Living OrganismsAnimalia / Craniata / Mammalia / Artiodactyla / Cervidae / Hydropotes / Species
Hydropotes inermis - Chinese water deer (Click photographs/illustrations: full picture & further details)
Click Photo for full-page view

INFORMATION AVAILABLE

GENERAL & REFERENCES

APPEARANCE / MORPHOLOGY

LIFE STAGES / NATURAL DIET / PHYSIOLOGY

BEHAVIOUR

HABITAT & RANGE

CONSERVATION

Return to top of page

General and References

Alternative Names (Synonyms)

  • Water-deer
  • Chinese water-deer
  • CWD
  • Ke (Chinese)
  • Hydropote (French)
  • Hydropote chinois (French)
  • Chinesisches Wasserreh (German)

Names for new-borns / juveniles

Fawn
Names for males Buck
Names for females Doe

Return to top of page

General Appearance

Small deer with plain brown coat - dull sandy colour in winter, large rounded ears, black, button-like eyes and nose and no antlers (B142, B144, B158.A8.w4)

Similar Species

  • Smaller than Capreolus capreolus - Western roe deer, and without white/cream caudal patch. 
  • Slightly larger than Muntiacus reevesi - Reeve's muntjac, with larger more rounded ears, no dark facial markings and shorter tail which is not held erect.

(B142).

Sexual Dimorphism Long tusks in male only (B142, B144, B158.A8.w4).

Return to top of page

References

Species Author

Debra Bourne

Major References

Husbandry references:

ORGANISATIONS
(UK Contacts)

ELECTRONIC LIBRARY
(Further Reading)
Click image for full contents list of ELECTRONIC LIBRARY

  • --

Return to top of page

TAXA Group (where information has been collated for an entire group on a modular basis)

Parent Group

  • Deer (Cervidae)

Specific Needs Group referenced in Management Techniques

  • Deer (Cervidae)

Return to top of page

Husbandry Information

Notes

--
Individual Techniques linked in Wildpro

Return to top of page

Appearance / Morphology

Measurement & Weight

Length Head-body length: 
  • 2.5-3.3ft/75-100cm (B144) ; 77.5-100cm (B147)
  • Males 82.0-105.0cm mean 92.5cm, females 90.0-105.0 mean 95.6cm (B142)

 

Height To shoulder:
  • 18-22in./455cm (B144); 45.0-55.0cm (B147)
  • Males 42.0-56.0 mean 49.1cm (B142); 52cm (B52); 55cm (B158.A8.w4); females 42.0-61.0 mean 50.3cm (B142); 48cm (B52)
Adult weight General --
Male
  • 24-31 lbs. / 11-14kg (B144).
  • 12.0-18.5 mean 14.2kg (B142)
  • 11-14kg (B52)
  • 12kg (B158.A8.w4)
Female
  • 20-26 lbs./ 9-12 kg (B144)
  • 14.0-17.4 mean 15.6kg (B142)
  • 8-11kg (B52)
New-born weight 0.15-1kg, mean about 0.8kg (B142); about 1kg (B147); 0.8kg (B158.A1.w3)
Growth rate --

Return to top of page

Head

General No antlers (B52, B142, B144)

Skull: about 167cm long (B142)

Nose: black, shiny, button-like (D30, B158.A8.w4)

Ears: large (about 9-12cm long), rounded (B142)

Dentition (Teeth)
  • I 0/3, C1/1, P3/3, M3/3 (B142, B147)
  • Upper canine in females small (about 4mm). 
  • In male long and curved, visible well below lower jaw. Normal length approximately 70mm (B52, B142, B147, D30, B158.A8.w4); up to 8cm/3.2 ins. (B144)
Eyes Black, button-like (B142, B158.A8.w4)

Return to top of page

Legs and Tracks

  • Cloven-hoofed (B142)

Return to top of page

Tail

  • Short. Not held upright. Colour similar to rest of coat (B142, D30).
  • Length: mean males 6.5cm, females 6.2cm (B142); 2.4-3in./6-7.5cm (B144); 6.0-7.cm (B147); 7cm (B158.A8.w4)

Return to top of page

Coat / Pelage

Adult Female
  • Summer: reddish-brown/chestnut (sometimes described as sandy), sleek.
  • Winter: Brindled. Overall colour dull sandy/yellow-brown/pale fawn to dark grey-brown. Very thick coarse coat, dull appearance.
  • Underparts whitish.
  • No rump patch
  • Muzzle /chin, and upper throat: grey-whitish.

(B52, B142, B142, B147, D30, B158.A8.w4)

Variations (If present) --
Moult
  • March to May transition to summer coat (B142).
New-born / Juvenile
  • Brown with lines of pale spots - lost at about two months old (B52 B142)

Return to top of page

Neonate (New-born) Characteristics

Precocial. White spots for about two months (B142, B147).

