Uusi Suomi / Ulkomaat Perjantai 25.3.11 Aseta US kotisivuksi

Länsiliittoumalla on ongelma Libyassa

Länsiliittoumalla on ongelma Libyassa
Julkaistu: 22.3.2011 12:53
Kuva: EPA / All Over Press
Kuva
Libyan kapinallisia.
Kuva: EPA / All Over Press
Libyan kapinallisia.

Libyan lentokieltoa pystyttävällä länsiliittoumalla on kiusallinen ongelma ratkaistavanaan. Yhdysvallat haluaa eroon yksinäisestä johtoasemastaan operaatiossa ”päivien, ei viikkojen sisällä”, mutta liittoutuneet eivät pääse sopuun siitä, pitäisikö komento luovuttaa Natolle vai ei.

Yhdysvaltalainen uutistoimisto AP selvittää kiistan taustoja uutisblogissaan. Yhdysvaltain kiirettä selittää presidentti Barack Obaman kongressilta saama kritiikki siitä, että hän aloitti sodan Libyassa kysymättä asiasta kongressilta.

Sisäpoliittista painetta hellittääkseen Obama haluaisi pikaisesti tilanteeseen, jossa USA olisi vain yksi operaation päättäjistä. Yhdysvallat sekä muun muassa Italia ja Iso-Britannia antaisivat komennon Natolle, mutta ratkaisu on kohdannut myös suurta vastustusta.

AP:n mukaan Nato-johtoa vastustavat ainakin Ranska, Turkki ja Saksa, joka ei ole sotilaallisesti mukana operaatiossa. Vastustuksen syitä on AP:n mukaan monia: yksi suurimmista on se, että Ranska pelkää arabimaissa vihatun Naton kääntävän arabit interventiota vastaan. Toisaalta Ranska, jonka aloitteesta hyökkäys käynnistyi, pelkää Turkin ja Saksan hidastavan operaation etenemistä Nato-komennossa.

Yhdysvallat on korostanut, että intervention tavoite on ennen kaikkea siviilien suojelu Libyassa. Liittoumalla ei Yhdysvaltojen mukaan ole valtuuksia tappaa Libyan johtaja Muammar Gaddafia.

 
Uusi Suomi
Uusi Suomi
 

Tähän uutiseen liittyvät asiasanat

Paikat: Libya
 
 
 
 
 
 

Gaddafi poikansa kanssa on nopeasti elinoitava?

Silloin kaikki sotatoimet voidaan lopettaa. Ja Libya hoitaa itse asiansa.

Eikä ainoa,

eikä viimeinen.

Alkaa muodostua kuva, että erityisesti Ranska, Iso-Britannian vahvalla tuella on halunnut aloittaa ristiretken Libyaan. Eilen. (Presidentinvaalit tulossa?) On taidettu sen jälkeen edetä pers-edellä puuhun.

Aika soppa.

ulkoinen uhka saattaa jopa yhdistää kansaa Gaddafin taakse

ns talvisotailmiö, jossa eripurainen kansa yhdistyy vieraan maan aggression edessä

Kiemuraista

Yleensä asiat mutkistuvat kun ne pitkittyvät.

NATOn peruskirjan mukaan

NATOlla ei pitäisi olla mitään osuutta koko operaatiossa. Mutta eihän "suuressa maailmassa" muutenkaan mitään sopimuksista piitata. Suomessa vain, joka on mallioppilas kaikessa.

Ja tuohon NATOon Kutvonen & Co. meitä sitten ajaa.

 
ILMOITUS

Yritysblogit

Alina Ruonala-Lindgren
Alina Ruonala-Lindgren, vaalipuu.fi
 
 
 
 

Tilaa US-uutiskirje

Sähköinen uutiskirjeemme ilmestyy 12 kertaa viikossa ja sisältää tiiviin paketin päivän uutisia ja puheenaiheita.

 

Luetuimmat

 
 
 
 
 
 
 

Kysely