Tack Danmark för att ni står upp för svensk demokrati!

Danmark ryter nu unisont till och anklagar Sverige för brist på demokrati – jag instämmer helt. Censur bara för att de inte råkar gilla SD, ett valsystem som är bäddat för fusk. Tack Danmark för att ni står upp för den frihet PK-isterna tagit från oss!

Danska politiker: ”Valcensur i Sverige”

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.

Det svenska tv-bolagets beslut är enligt V och K, och därtill regeringens främlingsfientliga stödparti Dansk Folkeparti (DF), ren censur.

Vill ta upp saken i Europarådet

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att sända valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.
- Det vore på sin plats att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsländer om vi bör ställa Sverige under en eller annan form av övervakning så att vi säkrar demokrati i framtiden, säger han till tidningen.

Kallar Sverige för ”U-land”

Utrikesminister Lene Espersen (K) vill inte kommentera den svenska valrörelsen, men partiets talesman i utrikesfrågor, Naser Khader, kallar Sverige för ett ”u-land” när det gäller yttrandefrihet.
- Någon bör säga till svenskarna att det är fråga om censur. Det hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010, säger han.

Dansk kritik: Valcensur i Sverige

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.

Det svenska tv-bolagets beslut är enligt V och K, och därtill regeringens främlingsfientliga stödparti Dansk Folkeparti (DF), ren censur.

Venstres talesman i utrikesfrågor, Michael Aastrup Jensen, säger till Jyllands-Posten att han ska ta upp frågan om svensk politisk censur på Europarådets nästa möte och föreslå rådet att sända valobservatörer till Sverige inför valet den 19 september.

Dansk kritik: Valcensur i Sverige

Danmarks två regeringspartier, borgerliga Venstre (V) och De Konservative (K), anser att yttrandefriheten är i fara i Sverige sedan Sverigedemokraterna vägrades att visa sin valfilm i TV 4.
Dessutom är danskarna kritiska till själva röstsystemet i Sverige, där vem som helst kan se vilka valsedlar väljaren tar.

Danskar vill skicka valobservatörer

TV4:s beslut att inte visa Sverigedemokraternas reklamfilm har väckt uppståndelse bland de danska högerpartierna. Regeringspartierna Konservativa, Venstre samt stödpartiet Dansk Folkeparti kallar det censKonservativas talesman i utrikesfrågor Naser Khader, kallar Sverige för ett ”u-land” när det gäller yttrandefrihet och Dansk Folkepartis partiledare Pia Kjärsgaard säger att förhållandena är ”mer groteska än i Östeuropa”.


VKO: Svensk valg skal overvåges

Det nationalistiske svenske parti Sverigedemokraterne er udsat for grov censur i den svenske valgkamp, mener Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

De tre partier vurderer derfor, at Europarådet bør sende valgobservatører til Danmarks naboland.

Rektor: Nærmest censur mod svensk parti

Svenske medier forsøger kollektivt at holde Sveriges svar på Dansk Folkeparti ude af valgkampen, og bliver nu beskyldt for censur.

Sverigedemokraterne får nægtet at få optaget deres valgreklamer, kandidaternes indvandrerkritiske synspunkter bliver ignoreret, og partiet bliver ikke inviteret til svensk SVTs afsluttende partilederrunde.

Det ville være helt utænkeligt i Danmark, siger Rektor ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole Anne-Marie Dohm:

- Det nærmer sig censur, og det lyder meget udansk. Men måske ikke meget usvensk. Hvis medier bevidst holder bestemte synspunkter ude af den politiske debat, fordi man ikke bryder sig om dem – og de i øvrigt er lovlige – så svigter man sin journalistiske rolle i samfundet. Vi skal jo blandt andet fortælle, hvad de enkelte partier og deres kandidater mener og står for, så vælgerne selv kan træffe deres eget valg i stemmeboksene.

Be the first to like this post.

9 kommentarer

 1. Vi i Sverige behöver all den hjälp vi kan få.

  Tänk bara om även våra andra grannländer också vågar ta bladet ur munnen och opponera mot censuren i Sverige!

 2. [...] Sveriges Radio säger upp samarbetet med Anders Königsson efter att han producerade Sverigedemokraternas reklamfilm.Anders Königsson har gjort sportreportage åt Radio Uppland i flera år. Nu har Radio Uppland beslutat att avbryta samarbetet, med anledning av Königssons reklamfilm för Sverigedemokraterna.”Det är jätteviktigt att vi har hög trovärdighet och att vi står fria politiskt och religöst,” säger Andreas Miller som är Radio Upplands kanalchef till tidningen.Enligt Andreas Miller skulle han ha fattat samma beslut även om det var något annat parti som Anders Königsson jobbat för. “Vi köper inte tjänster av någon som gör politisk propaganda av något slag,” säger han. SR sparkar SD:s reklamfilmare- Tack Danmark för att ni står upp för svensk demokrati! [...]

