– Vi har aldrig diskuterat Björn Ranelids medverkan i Let´s Dance, vi har aldrig nämnt saken. Det är en väldigt tom fråga, säger Kristina Lugn.

Svd.se har talat med flera akademiledamöter som tycker att Peter Englunds sågning av Björn Ranelid är elak men ingen av dem vill citeras. Författaren Kristina Lugn, ledamot på stol nummer 14, säger dock att hon håller med Peter Englund i sak.

– Man beskyller oss för att inte vara modiga. Peter har varit i Irakkriget och i Bosnien men han går inte och skryter om det. Det är så fruktansvärt synd om Björn Ranelid, han gör sig till åtlöje, säger hon.

Björn Ranelid är fixerad vid Svenska Akademien, menar Kristina Lugn, som retar sig på resonemanget att det är modigt att vara med i dokusåpor, och fegt att tacka nej. Hon har själv avböjt medverkan i flera program till följd av brist på tid.

– Så fort man är med i Svenska Akademien eller inte intresserad av fotboll och liknande anses man som en jävla översittare. Jag har själv precis som Peter retat mig enormt på den här fixeringen Björn Ranelid har vid Akademien. Samtidigt tycker jag synd om Björn Ranelid, man förstår ju att det han vill är att vara med i Akademien.

Men Kristina Lugn tycker trots det att Peter Englund kunde ha skrivit kommentaren på sin privata blogg. Inte som nu, på den som det länkas till från Svenska Akademiens hemsida.

– Det hade nog varit bättre men det är ingen stor sak. Det utgör ingen schism i Akademien, säger Kristina Lugn.

”Allt som håller honom borta från skrivandet välkomnas” skrev Peter Englund om Ranelid. Det håller inte Kristina Lugn med om.

– Jag tycker det vore mycket bättre om Ranelid skrev. Han är säkert från början en begåvad författare.