisten själv kontaktar en veckotidning och frågar om tidningen vill vara med och sponsra artistens turné, mot att veckotidningens logotype får stå uppe på scenen.

Detta för med sig att ju mer publik artisten får på sin turné, destå fler människor ser veckotidningens logotype. Och det innebär i sin tur att artisten kommer att bli erbjuden åtskilliga reportage i tidningen, både på höjden och på bredden, för, ju mer artisten blir promotad i veckotidningen, destå mer tjänar ju också veckotidningen på sin logotype som sedan skall stå på scenen.

Det kan också vara så att artisten får en liten “CD-reklamruta” mitt i reportaget. Och vad hittar man sedan på artistens CD-omslag, om inte veckotidningens logotype.  – Käckt, va ? Denna typ av vilseledande journalistik, eller äcklig prostitution, är väldigt vanlig både på internet och i veckotidningarna och jag nämner det för att du skall vara uppmärksam när du läser ett artistreportage.

Detta är självklart inte heller lagligt, eftersom det aldrig framgår att det är artisten som kontaktat journalisten och att veckotidningen får en motprestation för att skriva reportaget. Man kan ju undra hur Konsumentverket och Konsumentombudsmannen ser på dessa saker och vad de gör för att stävja lagöverträdelserna.

För att inte tala om alla hundratals småartiklar som veckotidningarna har med örhängen, armband, halsband, pastellfärgade gummistövlar, hårband och handväskor, där de nämner inköpsställena i slutet.

Är detta redaktionellt, eller är det betald reklamplats ?

Det vet man självfallet inte. Och det är inte meningen heller.

Och det spelar ingen större roll. För veckotidningarna har för länge sedan försuttit sin trovärdighet i mina ögon och det skulle aldrig falla mig in att läsa deras oöverblickbara virrvarr av reklam och journalistik.

Jag undrar om frasen “Detta är en annons” är totalt bortspolad i dagens veckopress.

Eller, är den texten rent av överflödig ?

__________

- Hela världen kanske är en annons ?

.

Källor:

Marknadsföringslagen.se

http://www.marknadsforingslagen.se

Advertorial – Wikipedia

http://sv.wikipedia.org/wiki/Advertorial

Medlemskap i FRA ?

_____

Matbutikernas medlemskort viker ut hela vårt liv.

De  “sociala medierna”  viker ut hela vår själ.

Men det är FRA-lagen vi är heligt förbannade på !

Jag vill verkligen varna dig för att gå på bedrägerierna som alla matbutiker håller på med. Nämligen att de erbjuder dig att bli medlem hos dem.

Trodde DU att det är för DIN skull som de vill att DU skall bli medlem ? För att de vill vara snälla och ge DIG rabatt ?

I helvete.

Medlemskorten är ett girigt och roffigt sätt att registrera hela ditt liv på. Korten är personliga och bedragarna som äger mataffärerna vill ha ditt namn, personnummer, din gatuadress och din mailadress innan du får bli medlem. Ungefär som om de skulle vara en myndighet.

Super-fifflarna nöjer sig dock inte med dessa personuppgifter, utan vill ofta ha hela numret på ditt kontokort också, och även kortets CVC- och CVV-kod.

..- Man ger dem ett finger och de tar hela armen, alltså.

Medlemskapet kostar ofta 100 kronor och det är till för att manipulera dig och lura av dig pengar.

Om affärerna hade haft rent mjöl i påsen, hade de sänkt priserna generellt för alla kunder, istället för att ge bara sina medlemmar rabatter. För det skulle skapa ett mer solidariskt och ett mindre tävlingsinriktat samhälle. Ett samhälle där vi inte hela tiden skall hålla reda på koder, samla poäng och jämföra oss med andra.

Det skulle dessutom stimulera konsumtionen och öka BNP:n.

Men istället väljer livsmedelsbutikerna att kartlägga hela ditt livsmönster och får genom ditt medlemskap tips om hur de skall placera varorna för att kunna styra dig och kunna styra sin försäljning. – Ren egoism, alltså !

