UNESCOs Verdensarvsliste

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller sektion er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg

UNESCOs Verdensarvsområder er bestemte steder (f.eks. skove, bjergkæder, søområder, ørkener, koralrev, gletsjere, bygninger, kvarterer eller hele byer), som er blevet erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram, der bliver administreret af UNESCO.

Programmets mål er at optegne, benævne og beskytte steder, som har enestående betydning. Det kan både være naturområder og kulturskabte værdier, der betragtes som menneskehedens fælles arvegods. (Se de præcise kriterier for optagelse på listen). Områder, der bliver optaget på Verdensarvslisten kan modtage midler fra World Heritage Fund på bestemte betingelser.

Programmet bygger på Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage (Konventionen om beskyttelse af verdens kulturelle og naturmæssige arvegods), som blev vedtaget på UNESCOs generalforsamling den 16. november 1972.

Ved udgangen af 2005 var i alt 812 (+24 sammenlignet med 2004) områder, fordelt på 137 (+3) lande, blevet optaget på listen. Af dem var de 628 (+17) kulturværdier, de 160 (+6) naturområder og de 24 (+1) blandede natur- og kulturværdier.

I april 2009 var der i alt 878 lokaliteter på listen, heraf 679 lokaliteter med kulturværdier, 174 naturområder og 25 blandede natur- og kulturværdier i 145 forskellige lande.

I alt 186 lande har ratificeret World Heritage Convention.

Der er indtil nu ikke fjernet nogen steder fra listen. Men det er nu besluttet af komitéen at sætte Dresdendalen på observationslisten, da der er planer om at bygge en bro tværs over Elben. Det vil selvfølgelig skade det smukke landskabs egenart, så det ikke længere lever op til at være på Verdensarvslisten.

[redigér] Kriterier

Frem til og med 2004 var kriterierne for udtvælgelse af verdensarven delt i to lister – én liste med seks kulturarv-kriterier og én med fire naturarv-kriterier. Fra og med 2005 er disse slået sammen til en fælles liste bestående af ti punkter. For at et sted skal listeføres som verdensarv må det opfylde mindst et af disse kriterier, med en undtagelse for kriterium (vi), som ikke alene kvalificerer for verdensarvstatus selv om det er opfyldt.

KRITERIUM
I repræsenterer et mesterværk af menneskelig kreativ genialitet,
II viser en vigtig udveksling af menneskelige værdier, over et tidsrum eller indenfor et kulturområde i verden, af udvikling indenfor arkitektur, teknologi, monumental kunst, byplanlægning eller landskabsudformning,
III bærer et enestående, eller i det mindste sjældent, vidnesbyrd om en kulturel tradition eller om en levende eller uddød civilisation,
IV er et fremragende eksempel på en type bygningsværk, arkitektonisk eller teknologisk samling som illustrerer et eller flere betydelige trin i menneskets historie,
V er et fremragende eksempel på en traditionel menneskelig bosættelse, jordbrug eller havbrug som er repræsentativ for en kultur (eller flere kulturer), eller viser menneskelig samhandling med miljøet, specielt der hvor det er blevet sårbart under virkningen af ireversible forandringer,
VI berører eller er direkte knyttet til hændelser eller levende traditioner, med ideer eller overbevisninger, eller med kunstneriske eller litterære arbejder af universel betydning.
VII indeholder fantastiske naturfænomener eller områder med sjælden naturskønhed og æstetisk betydning,
VIII er et fremragende eksempel på hovedperioder i jordens historie, inkluderet bevis for liv, betydningsfulde pågående geologiske processer i udviklingen af landformer, eller betydningsfulde geomorfe- eller fysiografiske kendetegn
IX er et fremragende eksempel som repræsenterer betydningsfulde pågående økologiske eller biologiske processer i fremvæksten og udviklingen af økosystem og samfund af planter og dyr på landjorden, i ferskvand, ved kysten eller i havet,
X indeholder de vigtigste og mest betydningsfulde naturlige leveområder for stedsegen bevarelse af biologisk mangfoldighed, inklusive områder som indeholder truede arter som har særlig universel værdi fra et videnskabeligt eller bevaringsmæssigt ståsted.

[redigér] Verdensarvsområder

[redigér] Eksterne links

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har billeder og/eller lyd med forbindelse til:

Personlige værktøjer
Navnerum
Varianter
Handlinger
Navigation
Deltagelse
Værktøjer
Organisation
Udskriv/eksportér
Andre sprog