Потребители

Галерия

DSC05103 nomer094 DSC05044 dsc_9884

Зачестяват случаите на заведения, които си правят оглушки относно забраната за пушене

Ето какво написах днес до директора на столичния РИОКОЗ. Причината бяха зачестяващите сигнали и наблюдения от София и страната за това, че и забраната на пушенето се превръща в “чудо за три дни” – нещо, което ние от България без дим и хилядите българи, които подкрепят нашата идея, смятаме да не допуснем да се случи…

Уважаеми г-н Попов,

Пиша Ви в качеството си на представител на гражданска инициатива България без дим.

В първите дни след влизане на новия закон и наредбата, ограничаващи тютюнопушенето на обществени места (или по-скоро – след Нова година) бяхме силно обнадеждени, че най-после имаме един закон, който обществото ще приеме и ще започне да спазва. Отвсякъде получавахме положителни сигнали или виждахме лично заведения, които или са забранили пушенето, или са извършили изискваното от закона преграждане на търговските си площи. А за които не го правеха, съветвахме всички да сигнализират в съответния РИОКОЗ. Информацията за резултатите от нашите (или от наши познати) сигнали също беше повече от положителна – всеки, подал сигнал, до броени дни получаваше отговор и най-често проблемът биваше решен в достатъчно кратък срок.

Най-хубавото в цялата работа беше, че виждахме все повече места, на които не се пуши, и те бяха винаги пълни с клиенти – точно обратното на онова, което междувременно се опитваха да твърдят собствениците на заведения публично.

От приятели научавахме как не само в София, но и в планинските курорти положението няма нищо общо с това преди година или две и как там основната част от заведенията се самоопределят като такива, в които не се пуши.

Разбира се, в този процес имаше и отделни негативни явления и хитруване на дребно (ресторант Хепи на бул. Тодор Каблешков вместо помещение за пушачи има малък, около 25% от общата търговска площ, изолатор за непушачи, до който се стига през големия лисичарник на салона за пушачи; пицария Виктория в кино Арена Младост, за да избегне разделянето на големия си салон, направи на същия етаж до входа отделен ресторант за непушачи, чиято площ е поне 2.5 пъти по-малка от площта на ресторанта за пушачи; имаше и други заведения, за които имаме сериозни съмнения каква точно част от площта си са отделили като територия, свободна от тютюнев дим, но определено е забележимо под 50%). Но това бяха само лошите примери, които правят ситуацията да не изглежда нереално хубава.

Само че радостта ни беше твърде кратка. Още към края на януари започнаха да идват и негативните сигнали. Те бяха от различно естество:

1. Заведения, които преди месец се бяха самоопределили като такива без дим (например култовата Марая на Евлоги Георгиев), ставаха обратно места за пушачи. При това без да отговарят на условието да са под 50 квадратни метра.

2. Дори и пионерите на забраната – ресторант Крим, се отказаха от идеята там да не се пуши и след по-малко от година експеримент в този ресторант-легенда димът отново е част от менюто.

3. Появиха се и сигнали за разтягане и изнасилване на наредбата. Подадохме цели 2 сигнала за пицария Виктория на Цар Иван Асен II, като след първия получихме безумния отговор, че заведението е с търговска площ 60 квадратни метра и е избрало в него да се пуши, и всичко му е наред. Поради това подадохме втори сигнал, на който лично аз получих отговора, че все така всичко му е наред, само че било 50 квадрата, а инспекторът се бил объркал в първия отговор на сигнал. За да ни се докажат тези 50 квадрата, вторият инспектор се беше погрижил да ни извади от 9 кладенеца вода, за да обясни как площта за обслужване на клиенти не включвала барплота, помощните маси за касови апарати и други подобни, като лично аз вярвам, че се е наложило да извадят и пространствата между масите, а накрая – и просто да излъжат, само и само да не прецакат щедрите, но може би иначе опасни собственици. За сметка на това покрай този сигнал имаше и един особено комичен случай – на шефа на девойката, която беше подала първия сигнал, самият той страстен пушач и редовен посетител на пицарията, при поредното му посещение в заведението, му бяха казали, че вече не е желан там, защото неговата служителка им “създава проблеми с РИОКОЗ”.