Return to top of page

Detailed Anatomy Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

  • Reproductive: Two pairs of teats on udder (B142, B147)
  • Scent glands: small pre-orbital glands, interdigital glands on hind feet, inguinal glands (not present in other deer) (B142, B144, B147).

Return to top of page

Life Stages / Natural Diet / Physiology

Reproductive Stages

Breeding Season
  • Rut November to December in Britain (B142; B158.A1.w3)
Oestrus / Ovulation --
Gestation / Pregnancy
Parturition / Birth
  • May to July (B142); late May to June (B158.A1.w3)
Neonatal development
  • Birth: spotted coat. Precocial. 
  • Two months old: (approximately) spots lost, weaned

(B142, B147).

Litter size
  • 1-2, occasionally 3-4 (B144).
  • Britain mainly 1-2 in wild. Whipsnade 75% twins, 25% three or four fawns.
  • China mainly 2-3 but up to 5 or 6 recorded (B142)
  • Usually 2-3 (B147)
  • 1-7, usually 2-3 (B158.A1.w3)
Time between Litters / Litters per year --
Lactation / Milk Production
Sexual Maturity
  • Six months old (B144, B158.A1.w3)
  • 5-7 months; 8 months reported from China (B142).
  • Males 5-6 months females 7-8 months (B147)
Longevity
  • At least 6 years (B142); 10-12 years (B144); maximum 13 years 11 months recorded in captivity (B147)

Return to top of page

Natural Diet

  • Grasses, reeds, sedges, brambles.
  • Also make use of vegetables.

(B142, B144, B147)

Return to top of page

Detailed Physiology Notes
(Summary information provided for pertinent species-specific data cross-referenced in Wildpro)

Temperature --
Pulse --
Respiration --
Faeces Black/dark brown, 1.0-1.5cm by 0.5-1.0cm, cylindrical, pointed one end, rounded one end (B142)
Haematology / Biochemistry --
Chromosomes 2n = 70, FNa = 68 (B142)
Other --

Return to top of page

Behaviour

Feeding Behaviour

--

Return to top of page

Parental Behaviour

Initially fawn left singly in sheltered places, doe returning for the fawn to suckle. Fawns remain with doe until autumn (B142).

Return to top of page

Social Behaviour / Territoriality

Intra-specific
  • Generally solitary or in pairs,
  • Pairs seen mainly following rut (November-December) until April.
  • Small groups e.g. grazing in winter (January-February) and does with young in late summer.
  • Bucks form territories in rut and mark and defend them
  • Bucks use tusk-like upper canines in fighting .
  • Young males driven out of territories

(B142, B144)

Inter-specific --

Return to top of page

Sexual Behaviour

Rudiments of pair formation. (B144)

Return to top of page

Predation in Wild

  • In Britain: foxes take juveniles. Also crows kill young fawns, pecking eyes and head (B142, V.w5).

Return to top of page

Activity Patterns

  • Usually walk.
  • Run/leap when frightened.
  • Swim well.

(B142, B147)

Circadian
  • Most active morning and evening (B144).
  • Active any time, but most active around dusk (B142)

Return to top of page

Habitat and Range

General Habitat Type

  • Reed beds and rushes along rivers, swampy areas, also woodland with grazing areas, and arable farmland.

(B142, B144, B147, D30)

Return to top of page

Nests / Burrows / Shelters

  • Prefer to shelter in dense cover (B143)

Return to top of page

Distribution and Movement (Migration etc.)

Normal
  • North-eastern China and Korea (B142, B143, B147); east-central China and Korea (B51)
Occasional and Accidental --
Introduced
  • Introduced in England and France (B51, B142, B143, B144)

  • In Britain: mainly East Anglia - Bedfordshire, Cambridgeshire, Norfolk Broads (B142)

Return to top of page

Conservation

Intraspecific variation

Hydropotes inermis argyropus Heude, 1884 (Korean water deer) sometimes described as a separate subspecies (B142, B143)

Return to top of page

Conservation Status

Wild Population -
(Importance)

Chinese subspecies secure in range, status of Korean subspecies not known (B144).

In Britain: introduced, local populations, uncommon. Pre-breeding population estimate of about 650, including 650 in England, 0 in Scotland, 0 in Wales; not including populations within Whipsnade Wild Animal Park (about 400-600) and Woburn Park (200-300). Reliability of population estimate 2: considered likely to be inaccurate by no more than 25% in either direction (B221).

General Legislation
CITES listing --
Red-data book listing Lower Risk - near threatened (B143, B147).
Threats In Britain: high mortality in harsh winters, predation of fawns and road traffic accidents (B221).
Captive Populations  
Trade  

Return to top of page