Ohita navigointilinkitSiirry RKTL:n etusivulle
In English | På Svenska

  Sivukartta | Hakemisto A-Ö  
Etusivu Riista Poro Kala Vesiviljely Talous ja yhteiskunta Tilastot Tutkimuslaitos Julkaisut Yhteystiedot

Riistakantojen runsaudenseuranta:
» Kainuun metsäpeurakanta 2010
» Suurpedot 2009 
  •Karhu
  •Susi
  •Ahma
  •Ilves
» Hirvikanta 2009
» Ylä-Lapin riekot 2010
» Metsäkanalinnut 2010 
» Vesilinnut 2010
» Lumijälkilaskenta 2010 
» Uhanalaiset riistaeläimet 

Ilves

Ilveksen esiintymistiheys (yksilöä/1000 km²) 50x50 km:n yhtenäiskoordinaattiruuduittain
vuoden 2009 lopussa ja vähimmäiskannan kehitys Suomessa vuosina 1978–2009.

Ilveskanta on edelleen vahvistunut Suomessa. Syksyllä 2009 Suomessa eleli noin 2 200–2 300 ilvestä. Ilveskanta onkin ollut yhtäjaksoisesti kasvussa jo vuodesta 1991 lähtien. Ilveskanta näyttää yli kolminkertaistuneen vuodesta 1994, jolloin se arvioitiin 700 yksilöksi. Kanta on voimakkain Pohjois- ja Etelä-Savossa mutta viime vuosina ilvesten lukumäärä on kasvanut erityisesti Kainuussa ja Keski-Suomessa.

Laskelma ilvesten lukumääristä perustuu pentuehavaintoihin. Arviot erillisten pentueiden lukumääristä riistanhoitopiireittäin olivat: Etelä-Häme 16–18, Etelä-Savo 52–54, Kainuu 28–32, Keski-Suomi 43–45, Kymi 22–24, Lappi 8–10, Oulu 14–17, Pohjanmaa 5–6, Pohjois-Häme 30–32, Pohjois-Karjala 35–37, Pohjois-Savo 55–57, Ruotsinkielinen Pohjanmaa 9–10, Satakunta 16–18, Uusimaa 31–33 ja Varsinais-Suomi 14–16. Arvio kokonaisyksilömäärästä saadaan kertomalla pentuemäärä luvulla kuusi.



Tulostettava versio

 


© Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.Muokattu 14.10.2010