Sun Axelsson avled natten till lördagen.

Hon tillbringade mycket tid i Chile och Grekland och vittnade i böcker om militärdiktaturerna i dessa länder. Hon var på plats under Pinochets kupp i Chile 1973 och skrev om det i samlingen Terror i Chile.

Hennes förläggare Eva Bonnier kallar henne kosmopolit.

– Hon var hemma i Paris, Sydamerika, Chile och Grekland.

Sun Axelssons stora genombrott blev den självbiografiska romanen Drömmen om ett liv. Uppföljaren, Honungsvargar, fick Svenska Dagbladets litteraturpris 1984.

Sun Axelsson har också översatt flera spanska och chilenska författare och poeter, bland annat Nobelpristagaren Pablo Neruda.

– Hon var en oerhört generös person som kunde ge bort sina ägodelar, inte bara till nära vänner men också till tillfälliga gäster. En generositet som märktes på alla sätt. Hon såg till att många begåvningar kom till skott, säger hennes livskamrat Stig Björkman till TT.

SvD:s kritiker Caj Lundgren, som skrivit om Sun Axelsson ett par gånger, tycker att hennes bortgång är en sorglig nyhet.

– Hon var den främste representanten vi hade för bekännelsegenren som blev så populär och omskriven på 1980-talet.

Han satt också med i juryn som gav henne SvD:s litteraturpris.

– Jag minns att det var något historisk över det. Hon talade verkligen till sina läsare på ett sätt som var tidigt ute.

Eva Bonnier träffade henne senast för ett och ett halvt år sedan.

– Hon var sina vänners vän. Hon var underbart rolig att umgås med. Fantastisk på att laga mat. Man hade roligt med henne.

– Hon är en författare som betytt väldigt mycket. Men hon arbetade också för att ge röst åt chilenska författare som tagit sig till Sverige.