iPad 2: creëer waarde door schaarste

Rob op 01 maart 2011 37 reacties Laatste door babebo

Morgen is het dan zover. Eindelijk zal Apple in het Yerba Buena Centre in San Francisco de langverwachte aankondiging doen van wat iedereen al denkt, of weet: de introductie van de nieuwe iPad. Volgens Forbes staat het groot afgedrukte cijfer ’2′ op de uitnodiging van Apple voor de bijeenkomst van morgen onmiskenbaar voor de introductie van de nieuwe iPad. De iPad 2 dus, waarover al op deze website uitgebreid is gespeculeerd.

De meeste geruchten rondom de iPad 2 gaan over de camera’s aan de voor- en/of achterkant, over de snelheid van de processor, over de omvang van het geheugen en niet in de laatste plaats over de kwaliteit van het scherm. Ook de fysieke omvang van het apparaat en de capaciteit van de batterij zijn ongetwijfeld onder handen genomen. Tot zover het goede nieuws.

De iPad 2 zal vast weer een felbegeerd product zijn. Zodra er bij Apple een nieuw product staat bijgeschreven in de Apple Store zijn er traditiegetrouw vele bestellingen die vaak pas veel later kunnen worden uitgeleverd dan menig klant lief is. Ook een bezoek aan een Apple Retailer in Nederland de eerste dagen na de introductie van een nieuw product leidt meestal tot teleurstellingen. Dan is het product nog niet in Nederland beschikbaar of er zijn veel te weinig exemplaren voor de Nederlandse markt beschikbaar gesteld om de overweldigende vraag te kunnen beantwoorden. Kortom: het is hoogstwaarschijnlijk nog wel even wachten voordat de eerste iPad 2 daadwerkelijk in Nederland zal zijn gesignaleerd. Niet in de laatste plaats omdat er nergens in de blogsphere artikelen, geruchten, foto’s of roddels zijn te ontwaren over verzegelde leveringen of wat dies meer zij.

Enfin, alle geruchten ten spijt, toegegeven: Apple is meester in het geheimhouden van nieuwe producten en weet de lancering van nieuwe producten op de ‘Media Events’ met een onwaarschijnlijke precisie en een waanzinnig gevoel voor decorum te verzorgen. We zijn hier op de redactie dus in grote afwachting van wat er morgen staat te gebeuren.

Niemand zal echter verbaasd zijn als de nieuwe iPad 2 morgen daadwerkelijk aan het grote publiek zal worden getoond. Nieuwe commercials zullen worden afgespeeld, een nieuw reclame-offensief wordt ingezet. Iedereen wil het ding hebben. Over een tijdje, bij een volgend ‘Media Event’ zal de presentator – laten we vurig hopen dat het dan weer Steve Jobs zal zijn – terugblikken met een korte mededeling dat de vraag de stoutste dromen heeft overtroffen.

Of is het hier schijn dat bedriegt? Uiteindelijk weet Apple als geen ander een belangrijk economisch adagium tot in het onuitputtelijke uit te putten: creëer waarde door schaarste. Het is niet de vraag die zo groot is (die kan Apple heus wel meten of inschatten op basis van eerdere product lanceringen), het is het actuele aanbod dat zo laag is! En de strategie van Apple lijkt erop te zijn gericht dat aanbod ook zo lang mogelijk zo laag te houden, zodat iedereen reikhalzend naar zijn nieuwe hebbedingetje uitkijkt en het bezit ervan de status van de eigenaar verhoogd. Zo creëert Apple een sfeer van exclusiviteit, van status.

En dan nu een voorspelling:  geniet morgen van het ‘Media Event’ maar verwacht niet overmorgen een iPad 2  in je bezit te hebben. Of is er iemand die meer weet dan wij hier op de redactie?

En nu?

37 reacties

Paul26 op 01 maart 2011

Waarom staat er in de slug ‘ipad-2-extreem-dun’? Zie URL van dit artikel: http://www.onemorething.nl/2011/03/ipad-2-extreem-dun/#more-18448

iBartt op 01 maart 2011

hoe laat is het live te zien op het internet?

RobbieB

RobbieB op 01 maart 2011

Sorry voor mijn reactie, maar wat een bullshit artikel.

Welke fabrikant gaat er nou 100.000 producten verkopen, als ze er 500.000 kunnen verkopen? Zeker een bedrijf als Apple, dat maar al te graag pronkt met de omzet- en verkoopcijfers, zal zo veel mogelijk aan de man willen brengen.