Бях склонен да реша, че това е някакъв изолиран случай, но днес лично се сблъсках със следващото абсурдно несъобразяване със закона – минавайки покрай ресторант Руини на бул. Христо Смирненски 32, видях на вратата надпис върху един оранжев лист, който гласеше, че заведението е за пушачи. А това заведение има фронт от повече от 11 метра, основен салон със 70 места и градина с още 50. Площта му в никой случай не е по-малка от 90-100 квадратни метра. Да не говорим, че и надписът нито следваше указанията на Наредбата като размери и шрифт на буквите, нито притежаваше задължителния знак с незадрасканата цигара.

Естествено, щом се прибрах пред компютъра, реших да подам сигнал. Първият, който подавам по телефона. Най-меко казано, изобщо не съм доволен от начина, по който реагира дамата, която ми отговори. Пускам покрай ушите си въпроса й дали Руини се пише с Й, но не мога да не се възмутя на въпроса “и какво ви притеснява там всъщност, че нямате отделно помещение за непушачи ли?”. Няма да коментирам и въпроса далисамият аз съм непушач. В отговор сигурно трябваше да попитам дали самата тя е пушач, защото в началото кашляше по много характерен начин. Накрая, след като изрично си поисках входящия номер, ми казаха, че “номерът на моя фиш е 90″ и да се обадя след 3-4 дни, за да “видя дали вече е направена проверката”. Не разбрах и дали този номер 90 е от деня, седмицата, месеца или годината, примерно. Отказаха да запишат e-mail адрес, на който мога да получа официален писмен отговор на сигнала си.

Лошото е, че сега, даже и със сигнала си да реша проблема с конкретно това заведение, вероятно ще е добре оттук нататък да го избягвам като клиент, защото както виждаме от предишния случай, информацията за това КОЙ Е ПОДАЛ СИГНАЛА достига с лекота до онези, за чиито нарушения той се отнася. В края на краищата фактът, че заведението има добра кухня, по никакъв начин няма да ми гарантира безопасността на храната, ако аз продължавам да ходя там, и хората там знаят, че аз съм “им създавал проблеми с РИОКОЗ”.

Изобщо имам чувството, че и собствениците на заведения, и контролните органи вече са в състояние, характерно за “след четвъртия ден на чудото”, което, както знаем прекрасно, трае 3 дни. Само че ние от гражданска инициатива България без дим нямаме никакво намерение да оставим нещата така и ще се радвам, ако има някакъв начин това да бъде разбрано от РИОКОЗ.

Стотици граждани следят и ни докладват ежедневно за нередностите чрез нашия сайт и фейсбук. В обществото има достатъчно енергия и желание забраната да се случи – ако не по начина, по който това трябваше да стане още през месец юни миналата година, то поне по компромисния начин, който беше указан в поправката на закона. Но от това положение нататък няма да допуснем абсолютно никакви компромиси.

Поздрави: Стефан Янков


Помогнете да разпространим каузата – споделете тази статия:
 
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Live
 • del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Digg
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • Reddit
 • Add to favorites
 • email
 • PDF

9 comments to Зачестяват случаите на заведения, които си правят оглушки относно забраната за пушене

 • martin martin

  Браво, трябва да ни стане навик да си търсим правата

 • martin martin

  а защо не открих линк към фейсбук страницата на сайта, и коя е тази официална страница във фейсбук

 • Antonia Antonia

  Не съм сигурна дали следната група е „официалната“, но още за некоректните заведения може да се види тук:
  http://www.facebook.com/home.php?sk=group_133411100051272
  или „Къде не се спазва забраната за пушене на обществени места в България?“

