FLUGin logo

Finnish Linux User Group FLUG ry


Linuxia kotikäyttäjille

Suomen Linux-käyttäjien yhdistys FLUG järjesti järjestyksessään jo toisen Linux-esittelypäivän Helsingissä 19.2.2000, tällä kertaa Sanomatalon Mediatorilla. Kuten edelliselläkin kerralla, tarkoituksena oli esitellä Linuxia ja sen sovelluksia tavallisille kotikäyttäjille.

Tapahtuma oli osa maailmanlaajuista Linux Demo Day -projektia, jonka tarkoituksena on tuoda Linuxia esille ympäri maailmaa. Tarkoitus oli saavuttaa mahdollisimman paljon ihmisiä ja esitellä Linuxin sovelluksia ja käyttömahdollisuuksia monipuolisesti. Tässä raportissa yritetään selvittää kuinka hyvin tavoitteet saavutettiin.

Nyt säädetään

Pari konetta jo toiminnassa

Perjantaina järjestäjät kokoontuivat töiden jälkeen siinä kello 16 paikkeilla Sanomatalolle hoitamaan järjestelyitä lauantaita varten, jolloin varsinainen tapahtuma siis pidettiin.

Tässä on jo ensimmäiset koneet saatu toimintaan.

Järjestäjät piirissä

Järjestäjät ovat kokoontuneet piiriin miettimään seuraavia toimenpiteitä, kun vielä pöytiä odoteltiin saapuvaksi paikan päälle.

Vasemmalta oikealle: Esko Wessman, Tero Åvall, Olli Lounela, Achim Drebs, Timo Nurmi ja Tuomo Paqvalin.

Kannettavia säädetään

Ville Ylöstalo taistelee Dellin kannettavan kanssa Achim Drebsin konsultoidessa vieressä.

Dataclub

Sanomatalossa sijaitseva Dataclub oli toinen tapahtuman pääsponsoreista ja tarjosi muun muassa sekä perjantaina että lauantaina kaikille pullakahvit. Osittain niiden voimilla järjestäjät jaksoivat touhuta perjantaina valmistelujen parissa.

Mediatori

Mediatori on suhteellisen iso tila, kuten tästä kuvasta näkyy. Taustalla on odottamassa laatikoittain Best Linuxia, joita jaettiin lauanataina.

Pöytiä kantamassa

Vihdoin ja viimein jo venähtäneen odotuksen jälkeen saimme pöydät paikalle. Kuvassa Olli Lounela kantaa innokkaasti yhtä pöytää autolta sisälle.

Dellin koneita viritellään

Ensimmäisiä Dellin esittelykoneita viriteltiin kuntoon.

Best Linuxit

Tapahtuman pääsponsori SOT tarjosi yhteensä 395kpl Best Linuxia jaettavaksi tapahtumassa ja ne suorastaan vietiin käsistä. Ensimmäinen jaettiin jo ennen tapahtuman virallista alkua.

Lauantai 19.2.2000


Lauantaiksi kaikki oli jo enemmän tai vähemmän valmista tapahtuman aloittamiseksi. Muutamia pikkuviilailuja ja hienosäätöä tehdään nyt aina, mutta tällä kertaa kaikki sujui suhteellisen kivuttomasti.

Linux-julisteet

Lauantaina Sanomatalon sisäänkäynneille kiinnitettiin Linux-julisteita houkuttelemaan ja opastamaan ihmisiä paikalle.

Laakso esittelee Java ja Oracle työkaluja

Järjestäjä Vesa Laakso esittelee Java-työkaluja ja Oracle 8i -tietokantaa Linuxilla.

Drebs ja Vehasmaa selittävät kävijöille

Achim Drebs selvittää Linuxin saloja Jurva-Markus Vehasmaan avustuksella mielenkiinnolla kuunteleville kävijöille.

Jutila näyttää Linuxia

Lauri Jutila (koneen ääressä) näyttää mitä Linuxilla voi tehdä.

Honkonen jakaa infoa

Sami Honkonen antaa kiinnostuneelle kävijälle infoa siitä, mistä löytää lisätietoa.