De enige reden dat het product straks schaars is zijn productielimieten en hier kan Apple zelf echt helemaal niks aan doen.

KarelWillem

KarelWillem op 01 maart 2011

Je leest het een beetje verkeerd ben ik bang.
.
Het gaat er niet om dat Apple de schaarste in stand houdt, maar dat ze deze bij aanvang zo laat lijken.
.
Zo dat iedereen zowat ontploft van hebberigheid als ze er wel één te pakken kunnen krijgen.
Later worden er meer dan voldoende aangeleverd om iedereen tevreden te stellen. Maar het wordt vertraagt opgebouwd.
.
Op die manier dus.

Maverick9898

Maverick9898 op 01 maart 2011

Ze creëren geen constante schaarste, maar een beginschaarste. Nu zijn overal de iPads toch op voorraad? Op het moment dat je de eerste twee maanden schaarste creëert komt de buzz op gang dat het in trek is en gaan mensen bestellen of wachten tot ie echt helemaal in de winkel ligt. Apple kan daar echt wel wat aan doen (bijv. langer wachten met het lanceren en reserves opbouwen), maar dat doen ze expres niet.

Maverick9898

Maverick9898 op 01 maart 2011

Je bent me voor KW:P.

nebilem

nebilem op 01 maart 2011

Ik hoop niet dat er op het device zelf iPad 2 komt te staan. Maar net als de iPhone gewoon iPad.

Meh1965

Meh1965 op 01 maart 2011

@nebilem: Sinds wanneer staat er iPad op de iPhone?

iDuck

iDuck op 01 maart 2011

Op mijn iPhone staat geen iPad
Of er bewust een beginschaarste komt is best moeilijk te bewijzen lijkt mij. Misschien kijken ze eerst de belangstelling aan en passen daarop hun productie proces aan.

Buzz_D

Buzz_D op 01 maart 2011

Ik vind dit artikel, en het vorige, dat ook om de zogenaamde status voor de gebruiker draaide, maar matig onderbouwd. Het is in ieder geval zeker geen wet bij Apple. In het verleden was er ook wel eens schaarste bij de lancering van een nieuwe Mac, zoals de eerste iMac G5 en de eerste Intel Macs. Dat komt nu zelden meer voor, simpelweg omdat het productievolume en voorraadbeheer is aangepast en de vraag niet meer wordt onderschat. En wat is de bedoeling geweest van de lancering van de iPod nano, iPod shuffle en Mac mini, als het bij Apple om het creëren van status door exclusiviteit gaat?

Spartan23R

Spartan23R op 01 maart 2011

@ Hierboven, hij zegt toch net als de iPhone en niet net als op de iPhone..
Daarmee bedoelt hij gewoon de naam van het apparaat en niet een getal erbij..

RoyK op 01 maart 2011

Ik hoop dat er morgen ook iets over de iMac wordt verteld.

Buzz_D

Buzz_D op 01 maart 2011

Ik denk dat er tegenover elke consument die een Apple product graag voor de status koopt er tien consumenten staan die het vervelend vinden om aangezien te worden voor een snob en lang te moeten wachten tot er iets te koop is.

In de kwartaalverslagen voor de aandeelhouders wordt het zeker ook niet als positief nieuws gezien als de productiecapaciteit niet overeenkomt met de vraag, zoals vorig jaar met de iPhone 4 en iPad het geval was.

iDuck

iDuck op 01 maart 2011

Aha, bedankt @Spartan23R voor de uitleg, zat ik er even naast zeg.

Edwin377

Edwin377 op 01 maart 2011

Dat de iPhone in het begin moeilijk verkrijgbaar is en later beter ligt volgens mij niet aan het afknijpen van de levering door Apple in het begin. Als je een nieuw product introduceert en veel mensen willen het hebben dan betekent dat in een klap een enorme vraag. De productielijnen zijn daar niet op berekend. Als ze dat wel zouden zijn dan is er na een paar maanden een flink productieoverschot. Dus wat ze doen is de productie starten, een voorraad opbouwen en dan de verkoop starten. Vervolgens zijn ze snel door de voorraden heen en ontstaan er wachtlijsten. Uiteindelijk hebben alle early adopters zo’n ding en normaliseert de vraag; op dat moment kan de productie het goed bijhouden. Dat lijken mij logistieke waarheden; Ik denk dat Apple best meer zou willen verkopen als ze ze sneller zouden kunnen maken (voor dezelfde kosten)

