Roger Jönsson sköt sju straffar och gjorde mål på tre av dom.

AIK-MIF Redhawks 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 0-0, 1-0)
Lördag 27 mars 2004, kl 15:00

Jönssons sjunde straff gav poäng

AIK blev första lag att ta poäng av serieledarna MIF Redhawks efter att ha tagit två poäng i Globen. AIK gjorde en mycket, mycket bra match och borde ha tagit tre poäng, men en usel domarinsats hindrade det.

AIK satte högsta fart direkt från början och checkade MIF Redhawks högt upp i banan. Det var ett riktigt aggresivt spelande AIK som vi fick se. Varenda tackling fullföljdes på ett härligt sätt. Anders Gozzi vann efter nästan fem minuter en tekning till vänster i anfallszon och pucken gick bak till Patrik Hucko. Patrik inväntade att Andreas Hadelöv skulle bli skymd och skickade sedan iväg ett löst isskott som gick in vid den bortre stolpen. Efter 6:49 var det mycket nära 2-0 när Anders Gozzi frispelades av Urban Omark. Anders försökte vänta ut Hadelöv, men han lyckades ta pucken i plockhandsken. Nästa AIK-chans hade David Printz, men hans uppåkning och skott täcktes av en MIF-försvarare upp i skyddsnätet. Anders Gozzi fick kliva av och sy, efter att ha fått en klubba i ansiktet, under några minuter i slutet av perioden och ersattes av Roger Jönsson. MIF Redhawks bästa chans hade Jesper Mattsson med ett dragskott från slottet i mitten av perioden, Ola Nilsson räddade dock enkelt. Patrik Hucko hade ett jätteläge att öka på ledningen när han från nära håll höll på att överlista Hadelöv. En mycket bra period av Gnaget.

MIF hade en gyllene chans att kvittera i inledningen av den andra perioden när Marcus Magnertoft kom fri, men Ola Nilsson slajdade och styrde pucken upp i undersidan av ribban. Minuten senare blev Juha Riihijärvi frispelad, men Jonas Liwing åkte ikapp honom och slog bort pucken. MIF hade en bra period i matchen här och Petri Liimatainen fick ett jätteläge i slottet under en avvaktande utvisning på Ola Möllerstedt, men Ola Nilsson räddade återigen. AIK lyfte efter utvisningen upp spelet igen och efter 12:11 gjorde Johan Forsander 2-0, trodde alla. David Engblom frispelades med en elegant passning från egen zon av David Printz och Engblom fick iväg en backhand som Hadelöv räddade. Pucken gick ut till Johan Forsander som skickade in pucken i nättaket, men samtidigt hade Johan Norgren glidit in i sin egen målvakt och David Engblom hamnat i utkanten av målgården, vid förlängda mållinjen. Domaren bestämde sig efter en stund för att dömma bort målet. Tveksamt... AIK blev ännu mer aggresiva efter det bortdömda målet och sköt vilt mot MIF-målet. I slutet av perioden kom Franz Nielsen ensam mot Ola Nilsson som återigen avvärjde. Domaren missade sedan en SOLKLAR interference när Ola Möllerstedt togs bort i mittzonen och Jesper Mattsson fick ett bra läge från vänsterkanten.

I den tredje perioden försökte MIF att lyfta upp spelet genom att forechecka hårdare. AIK hade efter ett par minuter ett nytt bra läge genom Patrik Hucko, men Hadelöv lyckades stöta ner Huckos kanon i sarghörnet. Matchens nästa chans fick Peter Andersson som kom inglidande från blålinjen. Han försökte vänta ut Ola och sätta pucken mellan benen, men Ola höll tätt. Patrik Wallenberg visades ut för en fasthållning framför det egna målet efter 6:32. MIF vann tekningen och David Petrasek kunde panga in kvitteringen. Drygt två minuter senare var det nära straff för MIF när Ola Nilsson kastade klubban, men domaren friade. Istället stal Urban Omark pucken från Peter Andersson och satte fart mot MIF-målet, Peter Andersson hann dock ikapp och kunde kasta sig och träffade pucken först och sedan Omark. Urban föll sedan in i målburen och tvingades bryta matchen. AIK jagade ett segermål i slutet av matchen och en chans, modell stor, dök upp med 55 sekunder kvar. Roger Rosén hittade Fredrik Hynning vid ena stolpen. Hadelöv trodde att pucken skulle komma vid andra stolpen och var helt borta. Fredrik hade halva målet öppet, men träffade byxan på Hadelöv istället. Matchen gick till förlängning.

Förlängningen blev chansfattig, bästa chansen hade Mattias Pålsson med ett dragskott i slottet. Daniel Rydmark visades ut i slutet efter att ha satt upp klubban i ansiktet på Jonas Liwing, men AIK lyckades inte etablera något tryck i anfallszon.

