The new Juventus stadium

                                                             

With the works related to the demolition of the old Delle Alpi having come to an end the construction site has been handed over to ATI the construction company which since the end of June 2009 has officially begun the building of the new Juventus stadium. The works which will lead to the birth of the new stadium in the summer of 2011 have theerfore begun.   
                                                               
The stadium can host 41,000 spectators and it’s been drawn up bearing maximum safety standards. The access, with no architectural barriers, will be through four entrances on corners, with wide ramps following the profile of the green hills on which the plant rises, leading to a ring turning around the stadium.

The ring will be a safe place, where entrance tickets can be easily checked out and where service and emergency transport means can stay. Access to steps and to stands will be through the 16 gangways distributed over the various sectors, hanging on spaces that once made the old stadium. At the end of events, for emergency cases, the plant can be emptied in less than 4 minutes.
The project expects to recover the whole Delle Alpi underground part, including the pitch zone. Below the steps there will be the stadium’s service areas and those for the team. The players’ needs, in particular, have been put at first place by planners: accesses to the plant, dressing rooms, relax areas, entrance to the pitch have been thought in minimum details.
In the upper part, with a profile of great lightness and essentiality – peculiar to the stylistic rigour that has always marked the club – will rise the stadium, with steps and boxes: all this put in a unique semicircle profile and without elements detaching from continuity line. The covering of glacis, projected in the Wind Tunnel, will be realized inspiring to airplanes wings: a structure with great lightness, realized with a partly transparent and partly matt membrane, to allow the best view of the pitch, during the day as well as during the night, while guaranteeing  sufficient light passing through, to let the grass grow on the pitch.

The project

Juventus’ new stadium was born from a deep team work.
Architects Hernando Suarez (Shesa Office) and Gino Zavanella (Gau office) are the plant planners; Engineers Francesco Ossola and Massimo Majowiecki, are responsible of structural planning, of operating planning and of work direction for structural part.
The team is composed also by Architect Antonio De la Pierre (planning coordination), by Engineer Marco Lazzerini (mechanical plants), by Engineer Renzo Zorzi (electric plants), and by Architects Eloy and Stefano Suarez (architectural planning). Project management is followed by AI Group of Turin, responsible of which is the President, Engineer Paolo Erbetta.
A basic contribution has been given by two very important names of Italian style, collaborating for the first time for giving life to an architectural project: Giugiaro Design and Pininfarina Extra. Juventus addressed to Fabrizio Giugiaro and to Paolo Pininfarina to add to his stadium a strong sign of design, to testify a Turinese excellence recognized all over the world, representing Italian creativity at its best.
Architect Alberto Rolla (Rolla Office) took care of commercial area and of town-planning insertion.

Technical Characteristics

Capacity:40.200 seats
Parking: 4.000 parkings for cars
Total surface: 355.000 square metres
Internal stadium surface: 45.000 square metres
Services areas: 150.000 square metres
Commercial areas: 34.000 square metres
Green areas and squares: 30.000 square metres

Distances of the onlooker from lateral line of the pitch and comparison between the new stadium and current Delle Alpi

Tribuna Ovest 1° raw: 8,85 metres (28 metres)
Trivuna Ovest last raw: 49 metres (68,30 metres)
Tribuna 100 1° raw: 8,85 metres (43,50 metres)
Tribuna 100 last raw: 26,50 metres (49,10 metres)
Tribuna media 1° raw: 33,80 metres (57,50 metres)
Tribuna media, last raw: 49 metres (59,10 metres)
Curves, 1° raw: 7,50 metres (50 metres from the middle of the curve)

A great urbanistic project

The area is that of the Continassa in the Vallette quarter and will host a stadium which is destined to integrate with the city, with spaces accessible to all, green zones, squares and commercial areas. A building which shall be active seven days a week, 24 hours a day, also thanks to innovative illumination solutions.
The location dedicated to the commercial area is of 34.000 square meters, on which will rise a shopping gallery, a shopping center and DIY store. 30.000 square meters of public parks, flowerbeds, squares and parking for 4.000 cars are also foreseen.