Dat Nederland de iPad pas later krijgt komt volgens mij doordat ze niet in een klap alle landen kunnen bevoorraden om dezelfde capaciteitsredenen. Apple kiest er dan ook beter voor om het thuisland eerst tevreden te stellen en andere later te laten komen in plaas van wereldwijd de spoeling veel te dun te laten worden. Dan hebben ze pas echt chagrijnige klanten!

joriss

joriss op 01 maart 2011

Heeft iemand een idee wanneer je de nieuwe iPad in je bezit kan hebben? Spreken we hier over dagen, weken, maanden?

prullenbak

prullenbak op 01 maart 2011

Heeft iemand een idee wanneer je de nieuwe iPad in je bezit kan hebben? Spreken we hier over dagen, weken, maanden?

Jaren.

Meh1965

Meh1965 op 01 maart 2011

Spartan23R @ Hierboven, hij zegt toch net als de iPhone en niet net als op de iPhone..
Daarmee bedoelt hij gewoon de naam van het apparaat en niet een getal erbij..

Ooooh.

babebo

babebo op 01 maart 2011

Wat een onzin. Zelf bedacht zeker. Vorig artikel sloeg ook al nergens op.
Want:
- De hebberigheid wordt het best gerealiseerd door zoveel mogelijk mensen het apparaat in handen te laten hebben.
- Daarnaast laat geen enkel bedrijf in een boekjaar gedurende 2 maanden omzet liggen. Zeker niet als de klanten het uit je handen willen trekken.
- De concurrentie is moordend en die laat je dan zeker apparaten leveren aan klanten die al wachtend mogelijk voor het alternatief kiezen waardoor je eigen marktaandeel terugloopt? Echt niet.

Exclusiviteit zit in het feit of iets kopieerbaar is. Het eco systeem van Apple is tot op heden niet te evenaren door concurrenten. Zeer exclusief dus. Het feit of er wel of niet miljoenen Nederlanders ook Apple spullen hebben boeit niet. Ik blijf dan vinden dat ik de beste computer spullen heb.
In de mode industrie is kopieerbaarheid erg groot; alleen dan worden prijs en /of selectieve distributie gebruikt om schaarste en exclusiviteit te suggereren met als doel zich te onderscheiden van de concurrentie. Maar dat is dus een rookscherm in een heel andere bedrijfstak.

Kortom; schaarste/exclusiviteit biedt Apple geen enkel voordeel.

defecto

defecto op 01 maart 2011

Het is nogal veel eigen mening en dus ook geen nieuws artikel, meer een column.. Op zich helemaal niks mis mee, alleen misschien verwarrend voor de lezer aangezien er een paar klikjes lager een artikel gebaseerd op geruchten staat. En daar tussendoor af een toe een nieuws artikel (met oud nieuws) of gebruikers tip.

Dr. Maddox

Dr. Maddox op 01 maart 2011

Programma:
-10 minuten spreektijd over het marktaandeel Apple (alleen de goede cijfers)
- 3 kwartier app ontwikkelaars aan het woord of hoe geweldig ze het doen, alle lof etc.en daarbij een tipje van de nieuwe iOS sluier.
- 10 minuten nieuwe iPad (ooohhh ahhh!!!)
- 15 minuten over de nieuwe iOS en iLife voor de iPad (cloud based)
- there’s one more thing: Een tussenmaat van de iPad – iPhone
- een of andere artiest die nog een liedje doet met een gitaar of piano

cids op 01 maart 2011

Inderdaad een “bullshit” artikel… “En de strategie van Apple lijkt erop te zijn gericht dat aanbod ook zo lang mogelijk zo laag te houden”.

Iedereen weet dat Apple de iPad en iPhones niet kan aanslepen en volledig afhankelijk is van de productiecapaciteit van derde partijen…

MacAanZee

MacAanZee op 01 maart 2011

Het lijkt mij ook onzin dat Apple bewust schaarste creëert bij introductie van nieuwe producten. Vaak is ook duidelijk waardoor het komt: inderdaad eerst de Verenigde Staten bevoorraden of grote Europese landen, tekorten aan onderdelen zoals beeldschermen en processors, wat een paar jaar geleden nogal eens voorkwam en vorig jaar (tot aan nu nog steeds!) het niet leveren van de witte iPhone 4 door onbegrijpelijke productieproblemen. Ik denk ook niet dat het enig doel dient. Juist doordat Apple er altijd fantastisch in slaagt een enorm momentum te creëren met wereldwijde free publicity tot in het Journaal toe, zouden ze de hoogste verkopen kunnen behalen door ze op dat moment al volop leverbaar te hebben in de winkels.
Inderdaad wil iedereen het nieuwe ding meteen hebben. Daar moet je dan meteen gebruik van maken en niet het risico lopen dat de klant door maanden wachten alsnog een apparaat van de concurrent koopt. Juist bij de iPad is dat risico door de concurrentie een stuk groter.
De enige reden om winkels niet tijdig te bevoorraden zou kunnen zijn het absoluut willen voorkomen van uitlekken van specificaties en uiterlijk van het nieuwe apparaat. Maar dat weegt niet op tegen het gebrek aan omzet.

