Pentagon-papirer sikret i atom-bunker

VG Nett-logo

Onsdag 22. september

Utenriks

Diskusjon - Norsk Politikk

Klikk her for å gå til forumet

Pentagon-papirer sikret i atom-bunker

Wikileaks tar ingen sjanser

SIKKERT: Wikileaks har nå plassert sine servere i serverhallen «Pionen» i Stockholm. Systemutvikler Peter Holmbom ser til at datatrafikken går som den skal i den atomsikre bunkeren fra 1943. Foto: Jonas Tjersland
SIKKERT: Wikileaks har nå plassert sine servere i serverhallen «Pionen» i Stockholm. Systemutvikler Peter Holmbom ser til at datatrafikken går som den skal i den atomsikre bunkeren fra 1943. Foto: Jonas Tjersland

STOCKHOLM (VG) I løpet av oppholdet i Sverige har Wikileaks-gründeren Julian Assange (39) funnet frem til denne atomsikre bunkeren i Stockholm.

Det kunne vært en kulisse i en James Bond-film. Men bunkeren i Stockholm er i aller høyeste grad reell, og nå har Wikileaks-sjefen Julian Assange plassert sine hemmelige dokumenter i den strengt bevoktede serverhallen på Södermalm.

- Vi vet hvem som leier plass hos oss, men de kan igjen ha sine kunder. Vi legger oss ikke opp i hva som er innholdet på serverne, med mindre man driver med kriminell virksomhet, sier prosjektleder Kristian Thorin i Bahnhof til VG.

Overlever atomangrep

Det er kommunikasjonsselskapet Bahnhof som drifter serverhallen «Pionen», og i det atomsikre hulrommet har det omstridte nettstedet Wikileaks nå plassert sine servere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SERVERE: Prosjektleder Kristian Thorin vokter serverne. Foto: Jonas Tjersland


Målet er å sikre drift av nettstedet selv om myndigheter og andre aktører vil rydde Wikileaks av veien. Og det er mye som skal til for at «Pionen» går ned: Det er kun én dør i fjellet som leder inn til serverne, og for å komme inn til Wikileaks' server må man gjennom en halv meter bred ståldør.

Skulle Stockholm bli utsatt for kjernefysiske angrep, naturkatastrofer eller terrorangrep, vil serverhallen klare seg og fortsette driften ved hjelp av dieselgeneratorer og tredoble sikkerhetssystemer.

Bakgrunnen for at lekkasjepapirene har havnet i bunkeren er Julian Assanges forhold til svenskene. Siden 2007 har han fått serverhjelp fra det svenske selskapet PRQ, som driftes av Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij. Dette er også to av de fire bakmennene som ble dømt i Pirate Bay-saken i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STÅLDØREN: En halv meter bred ståldør sikrer at uvedkommende ikke kan ta seg inn til serverne. Foto: Jonas Tjersland


Piratparti

Sist søndag inviterte Piratpartiets leder Rick Falkvinge Wikileaks-sjefen på middag. Det endte med at Wikileaks flytter sine servere inn i skapet til Piratpartiet - i «Pionen».

- Vi har beundret Wikileaks lenge, sier Rick Falkvinge til VG. Han er klar på at et angrep på serverne til Wikileaks også er å anse som et angrep på et politisk parti.

Wikileaks har varslet at de vil slippe 15 000 av de resterende, hemmelige dokumentene fra krigen i Afghanistan.Del på Facebook:

Hovedsaken nå

Norske Magnus (17) hacket Twitter

(VG Nett) Magnus Holm (17) lurte egentlig bare på hva som ville skje dersom han laget en «orm» på Twitter. Det skal ha blitt opptakten til kaos på det populære nettsamfunnet.

Les hele saken

Været

280 krokodiller på frifot etter uvær

Orkanen Karls herjinger i Mexico har ødelagt et oppdrettsanlegg for krokodiller og sendt rundt 280 krypdyr på frifot.

Les hele saken

16 døde etter orkan i Mexico

Minst 16 mennesker mistet livet da orkanen Karl traff Mexico i forrige uke.

Les hele saken

Spesialer

VG Nett følger aktuelle saker i nyhetene. Listen under viser hvilke temaer vi har skrevet mest om denne uken. Klikk på en knapp under for å se alle saker vi har skrevet om temaet.