En mataffär får reda på mer om dig på ett år än Sveriges samlade myndighetsväsen får reda på under hela ditt liv.

- JÄVLA FRA-LAG !

.

Och på internet, i de sociala medierna, där hänger vi ut oss utan att blinka. Hela världen skall få se hur bedårande vackra vi är ! Jag menar, då mår vi ju så mycket bättre !

- Se på mig,  Se på mig,  Se på mig !

Jag skulle vilja ha provision hos dem som marknadsför och säljer web-cams. Där har man nog en hacka att tjäna.

Många sociala medier har dessutom krav om inbjudan. Dvs, man måste bli inbjuden i någon jävla hemlig klubb för att få bli medlem. Och många sajter är också lösenordsskyddade.

Men varför är de det ? Samhället blir väl inte bättre av att alla startar hemliga nätverk och hemliga klubbar överallt ? Detta fenomen utestänger ju bara dem som inte förstår hur de skall kunna bli medlemmar. Det skapar ju bara ett uppschåsat och ett, åter igen, tävlingsinriktat samhälle.

Dessutom ökar det ju kriminaliteten.

Eftersom folk sitter och berättar för 300 miljoner människor vad deras barn heter, visar bilder på hur familjen och huset ser ut, avslöjar exakt var de bor och när de skall åka på semester.

Dessutom vilken dag i veckan tant Rosy skall komma och vattna blommorna. Så att inbrottstjuvarna får en hel vecka på sig att riktigt ordentligt tömma hela kåken.

Och sedan skyddar de sin profilsida med ett lösenord, som det tar cirka två minuter att cracka.

- JÄVLA FRA-LAG !

.

Försvarets radioanstalt (FRA) har ju arbetat en del i motvind de senaste åren. För svenska folket tycker inte det är så viktigt att bekämpa terrorism och att nysta upp barnporr-härvor.

Men jag har ett tips till er som arbetar på FRA.

Erbjud oss medlemskap !

Lösenordsskydda sedan sajten och ha också en sida med “web-cams”, där vi kan få filma oss själva.

__________

Då skulle väl alla älska FRA och vilja bli medlemmar ?

.

Faktakällor:

Stöldskyddsföreningen,

Brottsförebyggande rådet

” Laddningsbart batteri ” – Så blir DU lurad

DEL I

_____

Nu skall vi gå igenom hur DU luras att köpa en massa tekniska apparater,

som DU tror att det går att byta batteri på,

men som bara är att kasta när batterierna är slut.

Ända sedan tidiga 80-talet har vi blivit ilurade att köpa elektronisk utrustning med uppladdningsbara batterier i.

Och problemet är vidsträckt. Det kan gälla MP3-spelare, hårtrimrar, digitala bildskärmar, borrmaskiner eller rakapparater.

När vi som kunder går till butiken för att köpa en ny rakapparat till exempel, så förväntar vi oss att den skall fungera ett visst antal år. Rakapparater är ju ofta gjorda i plast och vi är tämligen väl medvetna om att en rakapparat innehåller många känsliga smådelar, vilka alla går sönder i sinom tid.

Och det är helt OK.

Men förväntar vi oss verkligen att det är den hållbaraste delen, batteriet, som tar slut först ?

Att det, efter 1 – 2 år, inte längre går att ladda upp batteriet ?

Och förväntar vi oss att inga batteriluckor finns, eller ens några skruvar, så att man kommer åt batteriet och kan byta det ?

Så när batteriets kraft börjar sina, är det bara att slänga rakapparaten.

Inte ?

Men, det förväntar sig i alla fall producenterna av dessa rakapparater. För de sitter med sina fina universitets-examina och räknar ut hur de skall bära sig åt för att lura av DIG så mycket som möjligt av DINA pengar.

Och de pengarna, de används väl.

.. ..