 3. Clement tager imod Jimmie Åkesson i ‘Debatten’ på torsdag.

  DR2′s ‘Debatten’ hopper nu ind i den svenske valgkamp og viser en valgreklame fra Sverigesdemokraterne – nabolandets svar på Dansk Folkeparti – som svensk TV4 nægter at køre hen over skærmen.

  TV4 har afvist reklamen, fordi stationen mener, den hetzer indvandrere.

  I videoen stilles tingene skarpt op: ‘Du har et valg. Skal der være penge til pensionisterne, eller skal vi overrendes af indvandrere, der æder hele statsbudgettet op.’

  Se videoen i toppen af artiklen

  Den er interessant
  - Vi viser videoen, fordi den er interessant, når vi sammenligner svensk og dansk indvandrerdebat. Videoen er ikke så forskellig som dem, vi har set i fra Dansk Folkeparti tidligere, men i Sverige skaber den meget stor forargelse, siger Anne Henderson, redaktør på ‘Debatten’ på DR2.

  Videoen bliver vist i programmet torsdag aften, hvor Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson, også er gæst. Han er ikke blevet inviteret til den afsluttende partilederrunde på svensk tv, så i ‘Debatten’ får Åkesson to minutter til at præsentere sit partis valgoplæg – i tradition med en dansk partilederrunde.

  Derefter stiller programvært Clement Kjersgaard spørgsmålet: ‘Skal Sverige kopiere Danmarks udlændingepolitik?’

  Hvem skal lære af hvem
  - Vi synes det er interessant at diskutere, om det er Sverige, der skal lære noget af os eller omvendt. Hvordan går det egentlig med integrationen i Sverige? Noget tyder på, det ikke går så godt. Er det så fordi, de ikke har taget hul på debatten?, siger Anne Henderson.

  - Så I tager hul på debatten for svenskerne?

  - Ja det kan man godt sige.

  De øvrige gæster i programmet er endnu ikke fastlagt.”

  - – -

 4. Jimmie Åkesson skal også deltage i DR2′s debatprogram ”Debatten” på torsdag:

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1400775.ece

 5. ”SR sparkar Anders Königsson på grund av medverkan till reklamfilm för Sverigedemokraterna.”: http://frianyheter.wordpress.com/2010/08/31/sr-sparkar-anders-konigsson/

  Det börjar likna 1800-tals fasoner från etablisemanget!

  Kanske dax att SD skapar en hjälpfond för Anders Königsson?

 6. Man misstänker att det var TV4:s plan hela tiden. Till skillnad från andra media sa man inte nej från början. Därmed slapp man debatten om censur. Istället avspisar man filmen som olaglig, något som aldrig kommer att prövas och där expertisen är oenig.

  Att filmen är provocerande är det såklart ingen tvekan om, men frågan är om den skulle vara så mycket mer omoralisk än någon annan valfilm. Det finns inget parti som skulle kunna få sina utfästelser godkända av Sverker.

  Det var fånigt att inte släppa igenom den. Kanske hotade övriga partier att gemensamt dra ned sin annonsering i kanalen om de släppte igenom SD eller kanske någon överrenskommelse angående kanalens sändningsavtal, det är lätt att tro på konspirationer.

 7. Måste säga att reprimanden från de danska partierna kom i rättan tid.
  En frisk fläkt som får de politiskt korrekta att kippa efter andan.
  Bra gjort, våra danska vänner!

 8. Kan man tillåta kommunister med sitt förflutna (röda kmerer, himmelska fridens torg,stalinisernas utrensningar). Borde rimligtvis 3-4 % av folket ( SD)
  också få delta i debatten och ej censureras.

 9. När blev SD så intresserat av att lyssna på utländska politiker? När det rörde sig om Mohammedteckningarna så var ni väl emot yttre påverkan, det var jag i vart fall.

  Komersiella radio, tv och tidningar gör dagligen avgörande om vad som skall med och vad som inte skall med. Både på reklam, som SD:s film, eller artiklar. Inte något konstigt med det.

  Om det är något avtal som har brytits, så får SD ta och begära skadestånd i en civilrättslig dom.

  Men det har INTE något med censur att göra. För då har SD själva begått censur när de nekade ett kommunistiskt parti att publicera en annons i SD:s partitidning.

  Det är inte heller brott mot yttrandefriheten eller demokratin. Det är möjligen ett avtalsbrott. Men det passar ju inte SD:s gnällpropaganda för att göra sig till martyrer…

Lämna ett svar

Din e-postadress komme inte att publiceras. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>