RuudBerg

RuudBerg op 01 maart 2011

Sorry hoor maar wat een flauwekul zeg, je laat je fantasie volledig de vrije loop en ook nog blijven hopen dat Steve op ‘t podium komt om vervolgens weer te huilen dat ‘t weer zo tegen viel.

sjap op 01 maart 2011

Exclusiviteit? Status? Wat een bullshit. Elke aap loopt met een Apple-apparaat tegenwoordig.

Apple is een consumerelectronics-bedrijf en wil met zoveel mogelijk dozen schuiven. Zoals andere hierboven stellen is de productiecapaciteit beperkt, niet meer en niet minder dan dat.

Yip

Yip op 01 maart 2011

Zowhee, we lopen wel weer met stierenstront te smijten zeg…

sjap op 01 maart 2011

Sorry waar ‘bullshit’ staat moet staan ‘onzin’.
*mond spoelen gaat*

spacefreek

spacefreek op 01 maart 2011

Onzinnig artikel, “beginschaarste”, wanneer denk je dat de vraag het grootst is? Alsof ik nu nog even snel een iPhone 4 of iMac zou kopen, ik wacht momenteel rustig af op de volgende.
Vanuit Apple’s perspectief zit je overigens ineens de rest van je productcyclus met een overcapaciteit aan productie-apparaten als je wilt voldoen aan de initiële vraag. Ook niet echt handig.

Maced.2

Maced.2 op 01 maart 2011

ben jij ook zo iPad moe….

Di May

Di May op 01 maart 2011

” Mond spoelen ” moet je alleen als je kak gegeten hebt …

karelschapie op 01 maart 2011

Dr. Maddox Programma:
- there’s one more thing: Een tussenmaat van de iPad – iPhone

Hoelang blijven we nou doorgaan over die tussenmaat tussen de iphone/ipod en de ipad :S Het is heel simpel: jobs zei: we hebben de iphone en de macbook; daartussen de ipad en daarmee klaar

Lau24 op 01 maart 2011

Oh yeah and there’s one more th(f)ing(er), (Steve steekt z’n middelvinger op)

Maverick9898

Maverick9898 op 01 maart 2011

Ik snap niet zo goed waarom niemand kan geloven (want zeker weten doen we het niet….) dat Apple bewust schaarste maakt. Zoveel mogelijk schuiven in de eerste twee maanden is lang niet zo belangrijk als dat je bekend wordt en dat weet Apple echt wel. Als mensen zien hoe hip Apple is, kopen ze misschien niet een iPad of een iPod (die hebben ze misschien niet nodig) maar iets anders. Als Apple reclame maakt voor de iPad is dat voor het hele bedrijf, niet alleen voor de iPad. Bovendien kopen mensen die het direct willen het toch wel, alleen bij schaarste net iets later. Dat geld komt dus toch wel. Op een gegeven moment is je markt verzadigd en kom je weer met wat nieuws, waar ze weer over gaan kletsen. Zo haal je de verkoopresultaten. Want als het echt zo is dat ze elke keer weer geschokt zijn door de verkoopresultaten zouden ze de productie veel hoger laten draaien voor een overschot bij verkoop, maar dat doen ze niet. Het is gewoon verkoopstrategie.

timmiex

timmiex op 01 maart 2011

Ik heb er zin in iPad 2 extreem dun xD

MacMartino op 01 maart 2011

Extreem dun? Alstjeblieft niet, dan breekt ie nog eens!
Nee, liever dikker met een video in-poort, zodat je er een DvD speler op kunt aansluiten. Handig voor achterin de auto!

MacAanZee

MacAanZee op 02 maart 2011

Een oprolbare iPad

babebo

babebo op 02 maart 2011

Maverick9898 is denk ik wel iemand van de complot theorieën. Gezien zijn hamer en sikkel.

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Log in of registreer.

Inloggen

of Wachtwoord resetten?