..- Lyckade män ? -

För producenternas fruar behöver ju ha lite extra goda rödviner att sippa på, när de går där hemma och är lyxhustrur. Och kanske nya innetofflor också ? Varför inte cirka tolv par innetofflor i lite olika färgnyanser,

- ett par till varje morgonrock ?

För fruarna behöver ju själva inte arbeta, eftersom deras män sitter sexton timmar per dygn och planerar hur de skall roffa åt sig så mycket som möjligt av dina pengar. Och på detta blir de miljardärer.

För teknisk utrustning med laddningsbart batteri, det bedrägeriet har vi verkligen gått på.

Det säljer som isglass i solsken. Ungefär 50 % av all elektronisk utrustning på marknaden, är dessutom tillverkad helt utan batterilucka. Och för just rakapparater är siffran 75 %.

Och sedan åker hela svenska folket skytteltrafik till soptipparna efter två år, för att slänga utrustningen.

Men detta kanske fyller en social funktion ? Det kanske för familjerna samman ? Det kanske, vid sidan av begravningar, är en mycket viktig källa till samvaro ?

Men jordklotet.  Och miljöpåverkan ?

- det får John Pohlman ägna sig åt i någon studiecirkel !

En lågavlönad människa måste arbeta heltid i en vecka för att ha råd att köpa en schysst rakapparat med inbyggt uppladdningsbart batteri.

Sedan, efter två år är rakapparaten helt slut och bara att kasta.

Och allt detta, enbart för att producenternas sysslolösa och deprimerade fruar skall ha råd med lite extra goda rödviner och nya filtklädda innetofflor.

Och sedan säger fruarna att deras män har ” lyckats i sin bransch “.

__________

- Är inte detta märkligt ?

..

( Som referensbatteri för detta inlägg

användes ett Lithium Polymer 530 mAh, 3,7 Volt. )

Källor:

svt – rapport

http://svt.se/2.22584/1.1747635/indien_oversvammas_av_datorskrot?lid=senasteNytt_363849&lpos=rubrik_1747635

Sveriges Radio – Ekot

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=794639

Referens för inlägget:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Fragor-och-svar/Avfall/Vad-menas-med-inbyggda-batterier-och-vad-gor-jag-med-dem-nar-de-slutat-att-fungera/

Click here for english, please.

LÄS DEL 2 HÄR

Sossemackan slickar så mycket röv !

_____

Jag tycker det är alldeles för låg standard på Sveriges fik och konditorier,

och vill väcka debatt i frågan om hur konditorierna egentligen tänker.

Men också belysa deras eviga rövslickande på sina kunder.

När man går in på ett vanligt fik, eller konditori i Sverige, så möts man ofta av en underbar doft av kaffe, sötsaker och även av en utomordentligt småputtrig atmosfär. Och när man tittar i glasdiskarna, blir man ibland bländad av en överväldigande mängd godbitar.

Där ligger ofta Vanilj-hjärtan, Hallongrottor, Schwarzwaldbakelser, Bananbakelser, Prinsessbakelser osv.

Och detta är för all del gott.

Men kanske framför allt som efterrätt. – Efter att man ätit något rejälare, förslagsvis en smörgås.

Många caféägare som jag känner, klagar ofta över för låg omsättning eller för dålig vinst. Men varför gör de det ? – Det är ju deras eget fel att avansen är dålig. Förstår de inte att man måste locka matgäster också, genom att erbjuda en lika överväldigande mängd smörgåsar ?

Jo, en del har förstått det. Men de har tydligen ändå inte förstått det, fullt ut. För om ett fik har smörgåsar, då har de ofta världsrekord i dålig fantasi, och alltihop verkar vara gjort enligt standardformulär 1 A.

Hur många gånger har jag inte frågat ett cafébiträde om en god smörgås och denne svarat:” – Ja, vi har fralla med ost och paprika.”

- Den i hela landet så berömda Sossemackan, alltså.

