Viktigt meddelande för Östersund Förorenat dricksvatten i Östersund, Frösön, Brunflo, Lockne, Byskogen, Sånghusvallen. Koka vatten till dryck, matlagning, tandborstning.
svt.se/opinion
Internetleverantörer skall fungera som Posten, skriver Oscar Swartz. Foto: Mats Andersson / Scanpix

Oscar Swartz: Spelutredningen hotar internets grundtanke

Publicerad 19 december 2008 - 01:00

Spelutredningens 652 sidor presenterades nyss. Ett öppnande av svensk spelmarknad för licenserade privata kommersiella aktörer föreslås på några få områden.

Men utredaren hugger också rakt in i internets själ. Han försöker upphäva just det som är unikt för nätet och som gör att folk älskar det och dras in i det. En del ser paralleller med Kinas syn på nätet.

Utredaren Jan Nyrén ser alltså problem: "Att öppna den svenska spelregleringen för nya aktörer kräver att de nya aktörerna kan utöva sina tillstånd utan konkurrens från utlandet.".

Varför? Jo man talar vackert om spelberoende och att "skydda" meborgarna. Men i slutänden tycks det vara statsfinansiella skäl:

"Ett av syftena med de förslag som nu nämnts är att de spel som i dag sker på utländska webbsidor bör kanaliseras till de tillståndsgivna aktörerna i Sverige. Detta kan då leda till att omsättningen på den svenska reglerade spelmarknaden kommer att kunna öka med Spelutredningens förslag."

Hur? Genom att tvinga våra internetleverantörer att medvetet "förgifta" sina domännamnservrar, DNS:er. DNS är internets motsvarighet till telefonkataloger.

De används hela tiden i bakgrunden för att slå upp adressinformation. En statlig myndighet föreslås förse leverantörerna med falska adresser för sajter som konkurrerar med nationellt svenskt spel.

Utredaren inser att man enkelt går runt en sådan spärr genom att använda utländska DNS:er. Han vill därför även ha en blockering på IP-nummernivå: Om man skulle lyckas slå upp rätt adress skall staten se till att leverantörerna dirigerar konsumenten fel: "Syftet med en eventuell blockering ska vara att svenska abonnenter inte ska erbjudas vissa speltjänster".

Lagtekniskt är förslaget en katastrof: Utredaren anser att blotta tillhandahållandet av internet till svenska abonnenter innebär att internetleverantörer "främjar" illegalt spel och är medansvariga till lagbrott.

Detta är ju giriga skivbolagsdirektörers våta dröm: De har inte lyckats få bukt med folks ofog att dela filer mellan sig och inte lyckats påverka värderingarna.

En stor majoritet av befolkningen känner varken skam eller skuld när de fildelar. Därför vill skivbolagen ge sig på nätleverantörerna: Genom att tvinga ut information via IPRED, genom skadestånd, genom att tvinga fram blockering av sajter eller avstängning av abonnenter.

I Berlin hörde jag en dataforskare på den stora "hackerkonferensen" Chaos Communications Conference. Han hade hyrt en server i Kina för att inifrån analysera deras berömda mur mot omvärlden, "The Great Firewall of China".

Mycket riktigt användes båda de ovan nämnda metoderna. Men det mest infernaliska var realtidsavlyssning av trafiken och omedelbar nedkoppling av förbindelser så fort vissa ord kommunicerades.

Inte ens denna drakoniska åtgärd är främmande för regeringens utredare. Han funderar över om vi skall tvinga operatörer att avlyssna innehåll i realtid "för att pågående främjande ska kunna avbrytas".

Med tvekan bestämmer han sig för att inte föreslå en sådan FRA-modell: "Att lagra eller analysera innehållet i kommunikation framstår som betänkligt.". Betänkligt!

Mathias Klang på IT-universitetet i Göteborg fångade orsaken till Internets storhet i sin avhandling. Teknikerna var besatta av att informationen skulle komma fram och transporteras på korrekt vis. Innehållet var användarnas ansvar.

Ruckar vi på den principen dör nätet. Internetleverantörer skall fungera som Posten: En neutral transportör som varken öppnar breven eller skickar dem fel.

Oscar Swartz
it-debattör
grundare Bahnhof

Alternativ bild för flash innehåll.

Saknar du något i Debatten?

Alla är välkomna att skriva, och bedöms på samma sätt av vår redaktion. Din artikel ska ha max 4000 tecken, och vi vill självklart ha ensamrätt.

 
 
Redaktionen

Det här är Debatt

Debatt är SVT:s sajt för samhällsdebatt. Det är platsen där de viktigaste och mest angelägna samhällsfrågorna diskuteras. Debattartiklar mejlas till debattartiklar@svt.se, och vi vill gärna ha ensamrätt.

 

Följ oss överallt...

Följ oss i mediebruset. Vi finns på:

Alternativ bild för flash innehåll.
Radioapan i Sveriges Radio. Foto: SR

Dignande julbord av musik Sveriges Radio ger dig julmusik dygnet runt. Välj själv vilken stil du föredrar.

Senaste nyheterna