En våde, men god DMU-optælling…

Der er bestemt kommet mere forår i luften over Vesthimmerland. Dette måtte jeg sande da jeg på årets anden DMU optælling for Bramgås og Kortnæbbet Gås ved Vilsted Turist-Sø. Ikke færre end 16 syngende Sanglærker blev det til på turens 12,64 kilometer om søens syd-vestlige del. Desuden blev det også til en enkel syngende Bomlærke og en del Gulspurve. Så foråret er vist kommet til det Vesthimmerlandske! :cool:

Dagens DMU optælling gik ikke særlig godt, for der blev ikke set hverken Bramgås eller Kortnæbbet Gås, men DMU er også interesseret i “0″-observationer, således at de ved at lokaliteten har været besøgt eller ej. Dog fandt jeg 29 Grågæs og 121 Canadagæs.

Skestorke raster i Vilsted Turist-Sø sammen med en Fiskehejre, den 13. marts 2011. Foto: BLN.

Dagens bedste observation blev 2 Skestorke der rastede i vandkanten ved Lyngholm, mens de fik selvskab af en Fiskehejre. Min observation af Skestorke er den 10. for hele Danmark i 2011, samt årets første for Nordjylland! Dejligt! :-)

Af andre interessante observationer kan nævnes 7 Lille Skallesluger (5 hunner og 2 hanner), samt min første Toppet Lappedykker i år. Alle min observationer fra dagens tur kan naturligvis ses i DOF-basen (se link i højre side).

Ved 11-tiden begyndte det at regne, selv om jeg havde tjekket DMI’s hjemmeside inden jeg havde taget af sted fra Løgstør, som havde fortalt der først komme regn i eftermiddagstimerne. Men heldigvis var det stille regn og det meste af mit udstyr kan nemt tåle lidt regn. Faktisk er fugleobservationer i regnvejr en helt anden oplevelse end i tørvejr.

Råge koloni i Ranum by den 13. marts 2011. Foto: BLN.

Således sluttede jeg turen ved Vilsted Turist-Sø klokken 12.50 og begav mig over til Ranums Rågekoloni for at tælle denne op. Her er der mere gang i redebygning og mange nye reder kunne ses, samtidige med at mange Råger kom hjem med nyt redematreale. I alt kunne jeg optælle 63 reder (inkl. de nye).

Turen sluttede i således i Ranum hvor jeg besøgte det lokale pizzari for lidt middagsmad inden bussen retur til Løgstør. Som noget nyt (forsøgsbassis), så kan du nu se hele min 12,64 kilometer gå-tur ved Vilsted Turist-Sø ud fra min GPS spor-data. Se disse her. ;-)

Udgivet i Birding, optælling | Tagget , , , , , | 3 kommentarer

Krager til tops og på is…

Musvitterne har vist det længe. Det er ved at være forår, et forår jeg som så mange andre har ventet på, efter endnu en lang vinter. Nu må det gerne snart ske! Således havde jeg begivet mig ud på min første længere cykeltur for i år og kom en aftentur omkring Christiansminde Skov og Løgstør Havn. Og der er forårstegn derude!!!

Råger og Alliker i trætoppe ved Christiansminde Skov den 11. marts 2011 klokken 18.08. Foto: BLN.

Selv om der var store flokke af kragefugle over p-pladsen ved Løgstør Sportshallerne, er der endnu ikke noget liv i Råge-kolonien i selve Christiansminde Skov og rederne er endnu tomme. I ynglesæsonen 2010 blev der talt 58 aktive reder! Igennem håndkikkerten kunne jeg ikke se nogen liggende eller redebyggende Råger, men det er vist også for tidligt. Dog gav en optælling af de rastende kragefugle følgerne tal; 230 Råger og 120 Alliker. Småfuglene i Christiansminde Skov var ikke at finde, kun to syngende Musvitter gjorde sig bemærket.

 

Ca. 700 Gråkrager og 40 Alliker på is ud for Løgstør Havn den 11. marts 2011 klokken 18.30. Foto: BLN.