Men, hallå ? Om kunden är vrålhungrig och frågar efter en god smörgås, tar man då fram en inplastad fralla med ost och röd paprika ?

Ja, tydligen.

Men på vissa fik har de åtminstone försökt att utöka sitt smörgåssortiment. För där kan man få välja mellan frallor, Baguetter och Ciabatta. Och man kan även få lyxen att skräddarsy sitt pålägg.

Men, halt ett slag. Ciabatta…

.

... Rörande nästa val…

- vem vill äta en Ciabatta ? Den är ju så seg att det enda som händer när man tagit en tugga, är ju att lösgomen följer med ut och lägger sig på assietten.

Och ofta frågar de om man vill ha smörgåsen värmd också. Jo, tack. Då blir den så varm att det tar minst en halvtimme innan smörgåsen svalnat. Och skulle man börja äta den direkt, då får man brännskador i hela käften.

Hur är det här menat, egentligen ?

” – Ja, men kunderna vill ju ha det så här.” ” – Kunderna efterfrågar ju det här.”

JO, men då undrar man ju hur mycket vinsten skulle öka om caféägaren själv hade bestämt smörgåsutbudet. Om caféägaren själv hade haft guts. Själv hade haft kurage. Själv hade haft ett tänk.

- Om man istället för Sossefrallor, sega Ciabattabröd och mackor man bränner sig halvt ihjäl på, hade haft goda mackor som alla människor gillar,

exempelvis landgångar av råg eller vete. Tunnbröd, hällbröd eller knäckebröd.

Och det tuggmotstånd som vi kunder efterfrågar kan man ju få av olika typer av nötter. Macadamianötter eller Cashewnötter till exempel. Men dessa får man ju titta i stjärnorna efter på de svenska fiken.

Istället verkar det viktigaste vara rövslickeri på kunderna. Om en kund efterfrågar Ciabatta, då skall kunden få det ! Och likadant, om en kund säger:” – Hoppa ut genom fönstret !”, då är det bara att hoppa !

Arbetslösheten är ju så stor, det är väl bara att ta in nästa café-värdinna ?

Nej, jag skulle vilja se ett samhälle där fiken och konditorierna hade en egen tydlig plan, eller agenda för hur de tänkt med sitt sortiment. Och där de inte bara slänger fram en fralla med ost och röd paprika, när man är vrålhungrig och efterfrågar något gott.

Kommer jag att få se ett sådant samhälle ?

Förresten, det kanske löser sig i nästa valrörelse,

__________

- då blir det väl både påläggskalvar och valfläsk ?

Kokt Hans o Greta.nu – Sossemackan slickar röv !


Lär dig telefonsäljarens 5 bästa knep, Del II

_____

I detta inlägg kommer du att få tips om hur du bör tänka, när telefonförsäljarna ringer till dig,

och hur du kan bemästra deras knep.

Vi kommer att analysera begreppen Bråttomknepet, Aktiva svar, Fångare, AIDAS och Tension-relieve.

Jag har absolut ingenting emot produktpresentation, försäljning, eller ens försäljning över telefon. Telefonförsäljning kan vara en av många bra kanaler som ett företag har för att presentera en vara för sina kunder. Dessutom kan vi som kunder lyckas få tag i produkter som är riktiga guldkorn genom försäljning över telefon.

Men det är sättet försäljningen ibland görs på, som jag ställer mig mycket frågande inför. Försäljarna riktar sig inte sällan känslomässigt till oss och använder en massa smutsiga knep, både medvetna och omedvetna, för att göda sitt eget och VD:ns ofta redan feta arslen.

Man kan finna tydliga paralleller till hur en misshandlande psykopat agerar i ett förtryckarspel. Enda skillnaden är att ett förtryckarspel ofta pågår under flera år, medan ett säljsamtal endast pågår en kortare tid. Men det är faktiskt samma knep som används.

Vi börjar med det första…

.

1. “Bråttomknepet”

“Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.”

