FLUGin logo

Finnish Linux User Group FLUG ry


Raportti: Otaniemi Installfest '99

Alun perin Finnish Unix User Groupin ideoima installfest järjestettiin Teknillisen korkeakoulussa Espoossa kauniina lauantaipäivänä 22.5.1999. Tarkemmin ottaen paikkana oli tietotekniikan osaston talo, ja sen työasemaluokka Paniikki.

Tila tarjosi muutamia merkittäviä etuja. Se oli nimenomaan suunniteltu tietokonekäyttöön, joten jokainen sai käyttöönsä kunnollisen pöydän, monitorin ja hyvät verkkoyhteydet. Toki luokassa oli valmiiksi tietokoneitakin, Silicon Graphicsin ja SUNin työasemia, mutta niitä ei tällä kertaa käytetty - eihän niissä ollut Linuxia.

Tilaisuuden aikana ylläpidettiin online-raporttia, jonka pohjalta tämäkin kuvakertomus on pääosin kasattu.
Lähtö Aamulla lähdössä, taas tuli todistettua, että Peugeot 205 on tilava perheauto. :)
Olli Lounela oli nopein Olli Lounela sai ensimmäisenä verkon toimimaan. Toisaalla luokassa todettiin pienen pähkäilyn jälkeen, että virransyöttö kytkimeen auttaa siinä...
Levyjä ja mainosroinaa. Esko Wessmanin paikalle tuomat cd:t ja mainostavara tekivät heti kauppansa. Nämä olivat peräisin levitysversioiden valmistajilta, lisäksi MikroPC-lehti lahjoitti tapahtumaan tyhjiä cdr-levyjä ja lehtiä.
Esko Wessman FLUGin toiminnanjohtaja Esko Wessman, lempinimeltään Miksu.

Kun koneet oli saatu käyttökuntoon, aloitettiin Red Hat 6.0:n hakeminen verkosta ja cd-imagen tekeminen sen pohjalta. Levylle mahdutettiin kaikki ilmestyneet päivitykset, StarOffice 5.1, Word Perfect 8, KDE 1.1.1 ja SSH. Tilan säästämiseksi itse levitysversiosta poistettiin HOWTO-dokumenttien erikoisia kieliversioita, ja yleisöä informoitiinkin, että kyseessä ei ole puhdas Red Hat, vaan hiukan muutettu Installfest-versio. Valmiiden levyjen puuttuessa asennukset aloitettiin verkon läpi.

Mainostuksessa oli ollut puutteita, joten osaajia oli kyllä tarpeeksi paikalla, mutta aloittelijoita vain noin tusinan verran. Suhde oli siis varsin erilainen kuin tammikuussa Ulvilassa. No, olipahan sitten tällä kertaa paremmin aikaa antaa henkilökohtaista opastusta.
Asennusesitelmä Ulvilan tammikuisen installfestin pääpuuhamies Panu Hällfors aloitti esitelmät. Ensiksi näytettiin, miten Linux asennetaan, levitysversiona oli Debian.
Asennusesitelmä, kuva 2 Esitelmä kuvattuna toisesta suunnasta.
Olli Lounela Olli Lounela näyttää, että koneen käyttö onnistuu hyvin yksikätisenäkin.
Yleisnäkymä Yleisnäkymä tapahtumasta.
Syömässä Melkein kaikki päättivät lähteä syömään yhtä aikaa, joten jonon jälkipää joutui odottelemaan ruokaansa yli tunnin. Juotavaa oli kuitenkin saatavilla.

Suurin osa asennuksista onnistui ongelmitta, vain pari konetta tuotti erityistä päänvaivaa. Nämäkin ongelmat saatiin ratkaistua. Levyjä meni pari kappaletta hukkaan, koska ensimmäinen image oli tehty väärin - kannattaa käyttää oikeaa versiota genhdlist-ohjelmasta, jos kasaa pakettikokoelmaltaan muutettua versiota Red Hatista.
Kannettava Lasse Schildt:n (vas) mukanaan tuoma pikkukannettava herätti kiinnostusta, koneen ääressä Tero Åvall ja oikealla Paniikin ylläpitoon kuuluva Lasse Sundström. Hän oli myös yksi varsin harvalukuisista FUUGin jäsenistä, FLUGilaisia oli paikalla paljon enemmän.
Lasse Sundström Lasse yritti välillä tehdä vähän töitäkin.
IBM PS/1 Tämä kone aiheutti ongelmia, uusi koneeseen lisätty kiintolevy ei tunnistunut oikein. Havattiin, että kyseessä on "yhteensopivuudestaan" tunnettu IBM PS/1, joka vaatisi BIOS-asetuslevykkeen, jota ei tietenkään ole saatavilla. Lataamalla Linux ensimmäisen levyn DOS-osiolta Loadlinillä homma saatiin kuitenkin toimimaan.
Kim Enkovaara Kim Enkovaara kertoi KDE:n nykyisistä ja tulevista ominaisuuksista. Hänellä oli koneelleen asennettuna myös mielenkiintoinen betaversio KDE 2:sta.
Arto Teräs Pääsinpä sitten itsekin kuvaan.

Tilaisuus päättyi Olli Lounelan mainioon esitelmään Linuxin tietoturvasta. Tämä sai aikaan tervettä väittelyä myös osaajiksi lukeutuvien keskuudessa, missä vaiheessa aloittelijoilta varmaan osa asioista meni jo hieman yli ymmärryksen.

Yhteenvetona tapahtuma oli onnistunut, mutta parannettavaakin jäi seuraavia kertoja ajatellen. Uusia käyttäjiä löysi paikalle valitettavan vähän, joten eniten kannattaa panostaa tiedotuksen kehittämiseen. Kiinnostusta varmasti löytyy, jos tieto vain saadaan perille asti. Esitelmiin liittyvää materiaalia joko paperimuodossa tai verkossa pitäisi myös olla enemmän, jotta kuulemansa hyödylliset vinkit voisi käydä katsomassa jälkeenpäinkin.

Osaajia oli paikalla runsaasti, ja FLUGin ja FUUGin aktiivien lisäksi mukana oli uusiakin ihmisiä erityisesti Debian-kehittäjäporukasta. Linuxista kiinnostuneiden tapaamisena tapahtuma toimi siis hyvin. Monet löysivät uusia kavereita, ja ilmeisesti kaikilla osallistujilla oli jälleen hauskaa.


[Python Powered]
Sivun sisällöstä vastaa Ilpo Nyyssönen <webmaster miuku flug.fi>
Viimeisin päivitys: 13.07.2003, valid?