Straffläggning följde och det var dags för Ola Nilsson och Roger Jönsson att spela huvudrollerna. Ola släppte bara in två av elva straffar och Roger gjorde tre mål på sju försök.

En mycket bra match av AIK som visade en helt annan agressivitet än i Leksand senast.

Jag skrev om det redan efter Leksands-matchen och måste ta upp det igen. Domarna har i de två senaste matcherna klart gynnat lagen från Elitserien och tillämpar en helt annan regelbok när det gäller de lagen. Domarinsatsen i dagens match var en av de sämsta på mycket länge och det var nästan en bragd av AIK att lyckas ta två poäng av MIF Redhawks.

Text: Stefan Mellerborg
[040327]

Avskiljare

Matchfakta och laguppställning

Fakta
Resultat 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 0-0, 1-0)
Skott 38-27 (11-7, 15-10, 10-9, 1-1, 1-0)
Tekningar 44-38 (18-10, 13-12, 11-13, 2-3)

Första perioden
04.48 1-0 Patrik Hucko # 5 (Anders Gozzi)
19.26 Patrik Hucko (AIK), holding 2 min
Andra perioden
01.01 Jesper Mattsson (MIF), hooking 2 min
05.08 Ribbskott av MIF (Marcus Magnertoft)
07.20 Avvaktande utvisning, MIF tog ut målvakten (in 07.28)
07.28 Ola Möllerstedt (AIK), hooking 2 min
09.36 Jesper Mattsson (MIF), tripping 2 min
12.11 AIK-mål bortdömt (Johan Forsander, David Engblom stod i målgården)
14.49 Mattias Pålsson (AIK), holding 2 min
14.49 Magnus Österby (MIF), roughing 2 min
Tredje perioden
06.32 Patrik Wallenberg (AIK), holding 2 min
06.41 1-1 David Petrasek (Peter Andersson) spel 5-4
09.56 Avvaktande utvisning, AIK tog ut målvakten (in 09.58)
09.58 Joakim Lundberg (MIF), tripping 2 min
13.01 MIF too many men on the ice 2 min (Jan Hammar satt av utvisningen)
Förlängningen
03.47 Daniel Rydmark (MIF), high sticking 2 min
03.47 MIF Time Out
Straffar
MIF Kim Staal, miss (sköt utanför)
AIK Mattias Beck, miss (Andreas Hadelöv räddade)
MIF Juha Riihijärvi, miss (Ola Nilsson räddade)
AIK Roger Jönsson, mål
MIF Jesper Mattsson, mål
AIK Fredrik Hynning, miss (Andreas Hadelöv räddade)
MIF Jesper Mattsson, miss (Ola Nilsson räddade)
AIK Roger Jönsson, miss (Andreas Hadelöv räddade)
MIF Mikael Wahlberg, mål
MIF Mikael Wahlberg, miss (Ola Nilsson stötte bort pucken)
MIF Kim Staal, miss (Ola Nilsson räddade)
AIK Roger Jönsson, miss (sköt utanför)
MIF Peter Andersson, miss (Ola Nilsson räddade)
MIF Franz Nielsen, miss (Ola Nilsson räddade)
AIK Johan Forsander, miss (missade dragningen)
MIF David Petrasek, miss (Ola Nilsson räddade)
AIK Jonas Liwing, miss (missade skottet)
MIF Petri Liimatainen, miss (Ola Nilsson räddade)

Sigge Sigurdssonläkare
Spalterna anger för målvakter 1) speltid, 2) räddningar/skott, 3) räddningsprocent och för övriga spelare 1) mål+målgivande passningar, 2) utvisningsminuter, 3) skott, 4) plus/minusstatistik, 5) tekningar. För coachen står hans sammanlagda statistik för vunna-oavgjorda-förlorade seriematcher. Siffrorna efter kommatecknet anger vinst-förlust av de matcher som avgjorts efter ordinarie tid.

På isen vid målen
1-0: Gozzi, Wallenberg, Omark, Wallin, Hucko (+)
1-1: Engblom, Omark, Printz, Mattsson (bp)
2-1: Jönsson (straff)

Övrigt
Matchens lirare: Ola Nilsson (9).
Skadade/sjuka: Peter Gerhardsson (rygg), Joakim Persson (överträning), Kristian Antila (ljumske) och Fredrik Ericson (revben).
Ej uttagna: Tobias Tschöp och Andreas Frisk.
Landslagsuppdrag: -.
Milstolpar: -.
Övrigt: Anders Gozzi utgick pga ansiktsskada efter 12:03 i den första perioden och återkom efter 18:43. Han ersattes av Roger Jönsson. Urban Omark skadades efter åtta minuter av den tredje perioden och ersattes också han av Roger Jönsson. Matchen direktsändes i TV4 plus. Matchbilder visades i SVT.