I dag ställdes tre av ligans medlemmar inför rätta.

Det är en ny typ av brott, enligt åklagaren.

Trion åtalas i Stockholms tingsrätt för bland annat grovt rån, olaga frihetsberövande och medhjälp till människorov. Den 45-årige huvudmannen är försvunnen med 15 miljoner kronor och är internationellt efterlyst.

I flera månader ska ligan ha skuggat och kartlagt sina offer och därefter rånat och kidnappat dem. Rättegången handlar om två överfall och dagen ägnas åt den första händelsen.

Det överfallet iscensattes den 31 mars i fjol mot en 47-årig miljonär i Göteborg. Den 45-årige norrmannen och en av hans medhjälpare, en 32-årig man från Indonesien, tog sig då enligt åklagaren in i miljonärens bostad. Där blev 47-åringen nedslagen,bakbunden och belagd med fotfängsel. Han tvingades därefter med våld och hot att samma dag föra över 3,6 miljoner kronor till 32-åringens bankkonto.

Företagaren berättade att han i rättssalen kände igen den åtalade 32-åringen som en av de boende på samma gata där han själv bor. Han kände igen mannen som en "udda fågel". Han sade sig också veta vem den åtalade norrmannen är som delade bostad i Göteborg med 32-åringen.

I mars förra året var företagaren bortrest några dagar. Han fick då veta av sin mamma att en man ringt från Tyskland och frågat om hon visste när han skulle komma hem.

- Jag upplevde samtalet som störande och kunde inte förstå vem som hade orsak att fråga efter mig,sade han.

Han reagerade starkt över det han fick veta men gjorde ingenting för att höja sin säkerhet.

Företagaren kom hem 30 mars. Dagen därpå knackade det på hans lägenhetsdörr.

- Jag såg en man genom titthålet som bar på en verktygslåda. Jag öppnade och släppte in mannen. Han gick rakt in i lägenheten utan att säga något, sade företagaren.

Den objudne gästen gick in i vardagsrummet och där överföll han lägenhetsinnehavaren.

Under nästan en vecka var han inlåst med rånarna. De hotade döda honom om han avsåg att kontakta polisen. Sedan männen lämnat 47-åringen vågade han inte larma polisen utan händelsen avslöjades långt senare.

Efter attacken mot 47-åringen fortsatte ligan att kartlägga andra tänkbara offer och deras familjer.

Kammaråklagare Ulrica Lindsö inledde sin redogörelse över åtalet med att säga att de brott som nu prövas i tingsrätten är av en ny typ.

- Säkerhetstänkandet har ökat inom finansbranschen och det har blivit allt svårare att råna banker och värdetransporter. Nu har ett nytt internationellt växande problem dykt upp. I stället för att råna företag väljer man att råna fysiska personer, sade hon.

Det handlar oftast om att råna förmögna personer och gärna dem som bor ensamma och lever ett inrutat liv.

Åklagaren förklarade att den här typen av brott är sällsynta i Sverige men menade att de nu även kommit hit.

- Inför brotten kartläggs ofta offret som berövas friheten tills man säkrat de pengar som man kräver, sade Ulrica Lindsö.

Upprinnelsen till rånet i Göteborg den 31 mars var att den norske huvudmannen sommaren 2009 av en slump flyttade till den gata där den 47-årige mannen bor.

- Det var här som norrmannen valde ut 47-åringen som sitt brottsoffer, sade hon.

Det dröjde dock till slutet av januari 2010 innan norrmannen och hans medhjälpare började planera rånet mot 47-åringen, menar åklagaren.

Samtliga tre åtalade nekade inför rätten genom sina advokater till anklagelserna.

- Min klient blev lurad och manipulerad av en annan person att vara med. Han trodde att det handlade om en legitim skuld. Han hade inget uppsåt att begå något brott, sade advokat Kjell Nordenås som försvarar en av männen.