Actualitate
 
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB Cluj
12 Octombrie 2010
Cancelarul Germaniei Angela Merkel (foto AP)
 E-MAIL      PRINT      RSS             MĂRIME TEXT
584 VIZUALIZARI | COMENTARII  4
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, pentru "contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale".

Merkel a fost aşteptată în faţa clădirii centrale a UBB Cluj de către rectorul Andrei Marga, după care a avut o scurtă întrevedere cu rectorul în cabinetul acestuia, transmite corespondentul Mediafax.

Ulterior, Angela Merkel a primit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna, la care au asistat peste 200 de persoane, diploma de Doctor Honoris Causa, scrisă în limba latină, care i-a fost înmânată de rectorul Andrei Marga, după care cancelarul a îmbrăcat roba şi toca aferente acestei distincţii.

Rectorul UBB, Andrei Marga, a declarat, în discursul său ţinut în limba germană, că sub numele Angelei Merkel "se adună intervenţii energice, de importanţă crucială pentru orientările Germaniei, ale UE şi ale lumii de astăzi".

Marga a afirmat că titlul de Doctor Honoris Causa a fost acordat Angelei Merkel pentru "merite istorice în configurarea unui nou fel de a face politică, în abordarea inovativă a problemelor contemporane şi în consolidarea unităţii europene".

"Doamna Angela Merkel a apărat, în maniera cea mai convingătoare, printre liderii politici ai timpului nostru, responsabilitatea politicianului pentru ceea ce se petrece în societate. (...) Astăzi, sub numele doamnei Angela Merkel se adună intervenţii energice, de importanţă crucială pentru orientările Germaniei, ale UE şi ale lumii de astăzi. Actualul cancelar german marchează, prin deciziile şi acţiunile domniei sale, în mod benefic, istoria germanilor de astăzi şi a devenit un reper pentru acţiune în Europa şi în lume", a afirmat Marga.

"Laudatio" pentru titlu a fost prezentată de decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, iar proclamaţia de acordare a titlului a fost citită de cancelarul UBB, Radu Cătană.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, după primirea titlului, că acesta reprezintă o "onoare deosebită" şi a mulţumit "cordial" pentru primirea care i s-a făcut.

"Mulţumesc cordial pentru primirea acordată. Este o onoare deosebită să accept acest titlu. UBB contribuie la răspândirea conceputului unificator european", a spus Merkel.

Cancelarul Germaniei a apreciat caracterul multicultural al universităţii clujene, despre care a afirmat că "este un lucru unic în România".

Merkel a spus că cele trei popoare, român, maghiar, german au "influenţat istoria Transilvaniei în ultimul mileniu, regiunea fiind un spaţiu de multiculturalitate care poate fi un exemplu şi pentru alte zone din Europa".

La ceremonie au asistat oficialităţi locale, cadre didactice de la UBB, rectori ai altor universităţi clujene, directorii Operei Naţionale şi Teatrului Naţional, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, şi episcopul vicar al Mitropoliei Clujului, PS Vasile Someşanul.

Ceremonia de acordare a titlului de DHC s-a încheiat cu intonarea "Odei bucuriei".

Potrivit UBB, titlul i-a fost conferit cancelarului german pentru contribuţia de importanţă istorică la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale.

Programul vizitei cancelarului Germaniei la Cluj-Napoca mai include şi inaugurarea Institutului de Studii Germane al UBB, urmată de o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi de la linia de studiu în limba germană din cadrul universităţii.

Merkel va părăsi Clujul în jurul orei 18.00.

Decizia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost luată în reuniunea din 29 mai 2009 a Senatului Universităţii "Babeş-Bolyai". Prin scrisoarea semnată de cancelarul Germaniei, adresată rectorului UBB, Andrei Marga, şi transmisă la data de 28 iulie 2009 de Cancelaria Republicii Federale Germania, Angela Merkel a mulţumit pentru distincţie, a acceptat titlul şi a subliniat că va veni la universitatea clujeană.