Aktiivista keskustelua Linuxista

Linux-tietäjät ja muut kävijät kävivät usein aktiivista keskustelua.

Yleiskuva Mediatorilta

Päivällä kävijöitä oli eniten ja iltapäivällä oli jo paljon hiljaisempaa, niinkuin viereisistä kuvista näkee. Kuitenkin kävijöitä oli koko ajan ja järjestäjät saivat olla aktiivisesti vastailemassa kiinnostuneiden ihmisten kysymyksiin, jotka lähinnä koskivat toimistosovelluksien saatavuutta Linuxille ja Linuxin yhteiseloa muiden käyttöjärjestelmien kanssa. Toivottavasti kaikki kävijät saivat kaipaamansa tiedot.

Toinenkin yleiskuva Mediatorilta
Åvall esittelee SuSEa

Tero Åvall esittelee koneellaan SuSE Linuxin jakeluversiota, joka oli ainoa lajissaan esittelypäivillä.

Nuori kävijä kannettavan ääressä

Esittelypäivillä ei todellakaan katsottu ikään ja kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan itse Linuxia. Ensikosketus on tärkeää, jotta niistä ikävistä ennakkoluuloista päästään eroon. Yleensä kävijöitä yritettiin opastaa tarpeen mukaan heidän leikkiessään koneilla.

Tapahtuman kävijöiden ikähaarukka oli positiivisen laaja. Kävijöitä oli nuorista peruskoululaisista iäkkäämpiin herrasmiehiin. Sen minkä nuorena oppii, vanhana taitaa..

Pelejä ja vehkeitä

Iltapäivällä saatiin verkkoyhteys ulkomaailmaan toimimaan HTV:n kaapelimodeemin avulla. Mediatorin laidalla sijaitsevasta Rajala valokuvausliikkeestä löytyi myös lainaan näppärä videotykki ja kangas, joille löytyikin heti oivaa käyttöä.

Datatykkiä viritellään

Ystävällinen ihminen läheisestä kuvausliikkeestä tarjosi meille vähäksi aikaa käyttöön datatykin ja kankaan, jolle heijastettiin Honkosen koneelta pelejä kuten Myth II.

Heikki Ylipiessa

Linux-käyttäjä Heikki Ylipiessa (5-6 vuoden Linux-kokemus) oli myös tutustumassa esittelypäiviin. Hänen mielestään oli hyvä, että tällaisia esittelypäiviä järjestetään, koska silloin kaikki saavat nähdä järjestelmän. Tärkeänä hän piti tätä siksi, että Linux on tavallisille "pulliaisille" tuntematon, koska koneissa on vakiona yleensä Windows. Hänen mielestään Linux-esittelypäiviä pitäisi järjestää muuallekin Suomeen kuin Helsinkiin.

Erikoismainintana hän sanoi, että esittelypäivän järjestäjät olivat osaavaa porukkaa, vaikka hänen uteluihinsa Token Ring DHCP:stä ei löytynytkään tietoa.

Linux-tyttö kankaalla

Kankaalle heijastuu Sami Honkosen työpöydällä komeileva Linux-tyttö.

Esko Wessman seuraa Mythiä

FLUGin toiminnanjohtaja Esko Wessman tarkkailee kun järjestäjä Risto Varanka pelailee Mythiä.

Markus Törnqvist ja varjoleikit

Järjestäjä Markus Törnqvist osaa pitää huolta kävijöistä. Kuvasta näkee kuinka hän väkisinkin auttaa nuoria kävijöitä taistelemaan urheasti tylsistymistä vastaan vähintäänkin mielenkiintoisilla taidoillaan.

/images/kuvat_ldd2000/ldd-sat27.jpg

Kun verkko oli saatu toimimaan esittelykoneille löytyi saman tien uusia käyttömahdollisuuksia. Linuxin tarjoamat irc-clientit joutuivat heti koetukseen, kun yhteys ulkomaailmaan oli luotu. Keino tämäkin näyttää mihin Linux pystyy.