Løgstør Havn har haft en stille vinter med næsten ingen fugle, men isen på Limfjorden er stort set smeltet, langt om længe! Ved Løgstør Havn så jeg således også endnu et sikkert forårstegn; en Hættemåge i næsten fuld sommerdragt! Hvinænderne var dog ikke at finde ud for Løgstør Havn, som jeg ellers kunne sidste forår. Til gengæld kunne jeg igennem håndkikkerten se og tælle ikke færre end 700 Gråkrager og 40 Alliker ude på vinterens sidste is, lige ud for havnen. Denne store flok krager blev i dagens sidste lys set trækkede mod Christiansminde Skov for overnatning.

GPS’en kunne hjemme fortælle at årets første fugletur på cykel havde været på 8,49 kilometer! :-)

Udgivet i Birding, Natur, optælling | Tagget , , , , , , | 2 kommentarer

DOF’s årsmøde

I weekenden den 5. og 6. marts deltog jeg i Dansk Ornitologisk Forenings årsmøde for både Caretaker og Punkttæller. Hvilket foregik helt nede i Skærbæk ved Rømø. Tur og ophold var betalt af DOF og jeg tør slet ikke tænke på hvad prisen har været pr. person!? Slet ikke nok man tænker på de i alt 117 tilmedte på listen… ;-)

Det havde lykkes mig at få et lift hos to dejlige nordjyske birder (Esben Sloth og Thorkild Lund), hvilket gjorde turen både derned og hjem noget letter, især når det er i dejligt selskab. Men pga. de dårlige forbindelser fra Nordjyllandstrafik Selskab busforbindelser, kom vi desværre for sent af sted og nåde derfor ikke lørdagens første foredrag(e).

Selv lørdagens program var fuld godt ud med start klokken 9.30 til 21.00, med foredrag fra både professionel såvel som frivillige i caretaker-projektet. Det var interessant at hører om Caretaker-projektets fremtid der jo snart er ved vejs ende og hvordan det i fremtiden skal løbe videre, samt også hvad det kommende Atlas III kommer til at indeholde, og især for den aktiv observatør i DOF. Hvor imod foredraget om den kommende 950 ha. Filsø gav mig af en eller anden grund en tanke: “… wow, en ny Vilsted Turist-Sø i store udgave…“. :grin:

Foredrag om Filsø og om hvad der ville komme af natur i området. Foto: BLN.

Lørdag aften sluttede med et vildt fantastisk foredrag af DOFs formand Christian Hjorth, om sine fire årtier i DOF, både de kendte sjove historier, såvel de ikke kendte historier. Et foredrag der virkeligt gav grund til grin og smil, og et foredrag der fik lov til at gå over tid og først sluttede 21.45 (startede klokken 20.10 og skulle havde været slut klokken 21.00).

Søndag startede for mig klokken 4.00, da den jeg delte soveværelse med for det første kom og gik i seng klokken 3 og efterfølgerne snorkede så højt at jeg ikke kunne sove. Derfor gik jeg ud i den vindstille stjerneklare sønderjyske nat klokken 4.00 og fandt derfor også tid til at finde hele to geocache i området. Klokken 6.30 søndag morgen var jeg således klar i god tid til dagens fugletur ud til Ballum Sluse hvor solopgangen blev nydt med de mange gæs, ænder, svaner, Havørne og fuglekigger. Jeg havde af gode grunde kun taget min lille lommekikkert med, da jeg ikke ville tag så meget udstyr med for bare to timers observation. Men morgens observation af 4 forskellige arter af gæs, samt 5 Pibesvaner og ikke mindst dagens aller bedste fugle observation; to syngende Sanglærker, et dejligt og længe forvente forårstegn! Hvor var det dejligt at hører Sanglærken efter denne lange og hårde vinter. Nu mangler vi bare at de nordjyske Sanglærker også kommer med!

Fuglekigger ved Ballum Sluse om morgen den 6. marts 2011 klokken 7.04. Foto: BLN.

Gæs over Ballum Forland den 6. marts 2011 klokken 7.40 da to Havørne tog på morgenjagt. Foto: BLN.

