FLUGin logo

Finnish Linux User Group FLUG ry


Raportti: Ulvila Installfest '99

Ulvilan Installfest järjestettiin 16-17.1.1999. Saavuimme Arto Teräksen kanssa paikalle perjantai-iltana ja onnistuimme minimaalisen harhailun jälkeen suunnistamaan lukiolle, jossa Panu Hällfors ja kumppanit olivat jo laittamassa omia laitteitaan pystyyn. Illan ohjelma meidän osaltamme koostui lähinnä kirjoittavan cd-aseman toimintakuntoon saattamisesta ja viikonlopun tapahtumien tarkemmasta suunnittelusta.

Koululla viihdyimme noin kahteen asti yöllä, jonka jälkeen lähdimme nauttimaan Panun vanhempien ystävällisesti tarjoamasta yösijasta. Aamulla herätys oli aikainen, itse tapahtuma lukiolla alkoi yhdeksältä. Innokkaita linux-nörteiksi haluavia koneineen virtasi alusta alkaen sisään ja täytti koulun fysiikan ja kemian luokat.

Ristiin rastiin vedetyllä koaksiaalikaapelilla verkotettiin kaikki koneet muutamia sellaisia lukuunottamatta, joiden verkkokorttia ei saatu Linuxissa toimimaan. Sisäverkon lisäksi kaikki pääsivät myös surffailemaan Internetiin, koska Panun kone toimi IP masquerading -palvelimena ja samalla palomuurina. Villeistä, jopa loisteputkien yli kulkevista kaapelivirityksistä huolimatta verkko toimi koko tapahtuman ajan yllättävän hyvin.

Verkotettu koulu

Kaapelit kulkivat kemian luokassa ristiin rastiin.

Sinänsä hyvin laadukkaat esitelmät jäivät vähemmälle huomiolle, koska kaikilla oli kiire saada Linux koneeseensa asennettua, jonka jälkeen Uusi Hieno Linux-systeemi ® sai silmät kiilumaan. Mikään esitelmistä ei kuitenkaan kärsinyt yleisökadosta, sillä molempina päivinä paikalla oli myös paljon kiinnostuneita, joilla ei ollut omaa konetta mukana.

Erinomainen esitelmä

Molemmille päiville riitti innokkaita ja tarkkaavaisia kuuntelijoita.

Tapahtumaan tuodut valmiiksi poltetut SOT- ja Redhat -romput - kuten myös SOT:in tarjoamat viralliset romput - loppuivat alkuunsa. Vaikka Arton mukanaan tuoma cd-asema oli käytännössä koko ajan polttamassa romppuja (n. 50 kappaletta), ei niitä enää sunnuntaina riittänyt kaikille halukkaille. Paitsi Redhat:ia ja SOT:ia koneisiin asennettiin SuSea, joka oli yllättävänkin suosittu, sekä itse koostamaamme SOT-romppua, johon oli lisätty Redhatin päivityshakemisto, kde:n uusin beta-versio ja WordPerfect 8:n ilmaisversio. Koneita, joista ei rompulta pystynyt boottaamaan, oli yllättävän paljon, joten jouduimme myös väsäämään ylimääräisiä boottikorppuja kaikille jakelupaketeille. Onneksi osallistujilta löytyi korppuja omasta takaa, koska järjestäjät eivät korppuja olleet varanneet.

Muutaman tunnin jälkeen älysimme ryhtyä jakamaan tavaraa suoraan nfs:llä ja ftp:llä, jolloin kaikki eivät asennusromppuja tarvinneet. Tämän jälkeen hyvin moni paketti siirtyi rompun sijaan verkon yli nfs:n tai ftp:n avulla. Yritimme myös saada Arton digitaalikamerasta Linuxilla kuvia ulos siinä kuitenkaan onnistumatta - syynä oli todennäköisesti sarjakaapelin puutteellinen asennus.

