Här är du: Startsida »Vi tipsar
 
Sök 
 

Skogen i våra hjärtan

Skogen väcker starka känslor hos de flesta svenskar. Är det för att vi är uppvuxna i bärskogen och insupit skogsdoften med modersmjölken?
  
 
Gammelskog  och sjöBalsam för själen
Följ stigen in i den djupa granskogen med buteljgrön mossa och blåbärsris på marken och skägglav flaggande på de grova stammarna. Fyll korgen med svamp. Ta en kafferast likt så många vandrare före dig, med lavskrikan som trevligt sällskap vid elden.
 
Kliv på hällarna med de stolta tallarnas stora kronor högt ovanför dig. Hör det torra knastret i renlaven under stövlarna, medan du spanar efter nästa röda lingontuva att skörda. Trampa den gyttjiga stigen, genom fjällbjörkskogens frodiga djungel av björntolta och stormhatt upp mot kalfjällets fria vidder. Din själ mår gott och trasigheter repareras.
 
 
  
Urskogens väsen
Barndomsminnen dyker upp - Elsa Beskows pigga Tomtebobarn med röda flugsvampshattar i uggleskog, John Bauers bilder och sagor om troll och prinsessor i mystisk gråtonad urskog. Så många minnen de flesta av oss i vårt land har från spädaste år, som binder oss med starka band till skogen.
Tomtebobarnen av Elsa BeskowJohn Bauers förtrollande sagovärld / [sagor i urval av Eva Dahlin ...]  
Visst är det lätt att föreställa sig att alla möjliga väsen kan finnas i en riktig gammelskog? Trädstammen blir ett skogsrå och i morgondimman över myren dansar älvorna…Bengt af Klintberg har tecknat ner flera sägner om ”oknytt” i sin bok Svenska folksägner.
 

 
 
Skogsbränder och ryska tajgan
Naturens eget sätt att föryngra skogen är genom skogsbränder. Under en flygresa till Bajkalsjön, en flygtur på drygt 10 timmar, så tappade jag snabbt räkningen på alla skogsbränder, som sågs från luften i de oändliga skogarna. Förmodligen fick de flesta slockna av sig själva.
 
En intressant bok om en familj i Sibirien, som levde avskiljd från civilisationen i fyrtio år i ett otillgängligt sibiriskt område söder om Bajkalsjön, är Vasilij Peskovs Eremiterna i tajgan.

En storslagen film från den sibiriska tajgan är den japanske mästerregissören Akira Kurosavas Dersu Uzala. Det är en oerhört gripande historia om den gamle jägaren och vägvisaren, som till sist blir blind och fasar för att möta ”amba”, den sibiriska tigern.
 
Tiger och snöleopard Foto: Birgitta Sandqvist-Andersson
 
Tråkigt nog så blir både tiger, snöleopard och andra vilda rovdjur allt mer sällsynta i Sibirien. Tjuvjägare härjar då djuren ingår som ingredienser i traditionella kinesiska mediciner. Svarta marknaden betalar skyhöga priser. Bilden är från varuhuset GUM i Moskva där både tiger och snöleopard var till salu i uppstoppat skick.
 
 
 
 
Regnskogarna
Under de senaste hundra åren har hälften av de tropiska skogarna försvunnit enligt Världsnaturfonden WWF. Avverkningar och bränder minskar snabbt regnskogen på till exempel Borneo. Den allra viktigaste gröna lungan på jorden är på grund av sin storlek Amazonas tropikskogar. Skogsskövlingen där går oroväckande snabbt. Plantagerna breder ut sig, ursprungsbefolkningen trängs undan. Jordens lager av syre minskar år från år. Läs mer på www.wwf.se.
 
 
Skogen förändras
Det svenska välståndet hänger till stor del ihop med skogen. Metoderna inom skogsbruket idag innebär dock oftast stora kalhyggen. Den gamla skogen försvinner och ersätts av skogsplantager med monokultur, där träden har samma ålder. Skogsavverkningarna breder ut sig som stora sår i landskapet. Andra skogsbruksmetoder finns. En privat skogsägare i Gunnarn fick nyligen rätt av domstol att gallra sin skog utan att behöva skapa kalhyggen.
Kalhygge  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
  
Nornan
Reservat kan skapas, om något särskilt skyddsvärt upptäcks. Läs i Boris Erssons bok Skogen i våra hjärtan om nornan. Det är en sällsynt orkidé, som gjorde att ett område nära Sorsele, med gammelskog kunde räddas som reservat på 80-talet.
 
Nornan
 
Författarnas och poeternas skog
I samma bok beskrivs ett besök hemma hos författarinnan Sara Lidman i Missenträsk. Nybyggarnas och skogstorparnas hårda villkor har hon mästerligt lyft fram i sina många romaner. Hon skrädde inte orden i samtalet med Boris Ersson minsann, när det gällde plundringen av både människor och natur i Norrland. Både skogen och människorna förvandlas till ”rest och trasbestånd”, uttryckte hon det.
 