 • Да, групата е хубава, ползвайте я, аз следя непрекъснато какво се случва и там и непрекъснато подаваме сигнали. А инспекторите стават все по-отегчени. Днес един приятел подал сутринта сигнал за едно заведение, което се е самоопределило за пушачи, след като е доста над 50 квадрата, следобяд попаднал на още едно и се обадил и за него. А дежурният инспектор Пенчев му отговорил “Ама Вие не се ли обаждахте вече днес? Какво, да не би да обикаляте, за да търсите нарушения?”. На тиквата изобщо не й хрумва, че ние му плащаме заплатата от данъците си, за да ходи той да обикаля по цял заведенията и да търси нарушения!

 • Katerinkite Katerinkite

  Това, което се случва е отвратително! Клиентка сам на иначе чудесното заведение “By the Way” (в София на ъгъла на бул. Васил Левски и Раковска) и бях обнадеждена след десетки ужасно задимени дни и вечери че края на това ще настъпи. Всуе! Заведението е много над 50 квадратни метра но на вратата има познатата ни вече табелка “ПОМЕЩЕНИЕ ЗА ПУШЕНЕ ЗАБРАНЕНО ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ” – абсолютна корупция!!!!!!! През деня има няколко маси за непушачи на метър, два от тези на пушачите – НИКАКВА ПРЕГРАДА!!!!!!!! Вчера един тип на обяд запали пура и познайте кой го отнесе!!!! А вечерта е направо трагедия – слагат се на три маси табелка че не се пуши (защо ли, след като заведението е за пушачи?????) и всичко става в дим. Вентилацията им е ужасна, в момента в който я пуснат настава такъв студ че по-добре да дишаш цигарен дим. И сега следва най-големия абсурд – не мога да подам сигнал защото от прочетеното във вашия сайт разбрах че има голяма вероятност собствениците да разберат името ми (а тe ме познават) и автоматически да се превърна в нежелана клиентка и реално да не мога да ходя повече там. Пълна идиотщина!!!! Моля, кажете ми какво да направя?

 • @Katerinkite
  Виж сега… ти наистина ли все още държиш да ходиш в това заведение?! Не мога да те разбера нещо. Ако там ще се пуши и ти не обичаш това, каква работа имаш там!? Лично аз съм си дал обещание и нямам никакво намерение да го престъпвам, че няма да дам повече и стотника на заведение, в което се пуши (или което поне не ми е осигурило голямо, просторно и хубаво помещение за непушачи). Така че, след като няма да стъпвам в лисичарниците, изобщо не ми пречи и да ги докладвам на РИОКОЗ, пък каквото искат да си мислят собствениците за мен. Впрочем, ако действията ми ги накарат да си променят поведението, те утре сами ще искат аз да отида там, защото и без това пушачите ще ги зарежат – поне докато не се случи онова, което трябваше да стане още миналата година: да не се пуши в нито едно заведение. Тъй че смело звънкай – няма да го направя аз, защото не съм свидетел на реалната обстановка в точно това заведение. А съгласи се, че ако някой иска да ме дискредитира, ще ми подава точно подобни сигнали, които обаче няма да са верни ;-) С което изобщо не казвам, че случаят е такъв, а че няма как да знам дали е или не е :-)

 • Христо Христо

  Аз имам идея,обикновено непушачите не посещават много често заведения,та направете си заведение (150-200 места са ви достатъчни) специализирано за непущачи и си съберета групичката в него.Там ще се чуствате по-добре и няма да мрънкате и да се чудите каква мизерия да направите.
  Всичките заведения за които съм чул,който са забранили тотално тютюнопушенето са фалирали !!!
  Така че се питам къде са тези който се борят за това да не се пиши в заведенията.

 • Христо, няма да се възползвам от правата си и ще ти оставя тази простотия, която си написал, за да се срамуваш от нея. Ако можеш де… то при пушачите малко трудно се получва понякога… ;-)

 • Yosko Yosko

  Stephan Yankov e pulen pedal.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>