Henrik oli nuorimpia kävijöitä

Vanhempiensa kanssa Sanomatalossa vieraillut Henrik (6 v.) oli kovin kiinnostunut esillä olevista tietokoneista ja varsinkin kankaalle heijastetuista peleistä. Vaikka hän ei itse tiennyt Linuxista, eikä uskonut että isäkään tietäisi mitään, on hän ikäisekseen jo käyttänyt paljon tietokoneita. Hän kertoi muunmuassa pelailevansa ja käyttävänsä internetiä esimerkiksi eri maiden tutkimiseen.

Henrik oli kovasti sitä mieltä, että tietää mitä esittelypäivillä tehtiin. Hän ihastui varsinkin pieneen Sonyn Vaioon, joka kieltämättä on sopivan kokoinen tietokone pienelle miehelle :)

Best Linux juliste - eikai haittaa vaikka se toimii?

Myös SOTin hauskoja Best Linux -julisteita oli näkyvästi erillä. Sanoma on aika selvä ja tuskin kukaan käy kiistämään sitä ;)

Naispuolisten käivijöiden edustaja

Tälle naisihmiselle (jonka nimen onnistuneesti unohdin kysyä) Linux ei ollut tuttu, mikä tietysti oli syy paikalle tulemiseen, jotta tietoa löytyisi. Hänen mielestään oli oikein hyvä idea käyttää Sanomatalon Mediatoria tällaisen tapahtuman pitämiseen ja hänen mielestään olisi oikein hienoa jos tilassa järjestettäisiin useamminkin tämänkaltaisia tapahtumia, kaikenlaista tietotekniikkakoulutusta, informaatiota jne. Järjestäjät olivat kuulemma mukavilta vaikuttavia, mikä tietenkin oli hienolta kuulostavaa palautetta.

sony.jpg

Yhdeksi tapahtuman kiinnostavimmaksi esittelykoneeksi osoittautui Arto Teräksen Sony Vaio, jossa Linux pyöri ihan iloisesti ja verkkokin toimi nätisti.

Tapahtuma oli järjestyksessään toinen Linux-esittelypäivä. Moni aikaisemman tilaisuuden järjestäjistä oli nytkin mukana, mutta onneksi uuttakin verta saatiin mukaan. Tapahtumassa oli tällä kertaa järjestelyn osalta vähemmän sähläilyä ja paikkakin tuntui erittäin toimivalta. Tilaa oli ainakin riittävästi eikä tunnelma kohonnut niin "lämpimäksi" kuin edellisellä kerralla.

Yleisesti ottaen tapahtuma oli erittäin hyvin onnistunut. Palautteen mukaan se vastasi kävijöiden odotuksia. Tapahtuma toimi hyvin ensikosketuksena Linuxiin ja jaetut Best Linux -paketit auttavat pääsemään alkuun.

Taas tuli kerättyä oppia järjestämisestä ja seuraava vastaavanlainen tilaisuus on taas parempi kuin mikään aikaisempi. Tapahtumia tarvitaan lisää ja tarkoituksena onkin pitää niitä enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin.

Sponsorit

Ilman seuraavia tukijoita tapahtuman järjestäminen olisi ollut mahdotonta ja haluammekin kiittää heitä elintärkeästä avusta:
Tilavuokra, kahvit&pullat ja sähkötarvikkeet: Dataclub Oy
Best Linux -paketit, järjestäjille sauna, ruoat ja juomat: Suomen Ohjelmistotyö Oy
Esittelykoneet: Dell, Fujitsu
Verkkotarvikkeet: Metropoli
CD-R levyjä: Globalgraph Oy, Dose Multimediakauppa
Datatykki&kangas: Rajala

Copyright Tuomo Paqvalin and Joonas Puukko 2000.
Edelleenlevitys muuttamattomana sallittu missä tahansa mediassa, kunhan tämä tekijänoikeusmaininta säilytetään.

[Python Powered]
Sivun sisällöstä vastaa Ilpo Nyyssönen <webmaster miuku flug.fi>
Viimeisin päivitys: 13.07.2003, valid?