Bråttomknepet är ett mycket vanligt knep inom all försäljning. Det vädjar till våra tidigaste instinkter, från tiden då vi jagade/samlade för att överleva. Då vi var ute och samlade på oss så mycket föda och material vi kunde komma åt, för att ta hem till bostaden och bunkra upp i lager inför sämre tider.

Vi har fortfarande kvar instinkterna, trots att vi inte behöver dem för direkt överlevnad längre.

En telefonsäljare använder “Bråttomknepet”, därför att kunden är väldigt rädd att missa någonting. - Missa ett lågt pris. - Missa en viss produkt. – Missa att köpa det senaste, innan lagret tar slut.

Försäljaren kidnappar alltså en biologisk rädsla och spelar på den.

Sättet du kan hantera detta på, är att bara bemöta försäljaren sakligt. Att fråga ut denne in i minsta detalj om produkten och sedan anteckna på ett papper.

Sedan ber du om försäljarens telefonnummer och att få återkomma om några dagar.

2. “Aktiva svar” och .3. “Fångare”

Dessa knep har flera olika funktioner. Dels kan det vara meningen att kunden skall “slinka in” i en dialog om en viss utrustning. Tex när dammsugarförsäljaren kommer på besök och frågar:” – Ursäkta att jag stör, men jag skulle bara fråga vilken städutrustning du har ?” eller:” – Jag skulle bara fråga vad du städar med idag”.

Då får man lust att svara:” – Ja, du får väl komma in och titta på eländet som står här i skrubben”, eller också vill man verka duktig och berättar noggrant märket på dammsugaren, eller golvmoppen man använder.

Dels kan knepet vara ett lockbete, som när kioskbiträdet frågar:” – Vill du ha räksallad också ?”. ” – Ja”, svarar man då ( och känner hur saliven rinner ). Och sedan kostade räksalladen 15 kronor extra, men det var inget man blev upplyst om från början.

4..“AIDAS”

Försäljaren arbetar enligt en strategi som heter AIDAS. Det innebär Attention, Interest, Desire, Action och Satisfaction. Hela samtalet från början till slut bygger på dessa fem ord.

Först ringer telefonen och säljaren presenterar sig och företaget (=Attention). Sedan blir kunden erbjuden en vara som den tror att den behöver (=Interest, Desire). Sedan skall kunden göra ett aktivt val, dvs svara JA direkt, eller NEJ direkt (=Action). Och om kunden svarar JA, då blir den överöst med beröm för att den valt just det företagets produkt och företaget erbjuder ofta garanti och telefonsupport under en viss period (=Satisfaction).

5..“Tension – relieve”

Det sista knepet heter Tension-relieve och det innebär att försäljaren skapar en spänning, eller en Ångest hos kunden som endast kan bli förlöst av att man köper produkten. Ett exempel på detta är när det i en annons står:

“Vill du bli av med semesterhullet och bli strandens puma ?” – Köp det och det… Eller “Gör som tusentals andra redan gjort: – Köp Superlotten Arne” osv.

Ett annat exempel på Tension-relieve är när de i en livsmedelsbutik står och delar ut gratis smakprov. Då hamnar kunden i tacksamhetsskuld gentemot den som delar ut smakprovet. Och enda sättet att bli av med den, är att köpa varan.

Tension-Relieve slår an tre rädslor:

Rädslan att vara utanför gruppen, Rädslan att betraktas som snål och Rädslan att stå i tacksamhetsskuld.

Det kan också vara så att försäljaren inte själv är medveten om alla dessa knep, utan att detta är planerat av dennes överordnade. Det kan faktiskt ibland löna sig att anställa väldigt korkade försäljare och som ser lite blåögda och oskyldiga ut.

-

Meningen med detta inlägg är att du som kund skall se igenom härvan av knep som försäljarna använder, för att sakligt kunna bedöma om du skall köpa en produkt eller inte.

Man får inte under några omständigheter spela med i försäljarens spel, därför att då är man som kund förlorad. DU måste gå din egen väg och verkligen ta reda på så mycket fakta som möjligt om produkten.