Ylettömän kaunis festaripaita

Virallinen festaripaita, jota myytiin lauantaina niitä haluaville.
Lauantain osalta tapahtuma päättyi seitsemältä illalla, järjestäjät viipyivät koululla jälleen aamuyöhön asti. Illalla kuunneltiin musiikkia mp3-muodossa, tilattiin pizzaa ja katsottiin videotykillä Bumtsibumia ja Babylon 5:ttä. Eräät urhoolliset nukkuivat seuraavan yön autossa kirjaston parkkipaikalla, mitä poliisikin kävi ihmettelemässä..

Myös sunnuntaina herätys oli aikainen. Satakunnan Kansan sunnuntain lehden artikkelin johdosta paikalle saapui paikallista väkeä ihmettelemään Linux-ilmiötä, jolloin osallistujien ikärakenne siirtyi hieman vanhempaan suuntaan. Tapahtuma loppui virallisesti puolilta päivin - varsinkin myöhemmin tulleilla osallistujilla olisi ollut kiinnostusta viipyä pitempäänkin.

Suurimpia ongelmia asennuksissa aiheuttivat eksoottiset laitteet, kuten vähän oudommat verkkokortit ja eräs Logitechin rinnakkaisporttiskanneri. Myös kannettavat tietokoneet olivat pulmallisia. Sen sijaan Linuxin näyttökorttituki on nykyään sen verran hyvää, ettei kenenkään asennus mennyt sen takia pilalle. Muutamalle jouduttiin tosin asentamaan uudempi XFree86 SVGA-palvelin Riva TNT tai Matrox G100 -pohjaisen kortin takia. "Paras" ongelma, minkä minä sain vastaan, oli swap-tilan toimimattomuus, mikä ratkesi käynnistämällä tarpeeksi ohjelmia (mm. netscape ja gimp) ;) Kannettavatkin toimivat

Festaajilta löytyi myös kannettavia koneita.

Yleisesti installfestissä oli erittäin hauskaa ja tapahtumassa oli hyvä henki, tästä kiitos kaikille osallistujille. Näin ensimmäisellä kerralla tapahtuma vedettiin läpi aika lailla pioneerihengellä; muutama opetus jäi seuraavia installfestejä varten käteen:

  • Ensinnäkin osaavia linux-käyttäjiä oli turhan vähän, ja heillä oli koko ajan kiire auttamaan asennuksissa, jolloin monet osallistujat joutuvat pitkäänkin odottamaan apua.
  • Lisäksi koneita jouduttiin konfiguroimaan turhan pikaisesti, jolloin aloittelijat eivät ehtineet kunnolla seurata, mitä oikein tehtiin. Erityisesti puolessa minuutissa suoritettu verkon pystytys kolmen kryptisen komennon avulla aiheutti hämmennystä.
  • Verkkoa ei käytetty hyväksi niin paljon kuin olisi ollut mahdollista. Tulevissa tapahtumissa jokainen jakelupaketti pitäisi olla asennettavissa nfs:n yli.
  • Näin yleensä osallistujille pitäisi tähdentää manuaalien tärkeyttä ja sitä, että tietää tarkalleen, mitä laitteita heidän koneessaan on. Varsinkin monitorin sallittujen virkistystaajuuksien tunteminen olisi ollut hyödyksi X:n asennuksen aikana.
  • Tapahtumalla oli liian vähän ennakkojulkisuutta. Loppujen lopuksi väkeä saapui paikalle aika paljon, suurempaan määrään olisimmekin hukkuneet.

Lopuksi haluaisin kiittää muutamia tahoja:

  • Arto Terästä kyydin tarjoamisesta ja hyvästä matkaseurasta. Tapahtuma olisi myös ollut paljon vaisumpi ilman hänen tuomaansa kirjoittavaa asemaa, koaksiaalikaapeleita ja verkkokortteja
  • MikroPC-lehteä tyhjien romppujen tarjoamisesta
  • SOT:ä romppujen tarjoamisesta
  • Ulvilan lukiota tilan tarjoamisesta
  • Panun vanhempia yösijasta ja erittäin vieraanvaraisesta kohtelusta, ja Panua itseään tapahtuman organisoinnista ja onnistuneesta läpiviennistä

[Python Powered]
Sivun sisällöstä vastaa Ilpo Nyyssönen <webmaster miuku flug.fi>
Viimeisin päivitys: 13.07.2003, valid?