Angela Merkel a sosit pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca în jurul orei 15.30, fiind întâmpinată de prefectul de Cluj, Florin Stamatian, care i-a înmânat un buchet de flori, de primarul Sorin Apostu, de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi de consulul Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach.

Primăria Cluj-Napoca a făcut o serie de lucrări de întreţinere şi reparaţii la străzile şi trotuarele din zona Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), iar alte lucrări au fost făcute la sediul instituţiei de învăţământ, pentru pregătirea vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel, în municipiu.

Totodată, şase străzi din centrul municipiului Cluj-Napoca au fost fi închise, marţi, circulaţiei rutiere timp de aproape 12 ore, pentru vizita cancelarului Germaniei, acestea fiind situate în preajma clădirii centrale a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) şi a Institutului German.

Angela Merkel a început, marţi, a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008.

Vizita lui Merkel la Bucureşti a avut loc în contextul în care România şi Germania marchează, în acest an, 130 de ani de relaţii diplomatice. Relaţiile diplomatice bilaterale au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României.

 

 

VOTEAZA ARTICOLUL
4/5
8 voturi
PRIMELE      |   CELE MAI RECENTE   
4. Cancelarul Germanie, A.Merkel. 15:28 | 14 Octombrie
Kurt Roth
Eu nu inteleg pe Merkel. Cum poti primii in TARA-HOTILORI , titlu de HOTI ai EUROPA? Acesti Banditi nu-si respectä nici CONSTITUTIA-ROMÄNÄ!!
3. DEVIZA GERMANILOR 19:45 | 12 Octombrie
VESTA
"EIN MAN, EIN WORT" - UN OM, UN CUVÂNT, ACESTIA SUNT GERMANII.
2. MERITA DIN PLIN ACEST TITLU ONORABIL 19:43 | 12 Octombrie
VESTA
O FEMEIE EXTRAORDINARA ACEASTA "DOAMNA DE FIER".
TRAGEDIA ESTE CA UNII ROMÂNI NU STIU SA APRECIEZE PERSOANELE DE DREPT ONORABILE, CARE AU REALIZAT CEVA ÎN TARA LOR SI NU NUMAI.
1. ÎNTREBARE 19:40 | 12 Octombrie
VESTA
DE CE ATI SCOS PRIMUL ARTICOL DESPRE ÎNTÂLNIREA CU BOC?
TOT CE ESTE MAI IMPORTANT, ELIMINATI ÎNAINTE DE 24 ORE - NU ESTE CORECT.
Nume: * 
E-mail:
Titlu: * 
Comentariu: * 
Campurile marcate cu * sunt obligatorii!
 
cauta in Actualitate
Autor:
CELE MAI
VOTATE
CITITE
RECOMANDATE
exclusivWEB
1
După ce au stat cu sufletul la gură mai bine de două luni, soţii, mame, surori, logodnice şi amante ale celor 33 de mineri blocaţi în subteran în Chile încep să se uite în oglindă. Unele şi-au pregătit ţinute sexy, altele s-au programat la coafor, iar câteva îşi pregătesc ţinuta de mireasă.
OPINIILE CITITORILOR
7
mandra ma simt sa vin de la luncavita, mandra de a fi dintr-o familie cu idei mari, si cu gandul intodeauna la binele celorlati, mandra caci educatia care am primit la luncavita, m-am facut ceea ce sunt acum, nu uit de...
luncavița are însă o tradiție ce poate fi trecută ca excepție: primarii care au onoarea să administreze această comună, se gândesc în primul rând la alegători și mult mai târziu la ei. poate nu credeți asta, însă mă...
" daca da, ce s-a intimplat pe parcurs????? " ... au trecut 50 de ani de comunism, perioada in care ideea de proprietate si comunitate au disparut
cursvalutar
1 EUR
4.2765
-0.0014
-0.0327
1 USD
3.0367
-0.0203
-0.6685
1 GBP
4.8727
+0.0214
+0.4392
 
 
 
Medien Holding Casamea Tipografia UnitedPrint
RUN DATA SOLUTIONS SATI