Overflyvende gæs over Ballum Enge/Forland den 6. marts 2011 klokken 7.46. Foto: BLN.

Søndagens foredrag begyndte med en del tekniske problemer da mikrofonen til tider gav op og de bagerst af de ca. 117 tilmeldte ikke kunne hører hvad der blev sagt. Men foredraget om “DOF-basen for begynder” gav dog en del spørgsmål fra salen, så mange at resten af dagens program blev bagud med ca. 20 minutter.

 

PAUSE og kaffetid. Foto: BLN. (Jeg ved det, billedet er skod og taget med mobilkamera, men det giver et indtryk om størrelsen af dette møde, og viser kun det halve)! :-)

Søndagens bedste foredrag blev af artsansvarlig caretaker Benny Kristensen omkring Kirkeuglen i Danmark og efterfølgerne gav det også mulighed for at se uglegylp, samt en selvdød Kirkeugle. Hvad fremtiden vil bringe for denne ugleart er meget usikker, især når man tænker de de sidste to hårde vinter i 2009/2010 og 2010/2011. Selv er jeg kommet med i dette projekt og skal i det kommende forår ud og lave nattelyt efter netop Kirkeugle, men mere om dette i et kommende indlæg i en ikke så fjern fremtid! Men shyyyyy, det er hemmeligt… ;-) SHYYYYYYYY!!!!!!

Kirkeugle gylp. Foto: BLN.

Selvdød Kirkeugle, holdt af Esben. Foto: BLN.

Søndagen blev afsluttet med uddeling af præmieuddeling til årets caretakergruppe og IBA-hjemmeside, hvilket blev gruppen fra Rold Skov! Et stort tillykke til dem! :-)

Søndagen blev for mig afsluttet med indtagelse af aftensmad ved Burger King i Aalborg, inden bussen hjem mod Løgstør klokken 18.16. Hermed skal der lyde en tak til de mange tilmeldte og det var dejligt at møde mange af disse mennesker man ellers kun havde skrevet med over e-mail. Det blev til nogen gode snakke i pauserne! TAK! :-)

Udgivet i Birding, Natur | Tagget , , , , , | En kommentar

Kong Vinter bestemmer endnu…

Det havde været en ganske fin dag med blå himle og næsten ingen vind i det Vesthimmerlandske snedækket landskab. I løbet af eftermiddagen begav jeg mig således i felten efter en middag foran computeren og ud i den kolde vinter. Jeg tog en mindre tur langs Frederiks den 7. kanal der var noget af en prøvelse. 10-30 cm sne der fik den 9,77 kilometer gåtur til at føles som 100 kilometer. Der skulle bruges store skidt og masser af sne ind i skoene, dejligt! Men vinteren er jo en dejlig årstid, mest når man kommer hjem og laver sig en gang suppe efter 9,77 kilometers gåtur i -2°C frost og 20 cm sne.

Herunder en serie billeder jeg fik taget med kameraet:

Sølvmåger i Løgstør Havn der venter på forår. Den 19. februar 2011. Foto: BLN.

Frederisk den 7. kanal er helt lukket af is. Tænk for bare nogen uger siden havde jeg her en fin observation af 3 Odder. Foto: BLN.

Lendrup Sandø helt dækket af sne og is, og en natur der venter på bedre tider. Foto: BLN.

S.O.S.! Redningshelikopter på vej mod Thisted? Ses ofte ved/over Løgstør. Foto: BLN.

Krager der flyver til nattero i Christiansminde Skov mens solen går ned den 19 februar 2011. Foto: BLN.

Kong Vinter bestemme i nogen uger endnu. Solnedgang den 19. februar 2011. Foto: BLN.

Sandheden er derude! Foråret er derude! Godt gemt og dækket, men det vil snart (SKAL) komme frem fra sit skjul. Springe på os med fuld styrke og kramme os med sin varme, lys og håb.

Ja, jeg er vist ved at være sne/vinter-træt! Så jeg snupper et glas whisky og måske senere en øl… eller to!? ;-)

Udgivet i Andet, Natur | Tagget , , , , | 3 kommentarer