Glöm inte bort att försäljaren riktar sig direkt till dina känslor. Men DU skall rikta dig direkt till försäljarens hjärna !

.

Vill du skoja lite med en telefonsäljare ?

Då skall du låta intresserad men säga NEJ hela tiden, men inte på skarpen, och aldrig säga JA och aldrig lägga på.

Det tycker de är skojigt ; )

. Kokt Hans o Greta.nu – Lär dig telefonsäljarens bästa knep, Del II

Källor:

Bonniers uppslagsbok, Albert Bonniers förlag AB, 2007

Stora retorikboken, Wahlström & Widstrand, 2004

Praktisk psykologi, Läromedelsförlagen, 1969

Click here for english, please.


Bärbar dator – bäst i test, för vem ?

_____

Jag har granskat konsumentupplysningen kring bärbara datorer,

och har därför undersökt samtliga välrenommerade tidningar och webbsidor som testar bärbara datorer för att upplysa konsumenter.

Men granskningen tog en ände i förskräckelse.

De stora testjättarna testar hårddiskutrymme, datorprestanda, bildskärm och om det finns trådlöst nätverk, samt hur tangentbordet känns.

Men ingen av testjättarna nämner följande:

Att öppna och stänga en bärbar dators skärm, orsakar slitage på kabeln som går mellan skärm och grafikkort, vilket får till följd att kabeln efter några år går av och skärmen blir helt svart.

Förresten håller själva grafikkortet bara några få år och att få tag i ett nytt grafikkort, det går oftast inte.

Men, om man skulle lyckas få tag i ett nytt grafikkort, genom att specialbeställa det från bortre Mongoliet, då går det sedan inte att öppna de flesta bärbara datorer, utan att med mejsel bli tvungen att bända upp hela chassit, men då har man hunnit bli så arg på datorn att man fått god lust att klyva den på mitten med en yxa istället.

Visserligen finns det ett tiotal skruvar under de flesta bärbara datorer, men de skruvarna leder ingenstans och det gör ingen skillnad om man skruvar upp dem.

Och om man lyckas bända upp datorns chassi, då finns det ytterligare ett fyrtiotal skruvar inuti datorn. som inte heller de verkar leda någonstans.

.

..- Kryper i kroppen -

Porten där man skall stoppa in elsladden blir ofta glapp efter bara några ynkliga år, med resultat att datorn varannan gång inte startar upp. Och skall man laga porten till elsladden, måste man ta fram mejseln igen och kränga upp hela baksidan av datorn.

Och när man kommit in, får man löda fast kontakten till nätingången och sedan kanske det ändå inte fungerar. Och det går sällan att få ihop datorn igen, eftersom alla snäpplås gått av.

Och om datorns viktigaste del, processorn skulle gå sönder, efter tre år och en dag ( när konsumentgarantin gått ut ), så går det inte att laga den heller. För även om man gjort affärer med bortre Mongoliet igen, så går det inte att få bort den gamla processorn, då den är integrerad med moderkortet.

Testsajterna nämner heller ingenting om att DVD-brännaren ofta fastnar i in-läget och att batteriet till den bärbara datorn går ned i effekt efter bara några år och när man skall beställa ett nytt batteri, så kostar det nästan lika mycket som en ny dator.

Och inte heller något om att den sk Pc Card-porten, som många har sin Bluetooth-sändare i, ofta börjar glappa efter bara några instoppningar, med resultat att operativsystemet inte startar med sändaren i.

Ja, det är nästan helt omöjligt att surfa på internet med en bärbar dator.

I alla fall om man skall använda de trådlösa internetdonglar som ofta följer med på köpet, för det är så långa nedladdnings- och svarstider, att det riktigt kryper i hela kroppen när man är ute och surfar.

__________

- Varför nämner ingen testsajt detta ?

.


LÄS FLER ARTIKLAR... »

© Kokt Hans o Greta.nu