Författarinnan Kerstin Ekman har skrivit en skattkammare till bok om skogen ur alla möjliga aspekter – Herrarna i skogen – heter den. Hennes romaner innehåller också ofta väldigt fina naturbeskrivningar. Läs till exempel hennes bok Händelser vid vatten. Förutom att den boken rymmer en spännande och mystisk intrig och vältecknat persongalleri, så förmedlar den en nästan fysiskt kännbar beskrivning av naturen och skogen.
 
Författaren Helmer Grundström från Svanabyn nära Dorotea i Lappland, prövade på att vara både flottare och skogsarbetare och skrev om sina upplevelser – både diktsamlingar som till exempel Lappmarksdikter och romaner, noveller. Dan Andersson som också han prövade på arbetet i skogen, är det inte möjligt att förbigå i detta sammanhang. Hans dikter som till exempel i samlingen Kolvaktarens visor, skildrar skogen och människorna som arbetade i den. Inte minst de dikter som tonsatts, etsar sig fast och tillhör nationalskatten.
 
  
  
  
Genom skogen
Naturen är ett kärt ämne för många poeter – Tomas Tranströmer är en av dem som gjort det med bravur. Här nedan citerar jag hans dikt" Genom skogen” från diktsamlingen Halva himlen –62:
 
En plats som kallas Jakobs kärr
är sommardagens källare
där ljuset surnar till en dryck
Urskogsom smakar ålderdom och slum.
 
De svaga jättarna står snärjda
tätt så ingenting kan falla.
Den knäckta björken multnar där
i upprätt ställning som en dogm.
 
Från skogens botten stiger jag
Det ljusnar mellan stammarna.
Det regnar över mina tak.
Jag är en stupränna för intryck.
 
I skogsbrynet är luften ljum. –
Stora gran, bortvänd och mörk
Vars mule mörk i jorden gömd
dricker skuggan av ett regn.
 
Dikten börjar i träskets mörker men slutar i skogsbrynets ljus. Ofta har skogen i dikten traditionellt från romantikens dagar och framåt fått symbolisera mörker, ondska, hot och människans undermedvetna, men inte alltid.
 
Öl eller vatten?
Skogen kan också vara något positivt, stå för frihet och en plats för att hämta kraft. Det senare gäller definitivt för mig! Jag hoppas att det kommer att finnas något annat än skogsplantager och kalhyggen att promenera i för mina barn och barnbarn i framtiden.
 
Skogens guld
 
Hasse & Tage sjöng om att framtiden verkade dyster ”men man hoppas att barna ändå får ett glas öl”. Jag tror att jag ännu hellre önskar mina barn och barnbarn en skopa rent vatten i en vacker skog. Ett kinesiskt ordspråk värt att begrunda lyder: ”Den som planterat ett träd har icke levt förgäves”.
 
/ Birgitta Sandqvist-Andersson, Sorsele bibliotek
  
  

Fakta om bristen på skydd av svensk skog:

(Hämtat från Miljömagasinet nr 25, 23 juni 2011)

 
Mindre än 4 procent av totala produktiva skogsmarken har formellt skydd.
Mindre än 2 procent av den produktiva skogsarealen nedanför den fjällnära skogen är formellt skyddad.
(Källa: Naturvårdsverket).
Över 80 procent av den produktiva skogen i Sverige består av plantager och skötta yngre produktionsskogar med en medelålder under 100 år.
(Källa: Skogsstyrelsen)
 

Länktips:


http://www.skyddaskogen.se  (Föreningen Skydda Skogen)
http://www.naturskyddsforeningen.se (Naturskyddsföreningen)
http://www.skogsstyrelsen.se (Skogsstyrelsen)
http://www.wwf.se (Världsnaturfonden)
 

Boktips:

Andersson, Dan: Kolvaktarens visor
Beskow: Tomtebobarnen
Dersu Uzala [Videoupptagning] : Dersu Uzala : vägvisaren /Dersu Uzala
Ekman, Kerstin: Herrarna i skogen.
Ekman, Kerstin: Händelser vid vatten.
Enander, Karl-Göran: Ekologi, skog och miljö.
Ersson, Boris: Skogen i våra hjärtan.
Grundström, Helmer: Lappmarksdikter
Holmberg, Pelle: Svenska träd.
John Bauers sagovärld. sagor / Det var en gång- / i urval av Annika Lundeberg : Sagor.
Kardell, Lars: Svenska urskogar
Peskov, Vasilij: Eremiterna i tajgan
Svenska folksägner / [utgivare:] Bengt af Klintberg.
Tranströmer, Tomas: Samlade dikter.


 
 
Kategorier: Krönikor
  1. Skriv ut
  2. Tipsa en vän

Senaste tipsen

träd : upptäck, känn igen och använd / Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf ; Maj-Britt Rehnström, foto

Svenska träd : upptäck, känn igen och använd

av Holmberg, Pelle
Vill du veta mer om träden i skogen, så är det här en fin bok för amatören att studera.
Läs mer
Kyrkogårdsboken / Neil Gaiman

Kyrkogårdsboken

av Neil Gaiman
En kyrkogård kan vara ett bra ställe att växa upp på.
Läs mer
Dersu Uzala

Dersu Uzala

Dersu Uzala är en mäktig film där både ett gripande människoöde och den storslagna sibiriska naturen delar på huvudrolle...
Läs mer
VästerbottensTurism

VästerbottensTurism

Skippa Thailand och se dig omkring i ditt eget län i sommar.
Läs mer
Eremiterna i tajgan

Eremiterna i tajgan : [en rysk familjs kamp för att överleva i den sibiriska vildmarken]

av Peskov, Vasilij
Mitt ute i ödsligaste Sibirien upptäckte några ryska geologer tecken på mänskligt liv från luften. Där borde ha funnits ...
Läs mer
The king´s speech

The king's speech

En film med stor kvalitet om en människa som måste övervinna sitt handikapp för sitt lands skull i en svår tid.
Läs mer
De ickesynliga

De ickesynliga

av Fredrik Härén
Känslan av att du är iakttagen fast ingen är där är kanske inte inbillning.
Läs mer
Den vita tigern / Adiga, Aravind

Den vita tigern

av Adiga, Aravind
Möt en tiger i mänsklig gestalt! Det här är en hisnande skröna om dagens indiska samhälle, presenterad med svart komik o...
Läs mer
Nattpatrullen : första boken / Sergej Lukjanenko

Nattpatrullen

av Lukjanenko, Sergej
Magiker, hamnskiftare, häxor och vampyrer – gillar du möten med sådana varelser? Ta en tur i Moskvas tunnelbana - eller ...
Läs mer
Vår av Øivind Berg

Vår

av Berg, Øivind
Våren kommer och snön tinar bort. Vad kan du göra då?
Läs mer
Huggarna

Huggarna

av Jacobsen, Roy
Finsk sisu och ett varmt hjärta som får den svåraste is att tina, har hjälten i Huggarna.Ved behöver vän som fiende när ...
Läs mer
Våfflor & pannkakor / Aravind Adiga

Våfflor & pannkakor

av Habershon, Kate
Den perfekta boken för Våffeldagen och andra tillfällen när något gott behövs på bordet!
Läs mer
750 spartips för barnfamiljer / Gustafsson-Dock, Katarina

750 spartips för barnfamiljer

av Gustafsson-Dock, Katarina
En läsvärd bok som det verkligen kan löna sig att läsa, är denna bok om vardagsekonomi med spartips för barnfamiljer.
Läs mer
Dags att köpa aktier? / Bäckström, Urban

Dags att köpa aktier?

av Bäckström, Urban
Aktiesparandets risker men även möjligheter beskrivs i denna bok, skriven av en av Sveriges främsta finansexperter.
Läs mer
Så här blev Warren Buffet världens rikaste person

Så här blev Warren Buffet världens rikaste person

av Börjesson, Per H
Den stenrike miljardären Warren Buffet, har blivit mångas "guru" och förebild när det gäller placeringar och ekonomiska ...
Läs mer
Så här kan alla svenskar bli miljonärer / Per H Börjesson

Så här kan alla svenskar bli miljonärer

av Börjesson, Per H
Det här är den rätta handboken för nybörjaren i ekonomi, som vill börja svinga sig ut i aktiedjungeln.Alla svenskar kan ...
Läs mer
Konsumentverket logga

Ekonomitips för privatpersoner

Hur handlar man på ett säkert och bra sätt i julhandeln? Konsumentverket har massor med tips på sin innehållsrika hemsid...
Läs mer
Hemma på vidda : med renflocken på flyttfot / Hagbrink, Bodil

Hemma på Vidda : med renflocken på flyttfot

av Hagbrink, Bodil
Rajden går! Så härligt att få följa med när samerna flyttar med sina renar i denna bilderbok.
Läs mer
Hantverket i gamla hus

Hantverket i gamla hus

En bok om hantverk, metoder och material som användes för att bygga hus förr i tiden.
Läs mer
Ida Maria från Arfliden / Gelotte, Ann-Madeleine

Ida Maria från Arfliden

av Gelotte, Ann-Madeleine
Hur levde mormorsmor? Ja, bodde hon i Lappland och på landet, så kunde det ha varit som för Ida Maria i den här boken. H...
Läs mer
 1 2 3 >